yed300250
הכי מטוקבקות
    EPA
    חדשות • 13.07.2017
    הצוללות שלא היו אמורות להגיע למצרים
    בכל הסכם לרכישת נשק דואגת ישראל להכניס סעיף "בלעדיות", שאוסר למכור את אותם אמצעי לחימה גם לשכנותיה • המטרה: לשמור על הפער האיכותי־הצבאי • סעיף כזה היה גם בהסכם רכישת הצוללות • לכן נדהמו בישראל כשגילו שצוללות נמכרו גם למצרים • הגרמנים טענו: נציגו של נתניהו אישר זאת • כשיעלון ניסה לברר, נתניהו הכחיש
    אלכס פישמן

    שר הביטחון לשעבר, משה יעלון, מדבר מזה זמן רב בפומבי על "נזק ביטחוני גדול שנגרם למדינת ישראל בגין התנהלותו של ראש הממשלה בעסקת הצוללות". עד אתמול קשה היה להבין למה בדיוק הוא מתכוון: הרי גם אם מישהו גזר קופון שלא הגיע לו והמחיר היה מופקע, ישראל בכל זאת קיבלה צוללות.

     

    יאיר לפיד היה אתמול הראשון לגלות את הסוד שרבים כבר יודעים: צוללות נמכרו גם למצרים. כדי להבין עד כמה הדבר בעייתי, יש להבין את הרקע, שנחשף כאן לראשונה. בכל ההסכמים שלה עם מדינות זרות – וכך היה גם עם ממשלת גרמניה וחברת טיסנקרופ – מקפידה ישראל להבטיח את הפער האיכותי של מערכות הנשק שיש ברשותה . היא עושה זאת באמצעות הכנסת סעיף לחוזה שאוסר על המדינה המוכרת להעביר את הנשק למדינות אחרות במזרח התיכון.

     

    ולמרות זאת, במהלך 2013 התברר למערכת הביטחון שגרמניה בכל זאת חתמה על חוזה עם מצרים למכירת ארבע צוללות מדגם 209, שנבנות בחברת טיסנקרופ ודומות לאלה שרכשה ישראל.

     

    יעלון, שר הביטחון דאז, שלח בדחיפות לגרמניה את מי שהיה ראש האגף המדיני־ביטחוני, האלוף במילואים עמוס גלעד, כדי שיברר מדוע הגרמנים לא עומדים בהסכם. גלעד נפגש שם עם מקבילו, היועץ לביטחון לאומי של הקנצלרית אנגלה מרקל, וזה הציג בפניו מסמך שבו מוותרת ישראל על הסעיף המונע את מכירת הצוללות למצרים.

     

    לפיד
    לפיד

     

     

    הגרמנים טענו שהסיכומים הללו התקבלו בפגישה שהתקיימה עם נציגו של ראש הממשלה, עו"ד יצחק מולכו, שפעל בשם ראש הממשלה. מולכו הוא שותפו וקרוב משפחתו של עו"ד דוד שמרון, הנמצא בימים אלה בחקירה בחשד להתנהלות פלילית בפרשת הצוללות ובעניין הספינות שנועדו להגן על אסדות הגז.

     

    יעלון נפגש בזמנו עם ראש הממשלה כדי לבדוק אם נתניהו אכן קיבל החלטות בנושא ביטחוני כה רגיש – ללא ידיעתו וללא התייעצות עם גורמי המקצוע במערכת הביטחון. לתדהמתו, ראש הממשלה הכחיש שהוא נתן אישור כזה. נתניהו אף העלה באוזני שר הביטחון את ההשערה שמי שאולי סיכם את העניין עם המספנות הגרמניות איננו איש שלו, אלא סוכן המייצג את המספנות בארץ. שר הביטחון ביקש שתתבצע חקירה: מדוע ויתרה ישראל על הסעיף החשוב שמבטיח לה יתרון על שכנותיה, ויתור שמשרת בעיקר את האינטרסים הכלכליים של המספנות? מי נתן את ההוראה לוותר על ההסכם בשם ראש הממשלה ומה הייתה סמכותו בנושא? עד כמה שידוע – חקירה כזו לא בוצעה עד היום. המצרים, אגב, קיבלו כבר שתי צוללות מתוך הארבע שנמכרו להם באותה עסקה.

     

    עד אתמול נשמר הסיפור הזה תחת מעטה עמוק של חשאיות. למה? נוכח הרגישות ביחסי ישראל־מצרים: עצם העובדה שישראל מבקשת למנוע ממצרים רכש של צוללות בגרמניה זה דבר שעלול לייצר משבר דיפלומטי בין שתי המדינות.

     

    אולם לפיד חשף את עיקרי הפרשה אתמול ואף סיפר כי העיד על כך במשטרה. "אם מישהו קיבל בשביל זה כסף, זו כבר לא שחיתות – זו בגידה במולדת", טען לפיד.

     

    מהליכוד נמסר: "החברים של יאיר לפיד בתקשורת דואגים לפמפם את האשמות השווא שלו על עניין הצוללות ובזק, למרות שאין להם שום קשר לרה"מ והוא אינו חשוד בדבר".

     

    עו״ד מיכאל ראבילו מסר בשם עו״ד יצחק מלכו: עו״ד מולכו מעולם לא טיפל ואינו מטפל בשום היבט הקשור בנושא הצוללות ואף פעם גם לא קיבל הנחיה מראש הממשלה או כל גורם אחר בעניין זה. הדברים שנאמרו ופורסמו הם כזבים חסרי כל שחר.

     


    פרסום ראשון: 13.07.17 , 00:18
    yed660100