החשד: הלבנת הון
בני שטיינמץ, אחד האנשים העשירים בישראל, נעצר אתמול בחשד להלבנת הון, מרמה וזיוף מסמכים • יחד איתו נעצר גם היועץ האסטרטגי טל זילברשטיין • בתחנת טלוויזיה ברומניה נטען אמש: "שטיינמץ היה האיש מאחורי פרשת 'אנשי המוסד' שריגלו נגד לוחמי שחיתות במדינה"
מעצרו של היהלומן ואיש העסקים בני שטיינמץ ושל היועץ האסטרטגי טל זילברשטיין הוארך אתמול בארבעה ימים. השניים חשודים כי פעלו בשיטתיות כדי להלבין הון באמצעות מרמה וזיוף מסמכים בקשר לעסקאות בסכום של כתשעה מיליון אירו, חלקן במדינות בחו"ל ובהן רומניה.
שופט בית משפט השלום בראשון לציון מנחם מזרחי קבע, אחרי שהוצגה בפניו ראיה שהוגדרה "דרמטית", ש"קיים יסוד סביר ששחרור החשודים ישבש את מהלכי החקירה. נוכח קיומה של אותה ראיה דרמטית בהחלט קיים חשד סביר לחשש שכך יהיו פני הדברים. הפעולות המבוקשות רלוונטיות ויש לאפשר ליחידה החוקרת לבצען".
הפרשה הנוכחית היא הסתעפות של פרשה קודמת שבה היה מעורב שטיינמץ: ביחידה הארצית לחקירות הונאה (יאח"ה) מתנהלת כבר זמן מה חקירה רחבת היקף בחשד של מתן שוחד לעובד ציבור זר ולהלבנת הון. לפי החשד, בפרשה המקורית ניתן שוחד בשווי עשרות מיליוני דולרים לנשיא גינאה לשעבר ולאשתו על ידי חברת BSGR שבבעלות שטיינמץ, בתמורה לקבלת זיכיונות כריית ברזל בשנים 2012־2006.
בדיון אמר שטיינמץ: "אני מרגיש נורא שמדינת ישראל עושה לי את זה. זה נהוג במדינות טוטליטריות. זה כמו דיקטטורה שמחליטה ומסמנת אנשים. אני שמונה חודשים שיתפתי פעולה. הבאתי מסמכים, התייצבתי במשרדים חמש־שש פעמים. כל החקירה זה כלום. יש כאן מי שסימנו אותנו. זה פוליטי. ג'ורג' סורוס סימן אותי. לא עשינו כלום. להוציא צו מעצר זה דבר נורא".
שטיינמץ האשים בעבר את סורוס כי פעל יחד עם חברת כרייה בגינאה כדי לדחוק אותו ממכרה ברזל במדינה. ב־2014 דווח כי הוא תובע את סורוס וחברת הכרייה לאחר שהזכויות למכרה הברזל נשללו ממנו.
בתגובה לבקשה להארכת מעצר טען סנגורו של שטיינמץ, עו"ד רונן רוזנבלום, שמרשו לא שיבש חקירה עד היום והזכיר ששטיינמץ היה אמור לטוס היום לחו"ל. "אם זה לא היה בני שטיינמץ, הוא לא היה כאן. רק בגלל השם שלו הוא נעצר. אין למרשי עבר פלילי, הוא סב לנכדים, הוא פילנתרופ שתורם עם אשתו עשרות מיליונים לצה"ל, לילדים מעוטי יכולת, ומנובמבר הוא הפך לאויב העם?"
זילברשטיין, שהיה ממייסדי תנועת "דור שלם דורש שלום", העניק שירותי יעוץ לאהוד ברק, אהוד אולמרט ובנימין נתניהו. בפרשה הנוכחית הוא נחקר על מעורבות כללית ועל שתי חשבוניות שנתן עבור ייעוץ ב־2011 בסכום של מיליון דולר. "לזילברשטיין יש קשרים עם שטיינמץ לאורך כל הפרשה", אמר נציג המשטרה בדיון.
ובתוך כך, בתוכנית של הטלוויזיה הרומנית נטען כי שטיינמץ הוא האיש שמאחורי הפרשה שכונתה ברומניה "פרשת סוכני המוסד". בפרשה זו נשכרה חברת סייבר ישראלית כדי לרגל לכאורה אחר ראש המחלקה הרומנית ללוחמה בשחיתות, קודרוצה קובסי. באפריל 2016 טענו הרשויות ברומניה כי שלושה ישראלים, שתוארו כ"אנשי מוסד", הגיעו למדינה כדי לרגל אחר כמה אישים, ביניהם קובסי ובני משפחתה. שניים מהם, רון ווינר ודוד גקלוביץ, נתפסו ונשפטו ונידונו למאסר על תנאי. עכשיו טוען הדיווח החדש ששטיינמץ עמד מאחורי פעולותיהם.

