yed300250
הכי מטוקבקות
    יריב כץ
    המוסף לשבת • 03.08.2017
    עוכר דין
    הסנגור עם הפה הכי מלוכלך, שלא התבייש לכנות את הרמטכ"ל "פקידון שמן", כשל בניסיון לעזור לאלאור אזריה למרות שלל הפרובוקציות שפיזר לאורך המשפט אבל האיש שמתנזר מטלפונים ניידים ומשליחת מיילים, ימשיך לייצר מהומות בכל הזדמנות, גם אחרי שספג ביקורות נזעמות ונוזל חומצתי לפנים עם וילה מפוארת בקיסריה, מכוניות ספורט, תוכנית פופולרית ברדיו וחיקוי ב"ארץ נהדרת", לא פלא שעו"ד יורם שפטל אינו בוחל באף לקוח ובשום קו הגנה
    גיא ליברמן | צילום: יריב כץ

    לפני ארבעה חודשים ניגש עו"ד יורם שפטל לסוכנות מכוניות היוקרה פורשה והזמין לעצמו מכונית קבריולט נוצצת בצבע אפור עם מושבים אדומים. אלא שאז, מספר חברו הקרוב, עו"ד יניב שגב, התעוררה בעיה. "שפטל וסלולרי זה לא הולך ביחד. אין לו טלפון נייד. הוא לא מוכן לשמוע על זה. אבל אז התקשרו אליו מהסוכנות ואמרו לו שעל מנת להתקין את מערכת הניווט, ווייז, יש צורך בכרטיס סים וביקשו ממנו שיעביר להם אותו. ואז התחילה דרמה שלמה סביב הכרטיס סים. הוא התווכח 'אני לא רוצה סלולרי', ומסבירים לו 'אדוני, אפשר בלי טלפון, יש אפשרות לסים של דאטה בלבד'. רק אחרי דרמה שלמה הוא הסכים. לך ולי זה נשמע דבילי, אבל מבחינתו זה היה דרמה של ממש", אומר שגב, "הוא גם לא יודע לשלוח דואר אלקטרוני. הוא מאוד אולד־פאשן. את הסיכומים שלו הוא רושם ביד והמזכירה שלו מקלידה הכל. זה האיש".

     

    קראו עוד: לסגור את השפד"ן

     

    מהרגע שהפך לסנגורו של החייל היורה מחברון, אלאור אזריה, שפטל לא ירד מהכותרות בשלל אמירות פרובוקטיביות. זה לא הפתיע אף אחד. לא מן הנמנע שבדיוק בגלל הפרובוקציות הללו הוא נבחר לשמש כסנגור בסיבוב השני של המשפט שטילטל את המדינה. אחרי הכל, בניגוד לטלפון הסלולרי, שפטל והפרובוקציות הולכים יד ביד כבר דרך ארוכה. בחודש מארס האחרון, כחלק מהליכים המשפטיים בתיק אזריה, הצהיר שפטל מול השופטים בבואו לבקש לדחות את כניסתו לכלא כי "אני עומד כאן לבד בבית הדין, אך איתי עומדים מיליוני 'עמך ישראל'". להבדיל, אי־אפשר היה שלא להיזכר במשפט הידוע של התובע במשפט אייכמן, גדעון האוזנר, שאמר בנאום הפתיחה שלו: "אין אני עומד יחידי, עימדי ניצבים כאן, בשעה זו, שישה מיליון קטגורים". שפטל זכה לביקורות נוקבות על עצם ההשוואה, אבל לא נראה שהוא התרגש מדי מהסערה שחולל וגם השבוע בשיחה עם "ידיעות אחרונות" חזר על ההשוואה המקוממת ואמר: "עובדתית זה נכון. 80 אחוז מהציבור היהודי תומכים בי וזה שישה מיליון – אותו מספר קטגורים שעליו דיבר האוזנר".

