מי מזייף את ספרי הלימוד של בני גורן?
מגפת זיופי ספרי לימוד פוגעת בהוצאות הספרים בעשרות מיליוני שקלים בשנה • וגם התלמידים נפגעים: הספרים לא מעודכנים, איכות ההדפסה ירודה ועמודים שלמים חסרים
הוצאות ספרי הלימוד נפגעות מדי שנה בעשרות מיליוני שקלים בגלל מכת זיופי הספרים, כך גילה אתמול עו"ד גיורא לנדאו, שמייצג את הוצאות הספרים מט"ח (המרכז לטכנולוגיה לימודית), ספרי אריק כהן ובני גורן. הגורמים הבולטים בענף מעריכים את היקף שוק ספרי הלימוד בכ־600 מיליון שקלים בשנה.
"שוק ספרי הלימוד הוא שוק ענק, של כ־2 מיליון תלמידים מכיתה א' ועד כיתה י"ב, שעושים שימוש בספרים. זהו שוק מפוקח ע"י המדינה, כל ספר מחויב באישור משרד החינוך לפני שהוא נכנס לשימוש בבתי הספר. הספר חייב להיות זמין במשך 5 שנים אלא אם כן שונתה תוכנית הלימוד", הסביר עו"ד לנדאו.
מזייפים משנות ה־80
עו"ד לנדאו נתקל בתופעה לראשונה בסוף שנות ה־80. "התיק הראשון שלי היה ב־1989, זה היה תיק נגד מפיץ ספרי לימוד שתפסנו אצלו כמות גדולה של ספרי לימוד מזויפים באנגלית".
הוצאות הספרים מעסיקות משרדי חקירות, חוקרים פרטיים ועורכי דין שתפקידם להתחקות ולאתר את זייפני הספרים, ובהמשך לפשוט על מחסני וחנויות הספרים המזויפים בסיוע המשטרה ולהחרים את הספרים המזויפים. "מאז 1997 לא זיהינו ספרי לימוד מזויפים במגזר היהודי", מדגיש עו"ד לנדאו.
"מדובר בתופעה חמורה וקשה שנמשכת שנים ופוגעת כלכלית בכל הוצאות הספרים. הזייפנים מוכרים ספרים באיכות נמוכה מאוד, לעיתים חסרים בספרים עמודים שלמים, הדפסה ירודה וללא עדכונים, זהו מוצר נחות וירוד שללא ספק פוגע בחוויית הלימוד של התלמידים. ההוצאה שלנו נפגעת מזיוף של עשרות אלפי ספרים מדי שנה", מוסיף עו"ד סער גרשוני, ממשרד גרשוני ושות' המייצג את הוצאת הספרים "משבצת".
לסוחר - רווח משולש
ההערכה של הוצאות הספרים היא שבשטחים פועלים בתי דפוס שמייצרים מאות אלפי ספרי לימוד מזויפים מדי שנה, שמוברחים לשטחי ישראל ומופצים למאות חנויות ספרי לימוד.
"הרווח של סוחר ספרי לימוד מזויפים הוא משולש: הוא קונה בזול את הספר המזויף, לא משלם מע"מ על הספרים ובנוסף לא מדווח על המכירות. עכשיו זו העונה החמה של שוק ספרי הלימוד, חודש ההצטיידות של התלמידים לקראת השנה החדשה", מסכם עו"ד לנדאו, שמתנחם בכך שלאחרונה בתי המשפט מחמירים בענישה כלפי הסוחרים בספרי לימוד מזויפים.

