"כל יום אני מסתכלת על עצמי במראה ושואלת: כיף לך?"
כוהנת החיים הבריאים מיכל צפיר צורכת מזון איכותי בלי לספור קלוריות ומשלבת אימוני אירובי, גמישות וכוח • המומחים מציינים ששגרת הכושר והטיפוח שלה מושלמת, מתלהבים מהשינוי שעשתה בחייה, ורק מבקשים שתוסיף קצת סידן לתפריט
מי אני: "מרצה ומאמנת לאורח חיים בריא, וקודם כל אמא לשלוש בנות. יש לי תוכנית רדיו ב־102, 'חיים טוב יותר עם מיכל צפיר', ולאחרונה יצא הספר השני שלי, 'ליצור את החיים שאני רוצה', שנמצא בכל חנויות הספרים. נשואה ליואב צפיר, גרים ברמת־השרון. בת 50, 1.66 מ', שוקלת 56 קילו".
יום העבודה שלי: "תמיד הייתי טיפוס של בוקר. אני קמה לקראת חמש, מתה על השעות האלה, של השקט. במהלך היום אני יושבת, כותבת, עונה לאנשים בפייסבוק, משתפת. אני יוצאת להרצאות, מקליטה פרסומות ודיסקים, גם את הספר שלי אני מקליטה. יש לי תוכנית אינטרנטית ואני מכינה סרטונים והמון חומר לכל מי שמנוי אליה. כשאני כותבת אני אוהבת לשבת בבתי קפה כי אני אוהבת להיות מוקפת בחברה, אם כי קרה שמדי פעם נסעתי לזכרון־יעקב כדי להתנתק ולהתמסר לכתיבה.
"בצהריים משתדלת להיות בבית, בערב יש עוד סיבוב של הרצאות בארגונים, ואין תקופה שלא אלמד משהו: תזונה על פי תורת הרמב"ם, פסיכולוגיה חיובית במרכז מיטב בבינתחומי, כל תחום שיכול להעשיר אותי. לאחרונה כתבתי בפייס שאני רוצה לגלות 50 מקומות בארץ עד גיל 50 ומאז אני כל יום במקום אחר, לא נחה לרגע, חורשת את הארץ.
"סופי שבוע תמיד סביב המשפחה, יוצאים לטיול או לסרט, ים, בריכה, אני אוהבת להיות בתנועה. אם מסתדר לי אני ישנה צהריים, כמו הפולנים, תנומה של רבע שעה בסלון. אם אני נוסעת להרצאה ומישהו נוהג אני לוקחת את הכיסא אחורה. הולכת לישון לקראת 11 בלילה".
התזונה שלי: "מתעוררת, שותה שתי כוסות מים ויוצאת לאימון. כשחוזרת שותה מים עם כפית קינמון, שורש כורכום טרי מגורר וטיפה פלפל שחור. בכלל, אני שותה רק מים. לארוחת בוקר אוכלת סלט עם אבוקדו, ביצה או כף טונה, לפעמים פרוסת לחם וירקות, לפעמים שייק, לפעמים חופן אגוזים ופרי. אני דוגלת בעקרונות, לא בתפריטים. התפריט שלי דל בפחמימות, והן מגיעות מירקות ומפירות בעיקר. לא מתעסקת באחוזי שומן, אין דיאט ואין לייט, כשיש גבינה שמנה אקח חתיכה קטנה ממנה. אני לא סופרת קלוריות, לא צריכה מד צעדים - הגוף יודע. עד הצהריים אני אוכלת שני אגוזי מלך וכמה שקדים, אולי פרי. בצהריים ירקות מאודים או סלט טרי, איזשהו חלבון כמו חזה עוף או דג, לפעמים קינואה. אחר הצהריים פרי או כפית טחינה עם קצת דבש מוקשה שאני שומרת במקפיא. בערב סלט או שקשוקה, לפעמים טוסט עם גבינת עיזים או לחם קלוי עם טחינה או אבוקדו. אם יצאתי למסעדה משהו ממש קל, משתדלת לא לאכול שלוש שעות לפני השינה.
"קורה שאני אוכלת פיצה שעשינו בבית, אבל תמיד יש סלט גדול. לא שותה אלכוהול, מעט מאוד חלב ומוצריו, כי זה לא עושה לי טוב. מאוד אוהבת חליטות טבעיות, גוזרת עלים מהגינה ומכינה קנקן. כשאני הולכת להרצאות אני לוקחת משהו קטן ואוכלת באוטו, כי כשאני יורדת מהבמה אני רעבה".
כושר: "כל בוקר אני יוצאת לרוץ בים בין 45 דקות לשעה, כולל מתיחות בסוף. לפעמים עושה הליכה בדופק בינוני־גבוה. בנוסף, פעמיים בשבוע אימון משקולות. בשגרת הספורט יש שילוב של אירובי, גמישות וכוח".
