תפילת מנחה בפריימרק

טיסות הלואו–קוסט, האפשרויות להשיג אוכל כשר וקבוצות הווטסאפ והפייסבוק השוקקות גרמו לעלייה חדה במספר החרדים שנופשים בחו"ל • תייר חרדי: "נמאס מהמחירים היקרים בארץ. באוסטריה המחיר לזוג עומד על 70 יורו ללילה, אז למה לא לנסוע?"

את פ', איש עסקים חרדי ירושלמי, תפסתי רגע לפני שהמריא עם אשתו, שני ילדיו הנשואים ונכדיו לאוסטריה לחופשה השנתית. וזו לא הפעם הראשונה. "אנחנו שוכרים צימרים ויש במקום מלון מאוכלס בחרדים שהוכשר לקיץ. יוצאים כל יום לטיולים ונמצאים במקום בשבת. יש פריחה של הנופש החרדי. היינו במסע קניות בסניף פריימרק בווינה, ופתאום אני שומע קריאה 'מנחה' ומיד התאסף שם מניין. הלכנו לאכול בקיוסקים לסטייקים של דגים באגם ליד זלצבורג. בעל הקיוסק הסביר לי איך הוא מכין את הדג לפי חוקי הכשרות לפרטיהם. הוא היה מודע לכל ההלכות, כולל של בישול נוכרי". לרגל עסקיו, אומר פ', הוא טס לחו"ל לפחות פעמיים בחודש: "אין 'חור' שבו אני לא מוצא חרדים. בעבר פגשתי אותם בעיקר בטיסות ללונדון, ארה"ב, בלגיה, צרפת, שווייץ. לא עוד".

 

ואכן, בשנה האחרונה יש גידול מורגש ביציאת חרדים לחו"ל. 30% מהחרדים/דתיים העידו שהם מעדיפים נופש בחו"ל על ישראל. כך עולה מסקר שערכה חברת "אייר־שף", מיזם חדש לאספקת אוכל כשר לטסים לחו"ל.

 

כל מי ששוחחתי איתו הסביר זאת במילה אחת: "זול". טיסות הלואו קוסט הנגישו את חו"ל לקהלים חדשים. לדברי תייר חרדי, "לאנשים שרוצים לצאת עם המשפחה נמאסו המחירים היקרים בארץ. אנחנו מזמינים כרטיסים 8־10 חודשים מראש, עושים ביטוח לביטול נסיעה, ושוכרים צימר. באוסטריה המחיר לזוג עומד על 70 יורו ללילה, אז למה לא לנסוע. גם עם האוכל אפשר היום להסתדר הרבה יותר טוב מבעבר".

 

לדברי הצלם יוסי רוזנבוים, "לפני חודשיים נסענו עם זוג חברים לרומניה. לקחנו דירות שאפשר לבשל בהן. הבאנו מהארץ המבורגרים, שניצלים, כל מה שאפשר להביא קפוא, סחבנו גם מחבת ופלאנצ'ה. יצרנו קשר עם שליח חב"ד בבוקרשט לברר באיזה שמן ובאיזה קטשופ ניתן להשתמש. המחירים בישראל יקרים. לפני שעתיים שלחו לי דיל לורונה ב־75 דולר. רק להתניע את המכונית לטבריה ולחזור אשלם את הסכום הזה. אז למה לא לנסוע לחו"ל?".

 

סועדים במלון כשר באוסטריה | צילום: איציק אביחצירא
סועדים במלון כשר באוסטריה | צילום: איציק אביחצירא

 

 

זוג חרדי אחר מספר על נסיעה של המשפחה המורחבת לאיה נאפה שבקפריסין. הם שכרו וילה עם בריכה פרטית, הביאו אוכל, וחלק מהארוחות אכלו בבית חב"ד הסמוך. הם עשו טיולים, שכרו יאכטה לשיט ושילמו פחות מחופשה בישראל.

