yed300250
הכי מטוקבקות
    "מתאימים את עצמנו לצרכי הלקוחות". קפה גרג
    ממון • 27.07.2017
    כשר, אבל מרוויח
    יותר ויותר מסעדות הופכות לכשרות לאחרונה, בהן גם הסניף הרחובותי של רשת "וולפנייטס" - שהכשרתו עוררה זעם אצל מגיבים רבים • למסעדנים יש הסבר פשוט, והוא לא קשור להתחזקות דתית: זה משתלם
    עופר מתן

    זה לא לקח הרבה זמן. כמה חודשים אחרי שנכנס לחיינו ברוח סערה, עבר המושג "הדתה" את אותו תהליך שעבר על המושג "פייק ניוז" - הוא הופשט לחלוטין ממשמעותו והפך למטבע לשון שלגיטימי לשלוף בכל סיטואציה שקשורה איכשהו לדת ומסורת. וכמו ה"פייק ניוז", גם במקרה של ה"הדתה" השימוש המוגזם במונח לא מבדיל בין חשוב לשולי, מה שהוליד השבוע את הסצנה המגוחכת הבאה: מזללת המבורגרים ברחובות מחליטה להפוך כשרה ומיד מואשמת בהדתה (או שמא כניעה להדתה?) על ידי מאות מגיבים זועמים שרואים בהיעדר הבייקון והגבינה מעל הקציצה שלהם איום על אורח חייהם החילוני.

    "איבדתם עוד לקוח, והכל בגלל כפייה דתית" הכריז גולש אחד, "אתם בדרך לפשיטת רגל, מה אנחנו בבני־ברק?" כתב אחר, ושלישי סיכם ואמר: "מהיום לא נדרוך אצלכם יותר, יש שפע אלטרנטיבות אחרות עם אוכל לא מסורס". מיותר לומר שהתלונות האלה תובלו בערימה של סימני קריאה ואימוג'יז זועמים.

    האיש שעומד מאחורי ההחלטה הוא ארז ברג, הבעלים של סניף "וולפנייטס" בפארק המדע ברחובות. וולפנייטס היא רשת שנולדה ברחוב לילנבלום בתל־אביב ב־2008 והציעה המבורגרים איכותיים עם שלל תוספות מושחתות לבלייני האזור שחיפשו לספוח את האלכוהול בפחמימות ובשר. עם הזמן משך הסניף יותר ויותר קהל שעובד באזור וחיפש לאכול צהריים, וכיום מונה הרשת שלושה סניפים - שניים בתל־אביב ואחד, כאמור, ברחובות.

    ברג הפך בעלים של הסניף לפני כחודשיים וחצי ולא לקח לו הרבה זמן כדי למפות את האזור מבחינת קהל הצרכנים והאפשרויות שמציעם המתחרים. "יש ברחובות חוץ מוולפנייטס סניף של BBB, בלאק, המבורג ובורגרים, כולן מסעדות המבורגר איכותיות ואף אחת מהן אינה כשרה", הוא מסביר, "וזה למרות שרחובות זו עיר עם ציבור דתי גדול מאוד, ראש עיר דתי והרבה שומרי מסורת שאכפת להם מכשרות. בנוסף, פארק המדע הוא כבר לא אזור של מועדונים וברים כמו פעם, והסניף שלנו עדיין פעל כאילו יש בליינים שבאים לאכול המבורגר באמצע הלילה. ברגע שהבנתי שיש פחות בליינים ושהקהל שלי הוא רק אנשים שעובדים בפארק המדע ובאים לאכול צהריים - החלטתי שאהפוך את הסניף לכשר וכך ארוויח קהל של משפחות דתיות ושומרות מסורת. חוץ מזה, אני חושב שעסק שעובד בלי הפסקה יש לו אנרגיה לחוצה, וזה שיש מנוחה בשישי שבת לעובדים מקרין משהו יותר נינוח ורגוע גם כלפי הלקוחות".

     

    מנכ"לית BBB : " אנשים מתקרבים לדת, זה מה שהם רוצים" | צילום: אסף לוי
    מנכ"לית BBB : " אנשים מתקרבים לדת, זה מה שהם רוצים" | צילום: אסף לוי

      

    אנשים בפייסבוק לא קונים את זה, חושבים שנכנעת לכפייה דתית.

    "שמע, וולפנייטס אמנם מוכרת בייקון וגבינה אבל זה לא כאילו היא מניפה את דגל ה'לא כשרות' בארץ. כאב לי לקרוא את התגובות לפוסט שלנו בפייסבוק שדיווח שנהיה סגורים לכמה ימים לרגל הפיכתנו לכשרים. כל מיני אנשים לקחו את זה למקום של שנאת חינם ולא ברור לי למה. ההמבורגר שלנו ימשיך להיות טעים, גם אם הוא כשר, ויש בייקון טלה וגבינות צמחיות ולכל דבר לא כשר יש תחליף טעים שלא נופל מהאורגינל. זה גם הולך לצד השני - בחג שבועות האחרון עשינו מבצע גבינות על ההמבורגר וכל מיני דתיים כתבו לי על הוול 'שיישרף לכם המקום' וכאלה. אני חילוני גמור אבל עשיתי את החישוב הפשוט וגיליתי שיש יותר דתיים ברחובות מאשר הלקוחות שאפסיד בסופי שבוע, זה הכל".

     

    רוצים יום מנוחה

    וולפנייטס רחובות לא לבד. בתקופה האחרונה ישנם יותר ויותר בתי קפה ומסעדות ברחבי הארץ שבוחרים להפוך להיות כשרים. זה קורה לא רק בערים ובאזורים עם רוב ברור של דתיים ושומרי כשרות (ירושלים, למשל), אלא גם בתל־אביב, כפר־סבא ושאר ערי המרכז בעלות הצביון החילוני. השיקול של רוב העסקים שעושים את זה הוא כלכלי - קריאה של השוק שבסופה מגיעים למסקנה שהרווחים שקהל חרדי, דתי ושומר מסורת יניב לעסק גדולים מההפסדים של אי־פתיחה בשבת. גם העובדה שבסופ"שים צריך לשלם לעובדים שכר של 150% משחקת תפקיד בהחלטה.  

    בדומה לברג מרחובות, לא מעט עסקים מסבירים שגם הרצון לאפשר לעובדים ולעסק עצמו יום מנוחה אחד בשבוע עומד מאחורי ההחלטה, אבל לפחות בחלק מהמקרים זה נשמע יותר כמו טיעון נגד לטענה שמדובר בהדתה ופחות בסיבה של ממש כי בסופו של יום - מה שמעניין עסקים זו שורת הרווח ולא תרומתם למאזן ההרמוניה והמנוחה בעולם.

     

    זיו רשף־שמחוני, שמייעץ לעסקי מזון שונים, מספר שהוא ייעץ לכמה וכמה עסקים שביקשו לעשות את השינוי ולהפוך כשרים, כשגם סוג הכשרות משחק תפקיד: "בערים בפריפריה, למשל, יש תופעה של עסקים שיש להם תעודת כשרות אבל הם מחליטים לשדרג אותה למהדרין כדי להביא יותר קהל. זה פחות רלוונטי לתל־אביב וגוש דן. בנוסף, בגלל שאין בארץ סטנדרט ברור ומוגדר לאיכות מוצרי מזון, יוצא מצב מוזר שהרבנות היא למעשה הגורם היחיד שנותן סטנדרט כלשהו והרבה אנשים מניחים, ללא סיבה טובה, שאם מקום הוא כשר אז המוצרים שלו הם בהכרח נקיים ובריאים יותר. אין לזה קשר למציאות אבל הרבה עסקים מודעים לעניין הזה וזה מהווה עוד סיבה להפוך מסעדה או בית קפה לכשרים".

    אחת הרשתות שעברו בשנים האחרונות מהפכת כשרות משמעותית היא רשת בתי הקפה "גרג" שבבעלותה גם רשת בתי המאפה והקפה "ביגה". 70% מתוך 120 הסניפים של גרג בארץ הם כשרים, חצי מהם מהדרין. לאחרונה הוסבו סניפי הרשת בנמל תל־אביב ובראש־פינה לכשרים למהדרין, כשהסניף בסינמה סיטי בראשון־לציון היה כשר והפך גם הוא כשר למהדרין. רשת ביגה נפתחה כשרה, ומתוך 25 סניפיה רק אלה בחולון ובכרמיאל אינם כשרים ופתוחים בשבת. במקרה של רשתות גדולות, מה שקורה לא פעם הוא שאם הסניף ממוקם במרכז קניות שבמילא לא פתוח בשבת - זה מהווה תמריץ עבור הבעלים להסב אותו לכשר.

