מותק, הסלט השתרע!
שתי גרסאות לניסואז ‑ למשקיענים ולתקתקנים ‑ והטריק שיהפוך כל אחת למלכת הסלט
לכולנו, בנות רוסו, יש חוק בנסיעות משפחתיות, במיוחד במסעות הקרוס־קאנטרי שלנו בארה"ב. אחרי טיפוס קשה בהרי הרוקי האמריקאיים בקולורדו (כלומר, הליכה מתונה שהרגה רק את אם המשפחה), לא נותר בנו גרם של שרירים לחפש מסעדה. התרגלנו לדיינרים שווים, והם אכן שווים בקולורדו, ולהתנפל תחילה על בר הסלטים. עכשיו מושלך הס: שתי בנות ואמא שלהן עוקבות אחרי אב המשפחה, כמו צללים.
למה? כי אצלו קערת הסלט תמיד מעוצבת, מושקעת, מאוזנת ומצולחתת כמו ב"מאסטר שף", עם כרבולת רעננה של עלי בייבי או חסה אדמונית. אנחנו מחקות אותו בעצם, עד אחרון הנבטוטים, מנסות לייצר את ההרמוניה המושלמת הנחה בצלחת ונכשלות.
למה? אנו תוקפות את הגבר המעצבן. למה שלך נראה כה נפלא? הרי לקחנו את אותם רכיבים בדיוק.
הוא נכנע: שימו לב, הסלט שלי תמיד משתרע! לא בקערה, אלא בצלחת רחבה, וכדי שלא ייראה צפוף ומגובב, אני מחלק לפעמים את התכולה בין שתי צלחות.
ניסואז־על/ משודרג
הסלט הזה היה ארוחה עוד לפני שסלט שהוא ארוחה היה טרנד. על פי חוקי התזונה הכי בסיסיים תוכלו למצוא בצלחת שלו, הצבעונית, היפהפייה, מכל טוב התוצרת ומכל חלקי פירמידת המזון: חלבונים ופחמימות, שומנים (איכותיים!) וסיבים תזונתיים ולא מעט חומצות אמינו ונוגדי חמצון, והכל בתוך צבע ופאר מעשה ידי הטבע, כמעט ללא מגע אדם.
המתכון שלפניכם הוא מתכון קלאסי, אבל יינתנו בו גם כמה הצעות לקחת את הסלט שלכם צעד אחד קדימה ולהפוך אותו למנה עוד יותר חגיגית. לא חובה כלל לאמץ. כל עוד תיצמדו למקור ולוויניגרט ותטפלו בחלקי הסלט בכבוד ובאהבה שלהם הם ראויים, מחכה לכם חגיגה מגוונת בסוף הדרך. גם בלי הטונה הטרייה הצרובה.
טיפ קטן וחשוב: אם אתם רעבים והסלט הזה הוא הארוחה שלכם במלואה — הכפילו את כמות הטונה (החלבונים) ותפוח האדמה (הפחמימות) ותקבלו ארוחה מזינה שגם תשביע אתכם לאורך זמן.
החומרים (ל־4 מנות):
2 תפוחי אדמה (לשדרוג: תפוחי אדמה סגולים יוסיפו מתקתקות וצבע)
150 גרם שעועית ירוקה, ללא הגבעול המעצבן
280 גרם טונה בשמן, מסוננת מהשמן (לשדרוג: בקשו מחנות הדגים שלכם טונה איכותית לסשימי בנתח אחד. אתם צריכים בערך 80־70 גרם לאדם).
12 צנוניות קטנות, חתוכות ל־4
4 מלפפונים קטנים, חתוכים גס (בערך ל־8 כל אחד)
16 עגבניות שרי (לשדרוג: בחרו עגבניות צבעוניות)
28 זיתי קלמטה, לא חייבים להיות מגולענים
1 פלפל צהוב, פרוס (לשדרוג: פלפלונים צהובים קטנים ומתוקים, פרוסים לטבעות)
1 בצל סגול, קלוף ופרוס
2 לבבות חזה קיסר, חתוכים באמצע לאורכם (לשדרוג: חסות בייבי ג'אם. קשות קצת להשגה. אנחנו מצאנו אותן באתר ההזמנות של "עלה הביתה")
4 ביצים קשות (לשדרוג: 4 כפות ביצי סלמון)
מלח ופלפל שחור
לרוטב:
30 מ"ל חומץ בלסמי
1 כפית דבש
1 שן שום, קלופה
בערך 5 אגוזי מלך (לא חובה)
עלים מ־10 ענפים של תימין טרי או 1 כף תימין יבש
עלים מ־5 ענפים של טרגון (רק אם תצליחו להשיג)
2 עלי בזיליקום
עלים מ־5 גבעולים של פטרוזיליה
1/2 כפית מלח
1 כפית פלפל שחור
90 מ"ל שמן זית
ההכנה:
1. מבשלים את תפוחי האדמה בקליפתם, במים או בסיר אידוי, עד שהם מתרככים. מוציאים ומניחים להתייבש.
2. מבשלים את השעועית במים רותחים עם מלח כ־7 דקות או עד שהיא מתרככת אבל לא מדי.
3. אם קניתם טונה טרייה – מורחים אותה בשמן זית ומתבלים במלח ופלפל שחור. צולים במחבת חמה מאוד כ־20 שניות מכל צד או עד שהיא מקבלת כוויות של צבע. מעבירים לצלחת.
4. מכינים את הרוטב: שמים את כל החומרים בבלנדר או בכלי עמוק לבלנדר מוט וטוחנים לכדי ויניגרט סמיך. מתקנים תיבול. אפשר להמתיק עוד קצת אם רוצים.
5. מתחילים לארגן את הצלחת: שמים בקערה את השעועית המבושלת עם 2 כפות גדושות של רוטב ומערבבים היטב. מניחים על צלחות ההגשה.
6. פורסים את תפוחי האדמה המבושלים ומסדרים על צלחות ההגשה. מטפטפים עליהם מהרוטב.
7. פורסים את הטונה הצרובה, אם יש, ומארגנים אותה במרכז.
8. מסדרים מסביב את הירקות האחרים ואת הביצים הקשות — אפשר לקשט אותן בביצי סלמון. אם משתמשים בטונה מקופסה עורמים אותה במרכז הצלחת על גבי הירקות.
9. מטפטפים קצת רוטב על הירקות ומגישים מיד עם עוד קצת רוטב בצד.
10. אם אתם מכינים את הסלט מבעוד מועד כדאי לתבל רק את השעועית ואת תפוחי האדמה ולהגיש את הרוטב ליד הסלט לאחר מכן, כדי שלא יבשל את הירקות שבצלחת.
ניסואז קלאסי
סלט שמש שהוא ארוחה נפלאה, ממיטב המטבח הים תיכוני. במקור הוא מכיל טונה, אנשובי, ירקות חיים וזיתים בלבד. הירקות המבושלים הם תוספת מוצלחת של שפים.
אין צורך בכמויות. פשוט בחרו פלטה גדולה ושטוחה והניחו עליה בשכבה אחידה וצבעונית: אפשר כמובן לוותר על רכיב זה או אחר.
החומרים:
ביצים קשות, חתוכות לרבעים
זיתים שחורים, רצוי קלמטה
עלי רוקט ללא גבעול, חצויים
עגבניות שרי, חצויות
תפוחי אדמה מבושלים, חתוכים ל־4 לאורך
שעועית ירוקה עדינה, חלוטה
חומוס מבושל, שעועית אדומה מבושלת (יש מוכנים, נפלאים, בוואקום, של "טעם הטבע")
גושי טונה איכותית בשמן, רצוי בשמן זית
אופציה:
צלפים מסוננים, בזוקים מעל
רוטב בצד: ויניגרט פשוט, רוטב על בסיס מיונז או רוטב טרטר (מיליונ'תלפים מתכונים ברשת) יתאימו כאן מאוד.
איך ליצור חגיגה בצלחת מסלט פשוט?
לפזר אותו על צלחת גדולה עם דפנות. אפילו סלט ישראלי קצוץ קטן ייצור תמונה יפה אם תקצצו כל מרכיב לחוד ותפרשו בצלחת גדולה: בצל סגול, בצל ירוק, עגבניות שרי תמר, מלפפונים, פלפל צהוב ולא אדום, כי האדום הקצוץ נראה לבן, זיתים שחורים וסלק וצנון או כרוב סגול. לא חייבים הכל.
באמצע יוצרים תלוליות קטנות של פיסטוקים או קשיו או עדשים או הכל יחד, ואם רוצים, גם תלוליות של גבינה לבנה קשה (מבולגרית ועד פטה) פרוסה דק.
מובן שאפשר להתפרע: נתחי סביצ'ה, קוביות פולנטה קלויה, תלוליות גואקמול, אריסה, פילטים של הדרים אקזוטיים או פיסות קטנטנות של תמרים או של פיטאיה סגולה!
ראש השנה לדלעת
את מתנת החג היפה ביותר קיבלתי מאישה צעירה שמכירה אותי. ללוח שנה זה קוראים ״שנה בגינה״ והוא נועד גם לכל הציבור שאין לו כלל גינה וכמובן לאלה שיש להם ולו רק אדנית.
הנה פתרון אסקפיסטי מובהק. מה אכפת לי מהדתה כאשר אני בדיוק עכשיו שותלת ריחן בעציץ? בנובמבר זומם הלוח על אפונת גינה ומפתח אופצייה גרעינית משלו. של דלעת. את הלוח הגתה, איירה ופיתחה האמנית אילנה שטיין, ונתנה תשובה מקומית ללוחות דומים ומוציאי עיניים שאני מכירה בארה"ב.
לכל חודש איור מרהיב ומידע רשום וברור לצידו: מה שותלים או זורעים עכשיו, אילו ציפורים יבקרו החודש ברחוב או בגן שלכם, אילו פירות וירקות לחפש בדיוק עכשיו, ומתכון טבעוני שמשתמש בהם. כמובן עם כל הוויטמינים והמינרלים הייחודיים לתנובת חודש זה.
ועוד תמצאו מדי חודש את עשבי התיבול העונתיים וסגולותיהם, את הפרחים שיפרחו והזוחלים והמכרסמים שיבצבצו.
תראו מידע פשוט ונגיש לתערובות הקרקע הנכונות לסתיו, לפרחים שיצוצו, בחודשי הקיץ יש מידע פשוט ויעיל על גידול בעציצים או בהידרופוניקה ובחורף יעניק הלוח יין תבלינים מחמם.
כל זה מאויר וכתוב ביופי ובחסד, כך שמדי חודש מעטרת תמונה חדשה יפהפייה את הקיר שלכם, ותדבר אל נפשם של הילדים, אבירי המסכים.
הלוח הזה פשוט מבקש: יאללה, צאו החוצה. הביטו קצת. התרועעו עם תולעי גינה, בשלו משהו. רשמו במשבצות הימים תוספות משלכם. עלים, בלוטים, ספלולים.
את היופי הזה מזמינים באתר: https://www.shanabagina.com/
או בטל': 054-3253223
המחיר: 75 זוזים (דרך האתר).

