תערוכות גורמה
אוהבים אמנות? מתעניינים בהיסטוריה? מתפעלים מאדריכלות? מתחברים לאופנה? או סתם רוצים לבלות כמה שעות במוזיאון? כתבינו בחו"ל מציגים: התערוכות הכי שוות של החורף הקרוב, וגם כמה דברים מסביב שלא כדאי לפספס
ברלין | איתי משיח
מהפכה במוזיאון ההיסטורי
* גלריה: המוזיאון ההיסטורי של ברלין (Deutsches Historisches Museum).
* שם התערוכה: "1917: מהפכה".
* תאריכים: עד 15 באפריל 2018.
* מה בתפריט: לרגל מאה שנה למהפכת אוקטובר ברוסיה מקדיש מוזיאון ההיסטוריה המצוין של ברלין תערוכה לאחד הרגעים המכוננים של המאה ה־20. התערוכה עוסקת בהשתלשלות האירועים ב־1917 ובהשפעותיהם מרחיקות הלכת, מאז ועד ימינו.
* כניסה: 8 יורו (לכל התערוכות במוזיאון).
* בונוס: המוזיאון ממוקם בלב שכונת מִיטֶה, בין אתרים תיירותיים רבים. מעבר לכביש נמצאת כיכר בֶּבֶּל, שבה התרחשה שריפת הספרים ב־1933, המונצחת באנדרטת "הספרייה" של האמן הישראלי מיכה אולמן. לארוחת צהריים זולה וטעימה מול המוזיאון נסו את הקפיטריה של תיאטרון מקסים גורקי.
* לפרטים נוספים: goo.gl/J2FdbT
אמנות בפיקוח השטאזי
* הגלריה: מוזיאון ברבריני (Museum Barberini), פוסטדאם.
* שם התערוכה: "מאחורי המסכה: אמנים במזרח גרמניה".
* תאריכים: 28 באוקטובר 2017 עד 4 בפברואר 2018.
* מה בתפריט: האמנות במזרח גרמניה הייתה אמנות רשמית בחסות המדינה עם תפקיד פוליטי ברור. כיצד ראו האמנים עצמם את העבודות שהפיקו במסגרת זו? התערוכה עוסקת במבט הביקורתי שהפנו האמנים כלפי עצמם וכלפי תפקידם תחת משטר אמנותי נוקשה.
* כניסה: 14 יורו.
* בונוס: המוזיאון נמצא בעיר פוטסדאם, כ־45 דקות נסיעה מברלין. שלבו את היציאה מהעיר עם ביקור בארמון סָנְסוּסִי היפהפה והגנים המרשימים שסביבו, הגרסה המקומית לגני ורסאי. בדרך חזרה עצרו להליכה קצרה ביער גְרוּנֶוַואלְד, חוויה חורפית מענגת מובטחת.
* לפרטים נוספים: museum-barberini.com/en
ברצלונה | מאיה מאהלר
הגעגועים של פיקאסו
* גלריה: מוזיאון פיקאסו.
* שם התערוכה: "1917. פיקאסו בברצלונה".
* תאריכים: 26 באוקטובר עד 28 בינואר 2018.
* מה בתפריט: פאבלו פיקאסו, יליד מלאגה, הגיע לברצלונה עם הוריו בהיותו בן 14, ובה עברו עליו נעוריו. תשע שנים לאחר מכן עבר לפריז. ברצלונה הפכה לגעגוע רחוק, ופיקאסו חזר לבקר בה פעמים בודדות בלבד. התערוכה היא תיעוד של אחד מביקוריו הארוכים בעיר במהלך 1917, ויוצגו בה כל ציוריו מהחודשים שבהם שהה בעיר. התערוכה כוללת גם תיעוד של חייו בברצלונה, בעיקר שעות הפנאי שבהן בילה בתיאטראות או במלחמות פרים.
* כניסה: 14 יורו. כניסה חינם מתחת לגיל 18. 50 אחוז הנחה לבני 65 ומעלה.
