נבדקתם באסותא? רופא המשפחה יעודכן בתוצאות

בבית החולים החדש שבאשדוד פיתחו מודל שמסנכרן בין מערכות המידע שאצלם לבין רופאי המשפחה בקופת חולים מכבי • בכך מקווים למנוע טיפולים מיותרים עד כדי אשפוז

בבית החולים אסותא שבאשדוד פיתחו מודל חדש שמחבר בין מערכות המידע של רופא המשפחה בקופת החולים ושל הרופא בבית החולים.

 

פרט למקרים חמורים שמצריכים קבלת טיפול בבית החולים, הטיפול היעיל לחולה ניתן לרוב בשירותים בקהילה — קופות החולים. במרבית הפעמים כאשר החולה מגיע לאשפוז, הרופא המטפל לא מכיר את ההיסטוריה הרפואית שלו, כולל תוצאות בדיקות, כך שצריך לעבור בדיקות חוזרות בבית החולים.

 

המודל החדש של אסותא נועד להסיר את ההפרדה בין "רפואת הקהילה" ל"רפואת בית החולים". מערכות המידע של בית החולים בעיר הדרומית יהיו מחוברות למחשבים של קופות החולים, בתחילה למכבי ובעתיד גם לקופות חולים נוספות. המשמעות היא שאם מטופל עבר בדיקת דם או הדמיה בקופת החולים הרופא בבית החולים יוכל לראות אותה, ולהפך — כשמטופל ישתחרר, רופא המשפחה יוכל לקרוא במחשב מה הטיפול שהחולה קיבל.

 

"מטרת המהלך היא לטפל בחולה בצורה מדויקת ולמנוע בזבוז של משאבים מיותרים" אומרת קרן שכטר־אזולאי, ראש מחוז דרום במכבי שירותי בריאות. "אנחנו מצפים שהרופא האישי של המטופל, שמכיר אותו כל החיים, יידע שהוא מאושפז ויעקוב אחריו, ובמידת הצורך גם ידבר עם הרופא שלו באסותא" היא מוסיפה.

 

המודל החדש צפוי לצמצם ב־30% את מספר הביקורים של המטופל אצל רופא המשפחה לצורך קבלת טפסים, מרשמים וכו', ובמקביל יצמצם בכ־20%־30% פעולות רפואיות עודפות. עם זאת, למודל כזה של שיתוף מידע יכולה להיות בעיית פגיעה בפרטיות מאחר שכמות גדולה יותר של מורשים תוכל להגיע לתיק הרפואי שלנו.

 

"זו דילמה שאנחנו מתמודדים איתה, אבל לצילום רנטגן עם כמות קרינה גדולה או מתן מינון לא נכון של אנטיביוטיקה יש השלכות לא פחות חמורות", מוסיפה שכטר־אזולאי. "אנחנו מקפידים שהגישה למידע תהיה רק למטפלים שיש להם הרשאות עם קידוד ביומטרי מתאים, גם כדי לשמור על הפרטיות וגם לאפשר בריאות טובה יותר למטופלים".

 

על פי דוח שפורסם על ידי ה־OECD, כ־30% מהפרוצדורות הרפואיות שמתבצעות בחולים הן מיותרות — החל בבדיקות דם או סי־טי ועד ניתוחים מיותרים.

 

על פי הנתונים של קופות החולים, אחד מכל 12 חולים חוזר לאשפוז תוך 30 יום מרגע השחרור מבית החולים. הסיבה העיקרית לכך היא היעדר תכנון לתקופה שלאחר השחרור. לפעמים המטופל עוזב את בית החולים מבלי לדעת לאיזה רופא הוא צריך לקבוע תור או איזה תרופות לקחת. במקרים רבים מצבו הרפואי של המטופל מידרדר והוא נאלץ לחזור שוב לאשפוז, לעיתים במצב חמור יותר ממצבו הראשוני.

 

rotem-e@yedioth.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים