yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: שאטרסטוק
    מסלול • 25.11.2017
    מחקר חדש: רפואה משלימה עלולה לפגוע בטיפולי פוריות
    חוקרים ממרכז הרפואי "שערי צדק" מצאו כי נשים שעברו טיפולים משלימים תוך כדי טיפולי פוריות השיגו שיעור הצלחה נמוך יותר בכניסה להיריון. כמו כן, מספר העוברים אצל נשים אלה היה קטן יותר, וחל שינוי לרעה גם במבנה הרחם. מומחים לרפואה משלימה: "לרפואה המשלימה יש תפקיד משמעותי בהצלחת טיפולי הפוריות"
    ד"ר איתי גל

    האם טיפולי רפואה משלימה עלולים לפגוע בהצלחת טיפולי הפוריות? את החשש הזה מביעים חוקרים מהמרכז הרפואי "שערי צדק", בעקבות ממצאים חדשים שהראו כי שיעורי ההצלחה עלולים להיות נמוכים יותר אצל נשים שהשתמשו ברפואה המשלימה.

     

    בעשור האחרון חלה עלייה משמעותית בשיעור המשתמשים בתחומי הרפואה המשלימה, לצד הרפואה הקונבנציונלית או לעיתים כתחליף לה, אולם מעט מאוד מחקרים בדקו את יכולותיה. מחקר חדש שבוצע ב"שערי צדק", בית החולים "אסותא" ובית הספר לבריאות הציבור של האוניברסיטה העברית, בחן את השפעת הטיפולים המשלימים על שיעורי ההצלחה בטיפולי הפריה חוץ־גופית.

     

    המחקר, שפורסם לאחרונה בכתב העת הבינלאומי לגינקולוגיה ומיילדות, נערך במסגרת עבודת דוקטורט של ענת פורת־כץ בהנחיית פרופ' אורה פלטיאל מביה"ס לבריאות הציבור ופרופ' טליה אלדר־גבע, מנהלת היחידה לאנדוקרינולוגיה וגנטיקה של הפריון בשערי צדק ויו"ר האגודה הישראלית לחקר הפוריות.

     

    בגלל היעדר נתונים על שימוש בצמחי מרפא ודיקור סיני בטיפולי פוריות בישראל, החל הצוות הרפואי לפני מספר שנים באיסוף נתונים לגבי שימוש ברפואה משלימה בקרב המטופלים. במחקר השתתפו 400 נשים בנות 44־18 במחזור הטיפול הראשון של הפריה חוץ־גופית שתושאלו לגבי שימוש ברפואה משלימה. שליש מהמשתתפות דיווחו על שימוש ברפואה משלימה בזמן טיפולי הפוריות: דיקור סיני (אקופונקטורה) היה הפופולרי ביותר (76%), ואחריו רפלקסולוגיה (18.7%), שיאצו (15.7%) וצמחי מרפא (14.2%). כמחצית מהמטופלות פנו במקביל לשני סוגי טיפול או יותר, עד ארבעה סוגים בו זמנית. המחקר הראה כי 60% מכלל המשתמשות בשירותי רפואה משלימה בחרו שלא ליידע על כך איש מהצוות המטפל.

     

    קבוצת הנשים שהשתמשה ברפואה משלימה הייתה בממוצע משכילה יותר, והרגלי החיים שנצפו אצלן היו בריאים יותר וכללו בין היתר פעילות גופנית, פנייה לייעוץ תזונתי ושיעור עישון נמוך יותר. בנוסף, נמצאה שכיחות נמוכה יותר של בעיות לא תקינות בזרע של בן הזוג.

     

    כדי להגיע לתוצאות אמינות החוקרות בחרו להשתמש בשיטה סטטיסטית מורכבת שבה השוו נשים שהשתמשו ברפואה משלימה לנשים שלא השתמשו, כששתי הקבוצות היו זהות בתשעה פרמטרים: גיל ממוצע, סיבות האי־פוריות, מספר הילדים, ארץ לידה, מספר שנות לימוד, שיעור המעשנות, העוסקות בפעילות גופנית, הפונות לייעוץ פסיכולוגי ודיאטטי.

     

    החוקרים מצאו כי אצל מטופלות אשר דיווחו על שימוש ברפואה משלימה בזמן הטיפולים הסתמנה ירידה מובהקת באיכות העוברים ובעובי רירית הרחם, שעלולה לפגוע בשיעורי ההצלחה של הטיפול. מספר העוברים באיכות טובה היה 1.6 בממוצע בנשים שלא השתמשו ברפואה משלימה, וירד ל־1.1 בממוצע בקרב נשים שמשתמשות ברפואה משלימה.

     

    הממצאים הראו גם הבדלים אנטומיים בין קבוצות הנשים: אצל נשים שלא השתמשו ברפואה משלימה נמדד עובי רירית רחם של 9.5 מ"מ בממוצע, בעוד אצל הנשים שכן משתמשות בטיפולים אלטרנטיביים נמדד עובי רירית רחם של 8.8 מ"מ בממוצע. גם רמת האסטרדיול, שיעורי ההפריות ומספר העוברים הכולל היו נמוכים יותר.

