האוהל האדום
"למה את עצבנית? את במחזור?" כדאי שתדעי שאולי זו לא גזירת גורל. שיטות של תרגול שרירי הבטן ורצפת האגן, וכן עבודה תודעתית על חיבור נשי נכון לימי המחזור החודשי, עשויות להקל. והכי חשוב — מומלץ גם לנערות צעירות לתרגל את הרעיון
חגית דיקשטיין (44), נשואה ואם ל־6 מהיישוב ניצן, המטפלת ברפואה משלימה זה 20 שנה, פוגשת מדי יום נשים ונערות עם כאבי מחזור, בעיות פוריות, חוסר איזון הורמונלי ואי־סדירות של מחזור. היא מאמינה שאפשר להגיע לאיזון נשי בדרכים פשוטות ושמחזור הוא לא עונש כפי שהוא נתפס בעיני נשים. "מאוד חשוב שנערה תהיה מחוברת לגוף שלה כבר מגיל צעיר ושתבין שמדובר ממש בברכה, לא בימים מבאסים. היא צריכה להתייחס למחזור כהוכחה לכך שהגוף שלה מתפקד כמו שצריך. לפי האג'נדה שלי יש חשיבות לאיך שאני רואה את מה שקורה לי בגוף ולהרגשה שלי. איך שנערה חווה את המחזור בפעם הראשונה ומבינה את החשיבות שלו יכול להשפיע על החוויה בכל חודש מחדש".
אבל התפיסה הזו עדיין לא שולטת בשטח. דיקשטיין מספרת שנשים שהיא פוגשת, גם אחרי שנים מאז הפעם הראשונה שבה קיבלו מחזור, תופסות את התקופה כעול. "זה תמיד באסה, זה מתפרש כימים כאובים, 'עוד פעם זה' ו'הלוואי שזה רק לא ייפול על חופשה או טיול'. בעיני רובן, המחזור הוא משהו שרק צריך לעבור אותו. חבל שזה כך. צריך לעשות סוויץ' בראש כדי להגיע להבנה שזה לא מובן מאליו שיש לך מחזור, שהכל מתפקד ושכל חודש זה מגיע.
"כשאני פוגשת את הנערות בהרצאות, במפגשים או אחת על אחת, השאלה הראשונה שאני שואלת אותן היא: האם לדעתך המחזור הוא זכות או עונש? לשמחתי התשובות מתחלקות הרבה פעמים באופן די מאוזן, ויש מי שמבינה שזה טוב גם אם זה לא כיף".
ולאמהות יש השפעה על החשיבה הזו?
"בוודאי. הרבה מתחיל מהבית. החוויה שבה הבת תקבל את הופעת המחזור יכולה להיות קשורה לתגובת האמא ולהכנה שהיא תעשה לה ובנוסף, הרבה פעמים הבנות, עוד לפני שקיבלו את המחזור, שומעות מהחברות שזה מפריע וכואב, וזה סוג של נבואה שמגשימה את עצמה. בפועל, באופן אובייקטיבי, מסתבר שלא לכולן זה כואב וכשאת מצפה למשהו מסוים, הגוף מגיב בהתאם".
ובכל זאת, יש בנות שממש כואב להן. האם אפשר להפחית את הכאב?
"בוודאי. בשלב הראשון אני מלמדת אותן להיות בהקשבה לגוף, ופתאום התשובות מגיעות מתוכן. מדהים איך הן מזהות בעצמן את השינויים שהן חוות. הן מבינות שלפעמים כואב להן יותר ולפעמים פחות. אחת מעידה שלפני מבחנים כואב לה יותר, ואחרת מספרת שבמצבי לחץ או כשהיא יותר עצבנית ומתוחה היא סובלת יותר. לפעמים מישהי שמה לב שכשהיא עושה הליכות ערב כמה ימים לפני המחזור הוא עובר בקלות או שצריכה של פירות וירקות מקילה על הכאבים, ואחת אחרת אומרת שצריכת מזון מתוק וג'אנק פוד מגבירים אצלה את הכאב. כשיש את היכולת לזהות מצבים שונים זה כבר צעד גדול לדעתי, זו כבר מתנה ענקית שהן מקבלות".
ריקודי בטן להפחתת כאב
לפני שמונה שנים, אחרי שצברה ניסיון בשיטות טיפול כמו רפלקסולוגיה, "מוח אחד" ועבודת מודעות, דיקשטיין חיפשה דרך להעניק למטופלות שלה כלים לעזור לעצמן. "מצאתי את שיטת אביבה. זוהי שיטת אימון ייחודית שמבוצעת באמצעות סדרת תרגילים הממוקדים באזור המערכת הנשית ומסייעים בהקלה על כאבי מחזור ובהסדרתו, מסייעים בבעיות פוריות ובהקלה בתופעות גיל המעבר. האישה או הנערה לומדת את סדרת התרגילים ובזמנה היא מתרגלת. היופי בסדרת התרגילים הוא שהם לכאורה מאוד פיזיים, אבל התרגול לא משאיר אותה רק ברובד הזה — התרגול יכול לפגוש אותה בחיים, בחיבור אל הגוף שלה, במחשבה יצירתית ובפוריות מחשבתית, וזה המדהים בעיניי".
יש תרגילים שאפשר לעשות ברגע של כאבי מחזור?
"הטעות הבסיסית שנשים עושות באינסטינקט שלהן היא שהן מתקפלות ומתכווצות. אני אומרת — נסו לעשות את ההפך הגמור. תתחילו דווקא להתמתח, שכבו על הרצפה או על מזרן ומתחו את הגוף, שחררו אותו, זה מאוד מקל על הכאבים.
"באחת ההרצאות שהעברתי לקבוצת בנות הייתה אחת שמאוד סבלה מכאבי מחזור, חילקתי להן בסוף ההרצאה דף תרגול, ולאחר כמה שבועות אני מקבלת ממנה הודעה 'תירגלתי, לא להאמין — המחזור היה אחרת'. וזוהי רק דוגמה. פגשתי נערות שיש להן תסמונת שכיחה שנקראת שחלות פוליציסטיות שאחד הסימפטומים שלה זה מיעוט וסתות. הרפואה הקונבנציונלית תפתור את הבעיה במתן הורמונים או גלולות להסדרת המחזור, וחבל. יש כל כך הרבה דברים לעשות לפני כן: תרגול בשיטת אביבה, דיקור, צמחי מרפא, רפלקסולוגיה, שינוי תזונתי, יש איך לעזור".
תני לנו תרגיל מנצח.
"הרבה מהתרגילים דומים לריקודי בטן: מניחים שתי ידיים על אזור הבטן התחתונה, מכופפים ברכיים ועושים תנועות עדינות של גלגול אגן קדימה ואחורה — זו תנועה פשוטה ומאוד עוצמתית, היא מסייעת להזרמת דם לאזור ומפחיתה את הכאב. כמה דקות ולרוב האזור נרגע".
גם מינה ברנשטוק (43), קינזיולוגית העובדת זה 14 שנה עם נשים, ילדים ותינוקות כמאבחנת ומטפלת דרך השריר, רואה במחזור החודשי הזדמנות לחיבור פנימי. ברנשטוק, נשואה ואם לשבעה מהיישוב יצהר, מספרת כי במשך השנים הגיעו אליה נשים עם בעיות של אי־פריון, מחזור ארוך, כאבים במחזור ועוד, והיא החליטה לעזור בכאלו מצבים דרך התבוננות בגוף שלה ובמחזור שלה. "הגעתי לנקודה שבה זו הפכה להיות שליחות — לעזור לא רק למי שסובלת מבעיה זו או אחרת, אלא לכל נערה ואישה. כך פיתחתי שיטה לקיצור המחזור שהמטרה שלה היא בעיקר שאישה תאהב את עצמה ואת הנשיות שלה ותתחבר אליה מהמקום הכי אמיתי ובריא שיש".
לדבריה, מחזוריות תקינה מעידה על בריאות הגוף. "זהו מדד ממשי לבריאות. אם לאישה כואב במחזור או שהוא ארוך, או שהיא לא נקלטת בקלות להיריון, יש כאן משהו מעבר לתופעה עצמה. זהו סימפטום לבעיה יותר עמוקה. אישה בריאה אמורה להיות עם מחזור תקין, סדיר, לא כואב, לא ארוך, ואם זה לא כך, כנראה משהו לא תקין: אולי חסרות לה פחמימות, אולי ירקות, אולי חלבון, אולי לא היא שותה מספיק, אולי חסר לה ויטמין או מינרל, אולי יש לה בעיות בקרישיות, אולי היא לא שומרת באופן כללי על אורח חיים בריא ותקין ואולי היא לא מתרוקנת נכון בזמן המחזור".
מה זאת אומרת מתרוקנת?
"הטכניקה שאני מלמדת מחזקת את רצפת האגן וגורמת להחזקה של שריר הנרתיק כך שהדם מצטבר ואז מרוקנים את הכל בשירותים. זאת ביום וחצי שבהם הדימום כבד. המחזור בנוי מגלים, וכל אישה מכירה את התחושה הזו — שפתאום מגיע גל ויש התרוקנות של הדם. החוכמה היא לתפוס את הגל הזה ולרוקן בבת־אחת כמות של דם בשירותים באופן יזום ולא בזמן ישיבה או שכיבה או עמידה תוך כדי שעושים דברים אחרים. מי שלומדת לעשות את זה יכולה להגיע למקום שגם אם לא יהיה לה פד, היא לא תתלכלך".
