למרות השיפור: האבטלה בפריפריה גבוהה בהרבה מהמרכז
מפת האבטלה נחשפת: במצפה רמון, בדימונה וביישובים הערביים מתקשים למצוא עבודה
שיעור האבטלה הארצי אמנם ירד בשנים האחרונות, אך תמונת הפערים בין הפריפריה למרכז נותרה כמעט זהה. מצפה רמון, דימונה וירוחם מובילות בשיעורי האבטלה בקרב היישובים היהודיים, ולמרות שבחלק מהיישובים הערביים נרשמה ירידה באבטלה בחמש השנים האחרונות מצבם עדיין לא מזהיר.
המקומות עם שיעורי האבטלה הנמוכים ביותר הם סביון (0.8%), עומר (1.5%), להבים, כוכב יאיר ורמת־השרון. בתחתית: ערערה בנגב, כסייפה, לקיה ותל שבע. למרות שבשנים האחרונות נרשמה ירידה כלל־ארצית באבטלה, הדירוג של היישובים בצמרת ובתחתית הטבלה לא השתנה. כך עולה ממפת האבטלה שנערכה בשירות התעסוקה ונחשפת כאן.
בערערה בנגב, למשל, יש 25.3% אבטלה. בחמש השנים האחרונות הייתה ירידה של 0.6% בסך הכל בשיעורי האבטלה ביישוב. בכסייפה שיעור האבטלה עומד על 20.8%, רק 2.8% פחות מלפני חמש שנים.
היישוב היהודי עם האבטלה הגבוהה ביותר בשנים האחרונות הוא מצפה רמון, עם 10% אבטלה. בחמש השנים האחרונות לא נרשם שינוי באחוזי האבטלה ביישוב. אחריה דימונה עם 9% אבטלה, ירידה של 3.1% בחמש השנים האחרונות.
בירוחם יש 8.1% אבטלה, ירידה של 2.3% בחמש השנים האחרונות. צפת רשמה ירידה של 1.2% באבטלה בחמש השנים האחרונות ו־2% בשנה האחרונה, אולם שיעור האבטלה שם הוא עדיין 7.5%. בבית־שאן יש 6.9% אבטלה, לאחר ירידה של 1.2% ב־5 השנים האחרונות.
את הירידה הדרמטית ביותר באבטלה בחמש השנים האחרונות רשמו לקיה ותל שבע עם צניחה של 10% באבטלה, אך עדיין יש בהם למעלה מ־16% אבטלה. בטייבה, שבה נרשמה ירידה של 8% בשיעורי האבטלה על פני חמש שנים, עומדת האבטלה על 5.9% בלבד. גם בקלנסווה נרשמה ירידה של 7% באבטלה ל־4.2%.
את הירידה הגדולה ביותר בקרב היישובים היהודיים בחמש השנים האחרונות רשמו קריית־מלאכי ואופקים: ירידה של 4.5% ל־6.1% אבטלה בקריית־מלאכי ו־6.5% באופקים. גם קריית־גת הצליחה להוריד את שיעור האבטלה מ־9% ל־5.5%. באילת ירד שיעור האבטלה ב־2.3%, והוא עומד כיום על 3.4%.
יישוב יהודי שדווקא נרשמה בו עלייה באבטלה הוא אפרת, שבחמש השנים האחרונות חווה עלייה של 1.7% באבטלה, אולם עדיין רמתה נותרה נמוכה: 2.9%. גם בלהבים נרשמה ב־5 השנים האחרונות עלייה של 0.6%, אולם שיעור האבטלה שם הוא 1.5% בלבד.
גם בכוכב יאיר (1.6%), רמת־השרון (1.7%), רעננה (1.8%), מודיעין (1.9%), בית אל (2%), הוד־השרון (2%), כפר־סבא (2.1%), הרצליה (2.2%) וגבעתיים (2.3%) נתוני האבטלה כמעט אפסיים.
מצב הפריפריה, כאמור, עדיין רע, עם אבטלה של 7.9% בנצרת, 8.1% בירוחם ובשפרעם, ו־13.7% בסכנין. לדברי מנכ"ל שירות התעסוקה בועז הירש, "היום יש מצב כלכלי חזק במשק שמתבטא בשיעורי אבטלה בשפל היסטורי. יש אבטלה של 165 אלף איש בחודש - ירידה מאסיבית מלפני שלוש או ארבע שנים, אז היו כמעט 220 אלף מובטלים. אנחנו מפעילים כלים מוכווני פריפריה ואוכלוסיות מוחלשות. תמונת המקרו מצוינת ומאפשרת לנו להיכנס נקודתית. נקודות החולשה ברורות, ולכן גם חיזקנו פעילות במגזר הערבי".

