yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: אלכס קולומויסקי
    חדשות • 28.11.2017
    החוק להשתקת המשטרה
    המטרה הושגה: הכנסת אישרה אמש בקריאה ראשונה את "חוק ההמלצות", שימנע מאיתנו לדעת אם המשטרה סבורה שיש תשתית להגשת כתב אישום נגד נתניהו • בחקירות שכבר החלו, ובהן גם חקירת רה"מ, היועמ"ש יוכל לבקש מהמשטרה את סיכום החקירה, אך לא לפרסמן • ומה עשה ראש לשכת נתניהו בחדרו של יוזם החוק לפני ההצבעה? לדברי ח"כ אמסלם הוא "טיגן שניצלים ועשה סלט"
    עמיחי אתאלי ומאיר תורג'מן

    כנסת ישראל סידרה אתמול לראש הממשלה בנימין נתניהו עוד כמה חודשים של חסד, שבהם יישאר הציבור בערפל ויימנע ממנו לדעת אם יש ממש בחשדות נגדו — ואם המשטרה סבורה שיש או אין תשתית להגשת כתב אישום.

     

    "חוק ההמלצות", שח"כ דוד אמסלם (ליכוד) קידם במרץ בשבועות האחרונים, עבר אמש בקריאה ראשונה במליאת הכנסת ברוב של 46 תומכים מול 37 מתנגדים. במהלך הדיון הארוך שקדם להצבעה השיב אמסלם לכל המבקרים, שטענו כי החוק נתפר על פי מידותיו של ראש הממשלה ואף זכה לכינוי "חוק ביבי", והכריז כי "החוק הזה לא קשור לראש הממשלה, הוא לא עוזר לראש הממשלה. הוא עוזר לכל הציבור בישראל. גם נחקר במשטרה הוא אזרח עם זכויות".

     

    צילום: ערוץ הכנסת

    צילום: ערוץ הכנסת

    סגורסגור

    שליחה לחבר

     הקלידו את הקוד המוצג
    תמונה חדשה

    שלח
    הסרטון נשלח לחברך

    סגורסגור

    הטמעת הסרטון באתר שלך

     קוד להטמעה:

     

    ראש הממשלה עצמו נעדר מההצבעה לאחר שהתקזז עם ח"כ מהאופוזיציה. מי שעוד בלט בהיעדרו היה השר לביטחון פנים, גלעד ארדן, שהחקיקה מגבילה את עבודת המשטרה שבאחריות משרדו. את המשמעת הקואליציונית שהוטלה בהצבעה הפרו רק הח"כים בני בגין (ליכוד) ורחל עזריה (כולנו) שנעדרו ללא קיזוז. ח"כ בגין, שלפני ימים אחדים הודח מוועדת הפנים בשל התנגדותו לחוק, אפילו לא טרח לצאת מאולם המליאה בזמן ההצבעה אלא רק זז הצידה וכך נרשם כלא נוכח.

     

    לפני ההצבעה בכנסת אושר נוסח החוק להצבעה בוועדת הפנים שבראשה עומד אמסלם, אף שמחלקת הייעוץ המשפטי של הכנסת קבעה כי החוק מתאים יותר להכנה בוועדת החוקה. כשהחל הדיון בוועדה נעדרו ממנה חברים רבים, והיו"ר אמסלם הכריז על הפסקה. בזמן ההפסקה חזר אמסלם לחדרו ובתוך זמן קצר הגיעו לשם נציגי סיעות הקואליציה ודנו בניסוחים הסופיים של החוק.

     

    הורוביץ (משמאל) ליד חדרו של אמסלם | צילום: דפנ ליאל, חדשות 2
    הורוביץ (משמאל) ליד חדרו של אמסלם | צילום: דפנ ליאל, חדשות 2

     

    באופן מפתיע הגיע לחדר גם ראש לשכת ראש הממשלה, יואב הורוביץ. זאת אף שנתניהו הצהיר לא פעם שאינו מעורב בחוק.

