5 עובדות על נפחת הריאות
1. כ־3,000 חולים מתים בארץ מדי שנה מנפחת הריאות (COPD), המתבטאת בהרס מבני ותפקודי של רקמת הריאה ובפגיעה קשה ביכולת לשאוף ולנשוף. האוויר נכלא בדרכי הנשימה בעת הנשיפה, בית החזה מתנפח באוויר ואינו מצליח להתרוקן, ולכן החמצן בדם יורד באופן משמעותי.
2. מחלת נפחת הריאות נגרמת בעיקר מעישון כבד (כחפיסה ביום). גם מעשנים פסיביים שנחשפים לעישון ביומיום חולים בה. בקבוצת סיכון נמצאים גם מי שנחשפו לאורך זמן לזיהום אוויר.
3. תסמיני המחלה מופיעים רק כשהמחלה בשלב חמור ובלתי הפיך. קוצר נשימה, שיעול תכוף, עודף ליחה, פליטת כיח, צפצופים וחרחורים בנשימה אופייניים למחלה. רוב החולים סובלים גם מדיכאון. עם ההתקדמות המחלה יופיעו מוגבלויות שונות בחיי היומיום.
4. מחלות חורף מסכנות את החולים במחלה והופכות לגורם סיכון המחמיר את מצבם. הם מתקשים להחלים מצינון, משפעת או מדלקות ריאה, משום שמערכת הנשימה שלהם פגועה ומתקשה להתאושש.
5. COPD היא מחלה חשוכת מרפא ומסכנת חיים. אסור להתעלם מהסימנים הראשונים לה ומומלץ, כמובן, להפסיק לעשן. רוב החולים בה יהיו תלויים בבלון חמצן וברבות השנים יזדקקו להשתלת ריאה כניתוח מציל חיים. כיום מוצע גם טיפול זעיר־פולשני בסלילים קפיציים שמכווצים את נפח הריאות, המסייע לחולים לשוב לשגרה יחסית.
באדיבות פרופ' מרדכי קרמר, מנהל מערך הריאות במרכז הרפואי בילינסון

