yed300250
הכי מטוקבקות
    איור: יניב שמעוני
    ממון • 14.09.2017
    אלוהים הוא מתכנת
    הרובוטים משתלטים? ומה אם בעצם גם אנחנו עשויים מבינה מלאכותית? ליורם יעקובי ממיקרוסופט נפל האסימון: "זאת שפת תכנות, רק שבמקום ביטים, זה במולקולות של DNA"
    רועי ברגמן | איור: יניב שמעוני

    היי סירי, אני רעב".

     

    "אני יכולה לעזור, הנה רשימת מסעדות באזור שלך".

     

    "אני מעדיף טייק־אווי".

     

    "אוקיי, הנה המסעדות שעושות טייק־אווי באזור שלך".

     

    לא, אנחנו לא הולכים לדבר היום על סירי, העוזרת האישית של אפל, אלא על הכוח המניע שעומד מאחוריה ומאחורי קורטנה העוזרת האישית של מיקרוסופט וביקסבי של סמסונג - בינה מלאכותית.

     

    הבינה המלאכותית (AI) היא הטרנד החם בעולם הטכנולוגיה. למעשה, יש מי שמתייחסים אליה כאל הכוח שיניע את העולם בעשורים הבאים, מקבילה רק לחשמל. הבינה המלאכותית נמצאת היום לא רק בטלפון או במחשב שלנו, היא נמצאת גם ברמקולים חכמים, טלוויזיות ואפילו מקררים עתידניים שאומרים לנו שעוד מעט נגמר החלב וכדאי להזמין חדש מהסופר.

     

    תחשבו על זה

     

    אותה בינה מלאכותית היא למעשה היכולת של מכשירים אלקטרוניים "לחשוב" בכוחות עצמם ולהתנהג בדומה לבני האדם. הבינה המלאכותית גם גורמת לחשש בקרב אנשים רבים, מהיום שבו המכונות יעפילו על האנושות וישתלטו על העולם. ישנם כמובן טיעונים לכאן ולכאן, למה זה יכול לקרות ולמה לא.

     

    אלא שיש מי שחושב שאולי החשש הזה מופרך מסיבה שעשויה להישמע מעט מוזרה בתחילה: "אולי בכלל אנחנו בעצמנו עשויים מבינה מלאכותית". מי שאומר את הדברים האלו הוא יורם יעקובי, אחת מדמויות המפתח בתעשיית ההיי־טק המקומית ומי שממש השבוע הודיע על פרישתו מתפקיד מנהל מרכז הפיתוח של מיקרוסופט בישראל. "זה אסימון שירד לי כששמעתי הרצאה באוניברסיטה העברית של חוקר בתחום הביולוגיה שהציג את מבנה ה־DNA. כמו שבמחשב אנחנו מסתכלים על אפסים ואחדים ולכל ביט יש שני מצבים, אז ב־DNA לכל ביט יש ארבעה מצבים, שזה ארבע אותיות", מסביר יעקובי.

     

    "כשאתה מסתכל על אוסף האותיות האלו אתה יכול לראות פשוט שפת תכנות. אתה רואה שם פקודות של IF, ELSE ו־THEN כמו בתכנות. במקום בביטים, זה במולקולות של DNA. ואז אמרתי שיכול להיות שגם אותנו מישהו תיכנת, כמו שאנחנו מתכנתים מחשבים או רובוטים. הדבר השני שהבנתי הוא שאנחנו כנראה לא נדע אם אנחנו כאלה. זאת אומרת, אם אנחנו בינה מלאכותית, אנחנו עובדים לפי תוכנה מסוימת ולא נוכל לדעת שמישהו תיכנת אותנו", מוסיף יעקובי.

     

    אם זה מזכיר לכם את סרטי "המטריקס", זה לא רחוק מהמציאות שמצייר יעקובי: "זה הכל ספקולציות. זו אפילו לא נבואה. אלו דברים שיכולים לקרות. עצם העובדה שאנחנו לא יודעים הרבה על עצמנו מעבר לזה שאנחנו חיים באיזה חור בגלקסיה, יכול להיות שאנחנו בכלל חיים באיזו בועת מים או מולקולה בעולם אחר לגמרי. אנחנו לא יודעים הרבה על עצמנו".