     

    עם אזריה. צילום: יריב כץ
    עם אזריה. צילום: יריב כץ

     

    בסופו של דבר, קו ההגנה הזה ממש לא עזר ללקוח שלו. שפטל ספג ערימות של ביקורת על אופן ניהול התיק של אזריה ועל הטיעונים המשפטיים שבחר להעלות בערעור וספג מפלה משפטית ניצחת כאשר כל השופטים דחו את טענותיו — ושניים מהם אף ביקשו להחמיר עם עונשו של אזריה וקבעו כי ניתן היה להעמידו לדין על רצח. עם כאלה תוצאות בבית המשפט קשה להתווכח.

     

    גורם משפטי בכיר שמבקש להישאר בעילום שם ("למה לי לחטוף ממנו כמה חיצים לשוניים", הוא צוחק), מוצא הקבלה לתיק מפורסם אחר. "במידה רבה ההליך המשפטי הזה מזכיר את התיק המפורסם ביותר שלו, כשייצג את ג'ון איוואן דמיאניוק", הוא מסביר, "מדובר בשני תיקים שהסעירו מדינה שלמה, ובשניהם הוא היה הסנגור המוביל, תוך שהוא מסתכסך עם סנגורים אחרים בתיק". עם זאת, לדבריו יש גם הבדל משמעותי אחד גדול בין שני המקרים: "אם בתיק דמיאניוק שפטל נחשב בעיני רבים כבוגד והיה באותם הימים אולי האיש השנוא ביותר במדינה — עכשיו כשהוא מייצג את אזריה, הוא מרגיש אהוד ונתמך על ידי רוב העם. חתיכת מהפך".

     

     

    מאקדוחנית הטוטו לחייל היורה

     

    שפטל, שנולד ב־1949 בתל־אביב, מתגורר כבר שנים רבות בווילה מפוארת בקיסריה בעלת שתי קומות. הוא חובב חפצי אמנות וביתו רחב הידיים מלא בציורים, שעוני מטוטלת, ושטיחים יוקרתיים. הוא התחתן פעם אחת אך הנישואים התפוצצו ברעש גדול אחרי קצת פחות משנה, תוך הטחת האשמות הדדית בין שני בני הזוג. לשפטל אין ילדים, אבל עו"ד שגב מספר על קשר מיוחד שנרקם בינו ובין אבישג בתה בת החמש של עו"ד טל מליק, שבעבר הייתה שותפה במשרד עורכי הדין של שפטל. "בשבת לפני שלושה שבועות הוא ביקר אצלי בבית עם הילדה", מספר שגב ומוסיף שזה לא היה הביקור הראשון של שניהם. "אולי בגלל שאין לו ילדים משל עצמו הוא קשור אליה בצורה בלתי רגילה והיא קוראת לו דוד פשי, במקום שפי".

     

    עו"ד טל מליק סיפרה לנו השבוע על הקשר המיוחד של בתה עם הסנגור המפורסם: "אבישג ויורם קשורים מאוד אחד לשנייה. היא כל סופשבוע מגיעה אליו מתל־אביב לקיסריה, היא אוהבת אותו אהבת נפש. הוא קורא לה ספרים, הם משחקים יחד, הם אוהבים להרכיב יחד מטוסים ורכבות, אבישג אוהבת סושי אז היא גוררת אותו לכל הסושיות הכי שוות באזור, הם נפגשים כמעט כל סופשבוע עם המון חברים, רובם עורכי דין וילדיהם. ללא ספק אושר גדול לשניהם".

     

    שפטל נחשב לאיש החיים הטובים ולחובב מכוניות מושבע — בעיקר פורשה, או ב־מ־וו עם העדפה למכוניות ספורט דו־מושביות עם גג נפתח. הוא דובר יידיש, רוסית ואנגלית ומתהדר בחליפות יוקרה מוקפדות, ועליהן מונח בגאון סימן ההיכר הנוסף שלו: תליון מגן דוד שלא מש מצווארו.

