yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום : ידיעות אחרונות
    חדשות • 14.11.2017
    הבדיקה שתמנע טיפולים מיותרים לסרטן השד
    רותם אליזרע

    בדיקה חדשה מאפשרת לזהות מי מהנשים החולות בסרטן שד הורמונלי יגיבו לטיפול שניתן לאחר 5 שנים ויותר מרגע אבחון המחלה. הבדיקה תמנע עשרות אלפי טיפולים מיותרים, המלווים בתופעות לוואי, חלקן קשות.

     

    רבות מהחולות בסרטן שד עם גידול הרגיש להורמונים מקבלות טיפול הורמונלי למחלה במשך יותר מ־5 שנים ועד 10 שנות טיפול. על פי הערכות, מדובר ביותר מ־60% מהחולות בסרטן שד.

     

    עד כה זה היה הטיפול הסטנדרטי במחלה אצל חולות סרטן שד עם סוג זה של גידול. בשנים האחרונות מצטבר מידע המטיל ספק ביעילות הטיפול בטווח 10-5 שנים מאז האבחון. מחקרים שהתפרסמו הראו כי התועלת בטיפול היא הפחתה של 3%-2% בלבד בסיכון לחזרת המחלה, וזה כרוך במחיר של תופעות לוואי קשות כמו אוסטיאופורוזיס (דלדול העצם), כאבי פרקים ושרירים, דיכאון וכדומה.

     

    עד כה לא היו סימנים קליניים מוסכמים שיאפשרו לזהות מי נמצאת בסיכון מוגבר ומי תגיב לטיפול ההורמונלי לטווח ארוך, ולכן ניתן הטיפול לכל הנשים. אולם כעת בדיקה חדשה — BCI — Breast Cancer Index היא הראשונה בעולם שמציעה זיהוי של החולות שנמצאות בסיכון לחזרת המחלה עם ניבוי יעילות הטיפול ההורמונלי עבורן. הבדיקה מצליחה לצמצם ביותר מ־60% את מספר החולות שממשיכות לקבל טיפול הורמונלי שלא לצורך.

     

    הבדיקה מתבססת על הביופסיה שנלקחה מהגידול וממנה מצליחים למדוד רמת ביטוי של הגנים. הגנים שנבדקים קשורים למסלול הולכת האותות של ההורמון אסטרוגן. אם מתגלה שהאות "חזק" — הטיפול ההורמונלי בעל סיכויי תגובה גבוהים; ואם האות "חלש" — הטיפול ההורמונלי בעל סיכויים נמוכים. בנוסף, הבדיקה מאפשרת לדעת מה הסיכוי של המחלה לחזור. בחלק מקופות החולים ומחברות הביטוח ניתן לקבל החזרים על ביצוע הבדיקה.

     

    yed660100