yed300250
הכי מטוקבקות
    Yuval Chen
    24 שעות • 22.10.2017
    "למה הפסקתי לצפות בפורנו ולמה אני קורא לכל הגברים לעשות כמוני"
    רן גבריאלי היה מכור לפורנו. ההרצאה שהעלה לרשת ובה סיפר איך נגמל ולמה כל הגברים בעולם צריכים גם הם להיגמל — הפכה ללהיט ויראלי עם 17 מיליון צפיות. "פורנו הפך להרגל בשבילי, הייתי אוכל קורנפלקס וצופה בבחורות עירומות". אבל אז הוא הבין עד כמה התעשייה הזו אכזרית ומנצלת נשים. "הקמפיין #גם אני הוא מבורך, אבל המטרה האמיתית היא לא ללמד נשים איך לא להיאנס, אלא גברים לא לאנוס". הערב יעביר בתל־אביב את ההרצאה המרתקת שלו
    איתי אילנאי | צילום: יובל חן

    אם תכתבו בגוגל את המשפט "למה הפסקתי לצפות בפורנו" תגלו להיט ויראלי שתוצאות החיפוש שלו עומדות על המספר האסטרונומי 17 מיליון. כן, 17 מיליון צפיות להרצאה של רן גבריאלי, מרצה ישראלי למין ומיניות, שמתאר באנגלית מצוחצחת איך נגמל מההרגל המגונה. במהלך ההרצאה, אותה נתן במסגרת אירועי TED על פורנו ואלימות מינית, מתאר גבריאלי באינטנסיביות, בסגנונו המיוחד ובאנגלית קולחת, את הקשר הישיר בין הפורנו לבין תעשיית הזנות, הסחר בנשים והכוח הגברי המופעל על נשים. מומלץ לרוץ ליוטיוב ולצפות בהרצאה, אך שימו לב: סביר להניח שאחריה גם אתם תפסיקו לצפות בפורנו.

     

    צפו בהרצאתו של גבריאלי

     

    גבריאלי, בן 37 ואב לשתי בנות, היה בעבר צופה נלהב של פורנו. "צפיתי בפורנו בעיקר בגלל שהוא היה שם. זה הפך להיות הרגל בשבילי, כפי שזה הפך להיות עבור רוב האנשים, ועשיתי זאת לא מתוך חרמנות, אלא מתוך אסקפיזם. אם היה בא לי קצת שקט, התיישבתי מול המחשב וכיביתי את המוח. הגעתי למצב שהייתי יכול לאכול קורנפלקס ולראות בחורות עירומות".

     

    לאט־לאט, ומבלי ששם לב, הוא החל להאמין שהסצנות הלוהטות שבהן הוא צופה הן שיקוף נאמן של המציאות. אלא שהכל השתנה לאחר שהחל להתנדב במרפאת לוינסקי, שם הגיש סיוע לנפגעות ונפגעי זנות, זאת במקביל ללימודי נשים ומגדר באוניברסיטת תל־אביב, אותם סיים בהצטיינות. הלימודים והחוויות מהשטח גרמו לו להתפקח, ובמהרה הפך לאקטיביסט במאבק נגד זנות וסחר בנשים. הוא הבין שרק שינוי מחשבתי, והכרה של המנגנון הפועל מאחורי תעשיית המין, יכול לפרק את תפיסת המיניות המעוותת שאותה מקדש הפורנו, והחל להרצות על כך בפורומים שונים ברחבי הארץ.

     

    אחרי ההרצאה שלו, גם אתם תפסיקו לצפות בפורנו. גבריאלי על בימת TEDx
    אחרי ההרצאה שלו, גם אתם תפסיקו לצפות בפורנו. גבריאלי על בימת TEDx

     

    כשהוזמן לתת הרצאה במסגרת אירועי TED ביפו, היה ברור לגבריאלי שהוא עומד לדבר על פורנו. "הפורנו עבר תהליך של גלוריפיקציה", הוא מסביר. "אומרים על השחקניות שם שהן עושות את זה מרצון, שהן מרוויחות המון כסף, אבל מתעלמים מכך שעל כל כוכבת פורנו, יש אלפי ילדות מנוצלות שבאו מעוני, עשו שתי סצנות בתעשייה ונזרקו החוצה. עכשיו הן תקועות, כי הפורנו זה לדראון עולם, הוא נשאר אונליין. בגלל זה מדי פעם אתה שומע על מורה באוקלהומה שהתלמידים שלה גילו שהשתתפה בעבר בסרט פורנו, ואז זורקים אותה מבית הספר".

