yed300250
הכי מטוקבקות
    מסלול • 07.09.2017
    5 עובדות על הפטיטיס C
    שיר־לי גולן

    דלקת כבד נגיפית מסוג C (הפטיטיס C), או "צהבת" כפי שנהוג בלשון העממית, מועברת לרוב במגע של דם עם דם נגוע בנגיף מחולל המחלה. בישראל חיים כ־150 אלף נשאי נגיף ההפטיטיס C. הנגיף גורם לדלקת כרונית בכבד שעלולה לפגוע בתפקוד הכבד ולהוביל לשחמת והוא הגורם העיקרי לסרטן כבד ולצורך בהשתלת כבד. פרופ' אלי צוקרמן, מנהל היחידה למחלות כבד בביה"ח כרמל, יו"ר החברה הישראלית לחקר הכבד ויועץ לעמותת "חץ" לבריאות הכבד, מסביר:

     

    1. נגיף דלקת הכבד מסוג C גורם לדלקת כבד כרונית ולהצטלקות קשה של הכבד (שחמת הכבד) שבין סיבוכיה דליות בוושט, שינוי במצב ההכרה, צהבת, סרטן הכבד ואי־ספיקת כבד.

     

    2. שכיחות הזיהום הנגיפי הכרוני בישראל כ־2% מהאוכלוסייה. בין קבוצות הסיכון העיקריות: משתמשים בסמים בהזרקה ואנשים שקיבלו עירוי דם או מוצריו לפני שנת 1992. מומלץ לאלה לעבור בדיקה לאבחון הזיהום בנגיף.

     

    3. ברוב המכריע של המקרים המחלה "שקטה" ואינה מלווה בתסמינים קליניים. בחלק מהמקרים התסמינים אינם ספציפיים: עייפות, חולשה, כאבי פרקים.

     

    4. אבחון המחלה נעשה בבדיקת דם פשוטה (בדיקה לנוגדנים). אם הבדיקה חיובית יש להגדיר את התת־סוג של הנגיף (גנוטיפ), לקבוע את רמת הנגיף בדם (עומס נגיפי) ואת חומרת המחלה (ההצטלקות) וזאת בבדיקות לא פולשניות כמו פיברוטסט (בדיקת דם) או אלסטוגרפיה/פיברוסקאן של הכבד (בדיקה דמוית אולטרסאונד).

     

    5. כיום יש טיפול תרופתי יעיל למחלה המביא לסילוק הנגיף ברובם המוחלט של המטופלים. הטיפול קצר (בדרך כלל 12 שבועות) ומביא לשיפור משמעותי במחלת הכבד גם כשהיא במצב מתקדם.

     

    shirgos@gmail.com

     


    פרסום ראשון: 07.09.17 , 19:06
    yed660100