את בעד לוותר על הפד?
"לגמרי לא, כי זה ייצור מתח ולחץ וזה בדיוק ההפך ממה שאנחנו רוצות להשיג. השיטה בנויה על חיבור נשי, ואגב, ככל שנתחיל עם זה יותר מוקדם, נרוויח יותר. כבר כנערה אפשר להתרגל לזה, וזה מכניס הרבה חיוניות לחיים. במקום לראות בתקופת המחזור באסה ודיכאון, אישה מתכנסת בתוך עצמה מבחינה רגשית, מקדישה לעצמה את השעות הללו וקשובה לעצמה. למעשה מדובר ביום וחצי של התרוקנות ולא רק גופנית. גם נפשית. נשים מספרות שמאז שלמדו להתרוקן קרו להן דברים נפלאים. זה דורש השקעה של זמן ותרגול מאוד עקבי ותובעני, אבל זה שווה לטווח ארוך".
השיטה לא מסתכמת בהתרוקנות הדם בלבד. "יש הרבה כללים. צריך לשתות הרבה, לנוח ולאכול נכון וגם בלילה צריך להמשיך לעשות את זה. אז לילה אחד בחודש ישנים פחות, אבל התועלת שווה את זה, והאישה זוכה להתחברות נשית נכונה ואמיתית בזמן המחזור, וכשאת מתחברת למחזור שלך ולנשיות שלך — את מחזקת את עצמך וזה משליך על הבריאות כולה. כנשים אנחנו צריכות את הזמן למנוחה ושמישהו יעצור את המרוץ הזה שבו אנחנו חיות, וכך גם לפתח מודעות עצמית גבוהה".
לברנשטוק יש גם עצה שווה וקצת פחות תובענית: "ביום השלישי למחזור מומלץ לסחוט חצי לימון, לערבב בכוס מים פושרים ולשתות על קיבה ריקה. ברוב המקרים גם זה יעזור לקיצור ימי המחזור". •
דבר הדוקטור
"ללא ספק, חשוב לעשות הכנה נכונה לנערות ולהטמיע בהן את החשיבה שמחזור זה משהו משמח ושיש לראות את התופעה בחיוביות. אבל יש להביא בחשבון שיש אחוז של בנות שסובלות יותר, עם כאבי מחזור מאוד קשים שמנטרלים אותן. הן לא מתפקדות, שוכבות במיטה ולא הולכות לבית הספר, וזה דורש מענה, כמובן לא נסתפק בלהגיד להן שהחשיבה היא שתשפיע", עונה ד"ר מרב רז, מנהלת מחלקת יולדות במרכז הרפואי "מעייני הישועה" לגישה הטבעית. "אם יש משהו אלטרנטיבי שעוזר להן — זה נהדר, אבל זה לא בתחום שלי, וכשמגיעות אלינו למחלקה בנות או נשים כאלו, הן מקבלות כדורים נוגדי כאב כמו אדוויל או נורופן, ויש כאלו שזה לא עוזר להן ואנחנו מציעים גלולות שמפחיתות את הכאב", היא מוסיפה.
ישנן נערות ונשים הסובלות ממחלה כרונית שנקראת אנדומטריוזיס. "זהו תהליך שמחמיר עם השנים, והוא עלול לפגוע בפוריות של האישה ולגרום להידבקויות קשות בחלל הבטן. במקרה כזה הטיפול באמצעות גלולות מונע נזקים והתפתחות המחלה ומשמר את הפוריות, וזה ממש קריטי. אין להקל ראש במקרה כזה ויש לקחת את העניין ברצינות".
ומה באשר לקיצור המחזור?
"ניתן לעשות זאת על ידי טיפול תרופתי, למשל אסטרוגן — שבונה מהר את רירית הרחם ועוצר את הדימום, או בעזרת כדור הקסקפרון שעובד על מנגנון קרישה ומפחית ומקצר את הדימום. בדרך כלל נדרש לקצר את המחזור כשאישה שומרת על הלכות הטהרה ונוצרת עקרות הלכתית — אם הדימום ארוך הן תגענה לטבילה במקווה לאחר הביוץ וכך לא תוכלנה להרות. יש לציין שבדימום ארוך ו/או ממושך צריך לשלול בעיות רפואיות אחרות כמו נוכחות שרירן ברחם. שמעתי על השיטה של ההתרוקנות אבל לא מהספרות המקצועית ואני לא מכירה אותה מספיק עמוק כדי לחוות עליה דעה".
mirilivi@gmail.com