     

    "אחי, הייתי שם"

     

    המוסר הכפול בנוגע לפורנו, אחד המוצרים הנצרכים ביותר בעת הזו על פני כדור הארץ, הפריע לגבריאלי. "הבנתי שהאדם הממוצע מתנגד לסחר בבני אדם, מרבית האנשים מתנגדים גם לזנות, אבל אף אחד לא מתנגד לפורנו. החלטתי שעל זה אני אדבר בהרצאה שלי. רציתי לחבר לאנשים את הנקודות, כדי שיבינו שבעצם מדובר בשלוש שלוחות של אותה תעשייה".

     

    השיטה של גבריאלי לעשות זאת הייתה לדבר על עצמו. "לא רציתי לגרום לאנשים להרגיש אשמים, אז התחלתי בעליבות שלי, בחוויה שלי מהצפייה בפורנו. ההרצאה באה פחות ממקום אקדמי ויותר מקטע של 'בוא אחי, גם אני עברתי את זה'. אחר כך, כשהשגתי את תשומת הלב של הצופים, עברתי לעסוק באג'נדה".

     

    והאג'נדה הזו אומרת שתעשיית המין כולה היא שיקוף של הדומיננטיות הגברית השולטת בחברה. "רוב מי ששולט בתעשייה הם גברים, ורוב הצרכנים הם גברים, לכן היא מותאמת לגברים", מסביר גבריאלי. "מרבית הנשים בפורנו מחויבות להגיד 'כן, כן, עוד', כשמופנית כלפיהן אלימות במהלך מין. המצב הזה הוא בעיניי תגובת נגד לכך שעם השנים, נשים מתקדמות במעמדן החברתי והכלכלי, עניין שמאיים על גברים. בתקופה הוויקטוריאנית, למשל, כשאישה הייתה כרוכה במחוך ותקועה במגדל השן בהמתנה לאביר שיחזור מהקרב, הוא היה עומד מתחת לחלון ושר לה סרנדה. גבר היה יכול להרשות לעצמו להפגין רוך, כי כל הכוח היה מרוכז בידי הגברים. היום, ככל שנשים הופכות יותר לבוסיות ולמנכ"ליות, יש כלפיהן כעס גברי. אני חושב שהעובדה שהילארי קלינטון נשארה מחוץ לבית הלבן, ומי שלבסוף נבחר הוא דונלד טראמפ, גבר לבן שמגיע מעמדת כוח, מרגיש שהעולם שייך לאבא שלו ומתהדר בכך שהוא יכול לגעת באיברים המוצנעים של נשים, היא שיא הגילום של כל זה".

     

    "הקמפיין #גםאני שקורא לנשים לחשוף הטרדות שחוו הוא מהלך מבורך", אומר גבריאלי, "אבל הוא לא המהלך השלם, חשוב שנשים יתלוננו וצריך לעודד אותן לעשות את זה. אבל המטרה העיקרית של הקמפיין היא לא ללמד נשים איך לא להיאנס, אלא ללמד גברים לא לאנוס. ולפה מתחבר הפורנו והסכנות הטמונות בו", אומר גבריאלי. "כדי להגיע לשם, יש לנו עוד דרך ארוכה, כאשר היעד הבא הוא להעביר את הנטל למניעת אלימות מינית מידי הנשים — לידי הגברים. אחרי קמפיין שבו אישה מיישירה מבט ואומרת בפנים גלויות 'הוטרדתי, נפגעתי, נאנסתי', האשמה והבושה צריכות לעבור ממנה אל האדם הפוגע, כאשר השלב הבא צריך להיות חינוך מחדש לגבי גבריות ותפיסה גברית של מיניות. הנתונים מראים שאחד מכל שבעה גברים ביצע בעבר פגיעה מינית. אם כך, הרי ש־85% מהגברים של העולם לא אונסים ולא פוגעים מינית, וגם עליהם מוטלת אחריות".

     

    האחריות הזו, מסביר גבריאלי, מתחילה בישיבה מול מסך המחשב. לדבריו הצפייה בפורנו, שהפכה מזמן לנחלת הכלל, מקדמת אלימות מינית כלפי נשים מפני שהיא הופכת את ההתנהלות האלימה בין המינים לנורמה. "יש מחקר שבדק את 300 הסצנות הכי פופולריות באתרי הפורנו, ובחן אם יש בהן אלימות מילולית ופיזית. ב־84% מהסצנות הייתה אלימות פיזית, כמעט תמיד בידי גבר כלפי אישה. רק ב־12% מהסצנות ראו זוג שמתנשק או מתחבק לפני הסקס. כשאתה יושב ורואה את זה, הדברים מחלחלים פנימה".

     

    למה צריך גבר כמוך שיעמוד על הבמה ויגן על נשים? הן לא יכולות לעשות זאת בעצמן?

     

    "אם היית לוקח את הטקסט בהרצאה שלי ונותן אותו לאישה, מעולה ככל שתהיה, הוא היה מתקבל פחות טוב. זה חוסר צדק, אבל העולם עדיין מעדיף להקשיב לגבר לבן וסטרייט".

     

    בפורנו ה־40 מתרגלים

     

    גבריאלי אולי לא שם לב, ואולי כן, אבל הוא נכנס בדיוק למלכודת שהוא בעצמו ניסח לפני רגע, מה שלא מפריע לו לקדם בשנים האחרונות את האג'נדה שלו גם במערכת החינוך. מדי שנה הוא מעביר כ־300 הרצאות וסדנאות בנושא "מין מוגן גופנית ונפשית" בבתי ספר, ונפגש עם אלפי תלמידי תיכון העושים את צעדיהם הראשונים בעולם הלא מוכר של המין.

     

    "בבתי הספר קורה משהו בעייתי שקשור כמובן לזמינות הטכנולוגית. בדורות הקודמים הפנטזיות המיניות שלנו התבססו על הדמיון, אבל היום ילד מקבל טלפון סלולרי בגיל 9 או 10, ונחשף לפורנו עוד לפני שהוא מגיע לבגרות מינית. בגלל שאף אחד לא מדבר איתו על זה, הוא מתרגל למה שהוא רואה. בהתחלה הוא אולי קצת מזועזע מהאלימות ומההשפלה שהוא רואה שם, אבל בסרטון ה־40 הוא מתרגל. הוא עדיין יודע שמשהו לא טוב קורה שם, אבל הוא כבר לא מרגיש את זה".

     

    לדבריו, המפגשים שלו עם בני נוער חשפו בפניו סיפורי אהבה נהדרים, שמתורגמים לפגיעה מינית. "נוצר דור שפורנו זו התפיסה המינית שלהם. זה גורם להמון עיוותים מיניים שמבחוץ לא יודעים לזהות, כי כלפי חוץ באמת מדובר בזוג שאוהב אחד את השני, אבל כשהם מגיעים למיטה, את כל מה שהצעירים יודעים לעשות ולא באשמתם זה חיקוי של הפורנו שראו, שמייצר פגיעה מינית.

     

    והעיוותים הללו מתרחשים גם מחוץ לחדר המיטות. "ברמה הרגשית אתה רואה דור של אנשים מנוכרים וקהי רגשות. כשמשפילים ילד בשכבה או מפיצים תמונות עירום של ילדה, נשחקת החמלה. הסבירות שילד שמגיל 12 יושב מול פורנו ומול תכנים אלימים ייצא להגנה על ילד חלש, היא אפסית. כמעט בכל בית ספר אני פוגש ילדה שצולמה במצב אינטימי והחומר הזה עובר לכולם בקבוצות, והיא לא מקבלת תמיכה מהחברים שלה, אלא להפך, קוראים לה שרמוטה. היא זו שמבודדת חברתית. הדברים האלה קורים כל הזמן".

     

    רן גבריאלי ירצה הערב ב־20:00 במתחם האסקייפ סיטי, בן יהודה 32, תל־אביב (בית אל על, קומה 2)

     


    פרסום ראשון: 22.10.17 , 20:01
    yed660100