 

אבל לא רק טיסות הלואו־קוסט אחראיות למהפכה. יש גם גידול בהכנסות בקרב מספר גדל של משפחות חרדיות, בעיקר עקב יציאה גוברת לעבודה של גברים, ויציאה לעבודות מכניסות יותר בקרב נשים. זאת לצד אווירת הנהנתנות של חברה שמתחילה ליהנות מעולם השפע, לא רק בקרב עשירים.

 

בניגוד לעבר, נסיעה לחו"ל לא חייבת להיות שבוע לפחות, אפשרית גם גיחה לארבעה־חמישה ימים. בטיסות לחו"ל יש כיום הרבה זוגות צעירים, אברכים ונשותיהם בשנות העשרים המוקדמות לחייהם שיוצאים לנופש. פראג היא יעד מועדף, אבל לא רק. לעתים קרובות מדובר בהחלטה של הרגע האחרון. טסים עם התינוק או כשהאישה בהריון. ב"חו"ל מהודר", קבוצת ווטסאפ סגורה של חרדים מטיילים ואנשי מקצוע, מצאנו הנחיות לטיסות לנשים בהריון.

 

כ־75,000 שומרי כשרות חרדים ברובם, אבל גם דתיים, יבלו ביולי־ספטמבר השנה במלונות באירופה, ורובם המכריע של המלונות הוכשרו במיוחד עבורם. כך מעריך יעקב כהן, מנכ"ל משותף ובעלי "תור־פלוס". החברה מפעילה הקיץ ארבעה מלונות באירופה, אחד מהם בפורטוגל, לצד מלונות ביעדים הפופולריים המסורתיים של החרדים: אוסטריה, שווייץ וצפון איטליה. את סך המקפידים על שמירת כשרות שיאכלו רק במקומות כשרים ואשר ייצאו הקיץ לחו"ל הוא מעריך ב־430,000 איש, גידול של 18% מול השנה הקודמת. באלפים הצרפתים יהיו בקיץ 15 מנייני תפילה של יהודים במקומות שונים, מעריכה הבלוגריסטית עדי וויץ מ"מטיילים בכיפה", המרכזת מידע לשומרי כשרות.

 

"גידול מטורף"

 

עזריאל טאובר, מנכ"ל "המשביע" ספקית מזון בהכשר מהדרין לחברות התעופה הטסות מישראל, מציין כי הקיץ יש עלייה של 10% בהזמנות מזון כשר למהדרין. הנתון לא מביא בחשבון את טיסות הלואו־קוסט הפופולריות בקרב החרדים.

 

ארי מלמד, ישראלי לשעבר חרדי תושב אנטוורפן, מרגיש את התנועה הגוברת של תיירים חרדים מישראל: "יש גידול מטורף". מלמד הקים לפני כ־10 שנים סופרמרקט אינטרנטי בשם Kosher4you המשנע מוצרי מזון כשרים לכל ארצות השוק המשותף. המזמינים מבזל, שאינה בשוק המשותף, יודעים שיקבלו את ההזמנה לעיירה קטנה בצד הגרמני של הגבול, ויאספו אותה. הישראלים עבורו הם הלקוחות הקשים ביותר. בזמן שהאירופאים ייכנסו לאתר ויזמינו, הישראלי החרדי יתעקש על שיחה טלפונית וירבה בשאלות. "הם מצפים לקבל הכל על מגש של זהב, אבל הם גם הרווחיים ביותר. קונים במאסות", הוא אומר. השבוע סיפק הזמנה ב־8,000 יורו למשפחה חרדית מורחבת שהגיעה לנופש בקרואטיה. משפחה מורחבת נוספת רכשה מוצרים ב־5,000 יורו והטיסה שף פרטי למדינה.

