"הקצב מבוסניה" הורשע ברצח עם
צדק מאוחר: יותר מ־20 שנה אחרי שפיקד על המבצע לטיהור בוסניה ממוסלמים, נידון אתמול רטקו מלאדיץ' למאסר עולם בבית־הדין הבינלאומי בהאג • מלאדיץ' היה אחראי בין היתר לטבח סרברניצה, שם רצחו חייליו 8,300 גברים וילדים • קרובי הקורבנות צהלו בבית־הדין: "הצדק יצא לאור"
בית־הדין הבינלאומי בהאג הרשיע אתמול את רטקו מלאדיץ', מפקד הצבא הבוסני־סרבי לשעבר, ברצח עם ובביצוע פשעים נגד האנושות ושלח אותו למאסר עולם.
מלאדיץ' בן ה־74 הואשם בכך שבשנים 1995-1992, עם התפרקותה של יוגוסלביה, הוא פיקד על מבצע של טיהור אתני נגד מוסלמים וקרואטים בבוסניה. לשיא השפל הגיע מלאדיץ' כשיזם רצח המוני חסר רחמים בעיר סרברניצה. הכוח שעליו פיקד פלש לעיר הבוסנית, שהוגדרה לאורך המלחמה ”אזור בטוח” ואובטחה על ידי 600 חיילים הולנדים מכוחות השלום של האו"ם. מלאדיץ' וחייליו הבריחו את החיילים ההולנדים, פשטו על בתי העיר וטבחו ב־8,300 גברים וילדים מוסלמים. אחרי שביצעו את הטבח הנורא הם השליכו חלק מהגופות לקברי אחים ואת השאר העלו באש. הטבח בסרברניצה הפך לאחד הסמלים המכוערים של המלחמה הקשה בין סרביה ובוסניה, והוא נחשב למעשה הזוועה החמור ביותר שבוצע באירופה מאז מלחמת העולם השנייה.
בנוסף פיקד מלאדיץ' על הכוח שהטיל מצור על העיר סראייבו שבמהלכו נהרגו כעשרת אלפים בני אדם. חייליו של מלאדיץ', שכונה "הקצב מבוסניה", אנסו נשים ונערות צעירות, הרעיבו ועינו אסירי מלחמה בוסניים, הטילו משטר טרור על תושבי סראייבו, הבריחו בכוח תושבים בוסנים מבתיהם והרסו מסגדים ובתים של מוסלמים — כל זאת במטרה לטהר את בוסניה ממוסלמים ולספח אותה לסרביה.
אתמול קבעו השופטים בהאג כי מלאדיץ' מילא תפקיד מרכזי בניסיונות לכונן על אדמת יוגוסלביה לשעבר את "סרביה הגדולה", תוך טיהור השטח ממוסלמים וביצוע טרנספר שלהם. בסך הכל גבתה מלחמת האזרחים בבוסניה, שנמתחה כאמור על פני שלוש שנים עקובות מדם, את חייהם של יותר מ־100 אלף בני אדם והותירה מיליונים ללא קורת גג. מאז המלחמה הואשמו עשרות מפקדים וחיילים בביצוע פשעי מלחמה. ב־2010 אף התנצל הפרלמנט הסרבי על ביצוע הטבח אך נמנע משימוש בהגדרה "רצח עם".
בתום המלחמה, ב־1995, חזר מלאדיץ' לסרביה והסתתר בה בחסות כוחות הביטחון המקומיים. מאז הוא היה מבוקש על פשעי המלחמה שביצע, עד שב־2011 הוא אותר בבית של בן דודו בסרביה — ונעצר.
“מלאדיץ' תרם תרומה משמעותית לרצח העם שבוצע בשנות ה־90. הפשעים שבוצעו הם מהמתועבים ביותר שידעה האנושות", קבעו אתמול השופטים בהאג לפני שהרשיעו את מלאדיץ' בעשרה סעיפי אישום ודנו אותו למאסר עולם.
זמן קצר לפני הקראת גזר הדין התחוללה דרמה באולם בית־המשפט. עורכי דינו של מלאדיץ' ביקשו לדחות את הדיון בטענה שמלאדיץ' סובל מלחץ דם גבוה. הוא נבדק במקום, והשופטים החליטו להמשיך בדיון. בתגובה החל מלאדיץ' לצעוק על השופטים, עד שהם הורו על הוצאתו מהאולם. גזר דינו ניתן בהיעדרו, ופרקליטיו הודיעו כי יערערו על הפסיקה.
ניצולי הטבח בסרברניצה וקרובי המשפחה של הנרצחים צהלו אחרי מתן גזר הדין. חלקם התכנסו מחוץ לאתר ההנצחה לקורבנות הטבח וחלקם הגיעו להאג כדי לשמוע את פסיקת השופטים. אחד מהם היה פיקרט אליק, שהפך לסמל של המלחמה הנוראה. ב־1992 צולם אליק, יחד עם אסירי מלחמה נוספים, כשהוא כחוש ומורעב, מאחורי גדרות התיל של מחנה הריכוז שבו נכלאו בוסנים ממוצא מוסלמי ליד העיר פריג'דור בצפון בוסניה. תמונתו התפרסמה בזמנו על שער המגזין "טיים" ועוררה הלם ברחבי העולם.
ראש ממשלת בריטניה, מרגרט תאצ'ר, אמרה אז: "ממשלת בריטניה חייבת לעשות משהו. מעולם לא חשבתי שיבוא היום ואהיה עדה לשואה נוספת". אתמול, 25 שנה אחרי התמונה ההיא, התייצב אליק מחוץ לבית־המשפט בהאג כשהוא אוחז בגיליון ה"טיים" עם תמונתו. אחרי הקראת פסק הדין אמר אליק: “היום הצדק יצא לאור ופושע המלחמה הורשע. אני מקווה שהמשפט הזה ימנע פשעי מלחמה בעתיד".

