שייק ניוז
נהנים משייק פירות ומרגישים בריאים מתמיד? צר לנו להרוס את הרגע, אבל מומחי תזונה חושבים אחרת • כאשר בשייק פירות יש בין 7 ל–20 כפיות סוכר - גם אם מדובר בסוכר הפרי עצמו - הנזק לבריאות הוא עצום • לרגל הפופולריות של השייקים בימים המהבילים האלה, בדקנו במעבדת אמינולאב כמה כפיות סוכר יש בחמישה שייקים שונים • לא תאמינו
במסיבת עיתונאים שהתקיימה לפני מספר שבועות, כשנפתחה החנות המשודרגת של עדן טבע מרקט ברמת החייל בתל־אביב, התגאה המנכ"ל, עדי כהן, בחידוש מרענן בתוך החנות: דוכן שייקים - האופנה החדשה והפופולרית של טרנד הטבע והבריאות.
תצליחו לנחש כמה סוכר יש בשייקים שאתם שותים? לחצו ובדקו אם צדקתם
דוכני השייקים קורצים לנו בכל קניון. הרשתות פותחות סניפים, והבריאות קוראת לנו מהדוכנים. הם יפים, צבעוניים ומרעננים, טעימים ומצננים את הנשמה בקיץ המהביל, ואפופים הילה של בריאות. אבל - הם גם פצצות סוכר. מתוך חמישה שייקים פופולריים של פירות שבדקנו במעבדת אמינולאב, השייק השיאן הכיל כ־20 כפיות סוכר, ובגרמים: 79 גרם סוכר.
השייק "דל הסוכר" שבדקנו הכיל 5 כפיות סוכר. מישהו ממתיק את התה שלו ב־5 כפיות סוכר? ובדיוק השבוע הזהיר משרד הבריאות שסוכר הוא הרכיב העיקרי המשפיע על עלות התחלואה ומקרי המוות המיוחסים לתזונה.
"כשעושים בדיקת העמסת סוכר לאיתור סוכרת, שותים 50 גרם סוכר, וברמה מוגברת - 75 גרם סוכר", אומרת מריאנה אורבך, דיאטנית בכירה בשירותי בריאות כללית. אנחנו חווים את הבדיקה הזאת כגועל הכרחי, אבל כשאנחנו שותים שייק פירות עם 10־20 כפיות סוכר, זה נראה לנו כשיא הבריאות.
"מיצי פירות ושייקים מבוססי פירות מתפקדים באופן בסיסי בדיוק כמו קולה או כל משקה אחר על בסיס סוכר, וקיימת על כך כבר הסכמה בינלאומית", כתב לנו פרופסור בארי פופקין, מגדולי חוקרי התזונה בבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת קרוליינה (Gilling School of Global Public Health). פופקין עמד בראש התוכנית האמריקאית השאפתנית ביותר להפחתת סוכר, נתרן ושומן במוצרי יצרני המזון הגדולים בעולם. "כל המדינות ממליצות היום בהמלצות התזונה לאכול פירות. אכלו פרי - אל תשתו אותו. ואם אתם שותים פרי, אל תצרכו יותר מ־100־120 מ"ל ליום", אומר פופקין.
כוסות השייקים שבדקנו הכילו בין פי־שלושה לפי־חמישה מההמלצה הזאת. ועוד מדובר בכוסות בינוניות. ברשתות מצאנו גם כוסות שייקים של 650 מ"ל.
"הקלוריות המגיעות מאוכל נספגות אחרת בגוף מאלו שמגיעות מנוזל", מסבירה פרופ' רונית אנדוולט, ראש אגף תזונה במשרד הבריאות, חוקרת תזונה ומרצה בבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת חיפה. "הדבר דומה להבדל בין אופטלגין מסיס במים, שנספג בגוף תוך חמש דקות ומדכא כאבים מיידית, לבין אקמול שעובר את מערכת העיכול ויש להמתין 20 דקות עד שישפיע. במיץ או שייק אנחנו מקבלים כמות גדולה של סוכר, שמתפנה מהר ממערכת העיכול, מעלה מהר את רמת הסוכר בדם ולא משביעה".
