סתיו גלילי
בגליל המערבי נעים כמעט כל השנה, אבל בסתיו ממש מושלם. כמה הצעות לטיולים, אוכל ופעילויות לכל המשפחה
סדנת שוקולד
אל Pralinette, בית השוקולד של סלים ואילין עראף במעיליא, אפשר להגיע בעקבות הריח, וזו ממש לא קלישאה. הניחוח של המאכל האהוב, שסלים ממיס ומטמפרר לצורך הכנת פרלינים או כחומר גלם לסדנאות, נישא כבר מתחילת הרחוב.
סלים התאהב בשוקולד כשנסע לבלגיה ללמוד רפואה. הוא מעולם לא השלים את הלימודים, וההרפתקה האקדמית הפכה למעין טיול אחרי צבא באירופה. בין היתר חי בגרמניה, למד בברלין הנדסה רפואית, עד שחזר בסופו של דבר למעיליא. "זה מקום עם היסטוריה של אלף שנה, המשפחה שלי פה כבר 400 שנה, אי אפשר פשוט לעזוב כזה דבר", הוא מעיד על הכפר היפה, שתושביו האמידים הם ערבים נוצרים.
במעיליא פתח עראף את פראלינט, שהחל את דרכו כבית קפה וחנות לממכר פרלינים שהוא מכין בעצמו. גם היום אפשר לשבת ולהתענג על ופל בלגי, פנקייק, סופלה או קרואסון בליווי משקה שוקולד חם, אבל הרבה יותר כיף להשתתף בסדנת שוקולד. במסגרת הסדנה, שמיועדת לכל המשפחה, יוצרים פרלינים במגוון צורות ומתאפקים ממש חזק כדי לא לשתות תוך כדי את השוקולד המומס שמשמש כחומר גלם. אחרי שמקשטים בסוכריות, בקוקוס ובשברי עוגיות, נשלחות היצירות לקירור, ואת בית השוקולד תעזבו כשבאמתחתכם צלחת ובה פרלינים מתוצרת עצמית.
Pralinette, מעיליא. פתוח בימים שני עד שבת בשעות 9:00־18:00. סדנאות (נמשכות כשעה) בתיאום מראש, החל מ־45 שקל למשתתף.
פארק אקסטרים
גם אם ביקרתם בעבר באגם מונפורט, סביר להניח שלא ממש תזהו אותו אם תגיעו בימים אלה לביקור חוזר. סמוך לאגם המלאכותי, שהוקם בפאתי מעלות־תרשיחא ב־1993, נבנתה טיילת מושקעת עם מפלי מים, וסביב האגם הולך ונבנה בימים אלה מלון חדש. פרט לשיט נינוח במי האגם אפשר לקפוץ לזירת החלקה על קרח חצי אולימפית, להתנסות ברכיבה על סגוויי או בנהיגת קארטינג ולהתארח במתחם הקמפינג המושקע למשפחות סביב האגם. אבל גולת הכותרת הוא פארק האקסטרים iclimb, שנחנך לפני שבועות אחדים סמוך לאגם.
הפארק, ככל הידוע הגדול מסוגו בארץ, הוקם על ידי חברת KristallTurm הגרמנית, מבונות מתקני האקסטרים הגדולות בעולם, ויזרוק אתכם היישר לפארקים דומים ביער השחור. הפארק, המשתרע על שטח של 8 דונמים, מכיל מערכות חבלים המתנשאות לגובה 22 מטר. המסלולים בפארק מתחלקים לשלוש דרגות קושי משתנות: מסלול כחול בדרגת קושי קלה, אדום בדרגת קושי בינונית ושחור בדרגת קושי גבוהה.
המסלולים מכילים יותר מ־120 אלמנטים לכל הגילאים: 24 שבילי טיפוס, מתקני טיפוס חבלים ברמות קושי משתנות, קיר סנפלינג, קיר טיפוס, נדנדת ענק, באנג'י, אומגה, קומת טיפוס לילדים מגיל 4, בימבה מרחפת בשחקים, חביות שמתנדנדות בין שמיים וארץ, ועוד.
