yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום ארכיון: אוהד צויגנברג
    חדשות • 12.12.2017
    מרכול או כלום
    בליכוד נלחמו על כל קול לקראת ההצבעה על החוק השנוי במחלוקת שיאפשר להפקיע זכויות של רשויות מקומיות ולסגור חנויות בשבת, שעבר בקריאה ראשונה • דרעי איים: "אם חוק המרכולים לא יעבור — אתפטר" • ליברמן הצהיר: "אין לי שום כוונה להציל את הקואליציה, מי שמאשר את החוק שייקח אחריות על נפילת ממשלת הימין"
    עמיחי אתאלי, יובל קרני ומאיר תורג'מן

    "חוק המרכולים", שנועד לפצות את החרדים על משבר עבודות הרכבת בשבת, עורר אתמול סערה בכנסת, והדיון עליו במליאה נדחה לשעות הקטנות של הלילה, שלאחריה עבר בקריאה ראשונה. שר הפנים אריה דרעי איים במפורש שאם החוק לא יעבור בכנסת הוא יתפטר מתפקידו. ראש הממשלה בנימין נתניהו נחת אמש בנתב"ג לאחר ביקורו בבריסל והגיע היישר למליאת הכנסת כדי לנסות לפתור את המשבר ולגייס רוב לחוק השנוי במחלוקת.

     

    חוק המרכולים שיזם דרעי מבקש להעניק לשר הפנים סמכויות לפסול חוקי עזר עירוניים ובכך לסגור את המרכולים שפתוחים בשבת בהיתר של הרשויות. החוק הובטח למפלגות החרדיות לאחר המשבר שהתפתח סביב עבודות רכבת ישראל בשבת ואיים לפרק את הממשלה. אלא שבקואליציה מעורר החוק אי־נוחות שכן מדובר באחד הנושאים הרגישים הנוגעים לקשר המתוח שבין דת למדינה.

     

     

    "החוק פוגע בציבור החילוני". סופרמרקט פתוח בשבת | צילום: שאול גולן
    "החוק פוגע בציבור החילוני". סופרמרקט פתוח בשבת | צילום: שאול גולן

     

     

    חברי כנסת רבים טוענים בשיחות סגורות כי בעצם מהותו של החוק יש משום כפייה דתית והתערבות גסה בחייהם של אזרחים חילונים המבקשים לרכוש בחנויות ביום החופשי שלהם. ראשונים להתנגד לחוק, ואף הצהירו על כך בפומבי, היו חברי סיעת ישראל ביתנו שהודיעו במכתב רשמי כי יצביעו נגד. יו"ר הסיעה, אביגדור ליברמן, טען אתמול כי אין בכוונתו להציל את הקואליציה בהצבעה על "חוק המרכולים". הוא תקף בחריפות את מהות החוק וטען כי הוא פוגע בסטטוס קוו. "אני תומך בערכים יהודיים ובמסורת ישראל, אך מתנגד בתוקף לכפייה דתית", הצהיר ליברמן. "אני עושה קידוש בערב שישי, בשבת נוסע לשחק טניס והולך למרכול. אין בזה דבר פסול".

     

    גם חברת הכנסת טלי פלוסקוב קיבלה ממפלגת כולנו אישור מיוחד שלא לתמוך בחוק וזאת לאחר שדרעי תקף אותה ואת ציבור העולים שלטענתו "הגיעו לישראל כדי לאכול בשר לבן". עוד נרשם אתמול מרד של ח"כים מהליכוד שסירבו להצביע בעד החוק ובהם יהודה גליק, אורן חזן ושרן השכל. בתגובה לכך הכריזו באופוזיציה על גיוס רחב של כל חברי הכנסת והודיעו כי לא יאפשרו קיזוז.

     

    אישור החוק הפך מורכב עוד יותר לאור העימות בין השרים הבכירים ליברמן ודרעי. ליברמן טען אתמול בישיבת הסיעה שמי שמאשר את החוק יישא באחריות לכך שייתכן שממשלת הימין תיפול, ואילו דרעי איים בהתפטרותו. גורמים בקואליציה טוענים כי החרדים לא יסכימו להמשיך בממשלה ללא "חוק המרכולים", ולכן תומכי החוק מנסים לפתות את חברי האופוזיציה כדי שיתמכו בו — ויקבלו תקציבים לבקשתם בתמורה.

     

    והמשבר בקואליציה הוא לא רק על השבת: סיעת ישראל ביתנו תעלה מחר להצבעה את חוק עונש מוות למחבלים, עוד חוק שנוי במחלוקת. החוק יהווה מבחן לראש הממשלה שהצהיר לאחרונה באוזני משפחה סלומון השכולה: "הגיע הזמן לעונש מוות למחבלים". הצעת החוק, שהוגשה כבר לפני כשנתיים על ידי ח"כ לשעבר שרון גל, עלתה מחדש לפני כמה שבועות בוועדת השרים לענייני חקיקה, והדיון בה נדחה. בישראל ביתנו החליטו לבצע תרגיל ולהעלות מחר את ההצעה להצבעה בקריאה טרומית, מבלי שעברה דיון בוועדה. החוק מהווה מוקש תדמיתי עבור ח"כים מהימין שהצהירו לא פעם על כוונותיהם להעביר עונש מוות למחבלים.

     

    אמסלם אתמול בדיון על חוק ההמלצות | צילום: אוהד צויגנברג
    אמסלם אתמול בדיון על חוק ההמלצות | צילום: אוהד צויגנברג

     

     

    העימותים הפנימיים הקשו אתמול על הקואליציה לקדם גם את חוק ההמלצות. בתוך כך, ועדת הפנים בכנסת דחתה 1,281 הסתייגויות שהעלו חברי האופוזיציה על החוק המורה על מניעת פרסום ההמלצות של המשטרה בתום חקירה. החוק שהיה אמור לעלות אתמול להצבעה במליאה נדחה, ודיון נוסף בו ייערך ביום רביעי הקרוב.

     

    "החוק לא בא להגן על ראש הממשלה", ניסה להסביר אתמול שוב ושוב יו"ר ועדת הפנים דודי אמסלם, אולם חברי האופוזיציה טענו מנגד כקול אחד כי מדובר בחוק "פרסונלי ומושחת שבא להגן על ראש הממשלה". טרם ההצבעה אמר אמסלם כי החוק מתעסק בזכויות יסוד של אדם לשמור על שמו בטענה כי "עד עכשיו קוראים על רוב החקירות בעיתון ובניגוד לחוק, הכל מודלף".

     

    ח"כ מיקי לוי מיש עתיד מחה על כך שאמסלם נתן לסיעתו רק 20 דקות להקראת מאות ההסתייגויות והודיע: "אני שולח מכתב ליועץ המשפטי של הכנסת". "הטעו אותך לגבי הנוהל במדינות אחרות", אמרה ח"כ יעל גרמן לאמסלם והוסיפה: "מתברר שבאנגליה, באירלנד ובארה"ב הרשות החוקרת ממליצה לפרקליטות".

     


    פרסום ראשון: 12.12.17 , 00:31
    yed660100