מדריך הישרדות לחורף
הגשם כמעט לא מטפטף והטמפרטורות בחוץ נוחות, אבל בעולם הרפואה החורף כבר כאן, בתי החולים והמרפאות מפוצצים ואין כמעט מי שלא שומע אדם מנוזל משתעל לידו. אז מה תוכלו לעשות כדי לשמור על עצמכם בריאים בעונה החורפית? | ד"ר איתי גל
1. גשו להתחסן: שפעת איננה הצטננות, מדובר במחלה קשה המלווה בחום, בכאבי שרירים ואף בסכנת תמותה במיוחד באוכלוסיות בסיכון – ילדים, יולדות, חולים כרוניים וקשישים. מאחר שהחיסון מעניק הגנה למשך פחות משנה, יש צורך להתחסן בכל שנה מחדש. החיסון אינו מעניק הגנה מוחלטת בפני השפעת, כך שכדי להגביר את האפקט המגן כדאי להקפיד שכל בני הבית יתחסנו.
2. הקפידו על חיסון נגד פנאומוקוק: החיסונים פרבנר (לתינוקות) ופנאומובקס (לקשישים ולחולים בסיכון) מגינים בפני חיידק הפנאומוקוק הגורם לדלקת ריאות, לדלקת אוזניים ולזיהומים קטלניים בדם. הקפידו על מתן החיסון לתינוק בטיפת חלב, ואם אתם מבוגרים באוכלוסייה בסיכון – על קבלת החיסון במרפאתכם בקופת החולים.
3. הצטיידו במכשיר אינהלציה: אין כמעט מי שלא משתעל בחורף. אם השיעול אינו מלווה בקוצר נשימה (המתבטא בנשימות מהירות, הבלטה של הצלעות, הרחבה של הנחיריים או צפצופים) ואינו מלווה בחום גבוה, דרך טובה להתמודד איתו היא באמצעות אינהלציות המתאימות לתינוקות, לילדים, למבוגרים ולקשישים.
4. אל תמהרו לרכוש מכשיר אדים: אין הוכחות מובהקות בספרות הרפואית לכך שמכשיר אדים משפיע על מהלך מחלות החורף. יתרה מזו, קיימים דיווחים על זיהומים ממכשירי אדים שהמים בהם לא הוחלפו והמכשיר לא חוטא כנדרש.
5. השתעלו למרפק: אחת הדרכים השכיחות להדבקה היא באמצעות רסיסי רוק הנפלטים מאדם משתעל ונוחתים על כף ידו ומשם גם אליכם. הקפידו להשתעל אל המרפק כדי שלא להדביק אחרים.
6. אל תעצרו את העיטוש: במהלך התעטשות נוצר לחץ גבוה מאוד בפנים ובגולגולת. עצירת העיטוש מגבירה את הלחץ הזה ויכולה במקרים נדירים לגרום לנזק לעור התוף באוזניים ואף לכלי דם במוח. אם העיטוש תוקף, התעטשו אל טישיו או אל המרפק.
7. אל תשתמשו בטיפות אף זמן ממושך: טיפות אף המכילות מכווצי כלי דם גורמות בשימוש ממושך להתמכרות, להחמרה של הגודש באף ואף לנזק לריריות. אל תשתמשו בטיפות או תרסיסים לאף יותר משלושה ימים ברצף.
8. שמרו על אוורור טוב של הבית וחדר העבודה: בניגוד למיתוס, קור אינו גורם להצטננות או לשפעת. להפך, החדרים הסגורים הם אלה שמסייעים לווירוסים ולחיידקים להתרבות בחורף. הקפידו על אוורור ועל טמפרטורת חדר שאינה עולה על 24 מעלות צלזיוס.
9. מזגן מייבש את האוויר: הקפידו על שתייה מרובה כשאתם מחממים את הבית. כדאי להניח גם מטלית רטובה או קערת מים בחדר החימום.
10. לא כל עיניים אדומות הן דלקת: וירוסים רבים (שהשכיח בהם הוא אדנו וירוס) גורמים לאדמומיות בלחמית ולהפרשת דמעות שקופות. אם ההפרשה איננה עכורה או מוגלתית, לא מדובר בחיידק ולרוב אין כל צורך בטיפול אנטיביוטי.
11. זהירות מתנורי גז: מדי חורף נפגעים קשישים בעקבות הרעלת חד־תחמוצת הפחמן (CO), גז חסר צבע או ריח שגורם לישנוניות, לבעיות ריכוז, לכאבי ראש עד איבוד הכרה ולמוות. בזמן הפעלת התנור הקפידו על אוורור של הבית כדי לספק חמצן ולמנוע את הצטברות הפחמן החד־חמצני. בתוך כך אין להשתמש בתנורי נפט שפולטים פחמן חד־חמצני רעיל ביותר.
12. היזהרו משריפות: תנורים ומכשירי חימום עלולים לגרום לשריפות. לכן הקפידו להרחיק את אותם מווילונות, משמיכות או מחפצים העלולים להתלקח. כמובן אין להניח על התנור מגבות או בגדים שאותם אתם רוצים לייבש.
13. אל תיקחו סתם אנטיביוטיקה: בשנים האחרונות מתרבים חיידקים עמידים, בין היתר בשל השימוש הרב והמיותר באנטיביוטיקה שלא לצורך. אל תלחצו על הרופא לרשום לכם אנטיביוטיקה, ואם הוא בכל זאת רשם, בררו איתו עד כמה הוא משוכנע שמדובר במחלה חיידקית ולא ויראלית.
14. אבל אם אתם בטיפול אנטיביוטי קחו פרוביוטיקה: חלק מהתכשירים האנטיביוטיים הורסים את החיידקים הידידותיים במעיים ועלולים לגרום לכאבי בטן, לנפיחות ולשלשולים. לכן היוועצו ברופא בצורך בנטילת פרוביוטיקה במקביל לטיפול האנטיביוטי.
15. תינוקות לא צריכים משטח גרון: חיידק הסטרפטוקוק הגורם לדלקת גרון אצל ילדים ומבוגרים אינו תוקף תינוקות ופעוטות מתחת לגיל שנתיים, משום שהוא אינו מצליח לחדור את האפיתל, השכבה המצפה את השקדים אצל הזאטוטים. לכן אין צורך לקחת משטח גרון לתינוקות ולפעוטות ואין צורך בטיפול אנטיביוטי שרק יגביר את הסיכון לצמיחת חיידקים עמידים. גם אם מתקבלת תשובה שמדובר בסטרפטוקוק, הרי שזוהי נשאות בלבד, כיוון שהחיידק אינו גורם למחלה בגיל זה.
16. אל תשלחו ילד חולה לגן ואל תלכו לעבודה חולים: אחת הסיבות להדבקות המוניות בגן, בבית הספר ובמקומות העבודה היא חולים. אם ילדכם חולה, השאירו אותו בבית ואל תשלחו אותו למוסד הלימודים. הישארו גם אתם בבית אם אתם חולים ועלולים להדביק אחרים.
17. חטאו ידיים ומשטחים: אם בסביבתכם אדם חולה, הקפידו על אוורור החדר ועל חיטוי משטחים שהיו עימו במגע. הקפידו על שטיפת ידיים היטב במים ובסבון או באמצעות תכשיר אלכוהול.
18. אל תיקחו סתם ויטמינים: אין הוכחה מדעית משכנעת לכך שוויטמין C או ויטמינים ותוספים אחרים מפחיתים את הסיכון ללקות בהצטננות, בשפעת או בדלקת ריאות.
19. מרק עוף יכול לעזור: עד כמה שזה אולי נשמע מופרך, מחקרים הוכיחו שתרופת הסבתא האולטימטיבית לחורף, מרק עוף – כן, זה עם הפולקע המכובס וטיפות השומן הצפות – עשוי להפחית את תסמיני השפעת. על פי ההשערות, מרק עוף משפיע על מתווכים דלקתיים כמו אינטרלוקינים ומקל על תסמיני המחלה.
20. דאגו גם לבעלי החיים: גם כלבים וחתולים עלולים לחלות במחלות החורף ובהן הצטננות, שפעת וירידת חום הגוף. הקפידו על פינה חמה לבעל החיים. לאחר טיול בגשם יבשו את כפות רגליהם. אם בעל החיים סובל משיעול טורדני, קחו אותו לבדיקת הווטרינר. שימו לב שכלבים נבהלים מרעמים בשל שמיעתם החדה, לכן בעת סופת רעמים לטפו את הכלב והשרו בו תחושת ביטחון.
21. שתו הרבה: החורף מטעה ואנו לא מבחינים בצימאון ובהתייבשות, אף שהלחות צונחת בשל חימום החדרים ובמיוחד בעת מחלה כאשר נוזלים נפלטים מהגוף באמצעות נזלת ושיעול. הקפידו על שתייה מרובה של 8־10 כוסות מים ביממה, גם אם קר בחוץ.
22. המשיכו להתאמן: הקור והגשם בחוץ גורמים לרבים לוותר על הפעילות הספורטיבית לטובת התכרבלות תחת השמיכה ומול הטלוויזיה. אבל דווקא בחורף, כשאנחנו ממעטים להסתובב בחוץ, חשוב להמשיך ולהקפיד על כושר גופני.