     

    הוא משמש כעו"ד פלילי מ־1976 ומהרגע הראשון כיוון למרכז הבמה. "מתוך רצון של עו"ד שבקושי יש לו רישיון חודש לשים יד על תיק שמביא המון פרסום הלכתי להיות הסנגור בפרשת אקדוחנית הטוטו", נזכר השבוע שפטל. "היא הייתה עולה חדשה מרוסיה שהשיגה אקדח טוטו עם משתיק ויצאה לרחובות גוש דן והתחילה לירות באנשים. לקח חודש עד שתפסו אותה". שפטל מספר בגאווה כיצד הגיע בזכות התיק להתארח באולפן "מבט" בערוץ הראשון "כשעוד היו לו 99 אחוזי רייטינג", ומסכם בנוסטלגיה: "זכיתי בתיק כשקיבלו את הטיעון שלי שהיא איננה שפויה".

     

    כעבור כמה שנים קיבל פרסום משמעותי יותר כשייצג את המאפיונר היהודי־אמריקאי מאיר לנסקי, אלא שזה היה רק הקדימון לתיק חייו שהגיע ב־1987. שמו של שפטל הפך מוכר בכל בית בישראל כאשר צורף לצוות ההגנה של האוקראיני ג'ון איוואן דמיאניוק, שהואשם כי הוא הפושע הנאצי "איוואן האיום", שבזמן השואה ביצע פשעי מלחמה נגד יהודים ושלח רבים למותם במחנה ההשמדה טרבלינקה. "הבעיה בתיק הייתה שדמיאניוק הגיע לפה עם שני עורכי דין אמריקאים, בהובלת עו"ד מרק אוקונור, שלא הבינו דבר וחצי דבר בדין הפלילי הישראלי. הם היו טובים בהליכים באמריקה, אבל כאן ממש לא", אומר גורם שליווה את התיק מבפנים באותם הימים. "היו הרבה ניסיונות של המדינה למצוא עו"ד רציני שייצג אותו ולו מאחורי הקלעים, אפילו כמו שהיה במשפט אייכמן, ובמשך זמן רב הניסיונות הללו לא הצליחו. מהבחינה הזו כששפטל הופיע, עו"ד שמבין בדין הפלילי ומוכן לייצגו, היו הרבה שנשמו לרווחה".

     

    ב־1988 דמיאניוק הורשע בבית המשפט המחוזי ונידון למוות, אך בערעור בפני בית המשפט העליון התחוללה דרמה גדולה כאשר הוא זוכה מחמת הספק שהצליח שפטל לעורר באשר לזהותו כ"איוואן האיום". הדרמה הזו קיבלה תפנית נוספת לפני שש שנים, כאשר דמיאניוק הורשע על אדמת גרמניה באשמת סיוע לרצח המוני של יהודים במחנה סוביבור — ומת טרם כניסתו לכלא. במהלך המשפט שנערך בישראל זכה שפטל לקיתונות של בוז מרבים בציבור שזעמו על כך שעו"ד יהודי מייצג את מי שרבים ראו כשטן. גם הפרקליט האמריקאי אוקונור שנאלץ לפרוש מהייצוג לאור הפגיעה במעמדו בצוות ההגנה זעם על שפטל ובראיון שהעניק בעבר אמר "אחרי שפוטרתי רציתי לפגוע בשפטל. פיזית. ממש לפגוע בו". שפטל אמר אז בתגובה כי "אוקונור הרוס באשמתו".

