מה יותר זול מטיסה אחת? שתי טיסות
רוצים לטוס אבל לא יודעים מתי תחזרו? בדיקת "ממון" מגלה שלעיתים כרטיס לכיוון אחד עולה הרבה יותר מכרטיס הלוך ושוב • וגם: למה חברות התעופה קונסות נוסעים שלא הגיעו לטיסת החזור — למרות שאת הכסף על הכרטיס הן כבר קיבלו?
טסים לכיוון אחד? תשלמו, והרבה. רבות מחברות התעופה הסדירות והמסורתיות גובות סכומי עתק ממי שרוצה לרכוש כרטיס רק בכיוון אחד, לעיתים כפול או יותר מאשר מחיר של כרטיס הלוך ושוב. חשבתם לקנות כרטיס עם מועד חזרה פיקטיבי? היזהרו, ייתכן שאפילו יקנסו אתכם על אי–הגעה לטיסה. אם זה לא מספיק, לעיתים נוסעים מזמינים כרטיס הלוך ושוב רק לשם הטיסה חזרה, אך מגלים שמאחר שלא הגיעו לטיסת ההלוך - כרטיס הטיסה התבטל.
למה כיוון אחד?
לשאלה מדוע אנשים בכלל צריכים לרכוש כרטיס רק לכיוון אחד יש לא מעט תשובות. בין השאר, אנשים שטסים לתקופה של יותר משנה, אנשים שלא יודעים באיזה תאריך הם רוצים לשוב, אנשים שיוצאים ללמוד או לעבוד בחו"ל, ועוד.
נכון, למקרים כאלה יש כרטיסים שמוגדרים ככרטיסים "גמישים" שאפשר לבטל או לבצע בהם שינויים בתאריכים ללא תוספת תשלום. אלא מה? מדובר בכרטיסים יקרים מאוד, לפעמים פי–שלושה ויותר מכרטיס רגיל. כך לדוגמה, אם נטוס דרך אל על הלוך ושוב מתל־אביב ללונדון עם כרטיס רגיל זה יעלה לנו 451 דולר, וכרטיס גמיש יעלה 1,342 דולר. כרטיס לכיוון אחד בלבד יעלה לנו 513 דולר - יותר מהלוך ושוב, אבל שניים כאלה עדיין יעלו פחות מאותו כרטיס גמיש.
וזה לא מקרי שטיסה אחת עולה יותר משתיים. ערכנו בדיקה מקרית באתרי חברות התעופה, וגילינו פערים עצומים במחירי הכרטיסים. למשל, בין 29 בדצמבר ו־1 בינואר מציעה אל על טיסה הלוך ושוב ללונדון ב־549 דולר (לפי פירוט הטיסות, מחיר הטיסה החוזרת הוא 298 דולר). עם זאת, טיסה בכיוון אחד מלונדון לתל־אביב עולה 513 ליש"ט, או 660 דולר — יותר מאשר טיסה הלוך ושוב.
ולא רק באל על. בדקנו את אותם התאריכים בבריטיש איירווייז, והמחיר לטיסה הלוך ושוב ללונדון היה 620 דולר, כשטיסה בכיוון אחד מלונדון לתל־אביב עלתה לא פחות מ־1,038 ליש"ט, או 1,336 דולר - יותר מכפול.
וגם בדלתא איירליינס: טיסה הלוך ושוב בין תל־אביב לניו–יורק ב־24 באוקטובר עד 5 בנובמבר הוצעה לנו ב־1,278 דולר, וטיסה בכיוון אחד מניו–יורק הוצעה לנו ב־1,737 דולר.
בדקנו גם את לופטהנזה, עם טיסה הלוך ושוב לפרנקפורט בנובמבר, שמצאנו ב־420 דולר. כרטיס חזור בלבד הוצע לנו ב־1,035 יורו - 1,217 דולר. כמעט פי– שלושה מהמחיר לכרטיס הלוך ושוב.
האם כל חברות התעופה גובות יותר עבור כרטיסים לכיוון אחד? ממש לא. בחברת אייר פרנס, למשל, טיסה הלוך ושוב לפריז בין 31־23 באוקטובר תעלה לנו 395 דולר. בדקנו כמה יעלה לנו כרטיס בכיוון אחד, ומצאנו מחירים סבירים של 195 דולר (הלוך) ו־192 דולר (חזור).
כמו כן, בחברות הלואו־קוסט המחירים הם לפי כיוון (לאג), ולכן מי שרוכש כרטיס לכיוון אחד ישלם בדיוק את אותו המחיר שהוא היה משלם לכיוון אם היה רוכש כרטיס הלוך ושוב.
נו, אז מה עושים?
הדרך "לעקוף" את המחירים הגבוהים של הכרטיסים לכיוון אחד או את מחירי הכרטיסים הגמישים, בהנחה שאתם לא טסים בחברות לואו־קוסט, היא בדרך כלל לרכוש כרטיסים עם תאריך חזרה פיקטיבי - ובחזרה לעשות בדיוק את אותו הדבר. כלומר, לרכוש כרטיס טיסה הלוך ושוב ללונדון, שעולה לדוגמה 451 דולר, ולוותר על הטיסה חזרה. כנ"ל בחזרה - לרכוש כרטיס הלוך ושוב מלונדון שעולה 384 דולר (באותם תאריכים שבדקנו) - וגם פה נוותר על הכרטיס חזרה. מה ייצא לנו מזה? שני כרטיסים במחיר של 835 דולר, שבשניהם נוותר על הטיסה חזרה, במקום כרטיס גמיש שעולה 1,342 דולר.
אתם יכולים תמיד לרכוש כרטיס הלוך ושוב בלי להשתמש בכרטיס החזרה. כשתדעו מתי אתם רוצים לחזור, תוכלו לטוס באמצעות חברת תעופה אחרת שגובה פחות על כיוון אחד או באמצעות חברת לואו־קוסט, וזה ייצא זול משמעותית בהשוואה לכרטיס גמיש או לכרטיס לכיוון אחד בלבד.
אפשרות אחרת היא לרכוש כרטיס טיסה רגיל, מוזל. אם תרצו לבצע בו שינויים תצטרכו לשלם קנס שעשוי להגיע לכ־200 דולר (בבדיקה שלנו הקנס היה 70 דולר). בנוסף תצטרכו, מן הסתם, לשלם את ההפרש בין מחיר הכרטיס שרכשתם לבין מחיר הכרטיס כפי שהוא מתומחר ביום השינוי. ובכל מקרה כדאי שתדעו: אתם לא יכולים לבצע את השינוי בכל מועד, ובטח לא לאחר מועד הטיסה שלכם חזרה.
קנס פיקטיבי
באשר לאותו קנס למי שקונה כרטיס הלוך ושוב ולא מנצל את הטיסה חזרה, במוקד ההזמנות של אל על אמרו לנו במפורש שלא יהיו לנו חיובים נוספים. לעומת זאת, אם לא נגיע לטיסה הלוך כרטיס הטיסה חזור מתבטל. "זה חלק מתנאי הכרטיס", הסבירו לנו.
ובכל זאת - כדאי לדעת שחברות תעופה (בצעד שחוקיותו, ככל הידוע, לא נבדקה) עשויות לגבות מכם כסף אם לא הגעתם לטיסה חזרה. זאת לאחר שגילו שלא מעט אנשים רוכשים כרטיסי טיסה עם מועד חזרה פיקטיבי. אם חברה תנסה לגבות מכם סכום כזה, כדאי יהיה להעמיד את הנושא במבחן בית המשפט - הרי החברה קיבלה את הכסף מהנוסע וזה ממש לא עניין שלה אם הוא לא הגיע לטיסה.
גורם בכיר בתחום התעופה אמר לנו אתמול שחברות התעופה הסדירות מתייחסות לכרטיס הטיסה כמוצר שלם עם שני חלקים - טיסה הלוך וטיסה חזור. הן עושות זאת מטעמי ניהול מלאי, וגם פשוט משום שהן יכולות. "אדם מהיישוב שרוכש כרטיס לכיוון אחד בטוח שהוא צריך לשלם כמחצית מהעלות של כרטיס הלוך ושוב, אבל בחברות התעופה ההיגיון הזה לא עובד".
גם בועז וקסמן, יו"ר קבוצת אופיר טורס ומוותיקי ענף הנסיעות, אומר שמבחינת חברות התעופה המסורתיות הן מוכרות מוצר שלם. לפי השיטה שלהן, מי שלא מגיע לחלק הראשון של הטיסה למעשה הפר את תנאי הכרטיס ולכן הכרטיס שלו בוטל. המחיר האסטרונומי שהחברות גובות עבור כרטיס לכיוון אחד הוא המחיר שאותו הן מגדירות כמחיר מלא של כרטיס טיסה. "בחברות הלואו־קוסט הבינו שאנחנו רוצים לקנות כרטיסים לכיוון אחד ולהיות יותר גמישים". הוא מסכם.

