yed300250
הכי מטוקבקות
    שטיינמץ. בשנים האחרונות הופקעה אלמוניותו בעל כורחו
    ממון • 17.08.2017
    מיליארדר הצללים
    איש עסקים שעשה מיליארדים תוך מתן שוחד לאנשי מפתח בכל העולם, או יועץ עסקי לגיטימי שנרדף פוליטית? הצצה לחייו של אחד הישראלים העשירים בעולם, שנעצר השבוע בחשד לשוחד והלבנת הון • פרופיל
    רועי ברגמן

    ביום שני האחרון בשעות אחר הצהריים ישב בני שטיינמץ על ספסל הנאשמים באולם בית משפט השלום שבראשון־לציון והקשיב לטענות המשטרה שביקשה להאריך את מעצרו. אותו מעצר אליו נלקח רק באותו הבוקר. שטיינמץ ישב וספג את ההאשמות עד שלא יכול היה לשתוק עוד. "כל החקירה הזאת פוליטית. סימנו אותי. כל החקירה הזו היא על כלום ולא יהיה פה כלום", הטיח בסובבים אותו. אז מי הוא בני שטיינמץ — איש עסקים שעשה הון תוך מתן שוחד לאנשי מפתח בכל רחבי העולם או יועץ עסקי לגיטימי שחווה על בשרו רדיפה פוליטית?

     

    שטיינמץ נחשב לאחד הישראלים העשירים בעולם, עם הון שמוערך בכמיליארד דולר. למרות שנולד בישראל הוא מתקשה להכריז על עצמו כישראלי. בריאיון נדיר ל"ידיעות אחרונות" לפני 4 שנים העיד שטיינמץ על עצמו כי הוא "גם איש העולם הגדול וגם ישראלי". כשצוללים לעומק החקירות שמתבצעות נגדו או למלחמה שניהלה מולו רשות המסים, ניתן להבין מדוע הוא מסתייג חלקית מישראליותו.

     

    ראיונות של שטיינמץ בתקשורת הם בהחלט דבר נדיר. למרות הון העתק שבו הוא מחזיק ואולי בגללו, שטיינמץ שומר בקנאות על פרטיותו. לבושו מוקפד אך די פשוט ובמקרים רבים תתפסו אותו בג'ינס. על בני משפחתו כמעט שלא תקראו או תשמעו וגם הופעתו של בנו ביום שני באולם בית המשפט כדי לתמוך באביו נחשבת למאורע לא שגרתי. אלא שבשנים האחרונות הופקעה אלמוניותו בעל כורחו, כאשר שמו נקשר לשורה של פרשות בינלאומיות שבמרכזן חשדות להעלמות מס, הלבנת הון ומתן שוחד.

     

    בן 61, יליד עיר היהלומים בנתניה. הלך בעקבות אביו שהיה מחלוצי תעשיית היהלומים של ישראל. בתיכון טשרניחובסקי שבעיר הכיר את אניאס, אשתו ואם ארבעת ילדיו, שאביה היה מבעלי מלון פארק בעיר. אחרי שהשתחרר מהצבא השניים התחתנו וטסו לאנטוורפן שבבלגיה, בירת היהלומים, כדי לקדם את העסקים המשפחתיים. אניאס היא דמות דומיננטית בחייו של שטיינמץ ושל המשפחה כולה והיא זו שמתווה את הדרך של קרן הצדקה שהקימו השניים, ביחד עם מנכ"לית הקרן, איריס לונדון.

     

    טל זילברשטיין | צילום: יאיר שיגא
    טל זילברשטיין | צילום: יאיר שיגא

     

    בשיחה עם "ידיעות אחרונות" מתארת לונדון את פעילות קרן הצדקה של בני הזוג שטיינמץ: "הקרן הוקמה לפני 11 שנים, כמתנה שבני נתן לעצמו ליום הולדתו ה־50. אנחנו משוחחים בתדירות די גבוהה. הם מתעדכנים בנעשה כל הזמן וכמובן נחשפים לדוחות השנתיים. התקציב שלנו נשאר קבוע יחסית. כל הפעילות שלנו מאוד צנועה, לבקשתו. הקרן גם מאמצת את גדוד צבר ובני שילם על זה מחיר עסקי כשכתבו עליו בחו"ל שהוא תורם לצבא הישראלי".

     

    מקורביו מתארים אותו כאדם ש"עושה עסקים חובקי עולם בצורה הוגנת. אצל בני, כשהוא לוחץ יד, זה מחליף חתימה על חוזה". לדבריהם, שטיינמץ הוא בראש ובראשונה איש משפחה מחבק ואחרי זה ציוני גאה.

     

    אותם מקורבים מסרבים להתייחס לפרטי הפרשות שנחשפים בתקשורת בשנים האחרונות, אך מציינים כי הם "נדהמים מהעליהום נגדו. אנחנו שומעים ממנו כל הזמן על גורמים שרוצים לפגוע בו משיקולים כלכליים".

