yed300250
הכי מטוקבקות
    הנקודה הכי גבוהה בבקעת הערבה. מלון "ערידלה" | צילום: דני כהן
    ממון • 16.08.2017
    מוצב, שפר הופעתך!
    השתכשכתם פעם בבריכה שצופה להרי אדום? מוצבי צה"ל הנטושים בערבה עוברים מתיחת פנים והופכים למלונות בוטיק • מוצב ע'רנדל כבר הפך למלון ערידלה, ובקרוב תוכלו להירגע בספא שמעל הבונקרים במוצב עשת
    מאת עופר פטרסבורג

    עוד מימי "גבעת חלפון אינה עונה" מוצבי צה"ל מדבריים הפכו למיתולוגיים — ועכשיו הם גם יהפכו למלונות בוטיק. המוצבים, שיצאו מכלל שימוש לאחר שהסכם השלום עם ירדן נכנס לתוקף, חולשים על אזור הערבה, וכעת יהפכו לאתרים תיירותיים.

     

     

    בסמוך למעיינות החמים. מוצב עשת
    בסמוך למעיינות החמים. מוצב עשת

     

    שירותי הדרך לאורך כביש 90, בקטע של צומת הערבה ועד אילת (כ־180 ק"מ), משרתים כ־3.5 מיליון מבקרים. מתוך כך עולה כי אתרי ביקור יום ומסלולי הערבה זוכים ל־120 אלף ביקורים בשנה, מאורחי הלינה הכפרית, ומהתנועה החולפת אל ומאילת.

    בסמוך למעיינות החמים. מוצב עשת
    בסמוך למעיינות החמים. מוצב עשת

     

    המוצב הראשון שהפך למלון הינו מוצב ע'רנדל שנמצא צפונית לקיבוץ יהל. המוצב, שנכבש ע"י צה"ל ב־1949, הפך למלון בוטיק בשם "ערידלה" (או חוות ע'רנדל) ובו 11 יחידות אירוח. האדריכל רם מרש, ששותף לתהליך ואף ערך את תוכנית המתאר המחוזית, אמר שהפיכת מוצבים למלונות בוטיק היא "נושא שנחשב בעבר לקוריוז, אבל לאחרונה הפך לאטרקטיבי", והגדיר את חוות ערנדל כ"סנונית ראשונה למהפכה שקורמת עור וגידים בערבה". את המבנים והפיתוח תיכנן אודי בנימיני.

    מי שהחליט להפוך את המוצב למלון בוטיק הוא היזם דני כהן, שכדי לתת לו אופי מיוחד החליט לשלב שכשוכיות שצמודות לחדרים. המים מהשכשוכית יורדים לבקעה ומשקים את מטעי התמרים והזיתים שנמצאים בעמק הצמוד. במקום גם מוגשות ארוחות בוקר ומתקיימות סדנאות יוגה והופעות מוזיקליות. כמו כן מייצרים בחווה שמן זית ומשווקים תמרים.

     

     

    הנקודה הכי גבוהה בבקעת הערבה. מלון "ערידלה"
    הנקודה הכי גבוהה בבקעת הערבה. מלון "ערידלה"

     

    אל המהפיכה הזו יצטרף בעתיד הלא רחוק מוצב עשת, שממוקם על כביש הערבה, על גבול ירדן - דרומית־מזרחית למושב פארן. המוצב שימש כבסיס צבאי וננטש לפני מספר שנים ובשטח נותרו בונקרים תת־קרקעיים וכן מבני אחסנה. כעת מתכננים להקים במקום מלונית כפרית עם 11 חדרי אירוח (זוגיים ומשפחתיים). מכיוון שהמוצב נמצא בסמוך למעיינות חמים, יש יתרון גדול בהפיכתו למלון ספא עם מרחצאות, כך שמעל שרידי הבונקר ייבנה מתחם ספא שיציע טיפולים הוליסטיים ויכלול שש בריכות שכשוך.

     

     

    ממתגים את הערבה כאזור תיירותי | צילום: חיים הורנשטיין
    ממתגים את הערבה כאזור תיירותי | צילום: חיים הורנשטיין

     

    המוצב השלישי שיצטרף למהפיכה שעוברת הערבה הינו מוצב ג'אבל חופריה (עין יהב), שממוקם ליד מצפור חופרה, בסמוך לעין יהב. לפי התכנון יוקמו בו 25 יחידות אירוח (זוגיות ומשפחתיות) עם בריכת שכשוך. חלקן צופות לנוף המדברי של גבול ישראל עם ירדן והרי אדום, וחלקן לכיוון מערב - אל שטחי החקלאות של מושב עין יהב.

    הקונספט למתחם יילקח מזהות המקום — דרך הבשמים. דרך הבשמים הינה דרך קדומה ששימשה את שיירות סחר הבשמים מחצי האי ערב דרך פטרה, הערבה והר הנגב לחוף הים התיכון. האורחים יוכלו לבחור את חדריהם לפי הצמח האהוב עליהם. כך, למשל, מי שיבחר את חדר הלבנדר יקבל חדר סגלגל, עם בקבוק בושם בריח לבנדר וגינת תבלינים עם הצמח שאפשר לקטוף ולהוסיף לחליטת התה.

    מגדל המוצב צפוי להפוך למגדל תצפית למבקרים, וכן יוקם מרכז מבקרים עם מגבנה ומחלבה תיירותית, וגם מרכז מכירות של מוצרי האזור. בנוסף יוקם מרכז להפקת בשמים מצמחים ארומטיים שיגדלו במקום.

    פרט למוצב ע'רנדל שכבר הפך למלון, מוצב עשת ומוצב ג'אבל חופרייה נמצאים בהליך של שינוי תב"ע, ולפי הערכות הקמת המלונות תארך עוד כ־4 שנים, זאת שנתיים לאחר שהמועצה הארצית לתכנון ולבנייה, בראשות מנכ"ל משרד הפנים דאז ד"ר שוקי אמרני, החליטה להפקיד תוכנית מתאר מחוזית שתאפשר לקדם את הקמת האתרים. ד"ר אמרני אמר בעת ההחלטה כי התוכניות יקדמו את התיירות באזור, "וכפועל יוצא מכך יביאו להגדלת הכנסות ומקורות תעסוקה ליישובים וישפרו את המיתוג של הערבה כאזור תיירותי".

     

     

    האדריכל רם מרש (בתמונה): "הפיכת מוצבים למלונות נחשבה בעבר לקוריוז, אבל לאחרונה הפכה לאטרקטיבית. זו מהפכה שקורמת עור וגידים בערבה" | צילום: הילה יעקב
    האדריכל רם מרש (בתמונה): "הפיכת מוצבים למלונות נחשבה בעבר לקוריוז, אבל לאחרונה הפכה לאטרקטיבית. זו מהפכה שקורמת עור וגידים בערבה" | צילום: הילה יעקב

     

    ofer-pt@yedioth.co.il

     

     

     

     

    yed660100