גיא פינס זוכה, אסף גרניט בוכה
חודש אחרי פיצול ערוץ 2, אפשר לסכם זמנית: לוסי אהריש, צביקה הדר ואילנה דיין מתרסקים. 'חתונה ממבט ראשון', 'המירוץ למיליון' ו'אבודים' של צופית גרנט, מובילים בענק. קבלו את המנצחים והמפסידים של הטלוויזיה
המפסידים
לוסי אהריש ואודי סגל
לכאורה, היה היגיון בשילוב בין השניים. אהריש מגישה דעתנית שהפכה לאושיית רשת (זהירות, גם שם המומנטום במגמת התהפכות), אודי סגל עיתונאי רב־זכויות. אלא שבפועל, לא קשה לאבחן שכימיה גדולה אין שם. התוצאות חלשות - 5.9% בממוצע מול 9.7% לרצועה המקבילה של קשת. מקורות בענף מספרים שהשניים לא מסתדרים ביניהם וברשת שוקלים לפרק את החבילה או להזיזה לשעה מאוחרת יותר. "הם פשוט לא באותו ראש", אומר גורם המקורב להפקה, "הם אפילו חותכים זה את זו בשידור לפעמים. אני לא רואה את זה ממשיך לטווח ארוך בפורמט הנוכחי".
אסף גרניט
וואו, איזו התרסקות. 'מהפכה במטבח' היה אחד הפורמטים המרעננים בערוץ 2 וגרניט הפך, בצדק, לכוכב הכי גדול של רשת. אחרי הפיצול הוא מביא 12.9% מאכזבים מאוד ומפסיד באופן קבוע ליריבים המתחלפים ממול - 'הכוכב הבא' (שלוש פעמים) ו'חתונה ממבט ראשון' מולו שובצה פעם אחת. "הבעיה פה הייתה אמונת יתר בכוחו של המותג בלי לחדש ולרענן", מסביר אחד ממנהלי התוכן בערוצים, "זה לא מספיק להריץ מותג על אוטומט ולקוות לטוב. אתה חייב לתת לקהל ניחוח אחר, ובעונה החדשה של 'מהפכה' לא עשו את זה". "הופתענו מהנתונים", מודה גורם ברשת, "אבל אסף יוביל אצלנו עוד שני מותגים ולקראת העונה הבאה של 'מהפכה במטבח', כשתהיה כזו, כבר נראה דברים אחרים".
אילנה דיין
אחד הקורבנות הגדולים ביותר של הפיצול עד כה. כמעט מיותר לציין שדיין עושה תוכנית מעולה, עיתונות במיטבה, תחקירי עומק וטלוויזיה מרתקת. אלא שהקהל מצביע בשלט, ולא לטובתה. ב־16 בנובמבר, למשל, היא ניצבה עם 13.3 אחוז מול 21.2 של 'אקס פקטור'. "רוב הציבור לא מעוניין בתחקירים ולא מעוניין בחדשות רעות אחרי מהדורת החדשות", מסביר גורם בכיר באחד הערוצים, "כשאילנה דיין שובצה מול בידור נטו, היא הפסידה כי הקהל רוצה אסקפיזם ולא מהיום. בעבר היא נהנתה מתחרות חלשה ומהמנוף האדיר של ערוץ 2 ואפיק 22. כשאלה נעלמו, התברר כוחה האמיתי. אבל זה לא רק היא. 'המקור' קרסה לנתונים זניחים וגם שם נעשית טלוויזיה טובה". התחזית: למיקי חיימוביץ' ו'המערכת' צפויים חיים קשים.
צביקה הדר
לא בכדי נבחר לפתוח את השידורים של רשת בערב הראשון של הפיצול. אם לוקחים בחשבון את הקילומטרז' מ־1993, רק ארז טל ודודו טופז ז"ל מזוהים כל כך עם ערוץ 2 הישן כמו הדר, אישיות טלוויזיונית מלאת כריזמה. הוא הצליח יפה מאוד עם 'לצבי יש בעיה' אבל לא עבר את מבחן תוכנית האירוח בשישי בערב, עוד לפני הפיצול. בשישי האחרון עצרו שעוני הרייטינג של הדר על 5.6 אחוז, פחות מחצי מ'סברי מרנן', 12.1 אחוז. שי שטרן של ערוץ 10 כבר לא רחוק עם 5.1 אחוז.
התאגיד 'כאן'
זו הייתה צריכה להיות הפריצה הגדולה של 'כאן', תאגיד השידור שעדיין בהרצה. מחסום 22 נעלם מהשלט, מחסום 10 הוסר גם הוא ורק 'כאן' נשארה על מקומה עם 11 שקל ללחוץ בחושך. בפועל, גם אם ב'כאן' ינופפו מכאן ועד עולם בנתוני הדיגיטל, בטלוויזיה הם לא משאירים שום חותם, לא ברייטינג, לא בפולו־אפ, לא בחדשות. אלדד קובלנץ המציא את גלגלצ, פורמט מבריק ששולט עד היום ברדיו. הוא עדייו רחוק מלמצוא את הנוסחה בתאגיד השידור הציבורי.
ניב רסקין
בקשת ניסו להעביר תוכנית רדיו מוצלחת לטלוויזיה וזה לא עובד. רסקין הוא האיש הנכון במקום הלא נכון. עיתונאי ומגיש עם רקורד מרשים, אבל עם פורמט שלא מתאים לשעות הבוקר. באחרונה הרייטינג עלה, גם בזכות מאמצים להפחית בפרסומות, ובקשת מבקשים סבלנות כדי לנסות להשליט הרגלי צפייה חדשים.
צופי הטלוויזיה
הפיצול של אפיק 22 לשני ערוצים חדשים היה אמור להזריק אדרנלין. אבל חודש אחרי המהלך הדרמטי, רשימות מנצחים ומפסידים בצד, אפשר לקבוע בבירור: זה ממש לא קרה. עידן חדש? הטלוויזיה שלנו נשארה בדיוק אותה טלוויזיה. קשת, רשת וערוץ 10 מלעיטים אותנו ביותר מאותו דבר, פשוט בנפרד ובאפיקים אחרים. לראיה: בכל לוח השידורים של קשת ורשת אין אף תוכנית חדשה (!) למעט הפורמט שגיירה קשת - 'חתונה ממבט ראשון'. השמרנות והפחדנות מנצחות בקלות רצון לחדש ולהפתיע - אלא אם מחשיבים התעללות בדמות שינוי היסטרי של ימי השידור של תוכניות מובילות כהפתעה. בגופי השידורים טוענים שהמפסידים האמיתיים הם בעלי המניות. "למרבה הצער אין בכלל משמעות לנתוני הרייטינג", אומר בכיר באחד הערוצים, "מה אתה מדבר איתי על מנצחים ומפסידים? כולם מפסידים והרבה. המנצח יהיה זה שבעל המניות שלו יכניס את היד עמוק לכיס בסבלנות כדי לכסות הפסדים עד שאחד מבעלי ההון שממול ירים ידיים. במקרה כזה יתרחש המיזוג שמרחף מעל".
שמרו על כוחם
ארץ נהדרת
עדייו חדים, עדיין מייצרי אג'נדה ברשת, עדיין הדבר הכי מבריק בטלוויזיה שלנו. 'ארץ נהדרת' לא תמיד מצטיינת בקרבות הרייטינג מול ערוץ 13, וחוותה גם הפסדים, אם כי לא מביכים. "'ארץ' סובלת מכך שהיא מזוהה כתוכנית שמאלנית", מסביר גורם ותיק באחד הערוצים, "ואין מה לעשות, לכניסה בשלטון יש מחיר". ואילו גורם בקשת מסביר: "קשה להשוות תוכנית ריאליטי לתוכנית סאטירה שבעצם מהותה מעצבנת חלק מהצופים. ועדיין ככזאת 'ארץ' עושה מספרים מצוינים מול תחרות חזקה - ניצחון והפסד מול 'המירוץ' וכמעט 18 אחוז מול גמר עלילות 'אבודים' במרוקו".
חדשות 10
היה ברור שחדשות 2 תתחזק הודות לשידור בשני ערוצים במקביל ולכן צריך להעריך את היכולת של חדשות 10 למשוך מספר צופים כמעט זהה לזה שלפני הפיצול. גם איילה חסון נותרה חזקה בערב שישי ומנצחת את 'אולפן שישי' ברשת.