     

    "מדובר במחקר ראשוני", מדגישה פרופ' טליה אלדר־גבע. "דרושים כמובן מחקרים נוספים כדי לבדוק אם אכן לשימוש ברפואה משלימה יש השפעה שלילית על הפוריות בכלל ועל תוצאות טיפולי פוריות. עם זאת, התוצאות שלנו מעלות לראשונה חשש שלא רק שטיפולים לא קונבנציונליים אינם מועילים, אלא עלולים להיות קשורים לנזק לרירית הרחם ולאיכות העוברים".

     

    לאור הממצאים שהראו כי מרבית המטופלות לא דיווחו על כך שעברו טיפולי רפואה משלימה, ממליצה פרופ' אלדר־גבע ליידע את הרופאים המטפלים בכל טיפול שכזה: "טרם הוכחה בטיחותם ויעילותם של טיפולי רפואה משלימה, ובניגוד לציפיות של המטופלות, ההשפעה עלולה להיות שלילית".

     

    "מספר עבודות קטנות בעבר הראו יעילות מסוימת של דיקור סיני לטיפולי הפריה חוץ־גופית, אולם מחקרים גדולים אחרים לא הצליחו לאשר את הממצאים האלה", מגיבה פרופ' מרתה דירנפלד, מנהלת היחידה להפריות בבית החולים "כרמל" בחיפה ומוסיפה: "חוקרים נוספים שטענו בעבר כי טיפולי רפואה משלימה משפרים את הצלחת טיפולי הפריון חזרו בהם מהיעילות שנטענה".

     

    עם זאת, מציינת פרופ' דירנפלד, כי קיים קשר בין המצב הנפשי של האישה לבין סיכויי הצלחת הטיפולים, מצב שעשוי להסתייע בעקבות הרפואה האלטרנטיבית: "אינני ממליצה, אך גם אינני מתנגדת, אם אישה בוחרת להשתמש ברפואה משלימה במהלך הטיפולים. מחקרים הראו שהירגעות והרפיה בזמן הטיפולים בהחלט עשויות לסייע להצלחתם, ובכלל זה יוגה נשית, דיקור סיני ושיאצו. עם זאת, לא ראיתי אצל המטופלות שלי שיפור בעקבות טיפולי רפואה משלימה, וכאמור גם הספרות הרפואית לא הצליחה להראות שיפור שכזה".

     

    על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, קרוב לשלושה מיליון ביקורים נרשמים מדי שנה אצל מטפלים ברפואה משלימה, כשהרוב המוחלט הוא של נשים – פי שניים מאלה של גברים. ככל שרמת ההשכלה עולה, גם ממוצע הביקורים גבוה יותר, כאשר בעלי 16 שנות לימוד ויותר ביקרו אצל מטפלים ברפואה משלימה פי שבעה יותר מבעלי שמונה שנות לימוד ומטה. הטיפול הפופולרי ביותר הוא בדיקור סיני שאותו בוחרים כשליש מהמטופלות והמטופלים, אחריו רפלקסולוגיה ושיאצו. התחומים הפופולריים פחות הם ביופידבק וצמחי מרפא.

     

    "לרפואה המשלימה יש תפקיד משמעותי בהצלחת טיפולי הפוריות", אומר מנגד ד"ר מוטי לוי, רופא ומנהל "כללית רפואה משלימה". "מהניסיון הרב של עמיתיי ושלי משך השנים, ומדיווחים בכל העולם, טיפולים משלימים בהחלט משפיעים לטובה על הצלחת הטיפולים, למרות שהמחקרים בספרות הרפואית אינם מספקים".

     

    אחד המנגנונים המרכזיים להצלחת הרפואה המשלימה הוא לדברי ד"ר לוי ההשפעה על רמת הלחץ: "נשים בטיפולי פוריות מאוד לחוצות וחרדות מעצם התהליך עצמו ומהטיפולים, ובמיוחד טיפולי מגע כמו דיקור ורפלקסולוגיה מפחיתים את רמות הורמון הדחק קורטיזול, מביאים את האישה לרוגע, מה שכנראה משפיע לטובה על היכולת להתעבר. אמנם אין מספיק מחקרים בתחום, אבל חד־משמעית אנחנו רואים בשטח את התוצאות".

     

    בנוגע לשאלה האם ימליץ למטופלות שלו לעבור טיפולים אלטרנטיביים, לד"ר לוי אין ספקות: "בכל שנות עבודתי בתחום הרפואה המשלימה טיפלתי בנשים שהיו בעיצומם של טיפולי הפריה, והתוצאות היו תמיד חיוביות והסתיימו בכך שאני והצוות הוזמנו לחדר הלידה לצפות בתוצאה המרגשת – תינוק שנולד. אין ספק שאמשיך להמליץ על טיפולי רפואה משלימה לשנים במהלך טיפולי פוריות, כשהתוצאות בשטח מדברות בעד עצמן".

     

    "ישנן עדויות רבות הן בספרות הרפואית והן בניסיון הקליני לכך שבכוחה של הרפואה המשלימה לסייע לנשים בטיפולי פוריות", מוסיף ד"ר שחר לב ארי, מנהל המרכז המשולב לרפואה משלימה במרכז הרפואי ת"א, "אחד המחקרים שביצעו הראה כי שילוב של דיקור סיני וצמחי מרפא יחד הביא לשיפור סיכויי ההצלחה בנשים שעברו הזרעה בטיפולי פוריות".

     

    הכותב הוא מומחה ברפואת ילדים והכתב הרפואי של ynet

     

    ynetmail@gmail.com

     


    פרסום ראשון: 25.11.17 , 21:04
    yed660100