yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום : ידיעות אחרונות
    חדשות • 14.10.2017
    המהפכה הקיסרית
    ניתוח קיסרי הוא אחד הניתוחים הנפוצים בעולם, אבל עד היום הוא היה כרוך בכאבים, בתפרים ובתקופת החלמה ארוכה • בשבועות האחרונים בוצעו בישראל בהצלחה שלושה ניתוחים קיסריים בשיטה חדשנית שמפחיתה את הסיכונים, משפרת את חוויית הלידה ומקצרת משמעותית את זמן ההחלמה • יולדת שעברה את הניתוח החדש: "במקום לשכב חודש במיטה כמו בפעם הקודמת, הפעם ארבע שעות אחרי הניתוח כבר קמתי"
    רותם אליזרע

    אחת מכל ארבע לידות בעולם המערבי מתבצעת בניתוח קיסרי, אבל נשים רבות שעברו אותו מעידות על תקופת החלמה ארוכה, קשה וכואבת. בימים האחרונים בוצע בישראל ניתוח קיסרי חדש שמקצר את תקופת ההחלמה, מקטין את הכאב ומאפשר לנשים לעמוד על הרגליים בסך הכל שלוש שעות אחרי הניתוח.

     

     

     

    כיום מקובל לבצע את הניתוח באמצעות חתך רוחבי בעור וברחם ללא חיתוך של שרירי דופן הבטן אלא הפרדה שלהם בקו האמצע. אף שהניתוח נחשב לקל יחסית, זמן ההחלמה ממנו ארוך.

     

    בניתוח הקיסרי החדש, שפותח בצרפת על ידי ד"ר דניס פאוק, מבוצע חיתוך אורכי של הרקמה העוטפת את שרירי הבטן, עם כיוון סיבי השריר, והפרדת השרירים נעשית משמאל לקו האמצע, במקום שבו אין רקמת חיבור והחלמת השרירים טובה בהרבה.

       

    ד"ר ישראל הנדלר
    ד"ר ישראל הנדלר

    את הניתוח החדש החל לבצע בישראל ד"ר ישראל הנדלר, סגן מנהל מחלקת נשים ויולדות בבית־החולים שיבא ורופא בכיר בבתי־החולים מעייני הישועה ולניאדו. לניתוח יתרונות רבים נוספים לעומת השיטה הרגילה: הוא נעשה ללא הכנסת קתטר לשלפוחית השתן ואינו כולל כניסה לחלל הצפק (קרום שעוטף את לולאות המעי בחלל הבטן) ובכך מפחית את הסיכון לתסחיף מי שפיר ולבעיות במעי. לאחר הניתוח מבצעים תפר תת־עורי, והעור עצמו מודבק בדבק ביולוגי ללא חבישה חיצונית, סיכות או תפרים כואבים.

    "חוויה מדהימה". ספיר קלדרון | צילום: יאיר שגיא
    "חוויה מדהימה". ספיר קלדרון | צילום: יאיר שגיא

     

     

    "שילוב כל הצעדים הללו מפחית משמעותית את הכאב, וברוב המקרים שלוש או ארבע שעות אחרי הניתוח ניתן לאכול וללכת", מסביר ד"ר הנדלר, היחיד שמבצע את הניתוחים החדשים בבית־החולים לניאדו אחרי הכשרה מיוחדת בצרפת. "הניתוח הוא קצת יותר מורכב מניתוח קיסרי רגיל, הפתח שמחלצים ממנו את העובר קטן יותר, ולכן הוא עדיין לא נפוץ מספיק. אני מקווה שבקרוב נוכל לעשות אותו גם בבתי־חולים ציבוריים".

     

    יתרון נוסף של הניתוח החדש הוא שהאישה "יולדת" את העובר מהחתך ורואה את כל התהליך, מה שמוסיף לחוויית הלידה. באמצעות שיטה שהביאה לארץ סיון נבות, פיזיותרפיסטית לרצפת האגן, היולדת משתמשת ב"מנשפית" — מעין קשית שהאישה נושפת לתוכה אוויר ובכך מעלה את הסרעפת וגורמת לשרירי הבטן ליצור לחץ על הרחם, מה שמסייע לרופא המיילד להוציא את העובר.

     

    ד"ר הנדלר מדגיש שאף שמדובר בניתוח מורכב יחסית, הסיכונים בו לא גדולים יותר. "על פי הנתונים שפורסמו בעולם, שיעור הסיבוכים בניתוח הזה נמוך יותר מאשר בניתוח קיסרי רגיל. הקהילה הרפואית שרגילה כל כך לטכניקת הניתוח הפשוטה והמקובלת רואה בטכניקה הזו 'כירורגיה למתקדמים' ומעדיפה את ההחלמה הממושכת והכואבת של היולדות על פני המאמץ הכירורגי הנוסף שיבטיח החלמה קלה יותר, אבל אני מקווה שהמצב ישתנה", הוא מסכם.

     

    עד היום שלוש נשים בישראל עברו את הניתוח, כולן בחודש האחרון. "בהתחלה קצת פחדתי לקחת את הסיכון שבניתוח חדשני, אבל אני ממש מרוצה", סיפרה אתמול ספיר קלדרון, שעברה את הניתוח לפני עשרה ימים. "ארבע שעות אחרי הניתוח כבר קמתי ואכלתי. זה פשוט לא ייאמן". זה הניתוח הקיסרי השני שעוברת ספיר, לאחר שתקופת ההחלמה של הניתוח הקודם נמשכה זמן רב. "הייתי כמעט 40 יום במיטה עם תחבושות מבלי יכולת לזוז. יש לי שני ילדים לטפל בהם וידעתי שאני לא יכולה לשכב שוב פרק זמן כזה ארוך בלי לתפקד", היא מספרת. לדבריה, היא הרגישה ממש שותפה בלידה. "הגעתי מפוחדת ולחוצה, והלידה הייתה חוויה מדהימה. הרגשתי ממש כמו בלידה רגילה. אני מקווה שכל הנשים שעוברות קיסרי יבחרו בניתוח הזה".

     

     

     


    פרסום ראשון: 14.10.17 , 23:48
    yed660100