נותנים עבודה
לקראת החורף, עונת השיפוצים והתיקונים, ערך עבורנו אתר "מידרג" סקר בקרב 200 בעלי מקצוע מובילים: איזהמקדחה, מברגה וארגז כלים כדאי לרכוש לבית. וגם: למה כדאי לשים לב בקנייה
החורף מתקרב ואיתו הצורך להכין את הבית; כל התיקונים הקטנים או הגדולים שיאפשרו לו לעמוד בזמנים קשים יותר. בשביל זה צריך כלי עבודה. אבל איך תדעו אילו כלים כדאי לקנות? הכי טוב - לשאול בעלי מקצוע. ביקשנו מאתר האינטרנט מידרג (midrag.co.il), בניהולו של נוחם אוחנה, לבצע עבורנו את סקר כלי העבודה הגדול: הסקר התבצע בקרב בעלי מקצוע על שלושה פריטים – מקדחה, מברגה וארגז כלים.
אתר מידרג - שמדרג בעלי מקצוע, ובעשור האחרון אסף כ־400 אלף חוות דעת על עובדים מומלצים במגוון תחומים - פנה ל־200 בעלי מקצוע מובילים וביקש מהם לדרג את שלושת כלי העבודה הנ"ל. המדרגים שנבחרו הם כאלו שקיבלו מהגולשים באתר ציון ממוצע של בין 8 ל־10, ולכשני־שלישים מתוכם יש יותר מ־17 שנות ניסיון, בהם נגרים, טכנאים, חשמלאים ושיפוצניקים. כל בעל מקצוע התבקש לבחור את המותג שעליו הוא ממליץ, מתוך רשימת המותגים המובילים בשוק (שנבחרו בסקר מקדים בין בעלי מקצוע, בחיפושים בגוגל ובחנות גדולה לכלי עבודה). לכל אחד ניתנה אפשרות לבחור גם במותג אחר הנראה בעיניו.
דירגנו את המותגים המובילים לפי אחוז בעלי המקצוע שהמליצו עליהם (סיכום האחוזים אינו מגיע ל־%100, שכן היו מותגים שלא הגיעו אפילו לאחוז ולא נכללו בדירוג). יודגש: גם מותגים שקיבלו דירוג נמוך באחוזים, או כאלו שלא הוזכרו כלל, אינם בהכרח מותגים גרועים - אלא פחות נחשבים בקרב בעלי המקצוע בארץ.
כדאי עוד להדגיש: בעלי המקצוע התבקשו להמליץ על מותג, מבלי להיכנס לדגמים ספציפיים. יש לקחת בחשבון שלמותגים השונים יש דגמים שונים - חלקם למקצוענים וחלקם לחובבים, שיספיקו למי שאינו מרבה בעבודות קדיחה והברגה.
בשוק המקדחות והמברגות יש שלושה מותגים מובילים: בוש, מקיטה ומילווקי. במקדחות הובילה בסקר בוש, עם 42% מאנשי המקצוע, ואחריה מקיטה. במברגות הובילה מקיטה עם 54%, ואחריה בוש. בשתי הקטגוריות מילווקי נמצאת במקום השלישי הרבה אחרי השתיים המובילות.
בארגזי הכלים נבחר זה של חברת סטנלי עם 49%, בפער ניכר מכל האחרים.
עם זאת, חשוב לזכור: בעלי מקצוע מביאים בחשבון בשיקוליהם גם את החוזק של ארגז הכלים, את נוחות הטלטול שלו בשטח, ואת היכולת שלו לשמש כסוג של שרפרף, שכן הם נוהגים לעמוד עליו הרבה. שתי התכונות האחרונות פחות רלוונטיות למשתמש הביתי.
מה אמרו אנשי המקצוע על המקדחות
על בוש (מקום ראשון): מחזיקה מעמד בעבודה קשה ולאורך זמן. לא מתקלקלת, עושה את העבודה אפילו בבטון, ואין כמעט בלאי. נוחה, מחיר סביר. החיסרון: הסוללה וכבל הטעינה מתבלים במהירות יחסית.
על מקיטה (מקום שני): המטען והסוללות מחזיקים מעמד שנים, הטכנולוגיה מתקדמת ועמידה מאוד, אבל בעת השימוש הסוללות נגמרות מהר יחסית ומחירן גבוה יחסית. חלק טענו שהיא מעט כבדה מדי.
על מילווקי (מקום שלישי): הנדסת האנוש נהדרת, המומנט (עוצמת הקידוח) גבוה במיוחד, המסיביות מתאימה לעבודות מאומצות, והסוללה מספיקה לזמן ארוך.
מה אמרו על המברגות
על מקיטה (מקום ראשון): פרקטית מאוד, כי אפשר להעביר את הסוללה מהמברגה למקדחה. כוח העבודה וחיי הסוללה טובים מאוד, והיא אמינה מאוד, "20 שנה לא נזקקתי לשירות שלהם"; "נעימה לשימוש, ידידותית"; "מי שעובד בעץ יודע שמברגה לא חזקה מספיק גורמת לבורג לפוצץ את העץ. המברגה הזאת לא מאכזבת אותי"; "אידיאלית לשימוש פרטי".
על בוש (מקום שני): נוחה, חזקה, מחזיקה מעמד לאורך שנים, עמידה בפני נפילות ומכות. טובה במיוחד בעידן הנוכחי של כלים אלחוטיים ללא כבל חשמלי, הסוללה מחזיקה הרבה זמן. חסרונות: הסוללות הגדולות קשות להשגה ויקרות יחסית.
על דה־וולט (מקום שלישי): עמידה במיוחד בנפילות, "נפלה אפילו מקומה שביעית ולא קרה לה כלום".
ואיך האחריות?
כאשר נשאלו בעלי המקצוע לגבי שביעות רצונם מהאחריות, המברגות בוש ומקיטה קיבלו את הציון הגבוה ביותר - 4.3 (בסולם מ־1 עד 5). במקדחות - מקיטה קיבלה 3.95 ובוש 3.9. "אפשר לומר שבעלי המקצוע מרוצים מהאחריות של החברות. אולי כי מדובר בכלים אמינים שלא נוטים להתקלקל בתקופת האחריות", אומרת מיכל עולמי אביטל, מנהלת תוכן באתר מידרג.
מה אמרו על ארגזי הכלים
על סטנלי (מקום ראשון): "אני בוחר ארגז כלים לפי כלל אחד - אם אני יכול לעמוד עליו הוא ראוי, והארגזים של המותג הזה עומדים בדרישה שלי". היתרון הזה חזר בדבריהם של רבים מאנשי המקצוע. עוד צוינו לטובה העמידות לאורך זמן, ומגוון הפתרונות של המותג. "יש לו מגירות גדולות, והוא על עגלה נוחה לאחסון, מכיל את כל הכלים וכולל ברגייה מובנית". החסרונות: יקר מאוד. אחד מאנשי המקצוע התלונן שסוגרי הפלסטיק של התאים העליונים לא מחזיקים מעמד לאורך זמן.
על סיגנט (מקום שני): גמיש ועשוי מחומרים איכותיים, חזק וקל, עם הרבה תאים, קיבולת גדולה, ארגון פנימי טוב, פרקטי.
על כתר (מקום שלישי): המותג הישראלי היחיד שנכנס להמלצות בעלי המקצוע. היו כאלו שציינו לטובה את עובדת היותו כחול־לבן. בנוסף, הוא עמיד ונוח: "הרבה כלים נכנסים אליו באופן מפתיע"; "הדגם עם העגלה מוצלח במיוחד. אפשר גם לעמוד עליו וגם לעבוד עליו כמשטח עבודה"; "עממי ומספיק לצרכיי".
מושגים שכדאי להכיר
מברגה/מקדחה אלחוטית - עובדת על סוללה נטענת, ללא כבל המתחבר לשקע. מהוות היום את רוב כלי העבודה.
אימפקט - טכנולוגיה במברגות ובמקדחות הנותנת להן יותר עוצמה. יוצרת סוג של הלימות פטיש תוך כדי סיבוב המקדחה או המברגה, כדי לחדור למשטחים קשים.
קלאץ' (מצמד) - החלק המנתק את המנוע ועוצר את המברגה שלא תמשיך לעבוד. שימושי למניעת הידוק יתר של הבורג. חשוב בעבודות גבס, דיקטים ופלסטיק.
מקדחה־מברגה – כלי עבודה המאפשר להגביר ולהאט את מהירות הסיבובים כדי להתאימם לקדיחה או להברגה. למרבים בעבודות מומלץ לרכוש שני כלים נפרדים. הממעטים יכולים להסתפק בכלי משולב.
מומנט - כוח הסיבוב שיכולה המברגה לייצר כדי להתגבר על התנגדות.
מהירות סיבוב - ככל שלמברגה מהירות סיבוב גבוהה יותר, היא תהיה טובה יותר.
פחמים - חלקים במנוע שיוצרים את הסיבובים ומעבירים את האנרגיה. חסרונם הוא הבלאי. היום יש כלי עבודה ללא פחמים, אבל הם יקרים יותר. המשתמש הביתי יכול בהחלט להסתפק בדגמים עם פחמים.
אמפר - קובע כמה זמן תחזיק הסוללה. ככל שהוא יותר גבוה, כך עמידות הסוללה גבוהה יותר. המשתמש הביתי יכול להסתפק ב־1.3 אמפר, המקצועי יעדיף 3 אמפר.
ידית אחיזה נוספת/ידית עזר - למקדחות רבות מצורפת ידית אחיזה שמתקינים על גוף המקדחה. מעניקה אחיזה משופרת המועילה לעבודה מאומצת וממושכת.
מד עומק - התקן המורכב במקביל למקדח ומקנה שליטה מדויקת בעומק הקידוח.
נעילת ציר - מנגנון הנועל את ראש המברגה (פוטר) ומונע ממנו להסתובב, ובכך מאפשר לעבוד בה כבמברג רגיל. חשוב בהחדרה הראשונית של הבורג ובהידוק הסופי.
פנס מובנה - בגוף המקדחה, מאיר את אזור העבודה. נורית לד עדיפה על נורית ליבון בגלל אורך החיים והעמידות למכות.
קוטר מקדח מרבי - ייבחר לפי קוטר החורים שתצטרכו לקדוח. במקדחות שונות הוא נע בין 10 ל־18 מ"מ. במרביתן הוא 13 מ"מ – מספיק לרוב השימושים הביתיים.

