על המפה
כדי להיות בני זוג טובים אנו חייבים להכיר, באמת ולעומק, את הפרטנרים שלנו • חוקרים מציגים את המילה האחרונה בתחום: "מפות אהבה"
גם כשנדמה לנו שאנחנו מכירים כל צעד ושעל בנבכי נפשם של שותפינו לחיים, מתעוררת לעיתים מבוכה כשצצה איזו מהמורה שלא הכרנו, כשנפערת תהום חדשה. ברגעים האלה אנחנו מייחלים למערכת ניווט מתוחכמת, ווייז רגשי שיחזיר אותנו ליעד, שיזכיר לנו איפה הלב שלנו ואיפה שלהם, שיראה לנו את הדרך למה שהיה ואבד.
זה בדיוק מה שמנסים לעשות זוג הפסיכולוגים הקליניים ג'ון וג'ולי גוטמן ב"מפות האהבה" שלהם. לאחר שנים רבות של מחקרים בהשתתפות אלפי זוגות, השתתפו לאחרונה השניים בכנס האגודה הישראלית לטיפול זוגי ומשפחתי והציגו את עקרונותיהם לניהול קונפליקטים זוגיים. לשיטתם, את הבעיות בזוגיות יוצרים ארבעה "פרשים" (horsemen), בהשראת ארבעת פרשי האפוקליפסה באמונה הנוצרית (מלחמה, רעב, מגפה, מוות).
"הפרשים האלה, לפי המחקרים שביצעו בני הזוג, הם ביקורת, הגנתיות, בוז והימנעות", מסבירה ד"ר שושנה הלמן, פסיכולוגית ומטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת, חברת האגודה, שתירגמה את כתביהם של הגוטמנים לעברית. "הביקורת מכוונת להתייחסות לחלומות של האחר כאל פגם באישיותו, הגנתיות היא בריחה מאחריות בנימה מתקיפה, הבוז יכול להתבטא גם באופן לא מילולי, בהבעות הפנים שמופנות כלפי הפרטנר, ומושג ההימנעות מתייחס להיאטמות רגשית שיכולה להיות מתסכלת מאוד. מול כל פרש מציעים הגוטמנים תגובת נגד שתמנע את הסלמת הקונפליקט: ביקורת מעודנת, לקיחת אחריות, ביטוי הרגשות והרגעה - עצירת הוויכוח או המריבה, בדיקת הדופק ותרגול משותף של הרפיה והירגעות, שכן להיבט הגופני של ההרגעה יש כמובן השפעה מיטיבה על התחושות. עם הזמן ניתן בדרך הזאת ללמוד כיצד לווסת את הרגשות זה של זה, כדי להימנע מראש מהסלמה".
לפי בני הזוג גוטמן, הזוגיות היא בית בן שבע קומות, המבוסס על שני עמודים - מחויבות ואמון. בהינתן הבסיסים האלה, ניתן לבנות את הקומות: מפות אהבה, שיתוף בהערצה ובחיבה, התכווננות אל בן הזוג, אימוץ פרספקטיבה חיובית, ניהול נכון של קונפליקטים, יכולת לממש יחד חלומות חיים, ויצירת משמעות משותפת.
"כולנו רבים", מציינת ד"ר הלמן, "וצריך לקחת בחשבון שחלק מהבעיות הזוגיות פתירות וחלק אינן פתירות. העניין הוא ללמוד לשמוע את בני הזוג שלנו, לשים לב לרגשות שלהם ולהשפעה שלהם עלינו ולהיות מסוגלים להרגיע את הרוחות ולווסת את הרגשות, כשהתוכן, בעצם, פחות רלוונטי. חשוב לדבר על הערכים המשותפים ולהשתדל לנהוג לפיהם, ולא לזלזל ולהזניח טקסים משותפים, גם היומיומיים שבהם, כמו הקפה של הבוקר, שכן הם אלה שמעניקים לנו את המשמעות המשותפת. עם זאת, כשאחד מעמודי התווך של היחסים מתערער, הבית הזה כולו בסכנה".
מפה 1
שאלון היכרות
את התקשורת ההרסנית שמבטאים ארבעת הפרשים ניתן למנוע בין השאר בעזרת "מפות האהבה" המדוברות שהרכיבו בני הזוג גוטמן. אחת מהן היא השאלון שלפניכם. על השאלות צריך לענות אחד מבני הזוג כפי שלדעתו האחר היה עונה, במושגים מעולמו, ואז מתחלפים בתפקידים.
1. מי הם שניים מהחברים הקרובים ביותר של בן זוגך?
2. מי הלהקה החביבה על בן זוגך? או הזמר, המלחין או הכלי המוזיקלי?
3. מה לבש בן זוגך כשנפגשתם לראשונה?
4. מה התחביבים של בן זוגך?
5. איפה נולד בן זוגך?
6. עם אילו מתחים יתמודד בן זוגך בעתיד הקרוב?
7. תאר בפרוטרוט את סדר היום של בן זוגך היום או אתמול.
8. מתי חל יום הולדתו של בן זוגך?
9. מה התאריך של יום נישואיכם (או יום השנה ליחסים)?
10. מי קרוב המשפחה החביב ביותר על בן זוגך?
11. מה החלום הכי גדול של בן זוגך שטרם התגשם?
12. מה הפרח החביב על בן זוגך?
13. מהו אחד הפחדים הגרועים ביותר בחייו של בן זוגך?
14. מה הזמן האידיאלי בעיני בן זוגך לקיום יחסי מין?
15. מה גורם לבן זוגך להרגיש מאוד בעל יכולת, קומפטנטי?
16. מה מדליק מינית את בן זוגך?
17. מה המזון האהוב ביותר על בן זוגך?
18. מהו בילוי הערב המועדף על בן זוגך?
19. מה הצבע החביב על בן זוגך?
20. אילו שיפורים אישיים רוצה בן זוגך לעשות בחייו?
"מטרת השאלון הזה", אומרת ד"ר הלמן, "היא לחדש את היחס ההדדי החיובי, להעלות זיכרונות משותפים ולקדם חשיבה חיובית בהקשר של היחסים הזוגיים. זאת משום שהוכח שזוגות שזוכרים את הפגישה הראשונה שלהם במושגים חיוביים ומנהלים ככה את חייהם המשותפים הם זוגות מאושרים יותר. כשמכירים את עולמו של הפרטנר הזוגי ומבינים אותו, בעזרת מפות האהבה, קל יותר להתחבר גם לרגשות שלו ולהבין אותם, לדעת להתפייס ולבקש סליחה ובעיקר לשמור על ה'אנחנו', ולא רק על ה'אני', ומעל הכל, זה כמובן מגביר את החיבה ואת האהבה".
מפה 2
אבחון יחסים
דרך נוספת שנוקטים המטפלים האמריקאים (ואלה שהוכשרו בשיטתם ופועלים בארץ) היא צילום האינטראקציות הזוגיות בווידיאו וצפייה בהקלטות מאוחר יותר לצורך למידה וניהול אחר של הקונפליקטים. כן הם מציעים לאבחן את מצב היחסים באמצעות תשובות "נכון" ו"לא נכון" לשאלות הבאות:
1. אני יכול לספר על כמה מחלומות החיים של בן זוגי.
2. בן זוגי מודע ללחצים העכשוויים שלי.
3. בן זוגי באמת מכבד אותי.
4. אני מרגיש נאהב במערכת היחסים הזאת.
5. רומנטיקה היא משהו שעדיין קיים בינינו.
6. כשאני נכנס לחדר בן זוגי שמח לראות אותי.
7. יש לנו תמיד הרבה מה לומר זה לזה.
8. יש לנו הרבה הנאה משותפת בחיי היומיום שלנו.
9. יש לנו הרבה מקורות עניין משותפים.
10. אנחנו אוהבים לעשות הרבה דברים יחד.
עניתם יותר "לא נכון" מ"נכון"? הגיע הזמן לשקול עזרה מקצועית.