yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום : ידיעות אחרונות
    ממון • 23.07.2017
    הצעת חוק חדשה: ביטוח סיעודי לכולם
    לא מחכים לליצמן: 5 חברי כנסת יזמו את ההצעה שצפוייה לתמוך ב–180 אלף הקשישים הסיעודיים בארץ • מאיפה הכסף? רזרבות תקציביות והעלאת מס הבריאות ב–%0.75
    רועי ברגמן

    יוזמה של חמישה חברי כנסת מהקואליציה והאופוזיציה מתניעה מהלך לחקיקת חוק ביטוח סיעודי ממלכתי בתמיכת לא פחות מ־81 חברי המליאה. שר הבריאות עצמו, יעקב ליצמן, ניסה לקדם מהלך דומה ונתקל בהתנגדות מצד שר האוצר, משה כחלון.

     

    בישראל יש כיום כ־180 אלף קשישים סיעודיים. כ־20 אלף מטופלים בבתי האבות הסיעודיים ו־160 אלף נחשבים ל"סיעודיים בקהילה".

     

    חברי הכנסת איציק שמולי (המחנ"צ), בצלאל סמוטריץ' (הבית היהודי), דב חנין (הרשימה המשותפת), רוברט אילטוב (ישראל ביתנו) ומיכל רוזין (מרצ) פנו לראש הממשלה בנימין נתניהו ולשר האוצר בדרישה לנצל את הרזרבות התקציביות לטובת המהלך.

     

    לפי נוסח הצעת החוק, המדינה תעלה את מס הבריאות ב־0.75% ובתמורה תרחיב משמעותית את רשת הביטחון הסוציאלית לאותם קשישים סיעודיים בקהילה ובמוסדות האשפוז.

     

    נטל כלכלי למשפחות

     

    רבים מתקשים לממן את הטיפול הסיעודי. הכיסוי הציבורי לא אוניברסלי, וגם הזכאים זוכים לכיסוי מינימלי ולא מספק. גם אדם ש"זכה" לרמת סיעוד גבוהה בקהילה מקבל 18־22 שעות סיעוד לכל היותר, וצריך למצוא פתרון ליתר השבוע. כמו כן, טענו הח"כים, אוכלוסיית הקשישים היא אחת מהקבוצות המוחלשות בחברה, וכ־23% מהם מצויים מתחת לקו העוני (ו־28% נוספים חיים בסיכון לעוני). במרבית המקרים עיקר הנטל הכלכלי נופל על כתפי המשפחה, שמשלמת מאות אלפי שקלים על אף שהנזקק שילם למדינה מס בריאות ודמי ביטוח לאומי במשך כל שנות עבודתו. בנוסף לתשלום, בד"כ נדרשים בני המשפחה לקצץ בשעות העבודה כדי להחליף את העובד הזר וכדי לצמצם את עלות העסקתו. מדובר באובדן של כחצי מיליארד שקל בשנה למשק, לפי משרד הבריאות.

     

    ח"כ שמולי התייחס להצעת החוק: "הגיע הזמן שנשים סוף למשוואה שיצרה המדינה, שאם אתה סיעודי זאת בעיקר הבעיה שלך". ח"כ סמוטריץ' הוסיף: "ביטוח סיעודי ממלכתי הוא הדבר הבא. זה יקרה, השאלה היא רק מתי, והתשובה לכך צריכה להיות — מיד". ח"כ חנין אמר: "הממשלה גוררת רגליים בעניין הכנסת הביטוח הסיעודי לסל הבריאות הממלכתי, אך אנחנו דורשים ממנה לשנות כיוון ומהר. וח"כ אילטוב סיכם: "הצעת החוק תסייע כלכלית למערכת האשפוז הסיעודי ותקל על משפחות שיקיריהן נמצאים במצב סיעודי".

     

    עיקרי הצעת החוק החדשה

     

    שירותי הסיעוד בקהילה ובאשפוז יעוגנו כחלק מביטוח הבריאות הממלכתי

    מבחן ההכנסות לקרובי משפחה יבוטל

    מבחן ההכנסה לקשיש "ירוכך" כך שלא יובאו בחשבון הכנסות מקצבאות, גמלאות ושכ"ד

    היקף הסיוע לזכאים יוכפל ותוגבל הדרישה להשתתפות עצמית לסיעודיים באשפוז

    רמת הסיעוד התחתונה תפוצל לשתי מדרגות, במטרה לאפשר כיסוי הולם גם ברמה הבסיסית

    יינתן ליווי וסיוע רגשי ומקצועי למשפחות והענקת זכאות שנתית נוספת בת 6 ימים של דמי הבראה

    קופת החולים תוגדר כגורם האחראי על אספקת צורכי הסיעוד של המטופל באשפוז ובקהילה

     


    פרסום ראשון: 23.07.17 , 21:19
    yed660100