yed300250
הכי מטוקבקות
    שלט חדש לרחוב בסכנין
    חדשות • 13.12.2017
    הרחובות הערביים מקבלים שמות
    הווייז לא עובד, הטכנאים לא מוצאים את הבית הנכון ואפילו להזמין פיצה זו משימה בלתי אפשרית • זו המציאות של מי שמתגורר ביישובים ערביים, שברבים מהם אין שמות לרחובות • עכשיו זה ישתנה: פרויקט חדש יביא למיפוי ושילוט כל הרחובות
    עופר פטרסבורג

    מהפכה ברחוב הערבי: בקרוב ניתן יהיה לנווט בתוך הישובים גם בלי הנחיות מעורפלות בסגנון “פנה ימינה ליד המכולת” ממקומיים.

     

    המרכז למיפוי ישראל במשרד השיכון, בשיתוף הרשויות הערביות, משרד הפנים והרשות לפיתוח הגליל והנגב, השלים לאחרונה את מיפוי כל הרחובות ביישובים ערביים. עכשיו המטרה היא להציב שילוט, ולקבוע כתובת שמית לכל בית, עסק ומבנה ציבור. בשבעה יישובים כבר הושלם השילוט, וכעת יותר מ–50 רשויות נוספות ייקחו חלק בהליך מהיר.

    תכנון הרחובות בזרזיר
    תכנון הרחובות בזרזיר

     

    בינתיים, שלוש השמות הפופולאריים ביותר הם לרחובות החדשים הם דרך השלום (אלסאלם), הזית (זייתון) וירושלים (אלקודס). מי שמקדם את הפרויקט הלאומי להסדרת מערך הכתובות הוא שר הבינוי והשיכון יואב גלנט. "נתקלתי בתופעה הזו כשהייתי מגיע לבקר חיילים מוסלמים שנפלו בהגנת המולדת", מספר גלנט, "תמיד במקום לתת כתובת, היו אומרים לי: 'מחכה לך מישהו בפתח הכפר וכבר יוביל אותך פנימה'. החלטנו לעשות לזה סוף ולהנגיש את יישובי המיעוטים. ערביי ישראל הם תושבים שווי זכויות וחובות במדינת ישראל ולא האויב".

     

    גלנט
    גלנט

     

    ביישובים שהתהליך החל בהם כבר מרגישים את השיפור באורח החיים. "נמאס לי לתת הוראות בטלפון למי שבא מבחוץ" סיפר פריד ג'נטוס, תושב סכנין, "תפנה ימינה במסגד, תיקח שמאלה בכיכר החמישית. זה דבר מאוד בסיסי. אנשים צריכים כתובת מדויקת. עכשיו לכל אחד יש רחוב ומספר בית".

     

    למרות התועלת הברורה מהמהלך מתברר שרשויות ערביות רבות לא מיהרו לשתף פעולה. ברשויות חששו מהצתת ריבי חמולות על שמות הרחובות, מכפייה יהודית ופגיעה באופי הערבי, השמרני או הדתי של היישוב.

     

    במסגרת ההליך פועלת במשרד הפנים ועדה שבוחנת את שמות הרחובות ומאשרת אותן, זאת גם בעקבות מקרי עבר שהן ביקשו לקראו רחובות על שם דמויות שנויות במחלוקת כמו יאסר ערפאת.

     

    המשרד לפיתוח הנגב והגליל תיקצב את הפרויקט הכולל יישובים ערביים, בדואיים, צ'רקסיים ודרוזיים. בשבעה יישובים - כפר כמא, זרזיר, טורעאן, איכסל, כעביה, בסמת טבעון וג'וליס - כבר הותקן שילוט מלא במסגרת הפיילוט שהוכתר בהצלחה. השלב הבא הוא הפקת מפות עיר לכל יישוב שבו יושלם התהליך וחלוקתן לכל התושבים והעסקים.

     

    yed660100