yed300250
הכי מטוקבקות
    EPA
    ממון • 11.12.2017
    הסוחרים הישראלים נגד אמזון
    לצד שבחים לתוכנית "נטו הוזלות", ראשי הקניונים וענף המסחר דורשים: "תנו גם לנו פטור ממע"מ על קניות של עד 75 דולר כמו באתרים בחו"ל ־ מפלים אותנו לרעה" • נשיא איגוד לשכות המסחר: "לא ייתכן שחברה כמו אמזון תכריע גורלות של מאות אלפים"
    נווית זומר

    ההכרזה של שר האוצר משה כחלון על הורדת המכסים בשורה ארוכה של מוצרי צריכה ואופנה תפסה אתמול את ראשי הקניונים וענף המסחר בכנס שנתי באילת ("ועידת הקניונים ורשתות המסחר") בעודם יושבים בפאנל על הבמה. בניגוד למצופה הם לא קפצו משמחה לשמע התוכנית החדשה. חלק גדול מהפאנלים על הבמה ושיחות המסדרון של 900 באי הוועידה, בהם בעלי קבוצות ורשתות גדולות, רשתות אופנה, בתי קפה ובעלי קניונים, עסק בתחושה שלהם כי הם מופלים לרעה מול אתרי הקניות בחו"ל. הסיבה: רכישות בסכום של עד 75 דולר מאתרי אינטרנט זרים פטורות ממכס ומע"מ, בעוד רכישות בישראל חייבות בשניהם.

     

    רגע המבחן של הסוחרים | גד ליאור

    קראו עוד: לשמור על העסקים הקטנים | גד ליאור

     

    לדברי גבי רוטר, הבעלים של קסטרו, "המכס שבוטל גובהו 6% מעלות המוצר בלבד (מחומרי הגלם, בדים כפתורים וכו', נ.ז) בעוד המע"מ הוא 17% על המחיר הסופי. הממשלה חייבת לעשות אפליה מתקנת, ולפטור גם את הסוחרים הישראלים ממע"מ על קניות בהיקף של עד 75 דולר. לא ייתכן שאנחנו, עסקים ישראליים שמשלמים מסים לממשלה ומעסיקים עובדים, נהיה מופלים לרעה לעומת אתרים בחו"ל. יש פה אפליה לרעה לא רק שלנו בעלי הרשתות, אלא גם של חלק גדול מהאוכלוסייה שלא קונה באתרים אלא בחנויות המקומיות. בעידן שבו חלק מהקניות והביקושים עוברים לחו"ל בגלל נסיעות הלואו־קוסט והרכישות באתרים, צריך לפחות להשוות תנאים לעסקים שעומדים בעול המסים של ממשלת ישראל".

     

    שיגר מכתב לכחלון ולכהן. אוריאל לין | צילום: עינת לברון
    שיגר מכתב לכחלון ולכהן. אוריאל לין | צילום: עינת לברון

     

    "מצב מזיק ביותר"

     

    איתן בר זאב, מנכ"ל משותף בביג מרכזי קניות, ומי שעומד מאחורי אתר הקניות באינטרנט ביג פלוס, אמר ל"ממון": "אנחנו משהים את השקת אתר הקניות באינטרנט, למרות שכבר שנתיים אנחנו עובדים עליו, כדי להמתין ולראות אם ממשלת ישראל תשווה את תנאינו לאתרים דומים בחו"ל. לא מספיק להוריד מכס. מה שקריטי לנו הוא המע"מ, שלא לדבר על כך שאנחנו מופלים גם בנושא מכון התקנים שאנחנו מחויבים ואתר מחו"ל לא. המצב כיום מזיק ביותר לעסקים המקומיים. צריך להשוות תנאי שכר גם לאונליין וגם לאוף־ליין (חנויות, נ.ז). זה מצב מעוות שמדינת ישראל מפלה קמעונאיות ישראליות שמשלמות מסים ומחזיקות את המשק. אם החליטו שאסוס, אמזון ואי־ביי פטורים ממע"מ, אז גם אנחנו רוצים פטור בלי לנסוע לאילת".