 

עוד סיבה לזינוק בנסיעות לחו"ל היא הנגשת האוכל הכשר במקומות רבים, הודות לשירותי אספקה ומיזמים רב לאומיים של אוכל כשר. מיזם "אייר־שף" מספק אוכל כשר לכל מקום בעולם אליו ירצו להגיע שומרי כשרות, בתנאי שמדובר בקבוצה של 30 איש השוהה באותו מלון. דרך אתר החברה ניתן להזין תאריכי טיסה והחברה דואגת לחבר את המזמינים לאנשים נוספים שומרי כשרות באותו מלון או בסביבה שפונים ישירות או דרך סוכני נסיעות. כשמתגבשת קבוצה מוטס למקום שף המופקד על בישול הארוחות. העלות: 800 שקל בממוצע ל־3 ארוחות בוקר ו־3 ארוחות ערב לאדם. "כמעט בכל סופר באמסטרדם מצאתי חומוס של צבר עם בייגלה בהשגחת הבד"צ", דיווח אחד מחברי קבוצת הווטסאפ התוססת "חו"ל מהודר".

 

לדברי איש יחסי הציבור צבי וילדר, "גם מלונות יוקרה מודעים לצורך של שומרי כשרות בארוחות כשרות. למשל: במלון Essex Home היוקרתי בלונדון הזמנו מקייטרינג יהודי כשר יוקרתי בעיר אוכל לסעודות שבת. קיבלנו את כל הנדרש כולל חלות, יין, גביעים וסטים מושלמים של כלים חד־פעמיים. לקראת כל סעודה הביאו לחדר עגלה שנפתחה לשולחן שבת גדול עם מפה לבנה וכיסאות".

 

קבוצות הווטסאפ והפייסבוק מעצימות את עוצמת תרבות ה"מפה־לאוזן" המסורתית בחברה החרדית וגם מספקות טיפים. קבוצת פייסבוק סגורה שהקימה מטיילת חרדית נלהבת מונה 6,500 חברים, ו־30 חדשים מתווספים כל שבוע. "חו"ל מהודר", שהוקמה על ידי חסיד גור, מונה למעלה מ־150 טיילנים אקטיביים ואנשי מקצוע. מחליפים תמונות נוף, מידע על כניסת השבת, ארוחות אחרי צום ועוד. יש גם מידע על דילים כמו מאילת לליטא ב־8 יורו לכיוון או טיסה לורונה ב־77 יורו. אחד החברים מבקש המלצה על קניון או אאוטלט באינסברוק ומקבל תשובות מיד. מהתמונות אפשר ללמוד עד כמה חרגו החרדים מהיעדים המסורתיים. יש למשל תצפית בצימר מעל העיר העתיקה קוטור במונטנגרו, או קראיובה ברומניה.

 

המבנה המסורתי של הנופש החרדי הוא נופש קבוצתי: יזם חרדי שוכר מלון, בדרך כלל מלונות סקי, בעיירות קטנות השוממות בקיץ. הוא מכשיר את המלון, הוצאה שיכולה להגיע לכחצי מיליון שקל ויותר, מעריך יעקב כהן מנכ"ל "תור־פלוס", וכוללת קניית כלים חדשים מסירים ומחבתות ועד סכו"מים ומערכות כלים לבשרי וחלבי. מוצרי מזון לא פעם יש לשנע מישראל ו/או ממדינות אחרות באירופה. חלק מהמוצרים בעייתיים, מסבירים בני הזוג יעקב ודפנה כהן. אפילו יין ומיץ ענבים לקידוש אסור לייבא מישראל, וגם לא דבש הנחשב למזון מהחי.

 

במלון אוכלים ארוחת בוקר חלבית וערב בשרית, ואורזים מהמצרכים והמנות ארוחת צהריים על בסיס חלבי. בשבתות האירוח על בסיס פנסיון מלא. באמצע השבוע יוצאים בבוקר לטיולים בארגון מפעיל המלון, עם מדריכים ישראלים. התשלום נפרד. המלונות משמשים גם ספקי מזון לשוכרי צימרים באזור. הקיץ הוכשרו כ־50־60 מלונות באירופה, רובם על ידי ישראלים. כהן ספר 29 מפעילים ישראליים שונים, ואליהם מצטרפים מפעילים יהודים מצרפת, אנגליה, אוסטריה וארה"ב. התחרות הקשה יצרה מלחמת מחירים, ושני מפעילים הפסיקו לעבוד בפסח והשאירו את האנשים ללא מקומות. החשש הוא שבקיץ יהיו נפילות נוספות. כדי לשרוד בתחרות, מלונות מתהדרים בשפים, למשל מירי זורגר השפית החרדית, או באמנים כמו אברהם פריד.