* בונוס: בהיותו פעיל במפלגה הקומוניסטית נמנע מפיקאסו לחזור לספרד שנשלטה על ידי הדיקטטור פרנקו בין השנים 1939־1975. את הרעיון להקים מוזיאון בעיר נעוריו הובילו חבריו הקטלאנים של הצייר, שהצליחו לקבל את תמיכת ראש עיריית ברצלונה דאז. הארמון "ברנגואר ד'אגילר", בלב שכונת לה־ריברה שבה התגורר פיקאסו בשנות נעוריו, נבחר כאתר האידיאלי, ועל הקמת המוזיאון פיקח פיקאסו עצמו בשלט רחוק מפריז. המוזיאון נפתח ב־1963, ולנוכח התורים הארוכים שהשתרכו בכניסה אמר פיקאסו ממקום מושבו בצרפת: "חזרתי הביתה". פיקאסו הלך לעולמו בפריז בשנת 1973, בהיותו בן 92. שנתיים לאחר מכן תם עידן הדיקטטורה בספרד. הוא עצמו לא הספיק לבקר במוזיאון שנבנה עבורו בעיר נעוריו. הבניין והתערוכה הם סיפור אהבה בין הצייר לעירו.
* פרטים נוספים: www.bcn.cat
האייקונים של וורהול
* גלריה: קאיישה פורום (CAIXA FORUM).
* שם התערוכה: "וורהול, האמנות המכנית".
* תאריכים: עד 31 בדצמבר 2017.
* מה בתפריט: 352 יצירות אמנות מקוריות של מלך הפופ־ארט אנדי וורהול (1928־1987). תמצאו כאן את פחיות המרק של קמפבל, את בקבוקי הקוקה קולה, את הפנים האייקוניות של מרלין מונרו ואליזבת טיילור ועוד. התערוכה מציגה את האופן שבו פנה וורהול לייצור המוני והשתמש בשיטות העתקה והדפסה שונות. התערוכה תדבר גם לדור הצעיר, שבו כל ילד בן שמונה יודע לבצע "קופי-פייסט" וכל צעיר עם מסך ביד הוא רשת לתקשורת המונים. וורהול היה פה קודם.
* כניסה: 4 יורו.
* בונוס: יש הרבה סיבות שהופכות את מוזיאון "קאיישה פורום" בברצלונה לאחד מהשווים והראויים לביקור, מלבד כמובן התערוכה הנוכחית. הוא זול, הוא יושב בבניין אבן יפה (שהיה פעם מפעל טקסטיל משגשג), הוא ידידותי לביקור גם עם ילדים והוא נמצא בלב אחד מאזורי התיירות המובילים בעיר, ממש סמוך למזרקת האורות והצלילים (Fuente Magica de Motjuic) בכיכר אספניה, אטרקציה בפני עצמה.
* פרטים נוספים: agenda.obrasocial.lacaixa.es
לונדון / יניב חלילי
הצייר ממועדון ה־27
* גלריה: Barbican.
* שם התערוכה: Basquiat: Boom for Real.
* תאריכים: עד 28 בינואר 2018.
* מה בתפריט: אחד מחברי הכבוד של מועדון ה־27 הידוע, הכולל אמנים נצחיים שמתו בגיל 27, הוא ז'אן מישל בסקיאט. הצייר האמריקאי נחשב לאחד האמנים החשובים של שנות ה־80 ויצירותיו לא רק שיקפו היטב את רוח התקופה, אלא גם הביעו מחאה חברתית ומתחו ביקורת על הצביעות האמריקאית. בסקיאט מת בגיל 27 ממנת יתר, מה שהכניס אותו לפנתיאון הנצחי של האמנות האמריקאית בת זמננו. תערוכה מקיפה של בסקיאט מוצגת בימים אלה ב"ברביקן", היכל התרבות והאמנות המשובח במזרח לונדון.
* כניסה: 16 ליש"ט, 10 ליש"ט לבני נוער ולקשישים.
* בונוס: אם אתם ב"ברביקן", כדאי שתטעמו מאחד המופעים המשובחים שמתארחים במקום. לחלופין, אפשר לערוך סיור רגלי בסביבתו המרשימה של ה"ברביקן", שהוא מופת של אדריכלות ברוטליסטית.
* פרטים נוספים: barbican.org.uk
בין דושאן לדאלי
* גלריה: Royal Academy of Arts.
* שם התערוכה: Dali/Duchamp.
* תאריכים: עד 3 בינואר 2018.
* מה בתפריט: לכאורה, אין הרבה מן המשותף בין מרסל דושאן וסלבדור דאלי. כל אחד מהם ייצג סגנון אמנותי אחר, אבל שניהם המירו את הסגנונות המוקדמים שלהם באוונגרד בועט וחצוף, שמתבטא בעיקר בעבודות המאוחרות שלהם. התערוכה הנוכחית מתיימרת להציג חוט מקשר בין היצירות של שני האמנים, שאף היו ידידים קרובים וחלקו הערכה מרובה זה לזה.
