ארוחת עשר של שף
איזה כריך לוקחים לבית הספר הילדים של השפים? בגט הטונה שמכין יניר גרין ממסעדת "טייגר לילי" התאילנדית לבתו, הג'בטה עם האנטריקוט שמהנדס השף ניני נוף ממסעדת "מקום של בשר" וכמה לא מפתיע שהבת של השפית אביבית פריאל שולפת בהפסקת האוכל כריך של ממרח אפונה
אביבית פריאל השפית והבעלים של מסעדת "אוזריה" בתל־אביב, נשואה ליואב ואמא להגר בת ה־17 שלומדת במגמת תיאטרון בתיכון בליך ויהל בן ה־13 שעולה לכיתה ח'. "אני חייבת להודות ולפרגן ליואב בעלי, שאחרי לא מעט צפייה בהכנות כריכים בנוסח 'אביבית', די לקח פיקוד על העניין והוא זה שלרוב קם מוקדם ומכין לילדים את הכריכים לבית הספר. הם מתים על הכריכים שלו ואני יכולה לישון עוד קצת, אבל כפריקית של שליטה, אני דואגת שכל המצרכים יהיו בהישג יד ולרוב תוצרת בית, כמו ממרחים שאני מכינה מראש. למשל, טפנד זיתים, פסטו וממרח עגבניות מיובשות, שמוסיפים תיבול נהדר לכל כריך. להגר, שהיא גם צמחונית וגם אוהבת לנסות טעמים חדשים, אנחנו מכינים לפחות שני סנדוויצ'ים, כי לה יש יום ארוך בבית הספר. אחד הכריכים האהובים עליה מבוסס על לחם נלסון מדגנים דחוסים, מרוח בממרח פסטו, עם פרוסות קפרזה, פרוסות מוצרלה ופרוסות עגבנייה. כריך נוסף פופולרי במטבח הבוקר שלנו, לפני ששולחים את הגר ליום לימודים, מכיל גבינת ברי בשילוב פרוסות אגס ועלי חסה, שכל הילדים מחסלים לה כי הוא מדהים. בנוסף, הגר לוקחת ירקות חתוכים בנפרד ופירות טריים. כדי לגוון, בתפריט שלה יש גם כריכים עם חומוס (לא כזה שאני מכינה לבד כי אין בו מרכיבים משמרים וזה נוטה להתקלקל מהר), ויש ימים שאנחנו מפנקים אותה בכריך עם ממרח אהוב עליה במיוחד שנקרא 'פאבה' ועשוי מאפונה צהובה.
"לעומת הגר, הרי שיהל, הבן שלנו, הכי מעדיף לחם עם נוטלה. נקודה. אם זה היה תלוי רק בו אז זה היה התפריט היומי לשנה הקרובה בארוחות הבוקר בבית הספר. אנחנו משתדלים בכל זאת לגוון לו עם כריך גבינה או כריך נקניק בלחם לבן בלבד, לדרישתו".
ממרח אפונה צהובה:
מרכיבים:
3 בצלים קצוצים, חצי קילו פאבה ושעועית צהובה חצויה יבשה. 2 שיני שום, 3 כפות שמן זית. אופן ההכנה: מאדים בצל ושום בשמן זית. מוסיפים ירק פרסה וליטר מים עד שהנוזלים מתאדים והפאבה רכה (בערך אחרי 40 דקות). טוחנים תוך הוספת כף מלח ושני שליש שמן זית.
אם אבא שלך הוא השף של מסעדת טייגר לילי התאילנדית, זה אומר שאת הולכת עם באן לבית הספר? "רומי היא צמחונית ולא אוכלת בשר, אלא רק דגים. אני נוהג לשלוח לה לבית הספר בגט מיוחד שהיא אוהבת, עם סלט טונה שאני מכין, יחד עם פלפל אדום קלוי, נבטי אלפלפא וחסה", אומר השף יניר גרין. רומי עולה לכיתה ו' בבית הספר הדמוקרטי "הדסים" והאחים הגדולים שלה (רותם בן 19 וסתיו בן 20) כבר לא לוקחים יותר כריכים מהבית. "ולי זה חסר. אני אוהב לפנק אותם בכריכים שלי", אומר גרין, גרוש ואבא לשלושה ילדים, שמתגורר בפולג ליד נתניה.
מרכיבים לסלט טונה:
טונה מקופסה
מעט צלפים קצוצים
מעט בצל סגול קצוץ דק (לא חובה)
מעט פטרוזיליה קצוצה דק
מעט מלח
מיץ לימון
מעט שמן זית
מעט מיונז
נבטי אלפלפא
אופן ההכנה:
1. מורחים מעט מיונז על הבגט החצוי לשניים.
2. מועכים את הטונה יחד עם הצלפים, הבצל והפטרוזיליה, זולפים מיץ לימון ומוסיפים מעט מיונז. מערבבים.
