yed300250
הכי מטוקבקות
    ׳’׳™׳œ ׳ ׳—׳•׳©׳×׳Ÿ
    ממון • 08.11.2017
    מוותרים על שכר היי–טק למען ערבות הדדית
    חברי הקיבוץ העירוני משעול גרים בבניין אחד בנצרת עילית, עובדים בסטארט–אפ שהקימו, וחולקים הכל — כמו פעם
    ישראל מושקוביץ

    כמעט 12,000 ק"מ מפרידים בין פאלו אלטו, בירת ההיי־טק הקפיטליסטי העולמי, לבין קיבוץ ההייטקיסטים שפועל היישר מנצרת־עילית וחבריו המתכנתים מוותרים מדי חודש על עשרות אלפי שקלים ומעבירים אותם לקופה המשותפת.

     

    איילת הן, 36, נשואה ואם לשניים, היא מתכנתת מבריקה שהקימה עם אחרים לפני כ־17 שנים את משעול, קיבוץ עירוני שחי ופועל בנצרת־עילית. במשעול חיות 40 משפחות (ו־8 רווקים) ועוד כ־60 ילדים. כל חברי הקיבוץ הם בוגרי תנועות הנוער "המחנות העולים" ו"קבוצת הבחירה".

     

    כל 150 חברי הקיבוץ וילדיהם מתגוררים בבניין אפור וישן שעשוי להיראות עלוב לאורח מהצד. ניר הרבורגר, מרכז הפעילות החינוכית של הקיבוץ, מספר שהקיבוץ שוכר את מרכז הקליטה ההיסטורי של העיר מהסוכנות, והם "מחדשים את המהות שלו - לתרום חברתית לעיר ולמדינה".

     

    כל ילדי הקיבוץ מתחנכים במסגרות עירוניות. כמעט כל חברי הקיבוץ עובדים בתפקידי הוראה, חינוך, טיפול והדרכה. 15% מחברי הקיבוץ מועסקים ב"משעול מערכות מידע", חברת התוכנה המשגשגת של הקיבוץ. במשעול הכללים ברורים: כל חברי הקיבוץ מעבירים את הכנסותיהם לקופה המשותפת, אין רכב פרטי ובעצם אין רכוש פרטי. "לשמחתנו עוד לא נאלצנו להתמודד עם סוגיות של הורשת רכוש ונכסי הורים למי מחברי הקיבוץ", אומרת הן.

     

    הן, במקור קיבוצניקית מאל־רום שבגולן, היא בוגרת החוג למערכות מידע באוניברסיטת חיפה. היא התחילה לעבוד כמתכנתת בחברת תוכנה גדולה ובהמשך שימשה כעובדת חוץ. "אחרי שלוש שנים הבנתי שזה לא הולך טוב עם גידול ילדים וקיבוץ, ולפני מספר שנים הקמתי את 'משעול מערכות מידע' והצטרפו לחברה עוד חברי קיבוץ שהיו מתכנתים", הסבירה.

     

     

    רונן פלוט | צילום: עמית שעל
    רונן פלוט | צילום: עמית שעל

     

    מה הייתה המטרה בהקמת החברה?

     

     

    "המטרה הייתה לתת לקיבוץ הכנסה שתאפשר לנו לתמוך בפעילות החברתית־חינוכית שלנו בעיר. לחברה כבר כ־200 לקוחות קצה. הכוונה היא שבשנת הכספים הבאה נעבור את מחזור המכירות של מיליון שקל ונמשיך להמריא".

     

    אז כמנהלת בית תוכנה את מוותרת על הכנסה אישית של עשרות אלפי שקלים בחודש?

     

    "טוב לי לחיות בקהילה. כסף הוא רק משאב עבורי, אין לי בעיה עם העובדה שאני מעבירה את כל ההכנסה שלי לקופה המשותפת. אני משחקת בכללי השוק החופשי ובעזרתם מייצרת הכנסה של עשרות אלפי שקלים בחודש לקיבוץ. בכך אני מאפשרת לעשרות עובדי הוראה וחינוך לתרום מיכולתם לקהילה ולחברה. אין סיבה אמיתית שמתכנת ישתכר פי 5 ממורה, לדעתי מורה מבצע שליחות הרבה יותר חשובה".

     

    בעיריית נצרת־עילית תומכים בקיבוץ, ורונן פלוט, ראש העירייה, מסר כי "הקיבוץ העירוני הוא חלק בלתי נפרד מקהילת תושבי נצרת־עילית ותרומתו ניכרת בתחומים רבים, בעיקר בחינוך הבלתי פורמלי. בימינו, כשכל צעיר חולם על אקזיט שיביא לו את המיליונים ויהפוך אותו לאדם עשיר, מיזם חברתי הדוגל בחלוקת רווחים לקופה המשותפת הוא חריג בנוף, וייעודו לפעילויות ולמטרות חינוכיות רק מעצים את האיכויות של הקבוצה ואת הערך המוסף שהיא מביאה איתה".

     

    אז מה זה קיבוץ עירוני בכלל?

    קהילה המקיימת חיי שיתוף בתוך סביבה עירונית.  חברי הקיבוץ שותפים מלאים בהכנסות ובצריכה, תוך ניתוק בין התרומה לתמורה ושמירה על ערבות הדדית. 

     

    israel-mo@yedioth.co.il

     


    פרסום ראשון: 08.11.17 , 20:14
    yed660100