"איך גדלת!"

נראה לכם שלרגע סובבתם את הראש והילד עוד רגע עובר אתכם בגובה? הוא "מפרק את המקרר" ונשאר רזה כמו אטרייה? אתם לא מדמיינים, כנראה הילד שלכם בתקופת גדילה מואצת. מה קורה בתקופה הזו, ועל מה חשוב להקפיד? |

כולנו זוכרים את תקופת הגדילה של ילדינו כשהיו תינוקות רכים. בעיקר במשך השנה הראשונה עקבנו באמצעות הביקורים בטיפת חלב אחר גדילה והתפתחות תקינה. יכולנו לעקוב אחר עקומות הגדילה ולראות את קצב הגדילה של התינוקות הקטנים שלנו. בשנה הראשונה התינוק משלש את משקל גופו, וגובהו גדל פי 1.5 מיום לידתו ועד סביבות גיל שנה. לכן בתקופה זו ישנה תשומת לב מיוחדת לתזונת התינוק. תקופה נוספת של גדילה מואצת המתפרסת לאורך זמן רב יותר מגיעה עם תחילת גיל ההתבגרות ומסתיימת לאחר כשנתיים־שלוש. על פי מחקר שנערך באוניברסיטת דרום קליפורניה ובדק מתי מתרחש שיא הצמיחה בקרב ילדים, נמצא כי בתקופת ההתבגרות הבנות גדלות בממוצע כ־9 ס"מ בשנה והבנים בכ־10.3 ס"מ בממוצע בשנה.

 

תהליך גדילה מואץ בגיל ההתבגרות

תקופה זו, המתחילה עם גיל ההתבגרות ובה תהליך הגדילה מואץ, מווסתת על ידי גורמים שונים ובהם הורמונים, גנטיקה וכמובן תזונה, וחשוב מאוד שהורים ישימו לב אם יש האטה חריגה בגדילת הילד. זו הסיבה שרופאים משתמשים בעקומות גדילה – סדרה של גרפים המשקפים את קצב הגדילה של ילדים ביחס לנתוני כלל האוכלוסייה בני גילו. עקומות אלו מסייעות לוודא שאכן קצב הגדילה תקין. כל חריגה או שינוי מתבנית קצב הגדילה מהווה סיבה לדאגה ודורשת בירור. חשיבות המעקב היא היכולת לאתר את השינוי מוקדם ולראות אם ישנה האטה בקצב הגדילה. עם איתור השינוי ניתן לתקן ולהחזיר את הילד לקצב הגדילה הפוטנציאלי הטמון בו בעזרת תזונה מאוזנת ובריאה.

 

כיצד נעקוב?

עקומות הגדילה מחולקות לאחוזונים המתארים קצבי גדילה שונים. קצב גדילה שבין אחוזון 3 (הנמוך ביותר) לאחוזון 97 (הגבוה ביותר) נחשב תקין ובפרט אם הקצב קבוע והילד מתפתח לאורך עקומה קבועה. לדוגמה, הימצאות של ילד ב"אחוזון 80" בעקומת גובה לגיל משמעותה ש־80% מכלל הילדים בני גילו נמצאים מתחת לערך זה, כלומר נמוכים ממנו, ואילו רק 20% מכלל הילדים גבוהים ממנו.

 

חשוב לציין כי כל עוד בריאותו של הילד תקינה ותזונתו מתאימה לגילו אין מקום לדאגה. הדגש הוא על קצב גדילה קבוע ועקבי, כלומר ילד שמתפתח כל העת לאורך אחוזון מסוים. חשוב לזכור שגם אם המשקל של הילד נמוך והוא אינו "אכלן גדול" זו לא סיבה למהר ולהילחץ. חשוב בעיקר לראות שהילד חיוני, אנרגטי ושיש לו מרץ. הרגלי אכילה זה משהו שמשתנה ומתבסס עם הזמן, ולא כל ילד דומה למשנהו. אל תמהרו לרוץ איתו לדיאטניות או לעבות את התזונה שלו בקורנפלור או בחמאה, כי אלו לא פתרונות תזונתיים אמיתיים.

 

תזונה וגדילה

כדאי לכוון בתקופה זו את ילדינו לעשות את הבחירה הנכונה בנוגע לארוחות שלהם. יש להסביר את החשיבות בבחירת מרכיבי ארוחה הכוללת מזונות בריאים ועשירים בוויטמינים ובמינרלים. בכל מקרה, במצבים של האטה בקצב הגדילה כדאי מאוד להתייעץ עם הרופא המטפל שמכיר את ההיסטוריה הרפואית של הילד ויכול לקבוע אם ההאטה בגדילה מצריכה התייחסות רפואית או תזונתית.

 

6 סימנים שיכולים לסייע להורים להבין שילדכם נמצא בתקופת גדילה מואצת:

 

הילד תמיד רעב – עם העלייה בצרכים התזונתיים בתקופת הגדילה המואצת עם תחילת גיל ההתבגרות, הילדים חווים גלי רעב לפני ובמהלך תהליך הצמיחה שיכול להימשך תקופה של כשנתיים־שלוש. יש לוודא שהקלוריות בתקופה זו יהיו ממקורות תזונתיים טובים ולא מחטיפים ומממתקים.

