yed300250
הכי מטוקבקות
    ממון • 15.08.2017
    עסקים במצוקה: הלקוחות דורשים להאריך את ימי האשראי
    נווית זומר

    "מתחילת השנה הגיעה התארכות ימי אשראי במשק לשיא של כל הזמנים. יש לכך השלכות הרסניות על היכולת של עסקים לשרוד". כך הזהירה אתמול חברת דן אנד ברדסטריט. מדובר באשראי שבעלי העסק נאלצים לתת ללקוחות שלהם.

     

    מנתוני החברה, בשנים 2015 ו־2016 עמד מספר ימי האשראי הממוצע על 87 יום, אבל מתחילת שנה זו חלה התארכות חריגה בימי האשראי, שהגיעו לשיא של 96 יום. הגידול במספר ימי האשראי מעיד על הקושי של חברות לשלם תמורת השירותים או הסחורות שהן מקבלות, ולכן דורשות עוד ועוד הארכות במועד התשלום לספקיהן. קבלת סחורה מידית ותשלום מאוחר מאוד תמורתה מכניסים את העסק למצוקת מזומנים. עסקים שאינם איתנים פיננסית אף מסתכנים בהמשך קיומם.

     

    גם הפיגור הממוצע בתשלומים נמצא במגמת הרעה לעומת השנים האחרונות (למעט 2014), עם 32 ימי פיגור מינואר עד יולי 2017.

     

    צח ברקי, סמנכ"ל בכיר, מנהל אגף כלכלה, מידע ומחקר בדן אנד ברדסטריט: "להתארכות ימי האשראי יש השלכות הרסניות, שיעיבו על יכולת עסקים לשרוד. כ־20% מהעסקים נסגרים עקב קשיים תזרימיים. התלות הגבוהה בעיתוי התקבולים מלקוחות עלולה ליצור כשל פיננסי שקשה להשתקם ממנו".

     

    ברקי פסימי גם ביחס לחוק מוסר התשלומים שנכנס לתוקף ביולי האחרון: "אנחנו צופים כי לא תהיה לו כל השפעה על הרוב המוחלט של העסקים במשק. חוק מוסר תשלומים החל להיות מיושם בפועל ביולי בקרב רשויות המדינה ומשרדי ממשלה, ובאוגוסט בקרב הרשויות המקומיות. להערכתנו, היקף אשראי הספקים בישראל נאמד בכ־450 מיליארד שקל, והרכש הלוגיסטי של משרדי הממשלה נאמד בכ־25 מיליארד שקל. כ־85% מההזמנות הן בסכומים נמוכים מ־50 אלף שקל, אבל הסכום הכולל שלהם הוא רק כ־3% מסך הרכש הלוגיסטי של משרדי הממשלה. הרכש ברשויות המקומיות נאמד בכ־40 מיליארד שקל, חלקו עובר לפיתוח תשתיות".

     

    ברקי מציין עוד כי "ביחס להיקף אשראי הספקים במשק, חלקה של המדינה עומד להערכתנו על כ־10% מסך האשראי הזה, ולכן ההשפעה של חוק מוסר התשלומים על מספר ימי האשראי במשק צפויה להיות נמוכה יחסית".

     


    פרסום ראשון: 15.08.17 , 21:10
    yed660100