* כניסה: 16.50 ליש"ט.
* בונוס: אחרי התערוכה היכנסו לחנות המתוקים היפנית "קינאמוטו קיצ'ואן" הסמוכה. מדובר בגן עדן של מתוקים יפניים איכותיים, בשילוב תה יפני. Minamoto Kitchoan - 44 Piccadilly 0207-437-3135
* פרטים נוספים: royalacademy.org.uk
הפורטרטים הכי טובים
* גלריה: National Portrait Gallery.
* שם התערוכה: The Taylor Wessing Photographic Portrait Prize.
* תאריכים: 16 בנובמבר 2017 עד 8 בפברואר 2018.
* מה בתפריט: אחת מתערוכות הצילום הנחשבות ביותר בעולם, המתקיימת מדי שנה בלונדון. התערוכה כוללת את צילומי הפורטרט הטובים ביותר, המתחרים על הפרס היוקרתי ומוצגים בגלריה הלאומית לפורטרטים - אחד ממוסדות האמנות המרתקים והמעניינים ביותר בעיר.
* כניסה: חינם.
* בונוס: אחרי שהתרשמתם מהאמנות, בטנכם ודאי תקרקר. סורו לאחת משלל המסעדות האסיאתיות הטובות בצ'יינה טאון הסמוכה. מסעדה מומלצת אחת היא "וייט פוד", מסעדה וייטנאמית מודרנית.
Viet Food - 34-36 Wardour Street London 0207-494-4555
* פרטים נוספים: npg.org.uk
פריז / תמר שבק
גוגן שלא הכרתם
* גלריה: Grand Palais.
*שם התערוכה: גוגן האלכימאי (Gauguin l’alchimiste).
* תאריכים: עד 22 בינואר 2018.
* מה בתפריט: מעל 230 יצירות של פול גוגן, שחלקן נראות כאן לראשונה - פסלים, ציורים, קרמיקה ואפילו חלק מהבקתה שלו באיי מרקיז שבפולינזיה הצרפתית. בעזרת אפליקציה אפשר לצפות במציאות רבודה ובחיות הקופצות מהציורים בתלת־ממד.
* כניסה: 14 יורו בתעריף מלא. 10 יורו לצעירים. חינם עד גיל 16. יש תעריף משפחתי.
* בונוס: בגראן פאלה מוצגת גם תערוכת צילומים של האמריקני אירווין פן, שלכד בעדשתו את כל העילית הניו־יורקית ואחראי לצילומים האייקונים של Vogue בשנות ה־50.
פרטים נוספים: www.grandpalais.fr
ניו־יורק ביער בולון
* גלריה: Fondation Louis Vuitton.
* שם התערוכה: להיות מודרני: ה־MoMA בפריז (Être moderne: La MoMA à Paris).
* תאריכים: עד 5 במארס 2018. פתוח: רביעי עד שני בין 11 ל־8 בערב, שבת וראשון עד 9 בערב.
* מה צפוי: מיטב היצירות ממקדש האמנות המודרנית בניו־יורק בתערוכה המסבירה גם כיצד הפך המוזיאון למרכז עולמי חשוב. בתערוכה יוצגו קלאסיקות מובחרות של פיקאסו, סזאן, גוסטב קלימט, ברנקוזי ואנדי וורהול, לצד יצירות קולנועיות היסטוריות כמו הסרט הראשון של מיקי מאוס. לא להחמיץ את הקומה העליונה, שבה יושבים במרכזו של חדר עם 40 רמקולים שכל אחד מהם משדר קול אחר ביצירה פוליפונית. שמיימי.
* כניסה: 16 יורו. 5 עד 10 יורו לתעריפים מוזלים. יש תעריף משפחתי.
* בונוס: הבניין המפורסם של האדריכל פרנק גרי, שנראה כמו ספינה שנחתה באמצע יער בולון. יצירה בפני עצמה.
* פרטים נוספים: fondationlouisvuitton.fr
עדשה מזרח־תיכונית
* גלריה: Institut du Monde Arabe ועוד גלריות ברחבי העיר.
* שם התערוכה: הביאנלה השנייה לצילום עכשווי של ארצות ערב.
* תאריכים: עד 12 בנובמבר 2017. פתוח: שלישי עד ראשון מ־10 בבוקר עד 6 בערב. בשבת ובראשון עד 7 בערב.
