yed300250
הכי מטוקבקות
    שיר קצנל | צילו: זהר שחר
    זמנים מודרנים  • 22.10.2017
    המולטיטאלנטיות
    בשוק העבודה המודרני יותר ויותר נשים צעירות מגלות שקריירה אחת זה בכלל לא מספיק, והן מוצאות את עצמן מנהלות עסק עצמאי, מתפרנסות כשכירות בחברות מסחריות, ומחלטרות כפרילנסריות בשעות ה"פנאי". שלוש וורקוהוליות שעשו את זה מגלות את כל הסודות והטיפים, ויש גם סדנה למי שרוצה להתחיל
    מירי בן־דוד ליוי

     

     

     

     

    להגשים את עצמי

     

    שני חדד | צילום: צביקה טישלר
    שני חדד | צילום: צביקה טישלר

     

     

    מכוניתה של ולריה פונדיק (32) מרמת־השרון עמוסה בשלל בגדים וחפצים: חליפות אימון ונעלי ספורט, ערכות איפור, בושם, שמלה אלגנטית לעת מצוא ומיני פריטים שונים ומשונים לכל מקרה שלא יהיה, ובדרך כלל – יהיה. "החיים שלי כל כך דינמיים והלו"ז שלי כל כך צפוף, שאני חייבת שיהיה לי מענה לכל רגע בחיים. לכן אסור לי לעשות סדר באוטו. כי אז אמיין, אזרוק וברגע האמת יהיה חסר לי הדבר הכי חשוב".

     

    פונדיק, הנשואה לרומן גורביץ', איש אבטחת מידע, מתפרנסת בשנתיים האחרונות משלוש עבודות במקביל: כעצמאית היא מאמנת פילאטיס לזוגות וללקוחות פרטיים, כשכירה היא מנהלת משאבי אנוש בחברת היי־טק, וכפרילנס היא יועצת ארגונית המועסקת בחברת ייעוץ יום אחד בשבוע. "המקומות שבהם אני עובדת מתגמשים איתי והם יודעים שאני נושאת באחריות", היא מסבירה את הג'אגלינג הבלתי אפשרי. "כלומר, אם פעם איעדר ואסע לחו"ל זה לא נורא, כי בפעם אחרת אשאר יותר, ואם יש פרויקט גדול אני עובדת הרבה יותר ונשארת לעוד שעות. כל הזמן יש איזון בין כל העבודות, וכל הגורמים מתחשבים".

     

    שלוש עבודות זה כדי להרוויח הרבה כסף?

     

    "ממש־ממש לא. נכון שהערך המוסף של העניין הוא שמרוויחים יותר, אבל אני אף פעם לא מונעת ממניעים כלכליים. לא הייתי מחזיקה מעמד אם זו הייתה הסיבה. תמיד היה לי את הדרייב להגשים את עצמי. כשסיימתי תואר ראשון בייעוץ ארגוני גיליתי שבשוק לא פשוט והייתי במשבר. הסבירו לי שאני צריכה לעשות הרבה נטוורקינג וליצור קשרים כדי להגיע למשרה הנכספת, עד שמישהו יזהה את היכולות שלי ויאמין בי. זה אכן קרה ונכנסתי לעבוד בחברת הייעוץ".

     

    ולריה פונדיק | צילום: צביקה טישלר
    ולריה פונדיק | צילום: צביקה טישלר

     

     

    מספיקה לעשות משהו שאינו עבודה?

     

    "יש לי מלא אנרגיות, ובעלי ואני ספונטניים, אז גם יוצאים ומבלים. כרגע תפיסת העולם שלי היא להספיק כמה שיותר עוד לפני שהילדים יגיעו, כדי שאהיה כבר במקום כל כך מעניין שארצה לחזור אליו אחרי חופשת הלידה ואשמור על מוטיבציה. אני אף פעם לא מדברת על מה יהיה כשיהיו לי ילדים, כי לא אדע איך זה עד שזה יקרה. גם ההיריון עצמו – איך הוא יתנהל, איך ארגיש – אלו דברים שלא ניתן לצפות מראש".