את כמויות הפירות שנאכל בשייק או במיץ, לא נחסל לעולם באכילה של הפרי השלם, כי יש השפעה גם לפעולת הלעיסה על תחושת השובע. "במחקר שהשווה אכילת סוכריות גומי לשתיית מיץ באותה כמות קלוריות, נמצא שאוכלי הסוכריות עלו פחות במשקל, כי הלעיסה גורמת יותר לתחושת שובע", אומרת הדיאטנית תמר כהן יוגב, רכזת המחקר המדעי במיזם "עוצמה" הפועל למען הפחתת שיעור הסוכרת באוכלוסייה.
במוקד הטעות האופטית הגדולה של צרכני השייקים והמיצים למיניהם נמצא הפרוקטוז - סוכר הפירות. אנחנו חיים באשליה, וגם נוח לנו לחשוב כך, שהפרוקטוז בריא יותר, בהיותו סוכר טבעי שקיים בתוך הפרי, בניגוד לסוכר הלבן (הסוכרוז), שכולנו למדנו לגנות. זו אשליה מסוכנת. "הפרוקטוז הוא סוכר כמו כל סוכר, וגרוע באותה מידה. נכון שיש לו מנגנוני ספיגה קצת שונים, אבל עדיין הוא מזיק", מסבירה מריאנה אורבך, "אם מדובר לדוגמה בילדים עם בעיות אכילה ונטייה למשקל נמוך, סוכר יגרום להם לאכול פחות ולהיות בבעיית תת־משקל קשה יותר, שכן הוא ימנע מהם לצרוך קלוריות מזינות יותר. ואילו בעלי נטייה להשמנה יצרכו יותר וישמינו. זו הסיבה שהאיגוד הפדיאטרי האמריקאי (ארגון רופאי הילדים האמריקאי) קבע לאחרונה כי אין לתת לפעוטות בגילאי 1־3 מיץ בבקבוק או בכוס מעבר, המאפשרים להם שתייה בקלות והרבה במשך היום, ואין לתת להם מיץ לפני השינה". זאת בניגוד לתרבות האמריקאית, שבה מיץ תפוזים נחשב לאחד האייקונים הלאומיים ופותח את הבוקר. "וכאשר מדובר במבוגרים, ניתן לשלב כמויות קטנות של שייקים במקום פירות, אבל לא לשכוח את המוקשים: הכמויות האדירות הנצרכות בפועל, התדמית הבריאותית השגויה והצפת הסוכר", מזהירה אורבך.
פרופ' פופקין רואה בפרוקטוז רכיב מסוכן אפילו יותר מהגלוקוז. "מחקרים ומאמרים רבים עסקו בשנים האחרונות בהשלכות הפרוקטוז על הגוף, כולל ניסויים מבוקרים שנעשו על בעלי חיים. הפרוקטוז מעלה את רמות האינסולין, את הסיכוי לחלות בכבד שומני, במחלות כליות ובמחלות לב. הפרוקטוז מתפרק בכבד, ולא בקיבה כמו הגלוקוז, ולכן למעשה הוא הרבה יותר מסוכן מהגלוקוז".
בבריטניה המליצו שירותי הבריאות לשתות לא יותר מ־150 מ"ל מיץ ליום, וזה כולל שייקים של פירות. על פי פרופ' אנדוולט, בישראל לא הוציא משרד הבריאות המלצה כמותית. לדבריה, אין בעיה, לאנשים בריאים, לשתות מיץ פירות או שייק מדי פעם, אבל בהחלט לא על בסיס קבוע.
אורבך: "לשייקים קנויים מפירות הייתי מתייחסת כמו לחבילת שוקולד. פשוט להימנע".
ומה לגבי מיצי ירקות? "הם שונים", מבהיר פרופ' פופקין, "יש בהם כמות מינימלית של סוכר, והם בהחלט בסדר, אבל צריך לשים לב שכאשר מדובר במיצי ירקות לא פעם מוסיפים להם כמויות גבוהות מדי של מלח".