* מה בתפריט: הצצה מפתיעה לחיי האמנות הפורחים של שכנינו באזור. צלמים מטוניסיה, מאלג'יריה וגם מסוריה, מלבנון וממצרים ישנו את דעתכם על איך נראים החיים מעבר לגבול. הרבה הפתעות מסוגננות וגם צילום דוקומנטרי.
* כניסה: 10 יורו. 4 או 6 יורו בתעריף מוזל. תעריף קבוצתי החל משישה אנשים.
* בונוס: על הגג של הInstitut du Monde Arabe, וגם על זה של Cité de la Mode et du Design, השכנה יש בתי קפה ומסעדות מצוינים עם נוף לכל העיר. מומלץ להישאר שם לשקיעה.
* פרטים נוספים: www.imarabe.org
ניו־יורק / ציפי שמילוביץ
ליווייס וכובע טמבל
* גלריה: הקומה השישית ב"מומה" (המוזיאון לאמנות מודרנית).
* שם התערוכה: ?Items: Is Fashion Modern
* תאריכים: עד 28 בינואר 2018.
* מה בתפריט: 111 פריטי לבוש ואביזרים ששינו את העולם במאות ה־20 וה־21, ועדיין שווים גם היום. ממכנסי ליווייס 501, דרך מעילי אופנועים, בגדי גוף, נעלי עקב, קפוצ’ונים, כיפות, כאפיות, ועד כובע טמבל מקורי של "אתא" משנות ה־50.
* כניסה: 25 דולר.
* בונוס: חנות המזכרות היא מקום מצוין להוציא הרבה יותר מדי כסף, אבל אפשר לאזן בצלחת מדוכן החלאל המקורי שנמצא ממש בפינת הרחוב ועדיין מוכר את השווארמה + אורז הכי טעימים וזולים בעיר.
* פרטים נוספים: moma.org
מחווה לארכיטקט האגדי
* גלריה: Miriam and Ira D. Wallach Art Gallery (אוניברסיטת קולומביה).
* שם התערוכה: Living in America: Frank Lloyd Wright, Harlem, and Modern Housing.
* תאריכים: עד 17 בדצמבר 2017.
* מה בתפריט: אחד מאירועים רבים שמציינים את יום הולדתו ה־150 של הארכיטקט החצי־אלוהי פרנק לויד רייט. התערוכה הספציפית הזו מתמקדת ברעיון של רייט שנקרא Broadcare City - בניית פרבר שבו כל משפחה מקבלת דונם אחד של קרקע במימון פדרלי. הרעיון לא לגמרי יושם, אבל השפיע באופן בולט על בניית הדיור הציבורי ברחבי ארצות־הברית בכלל ובניו־יורק בפרט, במיוחד הבתים שנבנו על גדות נהר ההארלם בימים של אי־שוויון חברתי־כלכלי והפרדה גזעית.
* כניסה: חינם.
* בונוס: "המסעדה של טום", הידועה הרבה יותר כדיינר של סיינפלד, נמצאת כמה רחובות מאוניברסיטת קולומביה. דיינר אמריקאי פשוט למדי, אבל שווה הצצה כי למרות השנים שעברו, הוא עדיין דומה למקום שאירח את ג'רי וג'ורג' לשיחות עומק על כלום ושום דבר.
* פרטים נוספים: columbia.edu
העיר שנותרה על הנייר
* גלריה: מוזיאון קווינס.
* שם התערוכה: Never Built New York.
* תאריכים: עד פברואר 2018.
* מה בתפריט: התערוכה מבוססת על הספר "ניו־יורק שמעולם לא נבנתה". היא התערוכה מציגה הדפסים מקוריים, רישומים, מודלים ואנימציות של כמה מהרעיונות המעניינים ביותר שהועלו אי פעם לבנייה בניו־יורק, אבל מעולם לא מומשו – החל משדה תעופה צף על המים ועד איצטדיון פוטבול באמצע מנהטן.
* כניסה: 8 דולר למבוגר, ילדים בחינם.
* בונוס: מוזיאון קווינס ממוקם במתחם תרבותי עשיר שכולל גם גן חיות, מוזיאון מדע וגנים בוטניים. הוא צמוד לפלשינג מדו, מרכז הטניס הענקי שמארח את אליפות ארה”ב הפתוחה, ולפארק קורונה, שם צולמה סצינת השיא של "גברים בשחור".
* פרטים נוספים: queensmuseum.org