פתוח ראשון־חמישי 16:00־19:00, שישי 12:00־17:00, שבת 10:00־19:00. כניסה: 70 שקל לאדם. בשטח האגם פועלת מסעדה, ומזנון בכל אחת מהאטרקציות - מתחם ההחלקה, הקארטינג ופארק האקסטרים.
סדנת צביעת משי
בסטודיו של שלומית עזתי בקיבוץ בית העמק אתם לא צריכים לדאוג אם כמה טפטופי צבע ילכלכו את הרצפה. זהו בית מלאכה — למעשה בית חרושת של ממש למוצרי משי — ועזאתי בעצמה תצייד אתכם בסינר פלסטיק שיגן על הבגדים ותעודד אתכם ללכלך ולהתלכלך כחלק מהתהליך היצירתי.
לבאי הסטודיו, שמחלונותיו רואים מרחוק את פסגות הבתים של חיפה, מכינה עזתי יריעות רכות ומזמינות של בד משי לבן, מתוח על גבי מוטות מתכת. עוד רגע קט לא תישאר פיסת בד לבנה. ראשית מרטיבים את המשי, שמוצאו מסין, בעזרת מברשת עם מים. ואז בוחרים מתוך קולקציית הצבעים העשירה ומתחילים ליצור כיד הדמיון. אפשר ליצור בשטחים הצבועים אפקטים בעזרת גבישי מלח. התוצאה תהיה צעיף או תמונה שיישארו לייבוש באדים אצל עזתי בסטודיו. לסיום היא תתפור את השוליים ואת התוצר המוגמר תשלח בדואר.
יש משהו תרפויטי בעבודה עם בד המשי, ומשפחות שמגיעות לגליל נהנות להתנסות בסדנה ולהוסיף אותה לגלריית החוויות שהאזור מספק. עבור עזתי, אחות בעברה, זה כבר הרבה מעבר לתחביב. היא הפכה את העיסוק למפעל קטן ומצליח, בו היא מייצרת בעיקר טליתות בשלל צבעים לשוק הרפורמי בארצות־הברית.
Galilee Silks, קיבוץ בית העמק. סדנאות במחיר 50 שקל למשתתף בתיאום מראש. מתאים מגיל 3 ומעלה. עד 25 משתתפים.
המוזיאון הפתוח בגן התעשייה תפן
מדי שנה בסוכות מתחלפת תערוכה אורחת במוזיאון ליהדות דוברת גרמנית (מרכז מורשת הייקים) שבמוזיאון הפתוח בתפן. התערוכה הנוכחית, "ועכשיו לפרסומות", שנחתה במוזיאון החמוד הזה בחג האחרון, מענגת במיוחד. היא מציגה כרזות ומודעות פרסומת של מוצרי צריכה, מוצרים ואריזות מתקופות שונות מתחילת קום המדינה, וממחישה את תרומתם של היהודים שהגיעו ממרכז אירופה ובהם הייקים, אנשי העלייה החמישית, להתפתחות ענף הפרסום.
בין הכרזות שיעלו חיוך: סכיני גילוח "אוקבה", אבקת כביסה "קסם" של חברת שמן, חברת הטקסטיל אתא, קפה עלית, המגפר, אניה - מוצרי נייר, שמן תעשיות, תיא, עסיס, קפה עטרה, ועוד. חלק מהפרסומות הן לחברות ששרדו עד ימינו, בהן אסם עם המותג במבה, שטראוס, תנובה, פריגת, בירה נשר, טקסטיל שמפו, ועוד.