אקס פקטור
היא לא מצליחה כמו 'הכוכב הבא' אבל ההתעקשות של רשת להעלות עונה נוספת התבררה כנכונה. ממוצע של 16.4 אחוז עד כה ומקום שביעי בדירוג הכללי הם שיעידו. אבל מה קרה לסאבלימינל ואיזה חומר אלחוש באזור הפה הוא קיבל שם בדרך לכיסא הפוליטיקלי־קורקט? חבל.
מאסטר שף
על פניו, עבור תוכנית דגל ששואפת למקום הראשון ומחזיקה באחד משיאי הצפייה של ערוץ 2, מדובר באכזבה. אבל אחרי הטלטלה בפאנל השופטים, 'מאסטר שף' חווה עונה עם ממוצע של 17.5 אחוזי צפייה ומקום חמישי מכובד בדירוג הכללי. בקשת ימשיכו להריץ אותה עוד ועוד.
המנצחים הגדולים
רפי רשף
היחיד מערוץ 10 שלא פעם מנצח את המתחרים. הוכיח שכוחו גדול גם מול שני ערוצים מסחריים שעושים מאמצים גדולים באותה רצועה. רשף לעולם יהיה ערוץ שתיימי בתוך ערוץ 10, מיני־מדורת שבט אקטואלית, עם יכולת לייצר תופעות ויראליות. סך הכל, סטנדרטי.
גיא פינס וקרן מרציאנו
החלטה מבריקה של קשת ששווה הרבה מאוד כסף במונחים עתידיים. המערכת של פינס מהוקצעת ומשויפת, מביאה את התמהיל המדויק לצרכני הבידור הקל. פינס מציב את ערוץ 12 בעמדת זינוק מצוינת לקראת החדשות עם 9.6%, שעליה שומרת קרן מרציאנו עם התוכנית הכלכלית שגורפת 11%. הצופה של 12 רואה בדמיון את ערוץ 2 ונשאר לחדשות באותו אפיק. התוצאה: מפלה מוחצת לרשת גם במהדורת החדשות הזהה של חדשות 2.
צופית גרנט
הוספדה בעונה שעברה אחרי נתונים לא גבוהים. אבל דווקא מול מפלצות הריאליטי החזירה אליה את אהבת הקהל בזכות תוכניות מרתקות ויכולה למשוך עוד שתי עונות של 'אבודים' רק על האדים האלה. הבעיה: ברשת יודעים שקשה מאוד לייצר עוד פרקים כאלה של 'אבודים', שמצריכים לפעמים שנתיים של עבודה, ובעונה הנוכחית היו ארבעה בלבד.
המירוץ למיליון
החותמת לכוח הגדול של הריאליטי מבית רשת הגיעה בערב השידורים הראשון. למרות פתיחת עונה מפומפמת של 'ארץ נהדרת', 'המירוץ' החזיקה לרשת פריים־טיים מנצח באותו ערב. בהמשך הגיעו ניצחונות יוקרתיים ובקשת נאלצו לחשב לוחות מחדש מול הריאליטי הלא־צהוב היחיד שיש על המסך. 'המירוץ' מחזיקה גם בשיא הצפייה לתוכנית יחידה עד כה, נכון לסגירת הגיליון ביום שני בערב, 22.5 אחוז.
הכוכב הבא
תוכניות השירה איבדו את זה? מתברר שעם תכלית למנצח - זכייה באירוויזיון - ואלופי ישראל בבאזז, סטטיק ובן־אל, בתור שופטים, יש עדיין הצדקה לריאליטי מוזיקה. בדרבי אחד מול אקס פקטור, למשל, ניצחו אסי עזר ורותם סלע את בר רפאלי והפורמט הבינלאומי היקר שהיא מנחה. והעובדה שמרחפת מעל הכל: 'הכוכב הבא' היא התוכנית המובילה בטלוויזיה מאז הפיצול (נכון לסגירת הגיליון), עם ממוצע של 20.4 אחוז.
חתונה ממבט ראשון
הנה הוכחה שהימורים על חידושים לפעמים משתלמים. בקשת לא נבהלו מהאובדן של 'האח הגדול' והסקאוטינג המצוין העלה בחכה את פורמט החתונות שגם מניב רייטינג מעולה - שני בדירוג הכללי עם 20.2 אחוז בממוצע - וגם מביא לדיבור ברשתות החברתיות.
גיא לרר
בערוץ 10 טענו ש'הצינור' זו לא אבידה, שהרייטינג היה חלש ושלרר חי בזכות עמוד הפייסבוק. אבל במבחן המעבר הוא עמד יפה, מנצח לא מעט ברצועה שלו את גורי אלפי ומחזיק בדרך כלל בצורה נאה את הפריים המאוחר של רשת. את כל זה הוא עושה ללא עמוד הפייסבוק, שעם השחרור מהשבי יחזק את התוכנית. למרות ההכחשות של רשת, לרר עדיין מועמד לרשת את לוסי אהריש ואודי סגל ברצועה של שבע, בהנחה שהנתונים של הצמד לא ישתנו דרמטית.
אופירה אסייג ואייל ברקוביץ'
החיו את הרצועה המתה של שש וחצי בערב ביום שישי ובעיקר הפכו לקאלט ולדמויות שאי־אפשר בלעדיהן ב'ארץ נהדרת'. אופירה וברקו הם השומשום הנוצץ שעל הבורקס. איך אתם מחכים לזה.
* * *
ומה צפוי בקרוב
הספינה הגדולה ביותר, 'האח הגדול', עדיין לא נכנסה למים והפעם תחזיק את הלוח של רשת, שמייעדת את התוכנית לחודשי האביב. בקשת הירהרו אם להעלות באותם חודשים את האלטרנטיבה של יורם זק, 'האח הגדול' לשעבר, אבל גורמים בזכיינית מספרים שהדד ליין הולך ומתרחק. על האש בקשת נמצא הפורמט האוסטרלי 'My Kitchen Rules' שיובילו יונתן רושפלד וחיים כהן, עונה חדשה של 'בייק אוף' וכמובן הפורמט בהתהוות של אביב גפן ואייל גולן, שאת הפקתו מנסים כעת להעביר להילוך גבוה.
רשת בונה על 'ישראל גוט טאלנט', תוכנית הכישרונות המצליחה בעולם מבית היוצר של סיימון קאוול, שינחו עפר שכטר ואסי ישראלוף. במטבח יצטופפו 'משחקי השף' המצליחה בעונה חדשה עם מירי בוהדנה כמנחה ובהובלת אסף גרניט, מושיק רוט ויוסי שטרית לצד מעין ספין אוף בשם 'משחקי השף קונדיטוריה' - ריאליטי אפייה מקורי וחדש עם השלושה וארז קומרובסקי. את הרעב לצופית גרנט אמורה למלא 'קשר השתיקה', תוכנית דוקו אקטיביסטית שתטפל בכל פרק בבעיות שנופלות בין הכיסאות המשפטיים. עוד באקטיביזם: 'הרשת החברתית' - תוכנית דוקו חדשה בהובלתם של שלושה עיתונאים חברתיים שיילחמו עבור האזרחים בתחלואים הביורוקרטיים הישראליים ו'המערכת' של מיקי חיימוביץ' בעונה חדשה. בתחום הדרמה מחכים ברשת ל'ההרמון' בכיכובו של אלון אבוטבול שתחקור את מערכות היחסים המורכבות שנוצרות בתוך כת שמוביל גורו כריזמתי בהשראת המקרה של גואל רצון.
עוד סדרת מקור שאמורה לעלות בחודשים הקרובים היא 'מגן דוד דרום', קומדיה פרועה על צוות פרמדיקים בים המלח. לתחום השעשועונים הפורח תתרום רשת את The Wall בהנחיית צביקה הדר. מדובר בשעשועון מצליח מאוד המשודר ברשת NBC ובין מפיקיו נמנה גם כוכב ה־NBA, לברון ג'יימס.
ערוץ 10 מקווה להעלות רייטינג באמצעות עונה חדשה של 'בייבי בום' ו'אללה איסלאם' של צביקה יחזקאלי, סדרה תיעודית שמלווה תהליכי השתלות, ושעשועון חדש שיצר ג'ון דה מול, 'חמש טבעות זהב', בהנחיית ירון ברובינסקי.
razs@yedioth.co.il

