yed300250
הכי מטוקבקות
    אלכס קולומויסקי
    חדשות • 09.11.2017
    מערת המכפלה: אין נגישות לנכים
    ברכה כהן, הסובלת משיתוק מוחין, נאלצת לעלות 200 מדרגות כדי להתפלל • כמאל עאבדין, שנעזר בכיסא גלגלים, לא התפלל באתר הקדוש מאז 1994 • המינהל האזרחי: הפלסטינים לא מאשרים הקמת מעלית
    יפעת ארליך, אליאור לוי ואלישע בן־קימון

    כמיליון מבקרים מגיעים למערת המכפלה מדי שנה, אבל לא כל מי שמגיעים למקום גם מצליחים להיכנס אליו. הסיבה: האתר, שהוגדר כאתר מורשת לאומי ועולמי, איננו נגיש לבעלי מוגבלויות, הן בכניסה המיועדת ליהודים והן בכניסה של המוסלמים.

     

    עבור ברכה כהן (23), סטודנטית למדעי המחשב שגדלה בקריית־ארבע וסובלת משיתוק מוחין, מערת המכפלה היא חצר המשחקים של הילדות. אבל כדי להגיע לאולמות התפילה היא צריכה לטפס על כ־200 מדרגות. "הורדוס היה אמנם בנאי נפלא והקים מדרגות יחסית רחבות, אבל זה עדיין קשה מאוד עבורי", היא מספרת, "אני מתניידת בעזרת כיסא גלגלים והליכון, ולמערה עצמה אני מצליחה להיכנס רק בעזרת תמיכה של אדם נוסף. רק העלייה במדרגות לוקחת לי 25 דקות, אז לפעמים אני מעדיפה להישאר בבית".

     

    לדברים מצטרף כמאל עאבדין (43) המוסלמי. הפעם האחרונה שבה התפלל במערת המכפלה הייתה ב־1994, כשברוך גולדשטיין ביצע את הטבח במתפללים מוסלמים. עאבדין נפצע באירוע מירי חיילים ומאז הוא מתנייד בכיסא גלגלים ועובד כפקיד במשרד העבודה הפלסטיני. "למרות הקושי, הייתי מאוד רוצה לחזור ולהתפלל במסגד, אבל איך אפשר לעלות כל כך הרבה מדרגות", הוא אומר. "לפני חצי שנה נולד לי ילד אחרי טיפולים קשים, ואני חולם להתפלל איתו במסגד במערה שיהיה שלום בין מוסלמים ליהודים".

     

    כדי לפתור את בעיית הנגישות הגישה מועצת קריית־ארבע למינהל האזרחי תוכנית להקמת מעלית במערת המכפלה. "עד היום לא טרחו במינהל האזרחי להתייחס לתוכנית", אומר ראש מועצת קריית־ארבע, מלאכי לוינגר, "אין פה בעיה של תקציב, כי הממשלה אישרה תקציב".

     

     
    כמאל עאבדין נאבק במדרגות | צילום: פאהד דוויק
    כמאל עאבדין נאבק במדרגות | צילום: פאהד דוויק

     

     

    מהמינהל האזרחי מסרו בתגובה כי בשנה האחרונה הם פעלו רבות לשיפוץ ולשימור המערה והוסיפו: "בהתאם להסכמי הביניים עם הפלסטינים, מתחם מערת המכפלה מצוי בתחום הסמכות התכנונית של עיריית חברון. על כן, ביצוע הפעולות האמורות ללא הסכמת העירייה מעורר מורכבות במישורים שונים".

     

    גם הדרג המדיני מאשים את הפלסטינים. "לבקשתי נעשתה פנייה של ראש מינהלת התיאום והקישור לעיריית חברון ולוואקף, בבקשה לאפשר הקמת מעלית", אמר סגן שר הביטחון אלי בן דאהן. "לצערי התנגדות העירייה והוואקף מונעת משיקולים לא ענייניים, שכן המעלית המתוכננת תסייע גם למבקרים יהודים וגם למבקרים ערבים".

     

    ראש עיריית חברון, תייסיר אבו סנינה, מי שבחירתו עוררה לאחרונה סערה מאחר שהשתתף ברצח של שישה תלמדי ישיבה בחברון לפני 37 שנה, מסר כי הנושא נמצא בסמכות הווקף ולא העירייה. ואילו מנהל הווקף בחברון, איסמאעיל אבו חלאווה, אמר אתמול ל"ידיעות אחרונות": "הסכם חברון קבע כי המצב במערת המכפלה יישאר כמו שהוא ולא ישתנה. אנחנו מתנגדים לכל מבנה שישנה את פני המקום. אם יסירו את כל המחסומים, נוכל לדון גם בהקמת מעלית לנכים".

     

    yed660100