yed300250
הכי מטוקבקות
    מסלול • 05.10.2017
    לא רק מלנומה
    ישנם סוגי גידולים בעור פחות מוכרים אך מסוכנים לא פחות. גם בחורף חשוב לאבחן מוקדם ולבקר אצל רופא העור
    פרופ' אילן רון

    כ־11 אלף ישראלים מאובחנים מדי שנה בסרטן העור, מחלה המזוהה בעיקר עם המלנומה. בפועל מלנומה מהווה רק 1,300 מהאבחונים בסרטן העור בשנה. מלבדה ישנם סוגים נוספים של גידולים סרטניים, חלקם קטלניים אף יותר שכמעט אינם מוכרים לציבור הרחב.

     

    התפיסה הנפוצה היא שגורם הסיכון למחלה הוא חשיפה ממושכת לשמש בימי הקיץ החמים, ואכן, זהו בהחלט גורם סיכון משמעותי אך בהחלט לא היחיד. סרטן העור יכול להופיע גם בימי חורף מעוננים, ואפילו אם תקפידו על מריחת קרם הגנה בכל ימות השנה.

     

    הצלחת המאבק בסרטן העור תלויה רבות במהירות אבחון המחלה, לכן חשוב לאבחן אותה בשלב מוקדם ככל הניתן. המודעות הנמוכה לסוגי גידולי סרטן העור השונים שאינם מלנומה עלולה להוביל לכך שלא נדע לזהות כי מה שנראה כמו פצע חולף הוא למעשה גידול שעלול בהמשך להתפתח ולהיות מסכן חיים.

     

    אל תוותרו על בדיקה שנתית אצל רופא העור לבחינת כל הנגעים בגוף, הן באופן שגרתי והן במקרה שישנו שינוי מעורר חשד מאחד הנגעים. מהם גידולי סרטן העור שמרבית הציבור אינו מכיר?

     

    קרצינומת תאי בסיס:

     

    רוב מקרי סרטן העור הם סרטן של תאי בסיס (BCC). מקור תאי הגידול הוא בזקיק השערה בעור. אם הגידול מוסר מוקדם דיו, סיכויי ההחלמה מגיעים כמעט ל־100 אחוז, אולם ללא התערבות רפואית הגידול מתפשט, חודר והורס את הרקמה הבריאה הסמוכה. במקרים נדירים BCC אף שולח גרורות.

     

    איך נזהה? פצע שאינו מגליד, כתם אדמדם או אזור מגורה, לרוב באזור הגפיים. גבשושית, לרוב בעלת מראה מבריק או שקוף, אך לעיתים ורדרד, לבן או כהה. ניתן בקלות לטעות ולהחשיבה כשומה.

     

    קרצינומת תאי קשקש:

     

    אחד מכל חמישה מקרי סרטן העור הוא קרצינומת תאי הקשקש (SCC). הגידול מופיע בעיקר על גבי עור הפנים וכן על גב כפות הידיים, אמות ושוקיים. גורמי הסיכון העיקריים לפתח סרטן מסוג זה הם עור בהיר, חשיפה כרונית לשמש, דיכוי חיסוני וחשיפה לנגיף ה־HPV. הגידול SCC הורס את הרקמה הבריאה של העור, ובמקרים נדירים יותר עלול לשלוח גרורות לאזורים אחרים בגוף ולהתפשט.

     

    איך נזהה? גידול SCC נראה כמו בליטה או גוש מחוספס על גבי העור, פצע באזור החשוף לשמש אשר אינו מתרפא. כאב מקומי או תחושת נימול עלולים להצביע על חדירת גידול לעצב.

     

    טיפול ל־BCC ו־SCC: כריתה סטנדרטית של הנגע, הסרת הנגע, כולל 4 מ"מ משולי הנגע של עור בריא. הרקמה שנכרתה נשלחת למעבדה הפתולוגית לבדיקה מיקרוסקופית כדי לקבוע האם שולי הרקמה אכן חופשיים מתאים ממאירים. אם שולי הרקמה שהוסרה מעורבים בגידול יש צורך בהרחבת הכריתה. בשלב זה סיכויי ההחלמה עומדים על כ־90%.

     

    קרצינומת תאי מרקל:

     

    סרטן העור האגרסיבי ביותר ונדיר בשכיחותו – פחות מ־1% מהממאירויות העוריות. קרצינומה של תאי מרקל (MCC) בעלת מופע אגרסיבי ומתקדמת במהירות, תחילה מתפשטת באופן מקומי ובהמשך שולחת גרורות מקומיות ומרוחקות. גורמי הסיכון למחלה הם חשיפה לווירוס בשם מרקל פוליומה, חשיפה לשמש, דיכוי של מערכת החיסון, גיל מבוגר או גוון עור בהיר. איך נזהה? צורתו האופיינית של הגידול מופיעה כנגעים סגלגלים בולטים על פני העור, לרוב באזורים החשופים לשמש (ראש וצוואר).

     

    טיפול ל־MCC: כאשר הגידול מתגלה בשלב מוקדם מבוצעת כריתה כירורגית של הנגע ולאחריה הקרנה. עם זאת בכמחצית מהמקרים, למרות הטיפול, המחלה תחזור במופע גרורתי. בשלב שבו הנגע התפשט לבלוטות לימפה אזוריות, הטיפול הנפוץ הוא כריתה רחבה שלו ושל בלוטות הלימפה, בשילוב הקרנות וכימותרפיה.

     

    טיפול אימונותרפי: זהו טיפול הבחירה כיום ל־MCC במצב מתקדם של המחלה, כאשר הגידול מתקדם והתפשט כבר לאזורים נוספים בגוף. עד לאחרונה לא היה טיפול אפקטיבי עבור גידול זה. רק במארס 2017 אישר ה־FDA (מנהל התרופות והמזון האמריקאי) טיפול אימונותרפי, והוא נמצא כעת בהליכי רישום מואצים במשרד הבריאות בישראל.

     

    הכותב הוא פרופ' לאונקולוגיה קלינית ורדיותרפיה בפקולטה לרפואה, אוניברסיטת תל־אביב. רופא ראשי מערך אונקולוגי, מרכז רפואי תל־אביב

     


    פרסום ראשון: 05.10.17 , 20:23
    yed660100