23. היחשפו לשמש: רבבות ישראלים סובלים מרמות נמוכות של ויטמין D הנוצר בגוף רק בעקבות חשיפה לשמש. נטילת הוויטמין חשובה במיוחד אצל תינוקות עד גיל שנה או אצל אלה שסובלים מתסמיני מחסור בוויטמין המשפיע כמעט על כל מערכת בגוף. בררו עם הרופא המטפל שלכם אם יש צורך בבדיקת דם לרמת הוויטמין D שייצורו מופחת בעונת החורף בגלל היעדר חשיפה מספיקה לשמש.
24. היזהרו בסקי: ישראלים רבים יוצאים בתקופת החורף לחופשות סקי, אחד מענפי הספורט עם שיעור הפגיעות הגבוה ביותר. לפני שאתם מבצעים סקי, כדאי לקחת שיעור או שניים כולל אימון על סימולטור שקיים גם כאן בישראל. לפני הסקי עצמו הקפידו להימרח היטב במקדם הגנה כיוון שקרינת השמש באתרי הסקי גבוהה מאוד והשלג הלבן מחזיר בעצמו את קרינת השמש אל גופכם. בצעו חימום כעשר דקות לפני הפעילות והקפידו על שתייה מרובה גם כשקפוא מסביב.
25. נהגו בזהירות: עונת החורף גובה עימה קורבנות רבים בתאונות דרכים, הן של הולכי רגל והן של רוכבי אופניים ואופנועים ושל נהגי מכוניות. סעו בזהירות, הקפידו על חבישת קסדה ועל תקינות כלי הרכב.
הכותב הוא מומחה ברפואת ילדים והכתב הרפואי של ynet
10 דרכים להימנע מאשפוז בבית חולים החורף הזה:
1. התחסנו וחסנו את ילדכם בזמן: בתי החולים עתירי זיהומים, ובהם גם חיידקים ונגיפים שנגדם יש חיסון: פנאומוקוק, מנינגוקוק, רוטה, שפעת, שעלת, ועוד. הקפידו על שגרת החיסונים המלאה.
2. השתמשו באנטיביוטיקה רק כשחייבים: אם הרופא רשם לכם אנטיביוטיקה, בררו איתו עד כמה הוא משוכנע שמדובר בחיידק ולא בווירוס. ואל תקחו אנטיביוטיקה ששכבה בארון בבית. נטילת־יתר של אנטיביוטיקה גוררת התפתחות של חיידקים עמידים הדורשים טיפול ואשפוז בבית חולים.
3. טפלו בהקאות ובשלשולים בזמן: הסכנה המרכזית היא התייבשות. כדי להימנע מכך הקפידו עם הופעת הסימפטומים לשתות תמיסת מינרלים על פי ההוראות ודאגו להיגיינה מקסימלית.
4. אל תמשכו באף: משיכת הנזלת באף גורמת לגודש בסינוסים שעלולים להתפתח לסינוסיטיס הדורשת אנטיביוטיקה לתוך הווריד.
5. קחו את האנטיביוטיקה עד הסוף: הפסקת אנטיביוטיקה לפני הזמן גוררת יצירת חיידקים עמידים וסכנה למסתמי הלב. הקפידו ליטול את האנטיביוטיקה עד תום תקופת הטיפול ולא יום לפני.
6. שימרו על היגיינה: חטאו ידיים, צעצועים, ידיות ושלט־רחוק בתמיסת אלכוהול לפחות אחת לשבוע, למדו את הילדים לא להכניס חפצים או אצבעות לפיהם ואווררו את הבית כדי להפחית את הסיכון להתפתחות מושבות חיידקים בבית.
7. אל תגיעו לרופא שלא לצורך: יש מחלות הצטננות קלות שתוכלו לטפל בהן בעצמכם לבד בבית, מחלות שלא מלוות בחום מעל שלושה ימים ברציפות ושאינן כוללות הופעת פריחת נקודות אדומות על העור שאינה נעלמת בלחיצה, או הקאות מרובות או קוצר נשימה. בשאר המקרים אפשר להסתפק בלהגיע לרופא גם לאחר שלושה ימי חום.
8. המשיכו באורח חיים בריא: החורף אין פירושו שחייבים להסתתר מתחת לפוך, לבטל את המינוי לחדר הכושר ולטחון בלי הפסקה.
9. בצעו את כל בדיקות השגרה דרך קופת החולים: אתם לא רוצים להחמיר את מצבכם ולהגיע לאשפוז בבית החולים העתיר חולים במסדרונות. סגרו את הבירורים הרפואיים דרך הקופות, מחוץ לבית החולים - זה הכי נכון, הכי מדויק והכי בטוח.
10. סדרו את כל המסמכים הרפואיים שלכם בקלסר מסודר: במיוחד אם אתם חולים כרוניים, או שאתם נוטלים תרופות רבות. במקרה שכן תגיעו למיון, הביאו אותו איתכם.