     

    "גרג מתאימה את עצמה לצרכי הלקוחות שלה", מסבירה סמנכ"לית השיווק של הרשת, מילי דרור־אקשלומו, "ובדיוק כמו שיש לנו תפריטי טבעוני ומנות רבות ללא גלוטן, ככה אנחנו מתאימים את עצמנו לקהל החרדי ופותחים עבורו סניפים מהדרין. בראש־פינה, למשל, יש הרבה קהל חרדי ודתי שמגיע מצפת, קריית־שמונה והאזור ולכן המעבר למהדרין היה דרוש, ומאז המכירות עלו באמת. בנמל תל־אביב יש אוכלוסייה דתית וחרדית גדולה שמסתובבת שם ורוצה לאכול אבל אין לה יותר מדי אפשרויות כשרות. מאז שהסניף שם הוכשר המכירות שלו עלו. התהליך הזה קשור לעובדה שבשנים האחרונות המגזר החרדי נפתח לעולם בתי הקפה כבילוי".

     

    "מה, אנחנו בבני־ברק?". הפרסום על הכשרת סניף "וולפנייטס"
    "מה, אנחנו בבני־ברק?". הפרסום על הכשרת סניף "וולפנייטס"

     

    תרחיש דומה קרה ברשת ההמבורגרים BBB, שמחזיקה גם בבעלות על רשת "בורגרים". מנכ"לית הרשת, אהובה תורג'מן, מספרת שסניף כשר חדש עומד להיפתח ברחוב הלל בירושלים ולאחרונה נחנך סניף כשר למהדרין בקריית־גת. מתוך 27 סניפי הרשת שניים הפכו כשרים לגמרי ו־5 נוספים מוכרים בשר כשר בלבד ולא מגישים בשר וחלב באותה צלחת. "יש הרבה סניפים שבהם הקהל רוצה בשר כשר, גם אם הסניף עצמו לא כשר", אומרת תורג'מן. "בנתניה וטבריה, למשל, יש הרבה אנשים שמתקרבים לדת ומתחזקים וזה מה שהם רוצים". רשת בורגרים, לעומת זאת, כשרה כולה על כל 55 סניפיה, וב־2017 נרשמה עלייה של כ־20% במכרות הרשת.

    אסף כהן, הבעלים של סניף "בליקר בייקרי" במרכז כפר־סבא, גילה יתרון נוסף בכשרות: אירועים של דתיים. מאז שהסב את בית הקפה שלו לכשר לפני שבועיים, הוא קיבל כבר 4 בקשות לסגור את המקום לטובת אירוע פרטי של דתיים, מה שמצטרף לטראפיק המוגבר של לקוחות במהלך ימות השבוע.

    "אחת הסיבות להחלטה הייתה שהתקשיתי מאוד למצוא עובדים שיעבדו במשמרות סוף השבוע", מספר כהן, "זה לא מטעמי דת אלא כי הם רוצים לנוח, ודווקא בסוף השבוע אתה צריך יותר כוח אדם כי יש עבודה. יש לבליקר בייקרי סניף נוסף בכפר־סבא שמאז ומתמיד היה כשר וראינו שהקהל הדתי בא לשם בכמויות אז החלטנו לזרום. לפני שעשינו את השינוי שאלנו לקוחות והם אמרו שישמחו שיהיה להם סניף כשר ליד הבית".

     

    גם אתה ספגת ביקורת מחילונים שראו בצעד שלך אקט של הדתה?

    "היו קצת לקוחות שאמרו שחבל שעשינו את זה כי אין במרכז כפר־סבא הרבה מקומות שפתוחים, אבל בסופו של דבר מבחינה כמותית יש יותר לקוחות שמרוצים מהמהלך מאשר כאלה שלא, וזה מה שחשוב".

     

    yed660100