הכיוון מזרח
"אנשי עדות" מזרחיים יספרו לתלמידים על הרדיפות בארצות האיסלאם • הטיולים השנתיים יגיעו לעיירות הפיתוח ואפילו הבגרות תשתנה • שנת הלימודים החדשה תתאפיין ביישום מואץ של מסקנות ועדת ביטון לשילוב מורשת המזרח בתוכני הלימוד
מי היה הרב עובדיה יוסף? מדוע נוסדו עיירות הפיתוח? ומה היה גורלם של יהודי צפון אפריקה בשואה? החל משנת הלימודים הקרובה כל תלמיד במערכת החינוך יידע את התשובות לכך.
ב־1 בספטמבר תחל שנת לימודים חדשה, שאחד ממאפייניה הבולטים צפוי להיות יישום של שורה ארוכה מתוך המלצות ועדת ביטון לשילוב חומרי לימוד על יהדות המזרח וארצות האיסלאם בתוכנית הלימודים ובהוויה הבית־ספרית. משרד החינוך גיבש רשימה של 12 מושגים שכל תלמיד ישראלי צריך להכיר, והם ישולבו בתכניות הלימודים על פני כל הרצף החינוכי — מגיל גן עד י"ב. רשימת המושגים כוללת את עלילת פרשת דמשק, המחתרת הציונית בעיראק, התרבות הרבנית של יהודי המזרח, שכונת הבוכרים והמוגרבים, הרב עובדיה יוסף, יהודי אתיופיה, סיפורו של הרב שלום שבזי, סיפורן של עיירות הפיתוח, גירוש יהודי מצרים, סיפורם של אנוסי משהד ויהדות פרס, שואת יהודי צפון אפריקה והרב והרבנית קאפח.
מושגי היסוד יהיו הבסיס של תוכנית לימודים נרחבת להעצמת מורשת יהדות המזרח תחת הכותרת "עם אחד זה כל הסיפור", שתשתלב בלימודי היסטוריה, ספרות ועוד — כולל בבחינות הבגרות. ועדת ביטון, שבראשה עמד המשורר ארז ביטון, הוקמה לפני כשנתיים על ידי שר החינוך נפתלי בנט בעקבות תלונות רבות על כך שחלקם של יהודי ארצות האיסלאם בהקמת המדינה ויישובה, כמו גם נכסי התרבות שלהם, הודרו מתוכניות הלימודים במערכת החינוך הישראלית. חלק מהמלצות הוועדה כבר החלו להיטמע בשנה החולפת, כמו למשל הוספת יצירות של יוצרים מזרחיים לתוכנית הבגרות בספרות.
באחרונה גובשו תוכניות חדשות להטמעת ההמלצות. אחד המהלכים הבולטים הוא הפקת יחידה חדשה לבגרות בהיסטוריה שתעסוק בפעולות הציוניות של "כל ישראל חברים" בקרב הקהילות היהודיות בארצות האיסלאם, הרחבת נושא הקולוניאליזם והמודרניזם בארצות האיסלאם, השפעת מלחמת העצמאות והקמת מדינת ישראל על מצבם של היהודים במזרח התיכון ובצפון אפריקה והעקירה ההמונית של היהודים מארצות האיסלאם. בנוסף, במקביל לאנשי העדות המופיעים בפני תלמידי תיכון ומספרים על השואה, יגיעו גם "אנשי עדות מזרחיים" שיספרו לתלמידים על פרעות, עינויים ומעצרים שחוו במהלך פעילותם הציונית ובשל היותם יהודים. לדברי הממונה על יישום והטמעת המלצות ועדת ארז במשרד החינוך, זהבה שמש, גם תוכנית הסיורים בארץ עודכנה וכוללת כעת גם סיורים לערי פיתוח. תוכנית הלימודים בהשכלה כללית לכיתות י' תכלול יחידה נוספת חדשה שתעסוק בנושא משבר ואיחוי ותהיה מבוססת ברובה על יצירות מזרחיות.
תלמידי בתי־הספר היסודיים שבהם נהוג מיזם "שיר של בוקר" ייחשפו ליוצרים וליצירות גם מיהדות המזרח וספרד. במסגרת זו הורחב הרפרטואר וצורפו שירים בעלי זיקה לזמר הים תיכוני — מ"בואו נשיר לארץ יפה" ועד "אגדת רבי שלום שבזי". בשיעורי מוזיקה ילמדו גם על מוזיקה אתנית, ויילמדו פיוטים בגני הילדים. בנוסף, מספר הסיפורים יוסי אלפי יכשיר מורים לספר סיפורי מורשת ותרבות משפחתיים. שמש ציינה כי השינוי יבוא לידי ביטוי גם במרחב בית־הספר, שבו ייתלו יצירות של אמנים מזרחיים.
"דו"ח ביטון להטמעת מורשת יהדות ספרד שהטמענו במערכת החינוך ובא לידי ביטוי בבחינות הבגרות מספר לבני הנוער את הסיפור המלא של העם שלנו, את הגבורה של יהדות ספרד, את סיפורי המעברות, את הסיפור של אבות הציונות שהגיעו מתוניסיה לצד אחיהם מאירופה", אמר שר החינוך בנט. "אני גאה בתוכנית הזו שעשתה סוף־סוף צדק ושמה את יהדות ספרד במקום הראוי לה בהיסטוריה של מדינת ישראל".