 

הכי חשוב: האוכל

 

לאוכל משמעות גדולה. קהל היעד מוכן לסלוח על מלון פחות מוצלח בתנאי שיספקו לו כמויות ומגוון גדול של אוכל. בופה עשיר של ארוחת בוקר שלא יבייש את מלונות אילת. תצוגת עוגות ומנות אחרונות באמצע השבוע, וחשוב מכל בשבתות. "בפסח לוקחים המפעילים את המלונות היוקרתיים, כי קהל היעד שיוצא מהארץ לפסח הוא עדיין מהמאיון העליון. בקיץ מתפשרים על המלון, שיכול להיות של ארבעה או שלושה כוכבים אבל האוכל חייב להיות חמישה כוכבים".

 

החרדים סומכים על המלצות מפה־לאוזן, וחשוב להם בעיקר המחיר. הם לא מודעים למרחקים בין שדות תעופה למלונות ופעמים רבות נתקעים עם נסיעות אינסופיות באוטובוסים. לדברי כהן, "מפעילים משחקים עם טיסות זולות משדות מרוחקים ולא נוחים, עם זמני נחיתה בלתי הגיוניים, עם מלונות במיקומים בעייתיים. יש מלונות במקומות חמים ללא מיזוג, או מרוחקים ממקום יישוב. רוב החרדים אינם שוכרים רכבים. החרדי שתלוי בכשרות לא יכול להחליף מלון והוא תקוע איתו". יש מפעילים ששוכרים מלונות גדולים בהרים בגובה של כ־2,000 מטר ואז הנופש תקוע בקיץ עם נוף הררי חשוף.

 

במקביל קיימת עליה דרמטית בשכירת דירות וצימרים. היתרון המובהק, מסבירה ד', מנהלת פורום גדול של מטיילים, הוא המחיר למשפחות. "כשמשפחה נוסעת עם שלושה ילדים למלון אירופי החדרים קטנים, יש צורך בשני חדרים והעלות בהתאם. בצימר אין בעיה". עדי וייץ (40) היי־טקיסטית במקצועה, אם לארבעה מבני־ברק, עבדה כמעצבת דיגיטל ופרשה מעולם ההיי־טק כדי להקים את הבלוג "מטיילים בכיפה": "כמטיילים עצמאיים גילינו אתגר במציאת מוצרים ומקומות כשרים, ודברים נוספים הנדרשים למטייל החרדי כמו מניין, אפשרות לשמירת שבת עם אחרים. כשנסענו להולנד כמעט התפשרתי על שבת באמסטרדם עד שגיליתי שבעיירת הנופש אפלדורף יש מניין בקיץ. אז גיליתי קהילות שלמות באירופה שנוסעות להרים בשווייץ ואוסטריה, מתארגנות כקהילות במקומות הנופש וביולי־אוגוסט אפשר לאכול ביחד סעודות שבת. ראיתי שלמטיילים עצמאיים יש צורך במידע מסוג זה וכך נולד הבלוג". עכשיו היא עובדת על אפליקציה חינמית Koshernearme שתאפשר לא רק לדעת כתובות של מסעדות, חנויות של מזון כשר, מניינים, מקוואות בכל עיר, אלא שבהקשה על הכתובת תקבלו הנחיה איך להגיע לנקודה הרלבנטית.