     

    אלא שהיה גם מי שלא הסתפק באמירות בלבד נגד שפטל ועבר למעשים. ישראל יחזקאלי ברח מפולין שנים ספורות לפני פרוץ מלחמת העולם השנייה, הצטרף לאצ"ל ולחם בבריטים. עם הרקע הזה, ב־1 בדצמבר 1988 הגיע יחזקאלי, אז בן 71, לבית הלוויות בשכונת סנהדריה בירושלים, שם התקיימה הלווייתו של עו"ד דב איתן ז"ל. בידו הוא אחז בקבוק מלא בחומצת מי מלח, והמטרה הייתה פרקליטו הנודע לשמצה של דמיאניוק. "שפטל היה בלוויה ובעיצומה הוא מצא לנכון לשפוך עליו את החומצה. אני במקרה הייתי שם וראיתי הכל. זה התרחש במרחק כמה מטרים ממני ונתבקשתי לייצגו", נזכר עו"ד שמעון פרנקו ומספר כי לקוחו "תיעב את שפטל על כי בחר לייצג את דמיאניוק". יחזקאלי הורשע ונגזרו עליו שלוש שנות מאסר וקנס כספי. "שפטל התעקש על פיצוי כספי. הוא לא היה מוכן לוותר" מספר פרנקו. "נכון מאוד", מאשר שפטל שמגדיר את העונש כ"חרפה" ומתעקש עד היום: "זאת עבירה של 20 שנה".

     

    מופע קללות בשידור חי

     

    מאז הסערה הגדולה סביב משפט דמיאניוק, כבר הספיק שפטל לייצג עוד שורה ארוכה של דמויות מוכרות שכיכבו בכותרות העיתונים. רשימה חלקית: האחים יצחק ומאיר אברג'יל, גרגורי לרנר, חגי עמיר, ניסים חדד שהואשם באונס פעוט בן שנה וחצי וזוכה בעליון בדרמה גדולה, ישי בן־אוליאל שנאשם ברצח בני משפחת דוואבשה בהצתה בכפר דומא וגם נשיא המדינה לשעבר והאנס המורשע משה קצב. אבל לא רק רשימת הלקוחות המפורסמים הציבה אותו בחזית התקשורתית, בשנים האחרונות הפך הסנגור הפלילי שפטל למוכר עוד יותר בשל הקריירה התקשורתית שבה פצח. מעבר לביקוריו כמרואיין מבוקש באולפני הטלוויזיה, מגיש שפטל תוכנית רדיו מצליחה ושנויה במחלוקת ברדיו ללא הפסקה, שנשמעת כמו מופע קללות בשידור חי, שפטל נגד שאר העולם. מופעי האימים שלו כבר הביאו אותו עד מערכון ב"ארץ נהדרת". נראה שאין עוד עו"ד בישראל שמותח את גבולות חופש הביטוי כשפטל. פעם זה גם עלה לו בפיצוי כספי של 105 אלף שקל אחרי התכתשות משפטית מול מאזין בשם אמנון הולצמן שאותו כינה בין היתר כ"שרץ", "בזוי" ו"מתועב".

     

    נראה כי אין כמעט מגזר ששפטל לא הצליח להסתבך איתו לאורך השנים. בראיון לעיתון "תל־אביב" ב־2004 עיצבן את שכניו בקיסריה כשאמר, "הגדרתי את האוכלוסייה פה כאספסוף בורגני, ואני מתעב את רובם". גם את קהילת הלהט"ב הצליח לעצבן כשאמר: "הומוסקסואליות היא לדעתי סטייה מחליאה, ומצעד הגאווה זה דקדנס חולני של החצנה מגעילה". כששאלנו אותו על האמירה הזו השבוע, לא חזר בו, אבל מיהר להוסיף: "יחד עם זאת אני אף פעם לא קראתי לאיזושהי אפליה שלהם. ואין לי שום בעיה לגבי התפקוד שלהם באופן אישי. מה שאני אומר שבשום פנים ואופן אין להכיר בנישואים חד־מיניים כי זכר ונקבה ברא אותם".