     

    גורם בכיר בקהילה העסקית, שמכיר את שטיינמץ, אמר ל"ידיעות אחרונות" על עניין מס הכנסה: "לצערנו מחלוקות כאלו הן מנת חלקם של כל מי שנמצאים בקהילה העסקית והן באות בסוף על פתרונן. בני היום מוצא את עצמו כמי שצריך להגן על המוניטין שצבר לאורך השנים".

     

    אהוד אולמרט | צילום: עמית שאבי
    אהוד אולמרט | צילום: עמית שאבי

     

    שטיינמץ: "עלילת דם"

     

    במהלך ארבעת העשורים שחלפו מאז הקים את חברת היהלומים שלו, בנה שטיינמץ את עסקיו חובקי העולם בעיקר סביב תעשיית המחצבים ביבשת השחורה. הוא אינו נושא בתפקיד רשמי בקבוצה הקרויה על שמו — בני שטיינמץ ריסורסז גרופ (BSGR) ומוגדר כיועץ שלה. שוב, גם זאת כדי לעזור לו מול רשויות המס. למעשה, המבנה של הקבוצה מורכב כך שהיא נשלטת על ידי נאמנות כדי לנתק את שטיינמץ ממנה.

     

    אלא שקשה לטעות בכך ששטיינמץ הוא הנהנה העיקרי מעסקי הקבוצה. עם בית בארסוף שמוערך בעשרות מיליוני שקלים ובתים נוספים בז'נבה, לונדון ובכל עיר אחרת בעולם שבה יש לו עסקים, יאכטה ומטוס פרטי - ברור ששטיינמץ הוא הרבה מ"רק יועץ" לחברה.

     

    קשה למצוא אנשים שידברו על שטיינמץ. גם באירועים תקשורתיים, למעט אלו שקשורים לקרן הצדקה שלו, תתקשו לראות אותו. למרות מעטה החשאיות הזה ניתן לומר על שטיינמץ כי הוא יודע לחבור למוקדי כוח, כמו שליטים במדינות אפריקאיות שבהן הוא פועל או פעל וגם לאנשי מפתח בפוליטיקה הישראלית, כמו ראש הממשלה לשעבר, אהוד ברק, ושר הבינוי והשיכון, יואב גלנט, שהועסק על ידו כשפרש מצה"ל אחרי פארסת הרמטכ"לות.

     

    אך מעל לשני אלה בולטת במיוחד החברות בינו לבין ראש הממשלה לשעבר, אהוד אולמרט. בנו של אולמרט, שאול, הועסק על ידי חברה של שטיינמץ ב־1999 וכשאולמרט פרש מהכנסת ב־2009, עוד בטרם החלו צרותיו המשפטיות, הוא סיפק שירותי ייעוץ לשטיינמץ. בנוסף, בהקלטות שביצעה שולה זקן, מזכירתו של אולמרט, ושנחשפו הוקלט ראש הממשלה לשעבר, כאומר שסייע לשטיינמץ בהסתבכות שלו מול רשות המסים.

     

    בתחקיר שפירסם עליו המגזין "ניו–יורקר" לפני 4 שנים, אמר אולמרט על שטיינמץ שהוא "הצגה של איש אחד" וכי הוא עובד ללא הרף ו"מסוגל לעוף מצד אחד של הגלובוס לצדו השני אם הוא מזהה עסקה מבטיחה".

     

    היכולת הזו של זיהוי הזדמנויות היא שהביאה את שטיינמץ להפוך לאחד מהישראלים העשירים בתבל. זה התחיל כשהצליח להשיג רישיון שיווק ממונופול יהלומי הגלם דה־בירס בתחילת דרכו, דרך השתלטות על חברות כמו בייטמן הנדסה או הנפקות מוצלחות של חברות כמו ניקנור, שבה שלט עם מיליארדר יהלומים נוסף, דן גרטלר.

     

    אבל מתישהו לקראת סוף העשור הקודם משהו במגע הזהב של שטיינמץ נפגע. זה התחיל בסקורפיו, חברת נדל"ן שהקים שטיינמץ ופעלה במזרח אירופה. הנפקת אג"ח של החברה, שהוביל שטיינמץ דווקא בבורסה בתל–אביב, הגיעה רגע לפני המשבר הפיננסי הגדול שבעקבותיו קרסו שוקי הנדל"ן במזרח אירופה ואיתם סקורפיו, שנגררה לשני הסדרי חוב שבמהלכם מחקה לבעלי האג"ח הישראלים עשרות מיליוני שקלים מהחוב. במסגרת ההסדר הזרים שטיינמץ לחברה כ־200 מיליון שקל מכיסו הפרטי.

     

    לצד זאת, לנצח ייזכר הפספוס הגדול שלו את מאגר הגז הטבעי תמר. שטיינמץ היה שותפו הפיננסי של הגיאולוג יוסי לנגוצקי, מי שידוע כאבי המאגר. אלא ששטיינמץ החליט לוותר על הרישיון רגע לפני תגלית הגז הגדולה. מי שזכה מההפקר, כידוע, הוא מיליארדר אחר, יצחק תשובה. אם זה לא מספיק, בהמשך חויב שטיינמץ לשלם פיצויים של כ־50 מיליון שקל ללנגוצקי על אובדן הזכויות במאגר.

     

    באותם ימים שבהם תשובה חגג על התגלית של תמר, החלו גם הצרות של שטיינמץ עם רשות המסים. תחקיר של "המקור" בערוץ 10 לפני שלוש שנים וחצי העלה כי עם חזרתו לארץ טען שטיינמץ כי הוא יועץ עסקי לחברות וכי הפעילות שמיוחסת לו היא למעשה של נאמנויות. בדרך זו ביקש להימנע לכאורה מתשלומי מסים כבדים למדינה. בהמשך שינתה המדינה את חוקי המס בכל הנוגע לנאמנויות וב־2009 דרשה רשות המסים משטיינמץ לשלם מאות מיליוני שקלים, אותם סירב לשלם. הדיונים בנושא נמשכים גם היום.

     

    אלא ששומת המס ששטיינמץ התבקש לשלם נדמית כיום כצרה הקטנה ביותר שלו. ב־2012 החלו לצוץ ידיעות שלפיהן שטיינמץ שיחד את נשיא גינאה לשעבר, לנסאנה (אלפא) קונדה, ואת אשתו ממדי טורה, בתמורה לקבלת זיכיונות לכריית ברזל במדינה במחיר זול במיוחד. השוחד כלל, על־פי אותם דיווחים, תשלומים של מיליוני דולרים במזומן, תכשיטים ורכבי יוקרה לקונדה ולטורה. הידיעות הללו הפכו בהמשך לחקירה בינלאומית שבמסגרתה אף נעצר שטיינמץ ונחקר בישראל ובשווייץ בחשד למתן שוחד לעובדי ציבור זרים ולהלבנת הון.

     

    בדצמבר 2015 התפוצצה פרשה נוספת שבמרכזה עומד שטיינמץ, הפעם ברומניה. בפרשה זו נחשד שטיינמץ כי יחד עם אנשי עסקים נוספים, בהם שמעון שבס וטל זילברשטיין, ניסו להשתלט על קרקעות מדינה. בימים האחרונים נחקר שטיינמץ על ידי היחידה הארצית של המשטרה בחשד כי הוא ונוספים ביצעו תרמית קרקעות ברומניה בהיקף של 9 מיליון אירו.

     

    אם תשאלו אותו, הרי שמדובר בעלילת דם וניסיון מכוון להכשיל אותו ואת עסקיו, שהעומד מאחוריו הוא המיליארדר ג'ורג' סורוס, אותו סימן שטיינמץ כשונא ישראל ותומך תנועת החרם BDS. תביעה שהגיש שטיינמץ כנגד סורוס השנה, חושפת האשמות חריפות של איש העסקים הישראלי נגד סורוס, שיזם מהלכים בניסיון לפגוע בעסקיו ובכלל זה הפקעת זיכיון כריית הברזל של BSGR בגינאה. אחרי התחלפות השלטון שם, איבד שטיינמץ את הזיכיונות המדוברים ואז החלה החקירה בעניין מתן השוחד לנשיא לשעבר קונדה. דוברו של סורוס כינה את טיעוניו של שטיינמץ: "תעלול יחסי ציבור נואש".

     

    בני שטיינמץ - שלוש הפרשות

    • רשות המסים מנהלת מול שטיינמץ דיונים שנמשכים מאז 2009 בעקבות שומת מס שהוציאה לו בהיקף של מאות מיליוני שקלים, בשל מה שהוגדר כ"מבני מס יצירתיים למדי", שנועדו לאפשר לו לחמוק מתשלומי מס בישראל. שטיינמץ כמובן דחה את הטענות ובאמצעות עורכי דינו מנסה להקטין את הנזק.

    • שטיינמץ עומד גם במרכזה של חקירה בינלאומית בחשד לכך שהעביר שוחד של עשרות מיליוני דולרים לנשיא גינאה לשעבר, אלפא קונדה, ולאשתו ממדי טורה, בתמורה לקבלת זיכיון לכריית ברזל במדינה האפריקאית במחיר זול במיוחד. הוא נחקר במסגרת הפרשה גם בישראל וגם בשווייץ.

    • חקירה נוספת שנחשפה לפני כשנתיים קושרת את שטיינמץ לניסיון השתלטות במרמה על קרקעות מדינה ברומניה תוך תשלום שוחד לאנשי ממשל. בין היתר נעצרו בפרשה גם אנשי עסקים מקומיים וכן נקשרו אליה אנשי העסקים הישראלים שמעון שבס וטל זילברשטיין.

     


    פרסום ראשון: 17.08.17 , 17:02
    yed660100