טיפוח: "לא עושה פן בקיץ, אין לי פן ואין לי מברשת. אני מטפלת בשיער עם מסכת הזנה מדי פעם. לא מתאפרת, יש עליי מייק־אפ כשאני מצטלמת. הפסקתי עם לקים, מורחת רק מחזק. אני מקפידה למרוח סרום, קרם עיניים וקרם הגנה. בצהריים שוטפת פנים ומורחת קרם לחות, בערב קרם לילה. אחת לרבעון קוסמטיקאית. במשך שנים היה לי עור קשה ברגליים, אבל מאז ששיניתי את התזונה שלי העור רך ואני מורחת קרם לשמירה על הקיים. עושה מדי פעם בוטוקס, לשמחתי יש לי עור טוב, בלי קמטים או סימני מתיחה".
לנפש: "כמעט כל יום אני עושה מדיטציה, בסוף הריצה בים או בבית. אם הקדמתי לפגישה, אשאר עוד רבע שעה באוטו ואתרגל מדיטציה. אני כותבת כל הזמן, כי אני מאמינה שזה כלי נהדר לריפוי הנפש. פעם האוטומט היה לאכול משהו כדי להרגיש יותר טוב, היום זאת הכתיבה. אני קוראת שני ספרים במקביל, מנויה על דיוור של אנשים מהעולם כדי לתרגל את האנגלית שלי בתחומים שונים ומגוונים. אני אוהבת מגע עם אנשים, חייבת להיות מחוברת באופן אישי, ואין לי בעיה להתקשר באופן רנדומלי ללקוחות כדי להרגיש את הקהל שלי. הרעב הגדול שלי היום זה לדעת מה המגמות בעולם בכל תחום ולאמץ את החדש.
"לפני שנתיים העליתי תמונה שלי בבגד ים, שהבת שלי צילמה, וכתבתי שאני עוד דקה בת 50 וזאת התוצאה אחרי ששיניתי את הדרך והחשיבה שלי. זה השינוי שעשיתי בסביבות גיל 40 - הפסקתי לרצות אנשים אחרים והתחלתי לחשוב איך אני עושה טוב לעצמי לפי הרצונות שלי. כשהעבירו עליי ביקורת הבנתי שעשיתי משהו שאי־אפשר להיות אדישים אליו. כשאתה אמיתי זה הגיוני שלא כולם יאהבו אותך, אז אני לא מצפה שכולם יאהבו אותי. האדם יוצר משמעות, לא מחפש משמעות.
"אני משלמת מחיר בזה שאני עובדת קשה ומשקיעה, אבל העשור האחרון היה אחד המתוקים שהיו לי בחיים. עברתי הרבה מאוד קשיים, הרבה אכזבות וכישלונות, כל הזמן זה ניסוי וטעייה, ועל כל דבר שהצלחתי יש לי עשרה שלא הצלחתי. שילמתי שכר לימוד על הדברים האלה. חצי שנה לא קניתי בגד חדש מבחירה, כי בא לי לשים את המשאבים במקומות אחרים. הדבר היחיד שקניתי זו שמלה לבת מצווה של הבת שלי וזהו. אה, כן, קניתי כפכפים ביילו. להוציא ספר זה הרבה כסף, ואין באר שהכסף נשאב ממנה. כמו שלקחתי אחריות על הבריאות שלי, לקחתי אחריות על חשבון הבנק שלי, יש לי ערכים של ניהול בכל תחום. פתחתי חשבון בנק לבנות, אמרתי להן שעשרה אחוזים מזה ילך לתרומה, כי בעיניי נתינה זה ערך עליון ואחד הדברים שנותנים תחושת משמעות. גם אוזן קשבת זו נתינה.
"כל יום אני מסתכלת על עצמי במראה ושואלת את עצמי: כיף לך? אם כן, אחלה, ואם לא - תשני משהו. פיטרתי עובדים וזה הדבר הכי קשה בעולם, אבל אני נאמנה לעצמי. יואב הוא הראשון שאני משתפת, עוד מעט אנחנו 25 שנה ביחד והזוגיות שלנו הרבה יותר טובה היום. כשאני מקיפה את עצמי באנשים שטוב להם, אז טוב לי, לכן חלק מהכיף שלי זה לעשות ליואב טוב. למזלי קל לשמח אותו".
שורה תחתונה: "אני בשלב בחיים שבא לי חוויות יותר מכל דבר אחר, ומאמינה שאם את עושה מה שאת באמת אוהבת – הכל מסתדר".
מה אומרים המומחים?
רקפת אריאלי, דיאטנית קלינית וספורט, המרכז לרפואת ספורט שערי צדק:
"התפריט מאוזן, היא לא גזרה על עצמה איסורים, היא קשובה לגופה, ועל ידי כך היא מצליחה לשמור על הרגלים לאורך שנים. העיקרון החשוב ביותר שעליו היא מקפידה הוא מזון טרי, היא כמעט לא צורכת מזון מעובד. היא יודעת לזהות את נקודות החולשה ומסיימת לאכול בשעה מוקדמת יחסית.