     

    "הפרה אתית מכוערת"

     

    בחמש השנים האחרונות הגיעו לרשות השנייה לטלוויזיה ולרדיו 182 תלונות בקשר לתוכניתו של שפטל ורבים ביקשו לקחת ממנו את המיקרופון, עד כה ממש לא בהצלחה. בשנה שעברה הגישה סיעת מרצ עתירה לבג"ץ בדרישה להפסיק את שידור תוכניתו בשל אמירות לא ראויות שלטענתם השמיע. העתירה נדחתה. השבוע הגישה הסיעה עתירה דומה. "אני רוצה להודות למרצ על העתירה הזו כפי שהודתי בעתירה הקודמת האינפנטילית שנדחתה על הסף", אמר לנו שפטל בציניות השבוע. "מרצ חושבת שהיא תצליח לסתום את הפה למי שדעותיו עומדות באופן קיצוני נגד דעותיה. ההצלחה מובטחת להם כמו ההצלחה בעתירה הקודמת".

     

    עוד קודם היה זה ח"כ יואל חסון שפתח לדבריו ב"קמפיין פייסבוק" כדי להפסיק את שידורי תוכנית הרדיו של שפטל. חסון לא הסתפק בקמפיין ופנה למועצת הרשות השנייה לטלוויזיה ולרדיו מספר פעמים. כך למשל במכתב שהגיע לידינו ממארס 2016 כתב כי הוא מבקש שתתקיים "בדיקה מקיפה בקשר להתבטאויותיו המסיתות, השקריות והאלימות של עו"ד שפטל בתוכניתו. התבטאויותיו של שפטל עולות כדי הפרה חמורה של כללי האתיקה של הרשות השנייה, ושהתרופה להפרה מכוערת זאת היא הפסקת שידוריו של שפטל". מנכ"ל הרשות בפועל ניר שוויקי השיב במכתב משלו כי "רדיו ללא הפסקה עושה ככל שביכולתו לשמור על כך שלא ייחצו קווים אדומים באמירותיו של עו"ד יורם שפטל או של כל שדרן אחר בתחנת הרדיו". האם זה עזר? כנראה שלא. השבוע הסתיים הליך הפרה שפתחה הרשות נגד התחנה בגין אמירותיו של שפטל. "ההליך הגיע לסיומו ביום רביעי האחרון ובו נקבע קנס כבד בסכום של 120 אלף שקלים לתחנה", נמסר מהרשות.

     

    עימותים עם הקולגות

     

    "צריך להגיד משהו על הצביעות בשמאל הישראלי הקיצוני שמנסה לסתום לשפטל את הפה, בזמן שיש שדרים בצד השני שמדברים בצורה וולגרית לא פחות", יוצא להגנתו הח"כ לשעבר ומגיש הטלוויזיה שרון גל, שלקח חלק מרכזי בהפיכתו של שפטל לסנגור המוביל שהגיש את הערעור בפרשת אזריה. במהלך השבוע, למרות הקולות הרבים שקראו לאזריה שלא להגיש ערעור ולבקש מחילה, הודיע עו"ד שפטל כי בכוונתו להמשיך את הסאגה המשפטית ולפנות לבית המשפט העליון. רק אתמול הודיע אזריה שהחליט לוותר על בקשת הערעור ופנה לרמטכ"ל והגיש בקשה להמתקת עונשו. "אני שותף להחלטה הזאת", טען אתמול שפטל, "ישבנו אתמול בערב ודסקסנו את הענין שעות ארוכות, למעשה התקבלה החלטה אתמול בערב. ביקשנו שהמשפחה תישן על זה".

     

    אם הירי שביצע אזריה במחבל מחברון היה מתבצע בנקודת זמן אחרת, ייתכן ושפטל היה הופך לסנגורו כבר מהרגע הראשון, כך לפחות הוא סיפר לנו השבוע. "משפחתו של אלאור פנתה אליי ביום האירוע, ממש ביום שהוא נעצר ויחד עם שרון גל התחננו שאני אקח על עצמי את הסנגוריה", הוא מספר, "אני סירבתי בצער והבהרתי להם שבגלל עיסוקיי העכשוויים המיידים לא תהיה לי כל אפשרות ואני לעולם לא אכנס לתיק מבלי שאוכל לתת את כל מה שאני יכול לתת". לאחר שאזריה הורשע שפטל נקרא לדגל, ובדרך נפרד אזריה מסנגוריו הקודמים, עוה"ד אייל בסרגליק ואילן כץ, שהתפטרו מייצוגו ובינם לשפטל אף הוחלפו מהלומות מילוליות.