2. מניחים עלה של חסה, מעל את הפלפל האדום הקלוי, מעל את סלט הטונה ובסוף מפזרים מעל הכול את נבטי האלפלפא.
4. סוגרים במחיצה קלה את הכריך ועוטפים בנייר פרמגנט בתוך שקית ובתיאבון.
*
השף יואב בר, שמוכר לנו מהריאלטי "קרב סכינים" כמי שהביס את השף סטפן, אומר שהדבר שהוא הכי אוהב בעולם זה לקום בבוקר ולהכין לילדים שלו כריכים לבית הספר. "אין כמו למצוא בתיק סנדוויץ' שאבא מכין, שכל המרכיבים שלו הם מתוצרת בית והוא עמוס בתיבול של אהבה", אומר בר, יועץ למסעדת "גזוז ביץ'" בתל־אביב, נשוי לטלי ואב לשלושה — אורי, בן 15, נועה, בת 11, ובן הזקונים רועי, בן 8. רועי ונועה גם מסייעים לו בהכנת הכריכים.
הכריך של רועי ונועה
מרכיבים:
לחמניית ג'בטה מלאה
כף ממרח אבוקדו (מועכים אבוקדו ומערבבים עם מלח ומיץ לימון)
עלי חסה
חצי פלפל חתוך לרצועות
חצי עגבנייה חתוכה לפרוסות
מעט בצל ירוק (אפשר קצוץ בתוך האבוקדו)
80 גרם סינטה (או דג) צרוב וחתוך לפרוסות דקות
אופן ההכנה:
1. מערבבים כף חרדל גרגרים, פלפל שחור גרוס, כף סילאן ומעט מלח ים, ומורחים על נתח הבשר.
2. מכניסים את הסינטה למקרר לשעתיים כדי שתספוג את הטעמים. מוציאים וצורבים את הבשר על מחבת חמה עם שמן זית מכל הצדדים.
3. מכניסים לתנור שחומם מראש ל־190 מעלות ל־14 דקות ומוציאים ישר לקירור, לאחר שהתקרר פורסים את הבשר לפרוסות דקות.
4. חותכים את הג'בטה לרוחב וממלאים בממרח אבוקדו, חסה, עגבנייה, פלפלים ובפרוסות הסינטה.
5. אני ממליץ לשתף את הילדים בהכנת הכריך ולדבר על הערכים התזונתיים. גם אם לפעמים זה נראה שאנחנו מדברים לעצמנו, זה בסוף נקלט אצלם. עוטפים בנייר פרגמנט ובתיאבון.
*
"נכון שהרבה פעמים אני כבר המשגיח מן הצד, בזמן שהבנים מכינים לעצמם את הכריכים לבית הספר. ככה זה כשגדלים בבית שבו אבא אוהב לבשל", קורץ השף ניני נוף, הבעלים של "נווה צדק מקום של בשר". הבנים הם התאומים בני 14 רני וגיא שעולים לכיתה ט', והבכור דן, בן 17, שעולה לכיתה י"ב. כולם לומדים "בתיכונט" בתל־אביב. מהבחינה הזו לאמא הילית יש חופש מהכנת כריכים בבוקר.
אבל הרי אין כמו הפינוקים של אבא, אז לתאומים נוף מכין כריך חביתה "בלחמנייה עגולה כזו עם צופצ'יק, מקמח לבן רגיל שמגיעות עד אלינו הביתה במשלוח טרי כל הבוקר. הטריות הכי חשובה לי. אני דואג לשדרג להם את החביתה ולהוסיף טבעות קבנוס אותן אני מטגן קצת במחבת, ואז יוצק מעל בלילה של שתי ביצים ומוסיף מעט חלב, פלפל ומלח (החלב מאוורר את האומלט ומעניק נפח). אגב, אני לא מוסיף שמן לטיגון החביתה עצמה, אלא משתמש בשומן שנותר במחבת מטיגון הקבנוס. אני חייב להתגאות בתאומים שיודעים כבר אפילו להפוך את הביצה בהקפצה במחבת בלי להשתמש במרית. עושים אותי אבא שף גאה במיוחד. מקשט מעל בפרוסות מלפפון טרי. מכין להם עגבניות שרי תמר בקופסה בצד וזהו. תענוג. לדן, שלעיתים נשאר יותר שעות בבית ספר, אני מכין גם כריך בנוסח ניו־יורק המבוסס על פרוסות אנטריקוט דקות צרובים על גריל למשך שלוש דקות, מורח ג'בטה או בגט חצוי לשניים באיולי שאני מכין המבוסס על מיונז, חזרת וחרדל, מוסיף מעל פרוסות מלפפון חמוץ דקיקות ויוצא אחלה סנדוויץ' שלי אישית מזכיר כל בוקר את הכריכים בדלי במנהטן".