"לא נראה שהתפריט שלה דל בפחמימות. הן מגיעות ממקורות מזינים כגון ירקות, פירות, דגנים מלאים. היא מקפידה על צריכה מגוונת של חלבונים ומרבה בצריכת שומנים מן הצומח (טחינה, אבוקדו, אגוזים).
"מיכל ממעטת בצריכת חלב ומוצריו בשל תחושת אי־נוחות, ולכן חשוב שתעשיר את התפריט שלה במקורות אחרים לסידן, כגון סרדינים, טחינה משומשום מלא, שקדים, ברוקולי, חלב סויה. הפעילות הגופנית שהיא מבצעת לא מחייבת התייחסות תזונתית מיוחדת. היא עושה ספורט לשם הבריאות ולכן אינה חייבת לאכול לפני אימון אם לא מתחשק לה".
צחי נחום, מומחה לפיזיולוגיה של המאמץ:
"לאנשי בוקר כמו מיכל קל מאוד לקום ולעשות אימון כושר. השילוב בין אירובי וכוח הוא הכרחי, והתמהיל של מיכל מצוין. אימון אירובי, כמו הליכה או ריצה, משפר סיבולת לב־ריאה וחיזוק מועט של שרירי הרגליים. הליכה בים קשה יותר בשל החול הרך ומפחיתה את העומסים על המפרקים. ללא ספק פעילות אירובית של 45 דקות מספקת ועונה על הדרישות של הקולג' האמריקאי לרפואת ספורט. חיזוק שרירים מחייב עומסים והתנגדות. אימון משקולות הוא אימון מצוין. גם פה ההמלצה היא לשני אימונים בשבוע, ומיכל עובדת לפי הספר".
ד"ר להבית אקרמן, מומחית לרפואת עור:
"מיכל מתחזקת את העור טוב מאוד, בצורה מסודרת ומאורגנת, כולל שטיפה של הפנים, שימוש בקרם לחות, מסנני קרינה וטיפול אצל קוסמטיקאית בכל רבעון. בדיוק כפי שצריך: פשוט, יעיל וללא הגזמות, כך אני חושבת שנכון. טוב עושה מיכל שמקפידה על שימוש קבוע כל בוקר במסנן קרינה. היא מורחת גם קרם עיניים וסרום בבוקר - חשוב לחדד שאת מסנן הקרינה חשוב למרוח אחרון על העור (שכבה הכי חיצונית). בגיל 50 כדאי להוסיף שימוש קבוע ברטין A פעמיים בשבוע בלילה, במקום קרם הלילה הרגיל.
"מיכל מציינת שהיא עושה טיפול בוטוקס מדי פעם - שוב מומלץ. זה מכניס אור לפנים ומשווה להן מראה רענן. כל הכבוד לה על ההקפדה על המינון הנכון. זה בעצם סוד הקסם - כך מצד אחד משמרים מראה רענן ומצד שני שומרים על מראה טבעי ועם הבעות".
צביה חי־אל, מנחה, מאמנת ומנהלת מרכז מעגלים:
"מיכל היא אישה מודעת, חזקה, שלוקחת אחריות מלאה על חייה. לפני כעשור עשתה שינוי משמעותי ומינפה אותו למפעל חיים. בעולם הפסיכולוגיה וההתפתחות האישית אנחנו מכירים משברי גיל 40 שמסתיימים בפריצה גדולה קדימה בתחום חדש לאותו אדם, או כאלה אשר בהם בשיא המשבר מופיעה התעוררות גדולה, רגשית ונפשית, שסוחפת את האדם לעשות שינוי טרנספורמטיבי אדיר.
"מיכל מאוד מצליחה במקצוע החדש שלה גם משום שהיא חרוצה, נחושה ומוכשרת, וגם כי ניתבה את השינוי שלה למען אחרים. היא מהווה כיום דוגמה אישית לנשים בכל הארץ. חלק מן החוכמה של מיכל לשימור השינוי היה להעצים גם אנשים נוספים ולסחוף אחריה עשרות אלפים לאורח חיים בריא ואיכותי, תוך כדי יצירה של פלטפורמות רבגוניות בנושא מרכזי. מאוד אהבתי לקרוא על האיזון והמידתיות שלה בכל התחומים, לצד ההתמסרות הכמעט מוחלטת למפעל החיים שלה ולעשייה הפורייה.
"כמובן שחשוב להתפתח וללמוד ולא להפסיק לחפש את החידושים והטרנדים החדשים בתוך המקצוע החדש, כמו גם להמשיך לבסס את מה שקיים ונבנה תוך כדי תנועה. נראה לי שצפויה לה עוד דרך מרשימה ומשמעותית ביותר". •