     

    כאבא לילדים, אתה רואה את ההתפתחות שלהם מהלידה. איך זה מתיישב עם התיאוריה הזו?

     

    "במחשבים זה נקרא machine learning, אתה מלמד את המחשב לראות. זה במידה מסוימת אפילו מוכיח את הטענה כביכול. אנחנו מתוכנתים לפי דפוסים. אנחנו מזהים דוגמאות. מישהו הראה לנו בגיל צעיר תמונה של כלב ואמר לנו שזה מה שהוא ומעכשיו אנחנו מזהים שזה כלב. זה דומה למה שעושים עם מחשבים היום".

     

    איך מתכנתים אהבה?

     

    מעבר לדפוסים חוזרים, לבני האדם יש גם רגשות, שאי־אפשר להסביר אותם.

     

    "דווקא אפשר להסביר את זה. בוא נדבר על אהבה. מעולם לא התעמקתי בשאלה למה אנחנו מתאהבים במישהו. אני מניח שזה מבוסס על מראה, דיבור ויכולת שכלית, אולי גם ריחות. זה לא משהו שאי־אפשר ללמד את המחשב. אתה יכול להגיד לו עכשיו שגברים בלונדינים אתה שונא ונשים עם שיער שחור אתה אוהב. בטכנולוגיה של עיבוד תמונה אנחנו כבר שם. אז יכול להיות שגם אותנו תיכנתו ככה. אי־אפשר לדעת את זה".

     

    אבל זה לא רק זה. יעקובי מביא דוגמה נוספת מהתקדמות טכנולוגית שהולכת וצוברת תאוצה - משקפי מציאות רבודה (AR). "השתמשתי בהולולנס (משקפי ה־AR שפיתחה מיקרוסופט, ר"ב) והלכתי על מאדים. איפה אני אוכל עוד ללכת על מאדים? בחצי הדקה הראשונה אתה מבין שאתה בחדר, אחרי זה אתה לא מבין את זה וחושב שאתה על מאדים".

     

    אבל אתה יודע שאתה לא באמת שם.

     

    "אתה לא מרגיש את זה. לפני שבועיים חוויתי דרך המשקפיים משחק שבמהלכו עמדתי על קצה של פיגום בגובה של 20 קומות. לא הצליחו לשכנע אותי להזיז את הרגל שלי סנטימטר ימינה או שמאלה. אמרתי לעצמי שאני עומד באמצע חדר, על הרצפה, אבל המוח לא הצליח לשכנע את הרגליים לזוז. יש שם משהו שחוסם אותך".

     

    זה מחדד את התחושה שאולי בעצם אנחנו חיים היום בעולם כזה?

     

    "לגמרי. פשוט קשה לדעת".

     

    זה כמובן מעלה שאלות תיאולוגיות.

     

    "ממה שאני יודע היום, אני חושב שמישהו תיכנת אותנו. אפשר לקרוא לו בשם כזה או אחר ואפשר לקרוא לו אלוהים וזה בסדר. אין לנו עובדות מדעיות שזה אכן ככה. אם יום אחד בתקופת חיי נבין שאנחנו ישות מתוכנתת זה יהיה טוב שנדע מי אנחנו, מה אנחנו ומה המטרה שלנו. לא נחיה באיזשהו מטריקס. אני הייתי רוצה לדעת. אותי זה משגע שאני כנראה אסיים את חיי בלי לדעת מי אנחנו".

     

    ההסבר של יעקובי מעלה את השאלה מה יקרה ביום שהמחשבים יהיו חכמים יותר מבני האדם. "בשנת 2023, בעוד 6 שנים, תוכל להיכנס לחנות מחשבים ולקנות ב־1,000 דולר מחשב עם יכולות חישוב של בן אדם. מה שבעיניי יותר מדהים או מזעזע, תלוי איך מסתכלים על זה, הוא ש־20 שנה אחרי זה נוכל לקנות באותו מחיר מחשב שיש לו את היכולת של כל המוחות האנושיים על כדור הארץ".

     

    זה יהפוך אותו לגזע העליון החדש?

     

    "אנחנו לא יודעים. אני אפילו לא מסוגל לעשות ספקולציה על זה. זה משהו שיכולת החישוב שלו הרבה יותר גבוהה משלנו".

     

    yed660100