yed300250
הכי מטוקבקות
    יריב כץ
    חדשות • 24.08.2017
    הצלצול לא בשבילם
    יותר מ־2 מיליון שעות הפסידו תלמידי ישראל בשנת הלימודים החולפת • הפעם לא מדובר בהברזות של תלמידים אלא דווקא של המורים עצמם שלוקחים ימי מחלה בסמוך לסופי שבוע ולחגים • יו"ר ועד ההורים: "ההיעדרויות פוגעות ברצף הלימודי ומבזבזות שעות לימוד" • בדיקת נוכחות
    תמר טרבלסי חדד

    נדיר למצוא תלמיד שלא שמח מכך שמורה מחליף ובידיו כדור נכנס בהפתעה לכיתה. הבעיה מתחילה כאשר היקף ה"שיעורים החופשיים" גדל ויותר מורים נעדרים מבית־הספר על חשבון הלימודים. כך מתבזבזות שעות הלימוד ונוצר נזק כלכלי ולימודי עצום. הבעיה נעוצה בכך שלמורים אין אפשרות לבחור את ימי החופשה שלהם והם נאלצים לפצות על כך בימי מחלה — שלא תמיד מוצדקים.

     

    2,157,757 שעות לימוד הפסידו תלמידי ישראל בשנת הלימודים החולפת בעלות כוללת של לא פחות מ־115מיליון שקלים בשל היעדרויות מורים מבתי־הספר. מנתוני משרד החינוך עולה כי שיעור ההיעדרות של עובדי הוראה במהלך חמש השנים האחרונות עומד על כשבעה אחוזים, וכל מורה נעדר בממוצע 73 שעות בשנה. הנתונים לא כוללים את השכיחות הגבוהה של מורים שמאחרים לשיעורים. בשלוש השנים האחרונות הפסידו התלמידים קרוב ל־10 מיליון שעות בעלות של יותר מ־700 מיליון שקלים.

     

    אך לא מדובר רק בהפסד כספי למערכת, ההיעדרויות פוגעות באופן נרחב הן בהורים והן בתלמידים עצמם. הורים רבים מתלוננים כי הודעות על שעות חופשיות מתקבלות מבית־הספר בתדירות גבוהה ובלתי סבירה: "פעמים רבות מדי הבן שלי הלך ללמוד שעתיים־שלוש וחזר הביתה כי המורה לא הגיע", סיפר אחד ההורים. לשיעורים רבים אין השלמות, וכך התלמידים מפספסים חומר חשוב שההורים נאלצים להשלימו באמצעות מימון שיעורים פרטיים.

     

    יו"ר פורום ועדי ההורים היישוביים, פז כהן, טוען כי מדובר בתופעה מדאיגה שפוגעת ברצף החינוכי ובהתנהלות התקינה של בית־הספר. לדבריו, מדובר בשבועיים בשנה שבהם המורה נעדר, ולכן מדובר בבזבוז שעות לימוד. "הבעיה נעוצה בכך שלמורים אין גמישות לקחת חופשות מעבר לימי החופשה הקבועים של מערכת החינוך, ולכן לעיתים רבות הם נאלצים להסתתר מאחורי אישורים רפואיים וזאת למרות שאינם חולים", הסביר כהן והוסיף: "אני מצפה שתבוצע אכיפה שתבטיח נוכחות של מורים בכיתות, ואנו מציעים למשרד החינוך למצוא פתרון שיאפשר למורים יותר גמישות בבחירת ימי החופשה".

     

    יו"ר איגוד מנהלי מחלקות חינוך, אבי קמינסקי, טען כי מורים מרבים להיעדר בעיקר לפני חגים או בימים הצמודים לסופי השבוע. "התחושה היא שרופאים מנפיקים בקלות רבה אישורי מחלה למורים גם כאשר הם אינם חולים", אמר קמינסקי והבהיר: "אני לא מתכוון למצבים שבהם האישור מוצדק".

     

    פרופ' אורלי שפירא־לשצ'ינסקי מבית־הספר לחינוך באוניברסיטת בר־אילן חוקרת את נושא ההיעדרויות והאיחורים של מורים ומתארת את ההשלכות לכך. לדבריה, ככל ששיעור ההיעדרויות של המורים עולה כך עולה גם רמת היעדרויות של התלמידים. כתוצאה מכך הישגי התלמידים נפגעים, ואמון ההורים בבית־הספר יורד.

     

    לא רק בבתי־הספר מתמודדים עם ההיעדרויות, גם בגני ילדים קיימת תופעה קשה של היעדרות סייעות. כדי להתמודד עם המצב הצליח ראש עיריית כפר־סבא, יהודה בן־חמו, למצוא פתרון יצירתי שמיטיב עם שני הצדדים: בן־חמו יזם מודל תגמול חדש שלפיו סייעת שתגיע בכל ימי העבודה במהלך החודש ללא היעדרויות או איחורים ותקפיד לצאת להשתלמויות תזכה בגמול כספי בסכום של 400 שקלים בחודש.

     


    פרסום ראשון: 24.08.17 , 23:50
    yed660100