     

     

    סרג' דרעי, מנכ"ל משותף ברנואר: "הבעיה העיקרית היא חוסר שוויון בתחרות. אנחנו רוצים להתחרות בתנאים שווים. המע"מ הוא מרכיב כבד במחיר, ואין היגיון שרק אנחנו הסוחרים בישראל נישא בנטל".

     

    ארנון תורן, מנכ"ל קבוצת קניוני עזריאלי, בעלת אתר הקניות עזריאלי קום: "זה אבסורד שמדינת ישראל מעודדת את תושביה לצרוך בחו"ל. מדובר בעוולה. מי שחושב שכך מיטיבים עם העם רק מזיק. הדבר פוגע ברשתות ובקמעונאיות שמעסיקות פה המונים ומכניסות מסים לקופת המדינה. מדינה שמעודדת צריכה מבחוץ, ללא מכס ומע"מ, פוגעת רק בעצמה". בתגובה לשאלה אם ביטול המכסים יגולגל לצרכן, אמרו רוב הנשאלים בכנס כי הדבר ייעשה בהדרגה מאחר שיש עדיין סחורות ששולם עליהן מכס מלא.

     

    מימין: גבי רוטר, ארנון תורן, סרג' דרעי ואיתן בר זאב, אתמול | צילום: נוית זומר
    מימין: גבי רוטר, ארנון תורן, סרג' דרעי ואיתן בר זאב, אתמול | צילום: נוית זומר

     

    במכתב שנשלח אתמול לשר האוצר משה כחלון ולחבר הכנסת אלי כהן ציינו באיגוד לשכות המסחר כי "המדיניות הנהוגה היום של הענקת פטור ממסי יבוא, עם דגש על מע"מ ביבוא אישי מקוון, מהווה איום ממשי ומסוכן על המגזר הקמעונאי בישראל כולו. אסור לתאר תמונה כאילו המגזר הקמעונאי מורכב רק מקניונים ורשתות שיווק גדולות. המגזר הקמעונאי מכיל 54 אלף עסקים, כשעשרות אלפים מהם הן חנויות רחוב – ולעיתים זה הרכוש היחיד של המשפחה ומקור פרנסתה העיקרי. התפתחות היבוא האישי מאיימת ישירות על עשרות אלפי בעלי עסקים במגזר הקמעונאי. מדובר בפגיעה קשה ביותר.

     

    עם התגברות הדינמיקה המתפתחת של הרכישות המקוונות בפטור ממסים, נחזה בהרס של עסקים פרטיים רבים בתחום הקמעונאות. אין שום סיבה או הצדקה מדוע רכישת מוצרים מחו"ל באמצעות האינטרנט תזכה לפטור ממס, בעוד שבמכירת אותם מוצרים כאן בישראל ישולם מלוא המס.

     

    זו אפליה לרעה מול אלה שבנו עסקים לגיטימיים בישראל. מה שמחמיר משמעותית את תמונת המצב הוא רצונה המוצהר של אמזון להקים מרכזים לוגיסטיים רחבי ממדים כאן בישראל, וכן להיכנס לפעילות תחרותית ישירה תוך בניית אתרים בשילוב עם מחסנים אלה. שוויון בתנאי התחרות בין עסקים מחו"ל לעסקים ישראליים חייב להישמר. איגוד לשכות המסחר דורש כי אותו הפטור ממע"מ וממסי יבוא שניתן ביבוא אישי מקוון יינתן גם לעסקים ישראלים כאן בארץ.

     

    דהיינו: מתן פטור ממס לרכישות בחנויות בישראל בגובה הפטור שניתן ברכישות מקוונות באתרי סחר בחו"ל, או כל אלטרנטיבה שוות ערך אחרת המבטלת את האפליה. עלינו להבטיח שאם אמזון אכן נכנסת לישראל, יש ליידעה מראש שעליה לשלם את מלוא המסים המוטלים על מוצרי יבוא בישראל. הגענו כבר לסדר גודל של 14 מיליארד שקל מרכישות מקוונות הפטורות ממס בישראל, ומגמת העלייה מתחזקת. לא ייתכן שחברה בסדר גודל כזה תופיע ביום אחד ותכריע גורלות של מאות אלפים ללא שקיפות ציבורית".

     

    navitz@yedioth.co.il

     


    פרסום ראשון: 11.12.17 , 21:00
    yed660100