     

    הטיפ של ולריה פונדיק לריבוי עבודות:

     

    "בצד הטכני – לחסוך זמן על ידי רכישות באינטרנט. בצד המנטלי – לדעת לסלוח לעצמך, כי לא הכל יהיה הכי מדהים והכי מושלם. וגם לתת הזדמנות לדברים

     

    מירי אשוח | צילום: יח"צ
    מירי אשוח | צילום: יח"צ

     

     

    שנקרים בדרכך. פשוט לא לפחד וגם להיות גמישה. למשל, לאחרונה קיבלתי הצעה מפתה מחברת היי־טק בתחום משאבי האנוש, ואני שוקלת בחיוב לקבל אותה, כי זה קידום מבחינתי. אני מאמינה שאתחיל בשילוב עם העיסוקים האחרים ואזרום עם התוצאות".

     

    לפזר את הסיכון

     

    שני חדד (28), רווקה מתל־אביב, מתכבדת להיות גם היא חברה בכירה במועדון שלוש הקריירות. כעצמאית, היא המנכ"לית והבעלים של חברת "ברייניו" שעוסקת בשיווק דיגיטלי לעסקים בתחומי הטכנולוגיה, האופנה והלייף־סטייל. כשכירה, היא מרצה באוניברסיטת אריאל בתחומי חוויית המשתמש ופסיכולוגיית משתמשים ברשת. כפרילנס, היא מרצה אורחת בנושאי שיווק במרכז הבינתחומי בהרצליה.

     

    "בימים אני מתעסקת בניהול העובדות, 'ברייניו' מעסיקה נשים בלבד, ובלילות אני עובדת בעצמי מול המחשב. העיסוק הזה מהווה את עיקר ההכנסות החודשיות שלי, ובמסגרת זו מגיעות אליי חברות לייעוץ אסטרטגי פרטי".

     

    למה לך שלוש עבודות?

     

    "כי אני לא יכולה לשבת רגע בשקט. המחשבה לבוא הביתה בערב, להימרח על ספה אחרי יום עבודה ולצפות בטלוויזיה מעוררת בי חלחלה. אני צריכה להיות בעשייה, ביצירה, עם אנשים. אני אוהבת לסיים את יום העבודה שלי בחצות ולקום בבוקר ליום עבודה חדש. מנוחה אצלי זה סוף שבוע עם משפחתי. אני לא עובדת בשבת מטעמים מסורתיים. מה שמוליך אותי זה לא הרצון להרוויח יותר, אלא למזער את הסיכון שבלהיות עצמאי. לפזר את הסיכון. אני מאמינה שמשהו מהדברים שאני עושה יתפוס יותר ואז אפתח אותו בעתיד".

     

    תמיד היית כזו?

     

    "זה מצחיק. כילדה הייתי חנונית, כזו שלומדת 12 שנה פסנתר, עדינת נפש והכי לא בולדוזרית. אחרי שעשיתי שני תארים, עבדתי בסטארט־אפ ונחשפתי לעולם הטכנולוגי".

     

    על מה צריך לוותר ומה המחיר?

     

    "אני מודה שהיו בני זוג שהתרחקו בגלל זה. הייתי עסוקה ולא היה לי זמן לכל דבר, ולא לכולם זה מתאים. אני מאמינה שאמצא מישהו כמוני ואז נבין זה את זה. אבל אני לא עד כדי כך קיצונית – אני מבלה, הולכת להופעות, יש לי המון תחביבים, אני חובבת מוזיקה. לצערי, יש לי פחות זמן למשפחה שלי כשאני רוצה להיות גם עם חברות, אבל המשפחה מבינה לגמרי ומעצימה אותי".

