בחזרה לכ"ט בנובמבר

זה קרה בניו־יורק, בשנת 1947: עצרת האו"ם הצביעה בעד הקמת מדינה יהודית בארץ ישראל, והרחובות התמלאו בחוגגים שפצחו בהורה סוערת • היום, במלאת 70 שנה להחלטה ההיסטורית ההיא, יתקיים באותו אולם שחזור מדויק של ההצבעה ששינתה את גורלו של העם היהודי

מתח עצום, הצבעה מורטת עצבים ואחר כך תרועות שמחה מהבתים וריקודי הורה ברחובות: כך נראה כ"ט בנובמבר 1947, היום שבו הצביע האו"ם בעד הקמת המדינה. 70 שנה חלפו מאותו יום היסטורי, 70 שנה של בניין, חקלאות ופריחה לצד מלחמות ומתיחות ביטחונית בלתי פוסקת. היום, באותו אולם בניו־יורק, יתקיים שחזור של ההצבעה הגורלית ההיא.

 

הברכה ההיסטורית של בן-גוריון | איתמר אייכנר

 

השחזור הוקדם ביום אחד, משום שמחר יישא שגריר ישראל באו"ם נאום קבוע ומסורתי לרגל כ"ט בנובמבר. השחזור נערך על ידי משלחת ישראל לאו"ם והקונגרס היהודי העולמי. הוא יתקיים באולם שבו התקבלה ההחלטה (היום שוכן בו מוזיאון קווינס): ההצבעה שבה החליטה עצרת האומות המאוחדות על סיום המנדט הבריטי והקמת שתי מדינות עצמאיות בארץ ישראל — מדינה יהודית ומדינה ערבית (תוכנית החלוקה).

 

האולם עוצב ושוחזר כמו שנראה באותם ימים: משולחנות העץ הכבדים ועד הבמה ומפת העולם על הקיר. באירוע ישתתפו עשרות שגרירים ודיפלומטים ובהם נציגי 33 המדינות שהצביעו בעד הקמת המדינה היהודית. שתיים מהמדינות שהצביעו בעד ייעדרו: נציגי ונצואלה ובוליביה, שניתקו את היחסים עם ישראל. מאידך, נציגי כמה מדינות שהצביעו אז נגד, וכיום יש להם קשרים דיפלומטיים עם ישראל, ישתתפו בשחזור: הודו, יוון, מצרים ואפילו טורקיה. לאירוע הוזמנו מעל 700 איש ובהם מנהיגים מהקהילה היהודית בארה"ב. בסיום שחזור ההצבעה יפצחו רקדנים בהורה סוערת, כמו שעשה היישוב היהודי בארץ ישראל לאחר שהתקבלו התוצאות מהעצרת. נינט צפויה להופיע בביצוע משלה לשיר "ירושלים של זהב". סגן נשיא ארה"ב מייק פנס צפוי להיות אורח כבוד באירוע ולשאת דברים. לצידו ישתתפו שגריר ישראל באו"ם דני דנון ונשיא הקונגרס היהודי העולמי רונלד לאודר.

 

לקראת האירוע אמר לאודר: "ביום זה לפני 70 שנה הכירו 33 מדינות בזכות העם היהודי להקמת מדינה משלו. מדובר בהחלטה חסרת תקדים אשר קיבצה יחדיו יהודים רבים מכל רחבי הגלות".

 

דנון אמר לקראת האירוע: "לפני 70 שנה העם היהודי קושש קולות כדי להשיג את הרוב הנדרש, והיום אנחנו מעצמה אזורית המקיימת יחסים דיפלומטיים עם כ־160 מדינות. ישראל מנהלת יחסים שקטים עם מדינות ערב שונות שנציגיהן באו"ם עדיין לא מגיעים לאירועים שלנו והם עדיין לא מצביעים איתנו, אבל אני יכול להגיד שאנחנו מקיימים איתם יחסים על בסיס שוטף. מדובר על תריסר מדינות איסלאמיות ובכללן מדינות ערב שמבינות את הפוטנציאל הגלום ביחסים עם ישראל. פעם היינו מוקצים מכל דיון ואירוע של שגרירי המדינות האלה, והיום אנו משתפים איתם פעולה על בסיס שבועי. האתגר שלי הוא ששיתופי הפעולה האלה ייצאו מהחדרים הסגורים אל האור ויזכו לפומביות. אני מאמין שלא ירחק היום שזה גם יקרה. מדינת ישראל היא לא הבעיה האזורית, היא הפתרון האזורי, ולכן אנו מחזקים את שיתוף הפעולה הזה".

 

דנון סיפר כי ארה"ב מתכוונת להתנגד להצעה המסורתית שעוברת כל שנה באו"ם — לתקצב בשישה מיליון שקלים את ועידת פלסטין באו"ם שמממנת פעילות הסברה אנטי־ישראלית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים