תביעה נגד "שערי צדק": "לא מאפשר לנשים שאינן נשואות לבצע טיפול הפריה"
בעקבות הפרסום ב"ידיעות אחרונות" על הגשת תביעה דומה נגד בית־החולים לניאדו: בנות זוג תובעות את בית־החולים הירושלמי על כך שמנע מהן טיפולי הפריה • "זו אפליה", טענו, "רק בגלל שאיננו נשואות" • שערי צדק: "נלמד את הבקשה ונגיב בהתאם"
ארבעה ימים לאחר שפורסם ב"ידיעות אחרונות" על החלטת בית־המשפט התקדימית לאפשר תביעה ייצוגית נגד בית־החולים לניאדו בנתניה בטענה שהוא מפלה נשים בכך שאינו מאפשר למי שאינה נשואה לבצע טיפול הפריה, הגיע תורו של בית־החולים שערי צדק: זוג נשים הגישו לבית־המשפט המחוזי בירושלים תביעה נגדו בטענה שהפלה אותן באופן דומה.
התובעות, שתי תושבות ירושלים בנות 36 ו־30 החיות בזוגיות כמה שנים, החליטו לאחרונה להרחיב את משפחתן ולהביא ילדים לעולם באמצעות הפריה. אף שכבר בוצע תהליך ההזרעה, באמצעות תורם זרע, בסניף של שירותי בריאות כללית בתוך מתחם שערי צדק — בית־החולים הבהיר להן כי את טיפולי ההפריה החוץ־גופית לא יוכלו לבצע במקום. הסיבה, לטענתן, הייתה כי אינן נשואות. גם היותן בנות זוג חד־מיניות עורר לדבריהן התנגדות ביחידת הפוריות הנמצאת תחת פיקוח והשגחה הלכתית של רב בית־החולים.
"בשערי צדק סירבו לטפל בי בגלל שאני לא נשואה", כתבה אחת הנשים בעמוד הפייסבוק של "ידיעות אחרונות" לאחר חשיפת המקרה הדומה בלניאדו בתחילת השבוע. "אפליה חושפת את פניה המכוערות ביותר של החברה. בית־חולים שערי צדק בחר בריש גלי להפלות נשים בעלות מוגבלות רפואית הנדרשות לטיפולים הקשורים ברצונן להפוך לאמהות ובכלל זאת טיפולי הפריה חוץ־גופית משום שאינן נשואות", טענו עורכי הדין עדי ניב יגודה וחגי קלעי שהגישו את התביעה יחד עם הקליניקה למשפטים באוניברסיטת תל־אביב.
בשערי צדק, שהוא בית־חולים ציבורי, קיימת יחידה להפריה חוץ־גופית שהוקמה באישור משרד הבריאות כדי לספק מענה רפואי לנשים ולגברים בישראל שסובלים מבעיות פוריות ואינם מצליחים להרות. בהתאם, היא מציעה את שירותיה לכלל המבוטחים באזור ירושלים. חוק ביטוח בריאות ממלכתי אינו מבחין במעמד האישי או החברתי של מי שמבקשות לעבור טיפולי פוריות, ובהתאם — רווקות, נשואות, גרושות ואלמנות כולן זכאיות, לפחות לפי חוק.
מבית־החולים שערי צדק נמסר: "באמצעות פניית 'ידיעות אחרונות' נודע לנו על הבקשה להגשת תביעה ייצוגית נגד שערי צדק. עם קבלת הבקשה נלמד אותה ונגיב בהתאם".