     

    כשהורוביץ הבחין שמצלמים אותו הוא העמיד פנים שהוא לא אמור להיכנס לחדר, אבל זמן קצר אחר כך נכנס בכל זאת. כשחזרו כולם לאולם הוועדה שאלה ח"כ תמר זנדברג (מרצ) את אמסלם מה עשה הורוביץ בחדרו. "הוא טיגן שניצלים וחתך סלט", השיב לה אמסלם בזלזול. מלשכת רה"מ נמסר מאוחר יותר כי "הורוביץ נקרא לכנסת על ידי יו"ר הקואליציה דוד ביטן כדי לדון בחוק של ח"כ גפני (בעניין השבת) בהמשך לסיכום הקואליציוני מאמש".

     

    סיעת כולנו, שהיו"ר שלה משה כחלון הצהיר בעבר שלא יתמוך בחוק שיחול על חקירות ראש הממשלה, הסיר את התנגדותו ברגע האחרון ותמך בחוק (על השינוי בעמדת כולנו — ראו עמ' 4). עם זאת, בלחץ סיעת כולנו הוכנס ברגע האחרון תיקון לנוסח החוק, שלפיו בחקירות שכבר החלו (ובכלל זה גם חקירת ראש הממשלה) אומנם המשטרה לא תעביר לפרקליטות סיכום חקירה כדבר שבשגרה, אבל היועץ המשפטי לממשלה יוכל לבקש ממנה את סיכום כזה אם ימצא לנכון. בכל מקרה סיכום החקירה לא יפורסם.

     

    בנוסף בניסוח החוק שעלה להצבעה רוככה בלחץ הבית היהודי גם סוגית ההדלפות: בעוד שבהצעת החוק המקורית נכתב כי במקרה של הדלפה "היועמ"ש יורה על פתיחת חקירה", כלומר יחויב להורות, בנוסח שהובא להצבעה סוכם כי היועמ"ש "יפרסם הנחיות בנושא בתוך 90 יום מיום תחילת החוק".

     

    בסופו של דבר בהצבעה בוועדת הפנים תמכו בחוק תשעה חברים והתנגדו לו ארבעה. ח"כ מיקי לוי (יש עתיד) אמר כי "החריגו בחוק את חקירות השב"כ, מתכוונים להחריג את משפחות הפשע — ומה שנשאר זה חוק שבא לשמור רק על מאה פוליטיקאים עבריינים ומושחתים, עשינו חוק לעצמנו".

     

    כעת יחזור החוק לוועדת הפנים לצורך הכנתו לקריאה שנייה ושלישית. יו"ר יש עתיד, יאיר לפיד, אמר אמש כי אם החוק יעבור בקריאה שנייה ושלישית הוא יפנה לבג"ץ. "זה חוק שנועד לבן אדם אחד ולחקירות של הבן אדם הזה", אמר.

     

    כתבנו עופר פטרסבורג מוסיף: שרת המשפטים איילת שקד התייחסה אמש לחוק ההמלצות ואמרה כי הוא שונה לחלוטין מהצעת החוק המקורית. "זה לא שהפרקליטות צריכה את הודעת המשטרה כדי לדעת מה היא חושבת", אמרה. "השאלה היא אם מפרסמים את ההמלצה או לא. גם לחשודים יש זכויות, ובחוק כפי שמנוסח היום יש שמירה על זכויותיהם״.

     

    צילום: עמוס בן גרשום לע"מ
    צילום: עמוס בן גרשום לע"מ

     

    בזמן שהצבעתם: ומה עשה ראש הממשלה אמש בזמן ההצבעה הגורלית בכנסת על החוק שיגן עליו מפני המלצות המשטרה בעניינו? הוא בחר להתרחק מהסערה והעדיף לבקר בבית אבות בירושלים ולשוחח עם דייריו.

     


    פרסום ראשון: 28.11.17 , 00:43
    yed660100