חובבי הנוסטלגיה ייהנו עד מאוד גם מצריף מגורים מראשית ימי נהריה, המוצג במלוא קוטנו במוזיאון. במוזיאון גם גן פסלים ובו כמאה פסלים גדולים המוצגים תחת כיפת השמיים, וגולת הכותרת שתעניין ילדים ובוגרים כאחד — אוסף של 48 מכוניות אמריקאיות ואירופאיות בדגמים קלאסיים מתחילת שנות ה־30, בהן קלאסיקות של ממש כמו פורד מוסטאנג 1965, שברולט 1957 ואלפא רומאו 1974.
המוזיאון הפתוח תפן, על כביש 854 המחבר בין כרמיאל למעלות. פתוח בימים שני־חמישי בשעות 09:00־16:00, שבת 11:00־16:00. הכניסה בתשלום של 26 שקל למבוגר, 23 שקל לילד. טלפון: 9109609־04.
איפה אוכלים?
הגליל המערבי משופע בבתי אוכל מסוגים שונים, והכי כיף להתארח במסעדות אופייניות לאזור, מהסוג שלא מוצאים במדינת תל־אביב.
אל רביע / המסעדה הזו קיימת כבר 22 שנה בתחנת דלק בכניסה לכפר מעיליא, ובעליה, מרים חדאד, נחשבת אייקון מקומי בכל הקשור לאוכל ערבי בכלל וללבנוני בפרט. היא הקימה את המסעדה יחד עם בעלה, ולאחר שהוא נפטר המשיכה לנהל אותה - עובדה יוצאת דופן בחברה שבקרבה היא מתגוררת. האוכל המוגש ב"אל רביע" (האביב, בערבית) הוא לבנוני ומסורתי ומבוסס על רזי המטבח שלמדה חדאד מאמה ומסבתה. בסלטים: סלט ענבים עם אניס ושומשום, תערובת של עולש, שמיר וכוסברה, חצילים בטחינה, וגם סלק עם כרוב ויוגורט. המקלובה (תבשיל אורז עם ירקות ועוף בבישול איטי וארוך) מוגשת היישר מהסיר לצלחת, ואל הנבחרים המבושלים באיטיות מצטרף גם המנסף (אורז עם עגל וכבש טחון). ויש גם מג'דרה, עלי גפן, קישואים ממולאים, סמבוסק מופתי, קובה עם בצק אדמדם שנטחן עם פלפל, ולקינוח בקלאווה תוצרת בית.
תחנת דלק סונול מעיליא, פתוח בימים שני עד שבת בשעות 9:00־21:00. טלפון: 9571327־04
טרנסילבניה, תרשיחא / יש משהו שובה לב במסעדה המתמקדת באוכל רומני, הונגרי ומזרח אירופאי ונמצאת ביישוב ערבי. זה הסיפור של בעל המקום, נזיל אנדריאוס, ערבי נוצרי תושב מעלות־תרשיחא, שכולו אהבה לאוכל, ולא פחות מכך — לסועדים. בצעירותו נסע אנדריאוס לרומניה ללמוד רפואה, ולפרנסתו עבד כמלצר. הוא התאהב באוכל המקומי ולמד את סודות הקבב הרומני, הממליגה והפפאנש, שהיום מככבים בתפריט המסעדה שלו. אחרי שסיים את לימודיו חזר לארץ בעקבות ההפיכה של 1989. "חיכיתי חצי שנה שהכל יירגע וחזרתי לרומניה, אפילו יום אחד לא עבדתי ברפואה", הוא מתמצת את סיפורו.
ב־2004 חזר לארץ ופתח בתרשיחא את "טרנסילבניה", עם תפריט על טוהרת המטבח הרומני. הוא גם הבשלן הראשי, ובמטבח עוזרים לו קרובי משפחה, שגם אותם הצליח להלהיב עם המטבח המזרח־אירופאי. הסבתות והדודות מוציאות תחת ידן כבד קצוץ מופלא, איקרה, דגים מלוחים, ורניקס ממולא תפוח אדמה, ואפילו רגל קרושה עם חזרת. יש גם כרוב ממולא, ממליגה, ועל הגריל מסתובבים שלל בשרים — מפרגית ועד סטייק לבן. לקינוח חייבים לטעום את הפפאנש — כופתאות גבינה מטוגנות המוגשות עם ריבת דובדבנים, תענוג אירופאי מושחת שלא מוצאים בכל מקום.
טרנסילבניה, תרשיחא. פתוח בימים שני עד שבת בשעות 12:00־22:00. טלפון: 7307622־050.
מרוש / נביל חנא, בן למשפחת מסעדנים ותיקה וענפה, פתח לפני חמש שנים את "מרוש" (אדמה פורייה), בית אוכל לבנוני המציע תפריט מסורתי ובו שפע של סלטים, מנות עיקריות וקינוחים. למרות שהמסעדה ממוקמת בתחנת דלק, מחלונותיה הגדולים נשקף נוף פתוח של שדות. האוכל זורם לשולחן בזריזות ודורש כוח רצון מסוג מיוחד מאוד: הכל מאוד טעים, טרי ומוצלח, והמבחר מסחרר, אבל חייבים לעצור בזמן ולהשאיר מקום לעיקריות. בצלוחיות הקטנות ממתינים סלטים כמו טבולה, פטוש ושנקליש, עולש וגרגיר ואפילו סורימי — סלט ירקות, מיונז ובשר סרטנים. באגף העיקריות יש בשרים, דגים ופירות ים מוצלחים, והתוספות הן חגיגה של צבעים ותיבול, למשל המג'דרה על טוהרת העדשים השחורות והחיטה. את הארוחה חייבים לסיים עם מלבי מוצלח מאוד עם רוטב דבשי וזהוב מעליו.
תחנת דלק דור אלון, כביש 89, מעיליא
פתוח כל השבוע בשעות 10:00־23:00, טלפון: 9570512־04
איפה ישנים?
"אסיינדה ביער" היא אחוזת ספא ונופש מרשת "C Hotels", המשתרעת על שטח עצום של 70 דונמים, שתורמים לתחושת הניתוק והחופש של השוהים בה. במלון 151 חדרים ברמות פינוק שונות, יש בו שלל פעילויות לכל המשפחה, אבל בשל גודלו העצום גם זוגות יוכלו להתבודד בו בחופשה רומנטית, שכן אזור הספא המורחב מיועד לכניסה לבני 18 ומעלה.
במתחם יש בריכת שחייה עונתית, מגרשי ספורט, מתחם שח־מט עם כלי משחק ענקיים, מיני גולף, חדר כושר ומועדון ילדים. בספא יש ג’קוזי, סאונה רטובה ויבשה, חמאם טורקי, בריכות רפלקסולוגיה ותשעה חדרי טיפולים בהם המעניקים את כל סוגי העיסויים. חדר האוכל מציע ארוחת בוקר מהסוג העמוס כל טוב, משקשוקה, דרך כל ירק בגינה שתוכלו להעלות על הדעת ועד כנאפה נהדרת.
מחיר לחדר סטנדרט זוגי - החל מ־860 באמצע השבוע, והחל מ־1,040 בסוף השבוע. ילד באמצע השבוע החל מ־215 ש', בסוף שבוע החל מ־260 ש'.
כשמתכננים טיול באיזור הגליל המערבי, כדאי להיעזר ב"אוצרות הגליל"- מיזם ללא כוונות רווח בראשות התעשיינית ואשת העסקים רעיה שטראוס בן דרור, שמטרתו לקדם את עסקי התיירות באיזור. ל"אוצרות הגליל" אתר אינטרנט ואפליקציה סלולרית, עם הצעות לשלל אתרי מורשת, טבע, תרבות, מסלולי טיול, צימרים, בתי מלון, מסעדות ובתי קפה, מוזיאונים ועוד. לאתר: http://www.ozrothagalil.org.il

