yed300250
הכי מטוקבקות
    ידי
    חדשות • 16.11.2017
    מחווה סעודית
    אלכס פישמן

    הראיון הנדיר והחריג שהעניק הרמטכ"ל הישראלי לכלי תקשורת סעודי הוא לא מחווה ישראלית. זו מחווה סעודית שהיא חלק מתהליך מתמשך של הכנת דעת הקהל בתוך סעודיה לקראת הפיכת היחסים החשאיים בין שתי המדינות לפומביים.

     

    לישראל יש חלום ישן להידבר בפומבי עם הסעודים כחלק מקואליציה אזורית, פרו־אמריקאית, אל מול ההתעצמות השיעית. הסעודים לא רצו בפומביות הזו, והנה עשו כעת צעד קטן שיש לו הדים גדולים: הרמטכ"ל, שאיננו איש פוליטי אבל הוא אישיות בסדר גודל לאומי בישראל, מדבר ישירות אל הציבור הסעודי על האינטרסים המשותפים לשתי המדינות, כולל שיתוף פעולה ביטחוני.

     

    הטקסט הזה לא יכול להיות מקרי. הוא תואם מילה במילה בין ישראל וסעודיה. גם כך הופעה של רמטכ"ל ישראלי בכלי תקשורת סעודי היא לא רק דחיפת אצבע בעין הפלסטינית, אלא בעיקר הפניית אצבע משולשת לאיראנים, לסורים ולחיזבאללה. זהו עוד צעד באקטיביזם המדיני של בית המלוכה הסעודי, ממש כמו הסיפור שהביא להתפטרות ראש ממשלת לבנון, סעד אל־חרירי, על אדמת סעודיה.

     

    מאחורי הראיון הזה מסתתרת ככל הנראה תזוזה כלשהי בתוכנית השלום האמריקאית למזרח התיכון, שאותה מבשלים זה חודשים הצמד גרינבלט וקושנר, שליחיו של הנשיא טראמפ למזרח התיכון. במארס יצטרך טראמפ להחליט אם הוא הולך על התוכנית הזו בכל הכוח או שהוא מתרשם שאין סיכוי לממש אותה ומוותר.

     

     

    כבר לפני כמה חודשים נוצרה הסכמה מסוימת, בתיווך אמריקאי, בין ישראל לסעודיה לגבי שורה של צעדים בוני אמון בין שתי המדינות. הסעודים ביקשו מישראל שני מהלכים הצהרתיים ושני מהלכים מעשיים: ברמה ההצהרתית הם ביקשו שממשלת ישראל תצהיר כי מקובל עליה הרעיון של שתי מדינות לשני עמים. מבחינתם לא די בהצהרתו הישנה של נתניהו בסוגיה הזו. ההצהרה השנייה שדרשו הייתה שממשלת ישראל תצהיר שהיא מקבלת את תוכנית השלום הסעודית, עם התיקונים הנדרשים. זה לא קרה.

     

    בפן המעשי התבקשה ישראל לעשות מחווה לפלסטינים ולהעביר לידיהם קמצוץ משטחי B ו־C. גם זה לא קרה. ראש הממשלה ושר הביטחון לא הצליחו להעביר בממשלה אפילו הלבנה של מבנים בלתי חוקיים סביב קלקיליה. הבקשה המעשית השנייה של הסעודי דווקא כן נשמרת על ידי ישראל, והיא בנייה רק בגושי ההתנחלויות.

     

    במקביל למהלכים הישראליים גם הסעודים אמורים היו לבצע שלושה צעדים מעשיים: לפתוח את השמיים לטיסות אזרחיות ישראליות, לפתוח קווי תקשורת בין ישראל לסעודיה ולאפשר לכמה אנשי עסקים ישראלים לעבוד עם סעודיה. גם זה עדיין לא קרה.

     

    ועדיין יש סימנים להתקרבות: בתקופה האחרונה מתפרסמים לא מעט מאמרי פרשנות בעיתונות הסעודית המבטאים את עמדת השלטון שעיקרה 'גם אם אנחנו לא אוהבים את ישראל, זה עדיין לא אומר שאין לנו איתה אינטרסים משותפים'. זוהי הכנת דעת קהל, ממש כמו הראיון שנתן כעת הרמטכ"ל לאתר החדשות הסעודי.

     

    עכשיו לא נותר אלא להמתין ולראות אם הסימנים האלה אכן מבשרים על התקדמות, על פריצת דרך. האמריקאים מצפים למהלך ישראלי דרמטי שלפי שעה, בגלל מבנה הקואליציוני הנוכחי, ישראל לא מסוגלת לבצע. משום כך ההחלטה של הנשיא האמריקאי אם להשקיע מאמץ מדיני בהסכם ישראלי־סעודי תלויה מאוד בהחלטה של ראש הממשלה נתניהו לשנות את הרכב הקואליציה שלו — או ללכת לבחירות.

     


    פרסום ראשון: 16.11.17 , 23:48
    yed660100