 

במסגרת העבודה לפיתוח האתר והאפליקציה היא הגיעה לרשימות המקומיות של הקהילות היהודיות בעולם: "לכל קהילה יש רשימה בשפת המקום של מוצרי המזון הניתנים לרכישה לשומרי כשרות בסופרמרקטים המקומיים. לקהילה היהודית בווינה למשל יש מדריך בן 127 עמודים שעוסק לא רק במוצרים כשרים, וכולו בגרמנית". וויץ עמלה על הנגשת רשימות אלו לעברית. מהרשימה לקחה 200 מוצרים רלבנטיים לתיירים, ומכאן נוצר מדריך דיגיטלי שאפשר להוריד (בתשלום) למחשב ולסמארטפון.

 

לאן נוסעים?

 

מבין מדינות מערב אירופה אוסטריה היא המועדפת על המטייל החרדי בגלל השילוב בין מזג אוויר ומגוון אטרקציות חינמיות למבוגרים ולילדים. גם שווייץ וצפון איטליה הם יעדים פופולריים בתקופת הקיץ. מזג האוויר שם נוח ללבוש החרדי הצנוע. הלבוש הסביבתי מתאים יותר מהלבוש החושפני של העיירות וערי הקיט על שפת הים. רבים נוסעים גם למזרח אירופה.

 

לדברי הפרסומאי אריה פרנקל, טיסות הלואו־קוסט של 24 או 48 שעות לליז'נסק שבפולין הנגישו את עולם הנסיעות בחו"ל ל"גרעין הקשה" של המגזר. כאן אלו לא ה"יאפים" החרדים החדשים אלא האברכים - התחיל עם החסידים ומתמסד גם בליטאים. החסידים נמשכים גם לאוקראינה ולפולין. הליטאים לליטא ופולין. הרב מרדכי אזרחי, חבר מועצת גדולי התורה הליטאית, יצא כבר מספר פעמים עם עשרות אברכים למסעות מהסוג הזה. קומפלקסים של אירוח קיימים גם במז'יבוז' באוקראינה. אדוארדו אלשטיין, בעלי אי־די־בי, היה שם בשבועות. בעיירה ז'יטומיר באוקראינה מתארחות הקיץ ברוטציה עשרות משפחות חרדיות ב־30 צימרים. קומפלקסים של אירוח קיימים גם באומן. "אין יום שבו לא שוהים באומן 200־300 ישראלים", אומר יהודה זילברמן מ"הולינס" המפעילה שניים מעשרת המלונות ובתי ההארחה באומן ואת המלונות ובתי ההארחה במז'יבוז'.

 

לדברי הצלם איציק אביחצירא, "בנופשים החרדיים יש ניגודים המוכתבים מתנאי החיים. מצד אחד הם מחפשי מחיר, ומצד שני רבים מהם רוצים להגיע דווקא בשלושת השבועות היקרים של השנה, תקופת 'בין הזמנים' אחרי תשעה באב כשתלמידי הישיבות והכוללים יוצאים לחופשה. קיימת גם תופעה של אדמו"רים שיוצאים לחופשות ממושכות בעיקר באוסטריה ובשווייץ. החסידים ישלמו כל מחיר כדי להימצא במלון או באזור שבו שוהה האדמו"ר שלהם".

 

כך תשמרו על

 כשרות גם בחוץ לארץ

 

גם בחו"ל אפשר לאכול כשר ואפילו כשר למהדרין. אחד הפתרונות הוא להגיע לבית חב"ד המקומי, אם כי יש הבדלים בין בתי חב"ד. במזרח, עם דגש על תאילנד, המצב טוב יחסית. במדינה יש שלושה בתי חב"ד: בצפון, בדרום ובמרכז. האוכל זול, טעים ובשפע. מטיילים חרדים אמרו כי אכלו שם "טוב יותר מאשר בארצות־הברית, מה גם שבתאילנד ניתן להיעזר בפירות הרבים". גם סין, שמושכת אנשי עסקים שומרי כשרות רבים מהעולם, מרושתת בבתי חב"ד משובחים. בשנגחאי לבדה יש שלושה בתי חב"ד. גם בית חב"ד בוונציה מאוד מבוקש, אם כי בשבתות בקיץ חייבים להזמין מראש. ארוחת שבת תעלה 75־100 יורו לאדם. חלק מבתי חב"ד פעילים כל השבוע, וחלק רק בסופי שבוע כמו בזלצבורג למשל. לכל בתי חב"ד יש אתרי אינטרנט וכתובות מייל, מומלץ לברר אם יש מקום מראש. המדינות הבעייתיות לשמירת כשרות: טורקיה, רומניה, נורווגיה ויפן. יש בית חב"ד בטוקיו אבל הוא לא מספיק לצורכי המטיילים במדינה כולה. המדינה הכי נוחה: ארה"ב.

 

מלונות כשרים כל השנה יש בודדים: אחד בפראג, אחד בלונדון ושניים בניו־יורק. הקיץ זה סיפור אחר: באירופה יש כמה עשרות מלונות שהוכשרו לקיץ, רובם באוסטריה, שווייץ ואיטליה אבל גם בנורווגיה, פורטוגל, סלובניה ועוד. רובם מספקים ארוחות גם למי שאינם אורחי המלון, חשוב במיוחד בשבתות. החסרונות: לרוב מתנים בהזמנה של 4 מנות לפחות, והמחיר גבוה: זוג בארוחת שבת עשוי לשלם כ־100 יורו. מנגד, בטיסות לואו קוסט או קונקשן מחו"ל קשה להשיג אוכל כשר. אפשר להיעזר בשירותי קייטרינג של מסעדות במדינות המוצא.

 

צרכני הכשרות זקוקים לכלים חד־פעמיים: באירופה קשה יחסית להשיג כוסות חד־פעמיות מנייר לקפה. תביאו מהארץ.

 

אתם יכולים גם להקפיא ולקחת יוגורטים וגבינות צהובות. הבעיה: במדינות השוק המשותף אתם יכולים ליפול על מוכס שיחרים את הדברים או שיקנוס אתכם.

 

רוצים טייק־אווי? Kosher 4 you מספקת משלוחי אוכל כשר בכל אירופה. מדובר בסופרמרקט עם מוצרים יבשים או מוצרי חלב ושפע מוצרים לבישול. הוא מספק גם מוצרי חלב ובשר, ארוזים בקרח יבש שמספיק ל־48 שעות. Kosherwhere הוא מיזם ישראלי שמספק ארוחות מוכנות כמעט לכל העולם. מבוסס על מבשלים/מסעדות כשרות מקומיות. יקר יחסית ופחות מתאים למשפחות עם ילדים. גם חברת "מבושלת" יצאה לאחרונה עם "מבושלת לדרך", ארבע מנות שמחממות את עצמן בשקית חימום. 25 שקל למנה. בארה"ב אפשר להשיג מגוון של מוצרים כשרים של יצרנים מקומיים. טייק־אווי מקומי מצוי כמעט בכל מדינה בה מצויה קהילה יהודית גדולה. משוויץ, דרך לונדון, אוסטריה ואפילו אוקראינה. חפשו באינטרנט.

 

תיזהרו ממותגים בינ"ל שכשרים בארץ בלבד. למשל: מגנום, גלידות של יוניליבר ופסטות של ברילה. קוקה־קולה הרגילה כשרה, אבל קוקה־קולה לימון פסולה בעולם לשומרי כשרות בגלל מקור תמציות הלימון. שומרי כשרות עלולים ליפול גם עם לחמים, לחמניות ופוקצ'ות. באיטליה, ולא רק, מכניסים בחלק מהפוקצ'ות והפיצות שומן מהחי. יש גם מסעדות בבעלות ישראלית מלאה או חלקית עם כיתוב בעברית, אבל הן אינן כשרות. זה קיים בקרקוב, בקטמנדו, באמסטרדם ובברצלונה. בררו מי נותן הכשרות ומה הפיקוח לפני שאתם סועדים.

שושנה חן

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים