ברירת קנס
סימסתם בזמן נהיגה, נסעתם במהירות מופרזת או לא עצרתם בתמרור עצור? • הצעת חוק חדשה תאפשר לכם להמיר את תשלום הדו"ח שקיבלתם ברכישת מערכת בטיחות שמפחיתה תאונות דרכים • נותנים לכסף להציל חיים
קיבלתם קנס של אלף שקלים על עבירת תנועה? הצעת חוק חדשה מנסה לתעל את העונש הזה לכיוון שעשוי להציל חיים.
ח"כ מיכאל מלכיאלי (ש"ס) גיבש באחרונה הצעת חוק, שלפיה אזרח שייקנס על עבירת תנועה יוכל להמיר את תשלום הדו"ח ברכישת מערכת בטיחות המפחיתה תאונות דרכים. על פי ההצעה, יוגדר בחוק מספר מסוים של עבירות תנועה. נהג שנענש בגללן בקנס כספי יוכל להתקין מערכת בטיחות ברכבו, ובתמורה ינוכה הסכום מסכום הקנס שאותו קיבל.
בדברי ההסבר להצעת החוק נאמר כי מצבי הסחת דעת נחשבים לגורם תאונות הדרכים המוביל בעולם. מערכות בטיחות שונות, ובהן אלו המיוצרות על ידי חברות מובילאיי ואייוואקס, מיועדות לתיקון טעויות אנוש מסוג זה והן מתריעות בפני הנהג על סטייה מנתיב ועל אי־שמירת מרחק. אלא שעד לאחרונה לא היו תמריצים מיוחדים לנהגי ישראל להצטייד בהן.
לפני כחודשיים הציג משרד התחבורה תוכנית שבמסגרתה הקצתה המדינה 180 מיליוני שקלים שיחולקו בין בעלי כלי רכב שיתקינו מערכות בטיחות ברכביהם המשומשים. על פי התוכנית, נהג שיתקין ברכבו מערכת של מובילאיי או אייוואקס וכן של חברת א.ד.י מערכות יזכה להנחה של 1,500 שקל באגרת רישוי הרכב.
ההצעה של ח"כ מלכיאלי מבקשת כעת לאפשר גם המרה של קנסות התעבורה ברכישת מערכות כאלו. לצורך כך נדרשת הסכמתו של משרד האוצר. גורם בכיר באוצר הבהיר כי המשרד תומך בהצעה ובכוונתו לאפשר המרת קנסות תעבורה ברכישת מערכות בטיחות כחלק מהתוכנית שלה הוקצו 180 מיליון השקלים ובכך לא ייגרם אובדן הכנסות לקופת המדינה. גם במשרד התחבורה הודיעו כי הם רואים בחיוב את התוכנית.
ח"כ מלכיאלי אמר: "אדם שלא מציית לחוק נדרש לשלם קנס שהולך להכנסות המדינה. מעבר לעניין ההרתעה בעצם תשלום הקנס הכספי, מן הראוי שנעשה מעשה שיסייע בהפחתת התאונות, ומכאן למעשה נולדה הצעת החוק".