     

    בנוסף לכל עיסוקיה יש לחדד גם סטארט־אפ שנמצא בשלבי פיתוח מתקדמים. "זו חברה שמתעסקת בהעצמת חוויית הקנייה באתרי איקומרס באמצעות פתרונות", היא מדווחת. "אני משקיעה בזה בין 6 ל־8 שעות ביום וזה עדיין לא רווחי".

     

    הטיפ של שני חדד לריבוי עבודות:

     

    "להיות כל הזמן בפוקוס, ובאופן מובנה ומתוכנן. אני משתמשת באפליקציות לניהול זמן וכן באפליקציות למדידת רווחיות. הן עוזרות לי לייעל זמנים, והלו"ז שלי מאוד מסודר. יש לי מטרות ברורות לכל תחום ואני יודעת לאן אני רוצה להגיע. בהחלט יש סביבי אנשים שחושבים שזה טירוף, אבל אני יודעת כמה זה לא – יש לי תכנון אסטרטגי מאוד מדויק ולכן הכל בשליטה, ואני יודעת לנווט את הספינות השונות".

     

    בת הים הגדולה

     

    שיר קצנל (32) מאור־עקיבא אוחזת בשלוש משרות שונות. כשכירה, בשנתיים האחרונות היא יועצת לפיתוח מנהיגות למערכות ביטחוניות, כפרילנס היא מדבבת את הדמות הפופולרית צ'ייס הכלב השוטר בסדרת האנימציה "מפרץ ההרפתקאות" ("זו דמות שילדים מאוד אוהבים, לכן יש לי אחריות אישית להמשיך לדבב אותה וכבר שלושה שבועות אחרי הלידה הייתי באולפן"), וכעצמאית זה ארבעה חודשים היא בעלת "עולם בני ובנות הים", חברת הפעלות מיוחדות לאירועים.

     

    "כל ילדותי רציתי להיות בת הים וגם לעזור לאחרים לממש את זה", מספרת קצנל, בעלת תואר ראשון במדעי ההתנהגות ותואר שני בייעוץ ארגוני והנחיית קבוצות, הנשואה לאלון, מנהל רכש, ואם לשניים (3, 4 חודשים). "רכשתי כמות גדולה של עשרות סנפירים מיוחדים מחו"ל ואני עושה פעילות מיוחדת לימי הולדת, מסיבות רווקות, יום כיף לאמא ובת וכדומה בבריכות שאני שוכרת. מובן שבשלב הראשון יש יותר הוצאות ופחות הכנסות, אבל זה לא מה שרלוונטי מבחינתי כרגע. אני פשוט אוהבת את זה".

     

    איך את מחלקת את הזמן שלך?

     

    "כעצמאית נדרש ממני יותר, כי העבודה כוללת גם שיווק, פרסום, תכנון, פיתוח, ניהול דף אינסטגרם, אתר אינטרנט, יבוא. כשכירה המשרה שלי כוללת כשני ימי עבודה וחצי בשבוע. הדיבוב פחות תובעני ואני לא מסתמכת על זה ולא יודעת מתי תהיה עונה חדשה, אבל זה חלק ממני וגם זה היה חלום ילדות שלי".

     

    אז איך הכסף?

     

    "אם הכסף היה הגורם, הייתי נשארת במקום אחד גדול ובטוח. שלוש העבודות הללו הן תוצאה של אי־ויתור על מה שאני אוהבת לעשות. יש לי תשוקה מטורפת לכל אחת מהן, אני מסופקת ומאושרת ממה שאני עושה ולא רוצה לוותר על כלום. אם היו אומרים לי לבחור, לא הייתי יודעת מה לעשות. אמא שלי אומרת שאני משוגעת ושאני חייבת להחליט על משהו אחד ולעשות רק אותו, היא טוענת שאני לא יכולה לרקוד בכל החתונות, אבל אני מסבירה שמבחינתי זה ויתור ענקי ולכן לא אעשה זאת".

     

    לדבריה, אורח החיים האינטנסיבי שלה מתאפשר בעזרת תמיכה מסיבית שהיא זוכה לה מכל הכיוונים. "בעלי, שהכי מפרגן בעולם ומאפשר לי את המקום הזה, רואה כמה זה עושה אותי מאושרת, ובאמת בלי העזרה שלו זה לא היה קורה. הוא שם בשביל הילדים כשאני נעדרת ומעניק לי גם תמיכה רגשית. יש ימים שבהם אני חוזרת ממש מרוסקת אחרי ריצות, והוא שם ומחבק ואומר שאני גדולה ויופי שאני עושה את זה".

     

    ומה המחיר האישי?

     

    "בעיקר עניין שעות השינה, וברור שהייתי רוצה להיות יותר עם הילדים ועם בעלי. סופי השבוע מוקדשים לילדים ויש דברים שבהם הגבולות ברורים. למשל, אין מצב שאפספס מסיבה בגן או יום הולדת".

     

    הטיפ של שיר קצנל לריבוי עבודות:

     

    "אני מנסה לשים בצד את תחושת האשמה וזה מאוד קשה, כי לפעמים היא מנהלת אותי – כשאני יודעת שלא אאסוף מהגן או לא אהיה עם הילדים בבוקר. מה שמאוד עוזר לי בשילוב זה התכנון והארגון – מה לעשות, איפה ומתי, כדי שדברים לא ייפלו בין הכיסאות, ואני מקפידה שלא לעשות שני דברים בו בזמן. אני כן יכולה לסיים המון דברים בשעה, אבל רק אם הם מתבצעים בזה אחר זה. אני מקבלת המון עזרה ותמיכה מהמשפחה ומאוד נוח שאנחנו גרים קרוב לשני זוגות ההורים. אני מנצלת כל דקה ובחופשת הלידה לא הייתה לי חופשה לרגע, ניצלתי אותה לבישולים ולהשקעה בבית. אני ישנה רק ארבע שעות וחצי בלילה".

     

    מתחביב לעסק

     

    מסתבר שיש בישראל לא מעט נשים שמג'נגלות בין מקצועות ועיסוקים ומשלבות עבודות כעצמאיות וכשכירות. ב"נטע – המרכז לפיתוח קריירה" זיהו את התופעה ופתחו קורס שנקרא "גם שכירה, גם עצמאית". הקורס מיועד לנשים המועסקות כשכירות ומעוניינות בהכנסה נוספת, על ידי הפיכה של כישרון או תחביב לעסק עצמאי משלהן, לצד המשך עבודתן כשכירות. 

     

    הקורס הקרוב ייפתח ב־6.11 ובין הנושאים המועברים בו יעלו שאלות כמו: האם בכלל מתאים לי לנהל כמה קריירות במקביל? מהם היתרונות והחסרונות? "השילוב בין להיות שכירה לעצמאית לא שייך רק לבחורה צעירה ורווקה או למישהי שרק התחילה את דרכה הקרייריסטית", קובעת מירי אשוח, מנחת הסדנה. "זה עשוי להתאים גם לאישה בת 50־40, שכבר ביססה את הקריירה שלה, הילדים שלה גדלו, יש לה יותר זמן פנוי והיא מודעת לכישורים שלה, וגם לאישה בגיל פנסיה שיודעת שעוד מעט היא עוזבת את העבודה ולמעשה כוחה עוד במותניה והיא יכולה לממש ולייצר עוד דברים. בין השאר, עבודה נוספת מהווה ביטחון כלכלי וגם לכך יש משמעות. אני לא אומרת שצריך לייצר 700 משרות, אבל שתיים במקביל זה לגמרי אפשרי, וכל תחביב עשוי להפוך לעסק".

     


    פרסום ראשון: 22.10.17 , 20:35
    yed660100