"האם בקיעת שיניים מעלה חום?"
הילד לא מפסיק לשלשל "מים" כבר שלושה ימים, גם עשר פעמים ביממה. איך עוצרים את זה?
מה זה: שלשול מימי אצל ילדים הוא במרבית המקרים ביטוי של מחלת ה"גסטרואנטריטיס", דלקת ויראלית של דרכי העיכול. היא נגרמת על ידי כמה וירוסים, על פי עונות השנה, ואכן, בשבועות האחרונים יש התפרצות מחודשת האופיינית לעונות המעבר, ואלפי ילדים כבר נדבקו בכל רחבי הארץ.
מה התסמינים: המחלה לרוב מלווה בשלב מקדים של הקאות, עם או בלי חום. לעיתים המחלה מלווה גם בחוסר תיאבון או באי־שקט כביטוי לעליית החום או לפעילות המוגברת של המעיים המתבטאת גם בכאבי בטן.
מה עושים: אם השלשול אינו מלווה בדם או בריר, ומצבו הכללי של הילד טוב, יש לתת לו תמיסת מינרלים (מינרלי או אלקטרורייס) לאורך כל היממה, על פי ההוראות שעל האריזה. תמיסת המינרלים תחזיר לו מלחים וסוכרים חשובים שהוא מאבד בשלשול, תחזיר לו את החיוניות ותמנע התייבשות. ניתן להוסיף גם פרוביוטיקה פעמיים ביממה ואבקת "טסקטן" בעלת פעילות לעצירת שלשול. אם השלשולים נמשכים מעל שבוע, מומלץ לבצע בדיקת צואה בקופת החולים. בתוך כך יש להקפיד על היגיינה מקסימלית באמצעות חיטוי ידיים ומשטחים שבאו במגע עם התינוק בתמיסת אלכוהול.
מתי לרוץ למיון: אם מצבו הכללי של הילד ירוד, הוא מסרב לשתות את תמיסת המינרלים, מראה סימני התייבשות (ריריות פה יבשות, ישנוניות יתר, אינו נותן שתן מעל 10 שעות), יש לפנות למיון לקבלת עירוי נוזלים לווריד.
הילדים תמיד חולים אצלי אחרי חיסון שפעת. בשביל מה צריך להתחסן עכשיו?
חיסון שפעת אינו מכיל יצורים חיים, והוא אינו יכול לגרום למחלה. התרכיב כולל מקטעי חלבון מנגיף מת שגודל במעבדה והוא גורם לגוף "לחשוב" שמדובר בנגיף שפעת אמיתי, כך שהגוף יוצר נגדו נוגדנים הנותרים בגוף ומגינים בפני התקפת נגיפי שפעת אפשרית. שפעת איננה סתם הצטננות, מדובר במחלה קשה, שגורמת מדי שנה למותם של עשרות ישראלים, בהם תינוקות, יולדות וקשישים – כולם בעלי מערכת חיסונית ירודה. ככל שיותר אנשים יתחסנו, כך יגבר הסיכוי להגנה גבוהה יותר של האוכלוסייה. לסיכום, החיסון בטוח, ניתן למיליונים ברחבי העולם, ובפירוש מציל חיים כבר שנים רבות.
אחת ולתמיד, השיניים עושות חום – כן או לא?
אף שהורים נשבעים שהחום ושאר המרעין בישין שתקפו את הזאטוט נגרמו ממש באותה עת שבה בקעו השיניים, הרי שאין כל הוכחה בספרות הרפואית לכך שצמיחת שיניים עושה משהו פרט לצמיחת שיניים. תהליך הבקיעה, שמתחיל לרוב סביב גיל חמישה חודשים, עלול לגרום לרגישות ולגירוי בחניכיים ולעיתים למעט כאב ואי־נוחות, או ריור, אך הוא אינו גורם למחלות, ודאי שלא לעליית חום. האמת היא שהחיים של רופאי הילדים היו קלים הרבה יותר אילו יכולנו להאשים תמיד את השיניים בכל דבר. אז זהו, שלא. שיניים – עושות רק שיניים. חום גבוה נגרם מזיהום בחיידקים או בנגיפים, מטמפרטורה גבוהה בחדר הילדים (הטמפרטורה התקינה צריכה להיות 21־22 מעלות צלזיוס ולא יותר, טמפרטורה גבוהה מכך בהחלט עלולה לגרום לעליית חום) או מפעילות גופנית מאומצת של הילד. ועוד עדכון חשוב: בשנה האחרונה חודדו הנהלים של החום הגבוה, והוא מוגדר מעתה 38.4 מעלות צלזיוס ומעלה.
הכותב הוא מומחה ברפואת ילדים וכתב הבריאות של ynet