     

    במהלך המשפט עורר שפטל לא מעט מהומות, אם בדרך של השתלחות בתובע הצבאי, עו"ד נדב ויסמן, שטען כי הוא "צמא לדמו של אזריה", והשיא הגיע בימים האחרונים כשליגלג על מידות גופו של הרמטכ"ל גדי איזנקוט, כינה אותו "פקידון שמן" ו"עלוב נפש" — ונאלץ להתנצל על כך בשפה רפה לאחר מכן.

     

    לנוכח האמירות החמורות שהשמיע שפטל נגד הרמטכ"ל, פתח לפני יומיים עו"ד שלומי ציפורי קבוצת ווטסאפ בשם "תומכים באיזנקוט" שאליה צורפו עשרות עורכי דין שעוסקים בתחום הצבאי, כולל אילן כץ, פרקליטו לשעבר של אזריה, וציפורי ציין בין היתר כי "אילן כץ ואני הולכים להגיש תלונה נגדו לוועדת האתיקה".

     

    ח"כ יהודה גליק מהליכוד טען השבוע ששפטל מעניק לאזריה ולמשפחתו עצות אחיתופל. "קראתי לו קודם, 'עזוב את שפטל, הוא מסבך אותך'", אמר ח"כ גליק ל"ידיעות אחרונות". "גם עכשיו אני קורא לו ולמשפחה: עזבו את שפטל, הוא נותן לכם עצות לא טובות. אזריה יכל כבר להיות בבית, ומושכים אותו. אולי שפטל אוהב אותו, אבל הוא עיוור לראות את המציאות".

     

    כמו גליק, לא מעט פרשנים תהו השבוע האם השירות שהעניק שפטל לאזריה לא גרם יותר נזק מתועלת, אבל מקורבי המשפחה ממשיכים לטעון שהוא היה האדם הנכון. "מדובר בעו"ד הפלילי הטוב ביותר בישראל", טוען שרון גל, "אני חושב שבמבחן התוצאה בהליך הערעור שהוא הגיש נעשתה עבודה משפטית מצוינת. לא היה שינוי לרעה בעונש כפי שאנשים אמרו שזה עלול לקרות". וגם עו"ד שגב מבקש להוסיף עוד כמה מילות הגנה על הסנגור עתיר הסקנדלים: "נכון שלאיש יש את הדרך שלו להתבטא ולהגיד דברים, אבל אני אפתיע אותך – יש לו לב ענק והוא הכי חם שאני מכיר, אבל – בדרך שלו. אם הוא לא אוהב אותך זה משהו אחד, אבל אם אתה חשוב לו הוא יעשה הכל ויתקשר שש פעמים אם צריך כדי לדאוג לך להכל, איש מיוחד".

     

    עורכי הדין אילן כץ, אייל בסרגליק וכרמית שחיבר, אשר ייצגו את אלאור אזריה מתחילת המשפט ועד שלב הערעור מסרו בתגובה כי "לצערנו גורמים אינטרסנטיים בחרו לסכן את אלאור באמצעות הבטחות שווא. אנו מביעים שאט נפש מהתנהגותו המתלהמת והאלימה מילולית של עורך דין שפטל אשר חצה כל גבול בדברי השטנה שלו, לרבות השמצות אישיות כלפינו חזור והשמץ תוך ניסיון לכסות את כישלונו בטענות שווא אודות התנהלותנו, לאחר שמשך כל ההליך החמיא לנו".

     


    פרסום ראשון: 03.08.17 , 18:18
    yed660100