איך בדקנו: דוגמי מעבדת אמינולאב יצאו לנקודות של רשתות המוכרות שייקים. בכל נקודה נרכש שייק אחד של פירות על בסיס מים. הדוגם ביקש שייק "בינוני" ורכש את מה שהוצע לו. בארבע מן הרשתות הוכן השייק מול עיני הבודק, ורק בעדן טבע מרקט השייק נלקח ממקרר ייעודי. השייקים הובאו למעבדת אמינולאב בנס־ציונה, שם נשקלה תכולת כל אחד מהם. אחר כך בדקה המעבדה הימצאות של שישה סוגים של סוכרים בכל אחד מהשייקים: גלוקוז, סוכרוז, פרוקטוז, גלקטוז, מלטוז ולקטוז. שלושת הסוגים האחרונים לא נמצאו באף אחד מהשייקים. כמו כן חושבה התכולה הקלורית ל־100 גרם ולתכולת הכוס כולה, כולל החלבונים, השומנים ושאר הרכיבים הקיימים. הממצאים מתייחסים לשייקים הספציפיים שנבדקו.
בריא באמת: מתכון לשייק ירקות
אופציה ראשונה (שתי מנות גדולות):
• סלק קטן
• גזר
• 2 מלפפונים גדולים או 4 קטנים
• 5-4 גבעולי סלרי
• תפוח חמוץ או לימון שלם יפה בקליפתו חתוך לקוביות אחרי שהוצאתם את הגרעינים
• כוס קוביות קרח
• חצי כוס מים
אפשר להוסיף קורט מלח להדגשת הטעם
אוהבי תבלון יכולים להוסיף נענע
מומלץ גם להוסיף כף שקדים טחונים תוספת השומן שבשקדים מסייעת לספיגת הוויטמינים.
להכניס הכל לבלנדר.
אופציה שנייה (שתי מנות גדולות):
• 2 כוסות עגבניות שרי מאורכות
• חצי חבילה בזיליקום
• 2 כוסות קוביות קרח
• 1 שן שום
• מיץ מחצי לימון
• חצי כוס מים
• קורט מלח
• חצי כפית שמן זית (מסייע לספיגת הוויטמינים)
להכניס הכל לבנלדר.
חשוב לציין: למעבדה אין כל דרך לדעת האם כמויות הסוכר שנמצאו בשייק הן סוכר טבעי שנמצא בפרי או ברכיב אחר שלו (למשל סילאן) או שמדובר בסוכר לבן מוסף.
תגובות:
מרשת סחוט Freshop נמסר: "בדיקות המעבדה מוכיחות באופן מובהק כי השייק שנבדק מכיל פרי בלבד ללא תוספות מלאכותיות. כמות הסוכר הטבעי שנמצאה שוות ערך לשתי מנות פרי, ולא ניתן להשוות בין צריכת שני פירות לצריכת 7 כפיות סוכר. הפירות מכילים גם ויטמינים, מינראליים, סיבים תזונתיים ואנטיאוקסידנטים, והשייק שומר על הערכים התזונתיים של הפירות. השייק שנבחר לבדיקה מכיל מנגו, אננס, פסיפלורה ותפוזים, המכילים סוכר באופן טבעי, אולם ניתן לשלב אצלנו שייקים שמכילים גם ירקות או פירות בעלי ערכים פחמימתיים נמוכים יותר".
מרשת B-Fresh נמסר: "משקה B-Benefit מכיל תפוזים שנסחטים במקום, מלון, אננס ומנגו טריים וטבעיים לחלוטין, ועל כן המתיקות במשקה נובעת אך ורק מהסוכר הקיים בפירות (פרוקטוז) ללא תוספות. התפריט שלנו עשיר גם במשקאות ללא תוספת סוכר, משקאות המשלבים מזונות־על ומשקאות עם כדורי טפיוקה".
מרשת rebar נמסר: "הרשת מציעה מגוון משקאות עשירים המעניקים תחושת שובע ותורמים לשמירה על אורח חיים מאוזן, ומספקת אלטרנטיבה לארוחה קלה עשירה בסיבים תזונתיים, ויטמינים ומינראליים וללא תוספת סוכר גולמי. הלקוח יכול לבחור את סוג המשקה, גודלו, ולהתאים את רמת המתיקות, ובכך מתאפשרת הפחתת רמת הסוכר עד כדי 50%. המשקה שנדגם בכתבה הוא מקטגוריית משקאות מבוססים סורבה פירות, שתכולתו משלבת רכיבים מתוקים וטבעיים כגון סורבה תות וסילאן וללא תוספת סוכר גולמי".
ברשת עדן טבע מרקט בחרו שלא להגיב. את תגובת Fresh Kitchen לא ניתן היה להשיג.