 

התחלה של התבגרות מינית – השיא של קצב העלייה בגובה, התקופה שבה ילד חווה את הצמיחה המהירה ביותר, עולה בקנה אחד עם גיל ההתבגרות. ממחקר שפורסם ב־2015 בכתב העת Journal of Clinical Research in Pediatric Endocrinology עולה ש־95% מהנערות ו־70% מהנערים מגיעים לשיא קצב הגדילה במהלך ההתבגרות. הנערה הממוצעת מגיעה לשיא קצב הגדילה בגיל 12.1 שנים, והנערים בסביבות גיל 13.7 שנים.

 

כל המכנסיים שלהם לפתע קצרים מדי – בדרך כלל הרגליים של הילדים המתבגרים נוטות לגדול לפני שאר חלקי הגוף. למעשה, אורך הרגל וגובה הישיבה יכולים לסייע בניבוי הגיל שבו הילד יגיע לשיא צמיחתו.

 

הם ישנים יותר מהרגיל – במהלך השינה מופרש הורמון הגדילה, ולכן מרבית הצמיחה מתרחשת לאורך הלילה. כדי לעודד גדילה וצמיחה בריאה ממליצה הקרן האמריקאית הלאומית לשינה שילדים בני 6 עד 13 יישנו במשך 9 עד 11 שעות בלילה. בני נוער בגילים 14 עד 17 זקוקים ל־10-8 שעות.

 

הם לפתע נתקלים בכל דבר – ניתן להבחין כי הילדים נעשים מגושמים יותר ולכן נוטים ליותר תאונות מהרגיל. במהלך תקופת הגדילה המואצת חלים שינויים מהירים המשפיעים על אורך הגוף והגפיים, דבר זה משפיע על מיקום מרכז הכובד.

 

הם עולים במשקל – עלייה במשקל בזמן קפיצת הגדילה בגיל ההתבגרות היא עלייה תקינה ונורמלית. על פי אוניברסיטת דרום קליפורניה יש לשים לב לנושא המשקל בתקופה זו ולהקפיד על תזונה נכונה, בריאה ותומכת. קפיצה זו במשקל יכולה לעיתים לגרום לבעיות של דימוי הגוף בעתיד.

 

מהם המרכיבים שיסייעו בתהליך?

 

1. קלוריות – הגדילה דורשת אנרגיה, ולכן אם ילד מתבגר נמצא בתת־משקל יש צורך בקלוריות נוספות כדי להשלים את הפער. יש לבדוק מהן ההמלצות התזונתיות לצריכה יומית לפי גיל הילד כדי לאפשר לו גדילה מהירה יותר. כדי להדביק את הפער יש להוסיף קלוריות על ההמלצה היומית. יחד עם זאת יש לשים לב שהקלוריות מגיעות ממקור טוב ומאוזן ולא מהוות קלוריות ריקות. לכן מומלץ לאכול כמה שיותר מזון שהוכן בבישול ביתי ולהפחית מזון מעובד כמו חטיפים ומתוקים.

 

2. פחמימות, חלבון ושומן – תוספת קלוריות יכולה לסייע בעידוד הגדילה, אבל חשוב לוודא כי קלוריות אלו מגיעות מתזונה מאוזנת ובריאה של פחמימות, חלבונים ושומנים. כדי לקבל הרכב מאוזן יש לוודא שהארוחות של הילד עומדות בהמלצות לתזונה מאוזנת ובריאה. מומלץ שמקור הפחמימות יהיה מחיטה מלאה כמו לחם דגנים ואורז מלא. כמו כן מקור לחלבון טוב יכול להיות מקטניות, מדגים ומעוף. יש לשלב בתזונה גם מקור לשומן צמחי כמו טחינה, אבוקדו ותיבול של שמן זית בכל מנת סלט המורכבת מירקות טריים. כמו כן יש לזכור כי פחמימות וחלבונים מכילים ארבע קלוריות לגרם, בעוד שכל גרם שומן מכיל תשע קלוריות.

 

3. ברזל – בתקופות של גדילה מואצת הגוף זקוק לברזל, המסייע להעביר חמצן לתאי הגוף. מאמר שפורסם ב־ Canadian Medical Association Journal הראה כי עלייה בצריכת הברזל הן ממזונות עשירים בברזל והן ממזון רפואי יכולה לעודד גדילה בילדים עם מחסור בברזל. מזונות עשירים בברזל: בשר, הודו אדום, קטניות, אפונה, עלים ירוקים, כרוב ודגנים מועשרים בברזל.

 

4. אבץ – על פי סקירה מדעית שפורסמה ב־The American Journal of Clinical Nutrition, הגדלת צריכת האבץ לפני גיל ההתבגרות יכולה לסייע בתיקון קצב הגדילה לילדים בתת־משקל. מזונות העשירים באבץ הם בשר בקר, תרד, טחינה גולמית ובוטנים.

 

5. ויטמין D – הגוף זקוק לוויטמין D בתהליכי קליטת הסידן ובניית העצם בעיקר בתקופת הגדילה. במחקר שהתפרסם ב־The Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine נמצא שבקרב 40% מהתינוקות והילדים הצעירים ישנן רמות נמוכות של ויטמין D. להעלאת רמות הוויטמין D אצל ילדים יש לדאוג לחשיפה לשמש בצורה מבוקרת ולמתן מזון מועשר בוויטמין D כמו חלב מועשר, פטריות, ואם יש צורך, יש לשקול תוספי תזונה. •

 

 

הכותבת היא מנהלת מדעית בחברת אבוט

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים