אדריכל מרוויח חצי מפועל סיני

המחסור בפועלים סינים מקצועיים בבנייה מחריף, ושכרם הממוצע עלה ליותר מ–22 אלף שקל בחודש כולל בונוסים • נתוני AllJobs לענף הבנייה חושפים: אדריכל משתכר בממוצע כ–12 אלף שקל בלבד, ושמאי מקרקעין עוד פחות

בעקבות המחסור החמור בפועלים סינים בענף הבנייה, שכרם הממוצע זינק ליותר מ־22 אלף שקל בחודש. מדובר במשכורת כמעט זהה למנהלי פרויקטים בבינוי ותשתיות עם ניסיון של יותר מ־9 שנים, וכמעט כפול משכרם הממוצע של אדריכלים ושמאי מקרקעין. כך עולה מנתוני אתר AllJobs. כאמור, בראש טבלת השכר נמצאים מנהלי פרויקטים בתחום בינוי ותשתיות. שכרם החודשי הממוצע עומד על 20,413 שקל, כשאת השכר הגבוה ביותר בתחום מרוויחים מנהלי פרויקטים עם ניסיון של 9 שנים ומעלה: 23,085 שקל בחודש. מנהלי פרויקטים שעובדים באזור השרון ישתכרו בממוצע 1,000 שקל יותר מעובדים באזור המרכז ו־2,500 שקל יותר ממנהלי פרויקטים בדרום הארץ. נשים בתחום ישתכרו בממוצע 12,000 שקל בלבד, כ־40% פחות מגברים.

 

שכרו של פועל סיני עומד בממוצע על 22,525 שקל בחודש, כאשר חלק מהשכר מורכב מבונוסים מהקבלן על עבודה מהירה. "שכרו של הפועל הסיני עולה בכל חודש", אומר אלדד ניצן, יו"ר התאחדות תאגידי כוח אדם לבניין באיגוד לשכות המסחר, "3,000 פועלי בניין מסין נותרו היום בישראל, ו־20 אלף שהבטיח שר האוצר לא יגיעו בקרוב. בגלל מחסור בידיים עובדות עלה שכרם בעשרות אחוזים, וכל חודש מבקשים להעלות אותו עקב הביקושים הגדולים למקצועיותם".

 

החודש נחשף ב"ממון" כי למרות שעברה חצי שנה מאז חתמה הממשלה על הסכמים להבאתם של 20,000 פועלי בניין מסין כדי להגדיל את היצע הדירות בארץ, הם עדיין לא הגיעו בגלל עיצומים של עובדי משרד החוץ, ובגלל עיכובים במתן רישיונות לחברות סיניות זרות. אף פועל סיני עוד לא החל לעבוד, וזה יקרה כנראה רק לקראת חודש אוקטובר. ביום חמישי האחרון חלה התקדמות מסוימת לאחר ששר הבינוי והשיכון יואב גלנט העניק לצ'ן גיאניאן, מייסד חברת הבנייה ג'יאנגסו נאנטונג, את רישיון הקבלן המאפשר את תחילת פעילותה בישראל. אלא שעדיין צריך לחתום על הסכמים עם חברות בנייה ישראליות ולהסדיר את העבודות. כמו כן, עיצומי עובדי משרד החוץ עדיין לא הסתיימו.

 

בדירוג השכר אחרי מנהלי הפרויקטים והפועלים הסינים נמצאים מנהלי העבודה. שכר חודשי ממוצע של מנהל עבודה עומד על 15,272 שקל, כשאת המשכורת הגבוהה ביותר ירוויחו מנהלי עבודה עם ניסיון של 9 שנים ומעלה: 17,550 שקל. מנהלי עבודה עם ניסיון של 2־4 שנים מרוויחים בממוצע 12,790 שקל בחודש.

 

דווקא אדריכל, מקצוע שנחשב יוקרתי ודורש לא מעט שנות לימוד והתמחות, מקבל שכר נמוך של 11,973 שקל בחודש בממוצע לגברים ו־10,174 שקל לנשים. אדריכלים בעלי ניסיון של 1־4 שנים ישתכרו 6,800־8,800 שקל בחודש, לעומת אדריכלים בעלי ניסיון של 9 שנים ומעלה שמשתכרים בממוצע 14,500 שקל בחודש. השכר הממוצע הגבוה ביותר הוא של אדריכלים ואדריכליות מאזור המרכז: 11,445 שקל.

 

שכרם של שמאי מקרקעין הוא הנמוך בענף ועומד על 10,865 שקל בחודש. שמאים בעלי ניסיון של יותר מ־9 שנים מקבלים 16,580 שקל בחודש. בדומה לאדריכלים, גם כאן משכורתם של שמאים מהמרכז היא הגבוהה ביותר, אך הפערים בין פריפריה למרכז נמוכים יחסית לתפקידים אחרים בענף. שכר ממוצע של מפקח בנייה עומד על 12,580 שקל, קבלן ישתכר כ־13,500 שקל ומתווך 12,436 שקל. בתחתית הרשימה פועלי בניין שגם אם יש להם ניסיון של תשע שנים ומעלה ישתכרו בממוצע 10,243 שקל בחודש "בלבד".

 

במרבית התפקידים בענף הבנייה נשים משתכרות פחות מגברים. ככל שהשכר הממוצע בתפקיד עולה, כך גם גדל הפער בין שכרם של גברים לשכרן של נשים. הפער הגדול ביותר נרשם בקרב מנהלי פרויקטים ומנהלי עבודה, כ־45%. עם זאת, בשני מקצועות בענף נשים משתכרות יותר מעמיתיהם: הנדסת בניין ושמאות מקרקעין. משכורת ממוצעת של מהנדסת בניין עומדת על 13,525 שקל בחודש, בעוד משכורת ממוצעת של מהנדס בניין היא 12,887 שקל בחודש. משכורת ממוצעת של שמאית מקרקעין היא 11,334 שקל בחודש לעומת שמאי שמשתכר בממוצע 10,865 שקל בחודש.

 

לדברי עינב בוימפלד, מנהלת התוכן והמחקר ב־AllJobs, "הנתונים מציפים את הפערים הכלכליים שעדיין קיימים בשוק העבודה. בתפקידים שבהם הנשים מרוויחות יותר מגברים הפער נמוך יחסית ומתבטא באחוזים בודדים. לעומת זאת, כשיש פער לטובת הגברים, מדובר בפערים של 40% ואף יותר מכך. דווקא במקצועות שדורשים הרבה שנות לימוד השכר נמוך יותר (אדריכלות, הנדסה וכדומה). תואר הוא עדיין נתון חשוב בעולם העבודה, אך למעסיקים רבים חשובים יותר הכישורים המקצועיים, הניסיון התעסוקתי ואפילו קורס מקצועי קצר".

 

ofer-pt@yedioth.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
כל התגובות לכתבה "אדריכל מרוויח חצי מפועל סיני"
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים