yed300250
הכי מטוקבקות
    הגוף לא סולח | צילום: שאטרסטוק
    זמנים בריאים • 11.11.2017
    הגוף לא סולח
    מה שתצרכו עכשיו עלול להשפיע עליכם עוד הרבה אחר כך • לא תמיד ניתן לתקן את הנזק
    שיר־לי גולן

    קצת כמו שהעור המבוגר זוכר את אמבטיות השמש שעשינו לו כשהיינו צעירים, כך גם איברי הגוף והתאים הפנימיים זוכרים לנו הכל — תקופות של השקעה בפעילות הגופנית ואכילה בריאה, אבל גם תקופות של הזנחה וזלילה. קוראים לזה זיכרון מטבולי, או אם תרצו, "קעקועים מטבוליים", שממש כמו הקעקועים על העור, על חלקם לפחות אנחנו עלולים להצטער ביום מן הימים.

     

    "קעקוע מטבולי הוא מצב שבו השפעה תזונתית, תרופתית או אחרת, מזיקה או מועילה, שלה הגוף נחשף למשך פרק זמן כלשהו, יוצרת שינוי בלתי הפיך גם אם נפסקה לחלוטין", מסבירה הדיאטנית לימור בן־חיים מהמרכז הרפואי תל־אביב, חברת עמותת הדיאטנים עתיד. "ההשפעה הזאת נשמרת או נצרבת ברמת התא, הרקמה או האיבר".

     

    מהאם לתינוק

     

    בהרצאתה בכנס השנתי של העמותה הסבירה בן־חיים שהקעקועים המטבוליים יכולים להיות חיוביים או שליליים. כך, למשל, ידוע שרמות סוכר גבוהות גורמות נזק בלתי הפיך באיברים שונים, בהם הלבלב, גם אם לאחר מכן הן מאוזנות ונשארות תקינות. אולם מחקר רב־משתתפים העלה כי טיפול תזונתי ותרופתי אגרסיבי ואינטנסיבי בחולי סוכרת, שמטרתו הורדה מהירה של רמות הסוכר, הביא לכך שגם שנים מאוחר יותר, וגם כשרמות הסוכר של החולים היו שוב גבוהות, לא נצפו אצלם נזקים כתוצאה מכך. תקופת ההטבה ברמות הסוכר יצרה בגוף זיכרון ששמר מפני הנזק שהתרחש לאחר מכן.

     

    "בדומה לכך, אנחנו יודעים היום שפעילות גופנית משפרת את בניית השריר, יכולותיו ותפקודו", אומרת בן־חיים. "מצב של זיכרון מטבולי בשריר מוביל לכך שגם לאחר שתופסק הפעילות הגופנית, יישאר לשריר זיכרון ממנה, כך שחזרה לפעילות והחזרת הגירוי לשריר יובילו אותו במהירות יחסית לבנייה מחדש ולהתחזקות".

     

    מתי הגוף יכול לצרוב את הזיכרון המטבולי?

     

    "התקופה הראשונה היא בשלב החיים שבו המערכות מתפתחות ונמצאות בשלבי השתנות מהירים, בהיריון. נמצא שתזונת האם ההרה גורמת להטבעה של שינויים בלתי הפיכים על גבי החומר התורשתי של העובר המתפתח, איבריו ומערכות גופו. שינויים אלה ילוו את העובר כתינוק ובהמשך כבוגר ולא יימחקו גם אם אורח חייו כבוגר לא יחשוף אותו יותר לגורמים הללו. למשל, צריכה נמוכה ביותר של חלבון במהלך ההיריון יכולה ליצור זיכרון מטבולי שיפגע בתפקוד הכליה של הבוגר ויגרום ליתר לחץ דם, גם אם הוא ינהל אורח חיים בריא. תקופות נוספות הן תקופות שבהן יש התפרצות או התבטאות של הפרעה או מחלה, כמו לדוגמה מחלת הסוכרת. בהיעדר טיפול ברמות גבוהות של סוכר ייצרב בגוף זיכרון מטבולי, שיחמיר סיבוכי סוכרת כמו פגיעה בעין, בכליה ועוד".

     

    ליצור שינוי

     

    הקעקועים המטבוליים האלה מתרחשים על פני החומר הגנטי וגורמים להיווצרות חלבונים מתקנים או פוגעים גם כשתנאי הסביבה משתנים. משך החשיפה שתוביל להתרחשותם משתנה, אולם השפעתם יכולה להיות ממושכת מאוד ואף נצחית.

     

    אפשר לגזור מזה המלצות תזונה מעשיות?

     

    "עדיין לא, אבל זה בהחלט משפיע על הגישה שלנו כדיאטנים בבואנו לסייע לאנשים. תזונה היא אחד הגורמים העיקריים שיוצרים גירויים שיכולים להשפיע על היווצרות הקעקועים, ולפעמים אמליץ לאדם לעשות שינוי מאוד אינטנסיבי, מאמץ נקודתי וקצר מועד, בתקווה שזה ייצור קעקוע מטבולי שהשפעותיו יתרמו לבריאותו גם זמן רב לאחר מכן. הוא יידע שהשינוי הזה, שקשה לעמוד בו, אינו נצחי, אבל הוא ישתלם. הטענות ששינויים תזונתיים הם זמניים וקשה לשמור על ההישגים לאורך זמן ולהתמיד מקבלות ממד חדש. כל שינוי הוא משמעותי ויכולה להיות לו השפעה ארוכה וחשובה. החוכמה היא לקעקע קעקועים מטבוליים שישמרו עלינו בעתיד". •

     

    shirgos@gmail.com

     

     


    פרסום ראשון: 11.11.17 , 20:37
    yed660100